Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Значи сзо не препорачува да се носи маска, но доколу се одлучите за истото, па носете ја како што треба, а не стави-извади па на тој начин имате повеќе шанси да се заразите отколку заштите. Исто ако носите маска и ракавица не сте 100% безбедни, не постои 100% заштита против вирусот.

На marchi-cool, candy.cane, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  2. mime87

mime87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2010
    Пораки:
    3.956
    Допаѓања:
    6.951
    Тие што се заболени или имаат дома некој заболен не треба да се на болница во тотална изолација и да примаат соодветна терапија?
    Или ќе си ги чуваме дома и нека одат малку да прошетаат да фатат чист воздух за да заразат и некој друг ОК важи.
    Ако во Мк носење маски почна да се рачуна како мода носењето марама што е? Овде каде што сум јас носење маски е ЗАДОЛЖИТЕЛНО инаку си добиваш 250 евра казна,ама како што гледам сегде си е различно...
    Не постои 100% заштита од вирусот тоа ни е јасно но ако се внимава шансите се помали да се шири...
    Битно кај нас мора на кафе да се излези тоа е нај важно сега...

На emiliana и mira.mira им се допаѓа ова.
  3. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Каде е крајот на здравствениот систем ако почнеме сите да ги хоспитализираме. Се прави проценка врз основа на тежина на клиничка слика и постојано се следи состојбата на оние кои се на домашно лекување.

На candy.cane и Kuzmic им се допаѓа ова.
  4. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Мене ме интересира како ја следат состојбата на оние што се на домашно лекување. Има мобилни екипи или?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Забележувам сам шофер во кола наоружан со маска и ракавици:^)
    Не еден, повеќе луѓе, и не е ниту таксист ниту шофер на камион или автобус.
    Зошто се носи во своето возило заштита?
    Забележувам луѓе од маркет со ќеси носат маска и ракавици и по пат за дома, а улицата е празна, ниту пак имало гужва некогаш во мали градови.
    Незнаејќи, поголем проблем си правиме. Ракавици немам, ставам антисептично средство почесто и по допирање на предмети.
    Маска ставам само пред да влезам во лабораторија за крв, или пред преглед. Веднаш после тоа ја вадам, фрлам, ставам средство и дишам по пат воздух. Воздух ни треба, на сите.
    Како помодарство излезе секој и секаде да е вака опремен, а постојат многу ситуации каде не е оправдано, дури и обратен ефект може да се направи.

На LejlaD, marchi-cool, manako1 и 27 други им се допаѓа ова.
  6. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Тие кај кои е потврден вирусот сигурно не се остават така без контрола. Епидемиолози инфектолозози имаме кои мислат за тие групи и истите имаат насоки како да делуваат. На x пациент ако се влоши состојбата нагло очекувано е да побара помош никој нема да седи мирно дома со диспнеа.

На candy.cane и sanjaeva им се допаѓа ова.
  7. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.638
    Ме нервираат што докторите и научниците не се едногласни по некои прашања, и ствараат уште толкава конфузија. Договорете се па соопштете де како е најисправно.

Јас носам маска, прописно, а ракавици не. Како без раце да сум коа носам ракавици ама затоа нон стоп мијам раце и дезинфицирам кога сум надвор.
    Маска носам, и мислам дека сите треба да носиме, логички, според фактот дека не се знае кој се е заразен, можеби и самите ние да го носиме вирусот во нас, а да не сме свесни, и да си кашламе наоколу.

На candy.cane, cresa-jagoda, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  8. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Маска носам само за во маркет, мада реално и таму нема потреба, зашто сите маркети пуштаат по еден до двајца најмногу. Ракавици не носам, само средство за дезинфекција во џеб. Кој е изложен на контакти, како на пример продавачки во маркет, вработени во аптеки, банки итн, ок ми е да носат маски. А ние останатите наместо да ги трошиме маските кои се дефицитарни, да ги оставиме на оние на кои навистина реално им се потребни.

На manako1, Estranged, "Zoki" и 13 други им се допаѓа ова.
  9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    тоа ми беше прашањето..дали некој знае како делуваат? Телефонски ги контактираат и прашуваат за состојбата или имаат обврска како домашна посета да ги проверат. Ако дојде ред да му се влоши состојбата, пак ќе биде е касно хоспитализиран пациентот.
    Од друга страна, посигурно и позаштитени се ако се лечат во домашни услови...но како се лечат?

