Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Допрва. Се вклучија повеќе лаборатории и ќе расте бројот на тестирани, а со тоа и дибагностицирани. Вчера затоа имаше повеќе.

На Harper, Ivan4e04, JuLleE и 11 други им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    Точно. Од денес почнува тестирање и во млин балкан. Нека ни е со лесно :worried:

На cresa-jagoda, Среќичка, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Затоа пишав дека сеуште не е достигнат пикот,еве да кажеме дека ке биде крајот на Април тоа по дифолт не значи дека е готово,крај на кризата,треба најмалку уште месец дена да се почека дали ке има новозаразени.

На cresa-jagoda и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Од такви не разбрани луѓе се шири вирусот на дрва да му се збораше до сега ќе разбере ја,во Абу Даби откако ја спроведоа казната 250 евра за не носење на маска вчера кога бев во маркет не видов никој без маска верувале или не,само по џебот мавање овај народ инаку друг начин нема...:sweat:

На ohlalalala, Masnicka.5, cresa-jagoda и 8 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Во Малта по 100 евра казна од човек за движење по тројца или во група.

На mime87, cresa-jagoda, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  6. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Отвори малку страната на WHO, CDC да се информираш кој е нивниот став околу носење на маски. Тие препорачуваат маски само кај оние кои се заболени или за тие кои се грижат за некој кој е заболен. За широкоте народни маси препорачуваат прикривање со марама и тоа во средина каде има група на луѓе. А не шетање сам па и маска очигледно мода стана тоа се повеке се практикува.

На Bunny2, smile:), buba4e89 и 6 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    А како знаеш дека немаш?
    Препоракава ми е малку контрадикторна. Ако се шетаат асимптоматски?

На P.S.love, cresa-jagoda, Sofi.ja и 9 други им се допаѓа ова.
  8. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Значи вирусот се шири аерокапково и постои ризик доколку заболен престојува подолго време во една просторија. Надвор на отворено во воздух не престојува.

На DraganFem и DAngel им се допаѓа ова.
  9. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Маски да се носат само во гужви,маркети итн,што ке ти е маска ако шеташ сама на отворено?
    Тука гледам шетаат со маски,некои и џогираат со маски:D

На "Zoki", mime87, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  10. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.189
    Имаш линк за ова? Јас не можам да најдам, сакам да прочитам што изјавиле. Или на брифингот беше ова?

Не ми е јасно што прават различно во Сингапур. Сериозно имаат само 3 смртни случаи? За Јужна Кореа читав негде дека панично тестираат и веднаш изолираат. Кривата кај нив почна да иде надоле.

На cresa-jagoda, Doozy, duffi и 3 други им се допаѓа ова.
  11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.305
    Допаѓања:
    226.930
    Апсолутно. маската на отворено може само беља да ти направи ако ти кивнал некој во маркет.
    Е сега, отворено значи да не си во гужва на отворено туку да држиш сепак растојание.

На LejlaD, "Zoki", JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па за во гужва де. Препраката е генерално да не носат здрави лица. Од кај знам кој ќе ми се напика у фаца во маркет.
    И друго, како знам дека јас немам?!

На ocicka2014, Doozy, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.888
  14. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Не можеш да знаеш доколку си во таа асимптоматска група освен ако не се тесираш. Различни статистики има околу застапеноста на асимптоматски носители некои тврдат 25% други 30% Како и да е наше е да ги практикуваме мерките кои вклучуваат миење раце, социјално дистанцирање, одржување растојание од најмалку метар во продавница и знате понатаму што се е препорачано

Последна измена: 1 април 2020
  15. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
  16. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    На ohlalalala, "Zoki" и veteruska им се допаѓа ова.
  17. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.023
    Во денешната рубрика имаме.
    Прво берберот па после државата ќе го избричи
    .
    (извинење ако некој го постирал ова предходно, многу се страни не ги пратам сите)

За Сингапур од другарче што ми кажуваше дека се многу строги и јаки законите таму и ретко некој да ги прекрши, затоа имаат мал број случаеви, а за смртните случаи претпоставувам дека се доста јаки луѓето таму на имунитет, не верувам дека имаат некоја јака медицина, може од што многу бубачки што јадат, таму цели пазари на бубачки се од сите врсти, може од тоа да е:D, шала не знам зашто имаат мал број смртни случаеви.

А за Јужна Кореа сигурен сум дека имаат дисциплина и почитување на мерките, као ги пратам долго време на статистики, минатата недела беа на 8900 сега се на 9800 , за недела дена едвај 1000 случаи. Кореа од 3-4 место сега е на 14то место паднато.

И во Македонија ќе имавме сега можеби 20-40 пациенти ако сите ги почитуваа препораките и не идеа на скијање и бербери....

Пратење во живо статистики, поминаа страници па да постирам пак јутуб линкот за пратење статистики.

На Dikinzi, KateKane, Fallen.Angel и 3 други им се допаѓа ова.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Затоа треба да се држи растојание од другите. Последно во Веро по 1 до 2 пуштаа само да влезат, да не се прави гужва, сега не знам како е, немам пазарено од минатата недела. Најбитно од се не се маски или ракавици, туку да нема близина меѓу луѓето :) е сега што има секакви ретарди што се пикаат ти дишат во вратот, тоа е проблем. Мада можам да кажам дека до сега сум поприлично пријатно изненадена од свесноста кај народот. Од моето скромно излегување од дома приметив дека секој си се пази, никој не се испикал до друг, дури и лифтови сме си отстапувале со соседите, да не се возиме заедно. Кога излеговме со мм и децата на воздух викендов, сите шетаа сами или фамилијарно (со тие што си се и дома заедно), не видов некој да се собира, не видов некој со некој да застанува да разговара, сите децата си ги држат за рака и шетаат. Не знам, јас до сега гледам дисциплиниран народ :)

На ohlalalala, Dikinzi, candy.cane и 7 други им се допаѓа ова.
  19. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    7.453
    Bez ogled sto Dr Markovski e infektolog treba da se pocituvaat preporakite na WHO koi se izolacija, nosenje na maski I rakavici ITN.
    Ne mozam da prifatam subjektivno mislenje na nezashtita na naselenieto.
    Profesorot od Shtip mnogu smelo I lesno ja tolkuva pandemijata nasproti nauchnichkata I epidemioloskata fela vo svetot. Neka se prikluchi vo rabota Na infektivnoto odelenie vo Shtip I neka se spravuva bez rakavici I drugi zashtitni sredstva.
    Sepak postoi algorithm za spravuvanje so Covid 19 na koj treba da se pridrzuva nashata strategija I koj sekojdnevno se dopolnuva I izmenuva na svetsko nivo.
    Vo kolku kako infektolog go chita na angl. jazik nema da zboruva taka .Od kvazi struchnjaci I od lugje koi chitaat a ne dochituvaat mi e preku glava.

20. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Професорот ми има предавано подолго време знаете дека добар дел од работната кариера ја поминал на инфективно со фокус на респираторните инфекции. Никаде професорот не спомна дека здравствените работници не треба да практикуваат заштитни мерки. Тој го сподели своето мислење базирано на работно искуство кое веројатно е поголемо и од твојата возраст.

На orevokrsacka, Mimmi39, JuLleE и 3 други им се допаѓа ова.