Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.933
    Допаѓања:
    203.213
    Сериозно плукаш по човек кој ова го работи цел живот? Има искуство во малиот прст повеќе отколку сзо стручњаците.

Во однос на маски и ракавици - не се носат на отворено и кога држиш дистанца со луѓето. Поголеми се шансите ако се носат постојано да се заразиш. Особено со ракавици. И долгите коси треба да бидат прибрани, да не се пафтаат лево десно, оти на косата се' се лепи.
    Во маркет се ставаат додека се пазарува ако сакате и ако маркетот не дезинфицира (а сите дезинфицираат), после излегување од маркет се вадат и се фрлаат, и се става средство за дезинфекција.
    Јас не носам во маркет ништо. Кога излегувам дезинфицирам раце, и не чепкам ништо додека не дојдам дома. Прво јакната и чевлите ги оставам надвор, дома мијам раце, дезинфицирам коса, бришам кваки.

На candy.cane, Mishela, Kitten и 12 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Супер. Ама јас пак стојам на тоа дека треба да се носи маска. Никој не знае дека е носител, додека не се тестира, а до тогаш може да го шири.

На Dikinzi и Doozy им се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    7.453
    Nemam vrème nitu potreba da ti elaboriram so fakti. Jas ne plukam po nego tuku ne se slozuvam.Moeto mislenje ne e bitno , no I infektolozite I epidemiolozite ne se slozuvaat.
    Izguglaj I proveri za faktite koi gi mislis. Negiranjeto na WHO I nivnata strategija za spravuvanje so pandemija so Covid- 19 e samo tvoe mislenje.
    Toa e mnogu poseriozno odkolku sto izgleda.
    Megudrugoto ako nemase polozeno Infektivno kaj nego , go opravduvam tvoeto mislenje . Ke mislis ko WHO koga ke polozis. So sreka I chuvaj se.
    P.S. Mojata vozrast e poveke od dupla od tvojata.

Последна измена: 1 април 2020
    На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Јас имам маска, од тие што се перат, ја носам кога одам на пазарење. Додуша голема ми е, не знам колку е ефективна :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Хонг Конг, Тајван и Сингапур се „извежбаа“ со САРС.

Инаку, во сите три земји е задолжително да се носат маски, баш заради тоа што асимптоматските може да го рашират вирусот.

Милион посто за Хонг Конг, и таму имам човек. :D Иако моментално ништо друго не е затворено, животот е нормален, многу мал број на случаи имаат, ама сите, СИТЕ мора да носат маски. Најверојатно затоа и во Абу Даби учат од нив.

Инаку, еве јас погрешно ги употребував нараквиците, цело време ги носев од излегување до влегување. Не ми се верува дека сум толку смотана, не ми текна да ги ставам пред да влезам во маркет и право да ги фрлам откако ќе завршам, мислам стварно некогаш мозоков во лер ми е. (facepalm) Сега ќе правам така како @Annath што кажа

На Dikinzi, Purplelilac, candy.cane и 12 други им се допаѓа ова.
  6. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Никаде не негирам мислење на who туку само ја потврдувам компетентноста на проф. Случајно и во 2009 имаше пандемија со H1N1. И за твоја информација кај него имам положено не само имфективно туку и други предмети со максимални оцени.

7. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    7.453
    @Anatah ako si zdravstven rabotnik bi znaela za sto zboruvam.Ne plukam za volja na vistinata samo mislam deka e mnogu poseriozna situacijata odkolku sto toj ja pretstavuva. Za struchnjacite I za svetskata strategija I algorithm , ti I jas , a I toj sme nisto.
    Bidi pretpazliva kako I dosega, chuvaj se.

8. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Дали порталите ќе одговараат за ширење лажни информации за починатите родилка и бебе? Пишеа дека причината е корона. Нели беше казниво со закон ако шириш дезинформации?

На candy.cane, Bunny2, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А што била причината? Се знае нешто, има објавено некој?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Џaбе ви е сaмo рaстoјaние aкo чепнете нештo зaрaзенo и несвеснo се фaтите зa нoс или устa. Кoгa нoсиш рaкaвици мaлку пoтешкo декa ќе се чепкaш зa лице, кoгa нoсиш мaскa -истo.
    Мaрaмa пaк oд личнo искуствo не препoрaчувaм, стoпaти ми се симнa дo устa, стoпaти фaтив дa јa местaм. Oсвен aкo е дoбрo стегнaтa дa не лизгa.