10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Многу е едноставен одговорот.
    јас влегувам во лифт и ставам маска. не намеравам да ја пипам со раце или да ја вадам во кола затоа што ќе ми треба за во маркет. Ракавици исто не вадам од маркет затоа што сум натоварена и немам како убаво да се дезинфицирам. ги вадам пред кола или пред врата дома (имам корпа пред врата оставено за оваа намена). истово и за маската. со какви раце ќе ја фаќам за да ја извадам од лице?!

На Purplelilac, Doozy, eta и 2 други им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    кажа филипче 2 пати морале матичните да ги контактираат и да праќаат извештаи преку мој термин. е сега на телефон какви проценки прават, друго прашање.

На mal.ecka и sanjaeva им се допаѓа ова.
  12. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    364
    Допаѓања:
    606
    Јас ја разбрав како ги лечат ако со лекарства со кои

13. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Автомобилите, кои што во себе содржат многу метал, пластика и ткаенина се идеален начин за ширење на коронавирусот, бидејќи на тие површини вирусот најдолго се задржува.

Секој автомобил има пет места, односно површини кои што често се допираат со рацете. Тоа се: менувачот за брзини, воланот, екран (навигација), кваките на вратите и седиштата.

Шесто место кое што често го допирате со рацете во автомобилот е детското седиште, доколку го имате, а тоа често се внесува и изнесува од вашиот автомобил.

Сите овие шест точки на вашиот автомобил потребно е да ги дезинфицирате со хируршки алкохол, така што ќе ги избришете со крпа натопена со алкохол или пак испрскајте ги со алкохол, па потоа избришете ги.
    https://supermen.tocka.com.mk/vesti...avirusot-potrebna-e-zadolzitelna-dezinfekcija

Во Кина беше задолжително носењето маски. Мене ми е несфатливо вадење па ставање, па вадење, па ставање. Ја ставаш, не ја пипаш и бркаш работа до маркет, банка, пошта. Носам и ракавици и и нив ги дезинфицирам пред влегување во макрет и по излегување ако сум во можност.

Веројатно никој не знае како е правилно и точно е дека неможеме максимално да се заштитиме.

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.079
    Допаѓања:
    131.271
    И инфектолози ги проверуваат.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.353
    Допаѓања:
    119.385
    Со дезинфицирани раце со џебен гел за дезинфекција.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ilovemedicine

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Нема официјална терапија се остава имунитетот да го заврши своето. Кај дел од заболените до 20% со потешка клиничка слика е сега 5% од нив може да захтеваат супуративна терапија како што сите знаете респиратор. Не сум во тек до каде е примената на azythromycin chloroquine, tocilizumab и други лекови во нашата земја кои се користат за третман на потешките случаи.Ете во серија на случаи студиите покажале дека позитивно влијание имаат на крајниот исход

На sanjaeva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Не ги лечат со никакви лекарства тие што се дома. Со терапија се лекува само хоспитализирано лице. Познавам само едно семејство кое е позитивно на вирусот и се дома. Терапија знам сигурно дека не примаат, само повеќе течности, витамини. Ама состојбата им е лесна, како настинка рекоа. Блага тт, малаксаност.

На riba79, BloodElf, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    тоа е за кола, кога имам каде кеси да ставам. а до тогаш не пипам ништо од телото, не па раце да пикам по џебови.

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.365
    Ги контактират матичните два пати на ден минимум. Ако има потреба оди мобилна екипа.
    Се лечат асимптоматски. Најчесто само парацетамол со течности и витамини.
    Тие кои се дома се со баш лесна клиничка слика.

На mal.ecka, cresa-jagoda, sanjaeva и 7 други им се допаѓа ова.
  20. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Стварно нема потреба на отворено да се носи маска, само да се одржува потребно растојание со луѓето. Вирусот не е airborne. Маска на отворено служи како собирач за ѓубре и дефинитивно прави повеќе штета отколку корист.

На candy.cane, christinnn, Annath и 5 други им се допаѓа ова.