На Tatijana1993, candy.cane, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  11. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Како што разбрав жената имала сепса. Ама ќе чекаме официјални информации.

Инаку, на тема маски.
    https://www.facebook.com/100018028081781/posts/581821605762104/

12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.305
    Допаѓања:
    226.930
    А ти здравствен работник си?

На mira.mira му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    7.453
    Od mene golemo Bravo za maksimalnite ocenki. Da bides najdobar doktor , so pomalku sueta I ego.
    Epidemijata vo 2009 e mnogu porazlichna od ovaa pandemija.
    Predlog za studenska tema : Sporedbena epidemioloshka analiza na H1N1 I Covid-19

На Leat му/ѝ се допаѓа ова.
  14. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    970
    На вести го слушав ова,ќе побарам и ако најдам нешто ќе го прикачам тука:)

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Маска носам кога излегувам за во лифт, кога пазарам, за на отворено не немам воздух ми смета и мислам дека ќе се задушам, немаме навика за носење. Ракавици обавезно носам, со нив на мене нема шанси да се фатам на лице, само што ги носам и гледам ми дава до знаење да не се фаќам никаде и постојано ги чистам ако ги носам со гел , по неколку пати носење ги фрлам. Кваки , копчиња на лифт, корпи во продавница секаков метал и пластика со влажно марамче ги фаќам.

На Dikinzi и buba4e89 им се допаѓа ова.
  16. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Ајде ти ќе ми зборуваш за разлики од читање по форум и што мислиш дека целото знаење си го собрала. Фала инаку за идејата за дипломска ќе размислам

17. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.120
    Допаѓања:
    7.453
    Ti garantiram deka ke bide super diplomska.
    Egoto I suetata go definiraat chovekot.
    A jas sum nikoj I nisto, I ne sobiram znaenje na mesta koi gi naveduvas. Ti I samata znaes kako I kade se uchi medicina.
    Raboti na sebe I donesuvaj zakluchoci bez emocii tuku so ladna glava. Toa e potrebno za dobar lekar. Koregiraj go rechnikot vo komunikacijata , ubavo izbrani zborovi se lek na sekoj chovek. Jas sum bezimen lik za koj ne treba da ti e gajle kako misli.

18. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Јас не знам зошто сега секоја информација за нешто се поврзува со корона вирусот. Па само повеќе паника им ствара на сите, посебно сега на трудниците :(

На candy.cane, mal.ecka, jacqueline.s и 4 други им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Маска носам ако идам во маркет, ракавици исто.
    На работа ако треба нешто да примам исто со ракавици.
    За друго не.
    Се држам до препораките колку што можам.

На Lisandra и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    https://kurir.mk/makedonija/vesti/d...zinoto-bebe-pochinaa-na-skopska-ginekologija/

Жално

Од друга страна добри вести
    https://www.alsat-m.tv/mk/пациентка-на-101-година-го-победи-корона/

Божја работа

За овие два текста нека просикутираат медицинарите

https://www.novamakedonija.com.mk/kovid-19/globalno-19/ново-истражување-фрла-светлина-врз-ме/

и

https://lokalno.mk/od-edna-rabota-z...ovid-19-otkrieno-shto-na-toa-najmnogu-vlijae/

само дел од текстот кој ми има логика

Што му прави на телото помала, а што поголема количина на вируси

– секој што доаѓа во контакт со коронавирусот може да создаде големи количини на вируси во организмот, но сепак инфекцијата започнува со различна количина

– вдишување воздух покрај сериозно болен пациент кој кива и кашла, ќе резултира во поголема количина на вирус во организмот од оној на кваката или на друг предмет

– изложеноста на помалку вируси во почетокот резултира во помал имунолошки одговор и поблага форма на болеста

– повеќе вируси значи поголема реакција, што резултира во потешки симптоми и го зголемува ризикот од сепса, односно поголема смртност

На Dikinzi, smile:) и cresa-jagoda им се допаѓа ова.