Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. GeoDidi

GeoDidi Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2010
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    268
    И уште најмалку еден од вработените е позитивен, покрај овие случаи.

На cresa-jagoda и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  2. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Некаде прочитав дека жената имала претходно едно или две деца, родени во домашни услови. И ова планирале да го роди во домашни услови, па кога тргнало на лошо се обратиле во болница. Никогаш не посетила гинеколог. А бременоста и била ризична, со константен висок притисок.

На lovemme, cresa-jagoda, SummerGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.935
    Кажаа на вести и таа и човекот од Битола биле негативни.

На cresa-jagoda, Tatijana1993, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.935
  5. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.560
    Допаѓања:
    11.840
    Доктор од Прилеп што имал контакт со првите заразени од Прилеп и комотно одел на работа до петокот. Го потврдиле дека е позитивен. Вработен во јавна здравствена установа.

Не знам зошто уште не кажале на вести или на прес.
    Ми иди со име и презиме да го напишам. :@

На cresa-jagoda, LaDyDoLl, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    мислам дека нив не ги кажуваат бар до сеа.или грешам? денес коа читав на страната, беа спомнати другите лсб.што прават пср а не беше систина.ке видиме утре

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.237
    Допаѓања:
    125.134
    Точно е.
    На позитивен резултат пишуваат да се провери во ЦЈЗ Скопје.

На cresa-jagoda и Fifi84 им се допаѓа ова.
  8. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    па сигурно е точно, мајка му на филипче е шеф на лаб.во систина, не би изјавувале нели неточни инфо :(

На cresa-jagoda, candy.cane и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.209
    Јас гарантирам дека луѓето кога ќе ги прашаат дали имаат некоја хронична болест 90% лажат!!! Еве пример и со дечково што почина. Никој не навел дека има хорнична болест. Мислам , аман луѓе не е време да се кријат такви работи. Не можат докторите да ти дадат прави лекови. Што ако криеш а ти дадат лек кој е контра на твојата болест? И тогаш? Криви докторите. Е па од тој менталитет Само да не се дознае , ќути аман нека не знае никој , до ова доаѓа. На лекар не смееш да криеш ништо!!!

https://fokus.mk/direktorkata-na-in...nite-bolesti-na-mladiot-patsient-koj-pochina/

И после удри по министре, удри по доктори.

На НаталиЛили, black-angel, Konfetka и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.799
    Допаѓања:
    41.935
    Не, не мислев од Систина да изјавуваат неточни информации, него порталов можно е да шири дезинформации.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    а да, у право си не ми текна

На cresa-jagoda, Ahoy и fana им се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Мислам дека големиот број регистрирани заболени е резултат на масовно тестирање. Тоа помага да се изолираат што поголем број заболени, и да се пресечат колку може повеќе синџири на зараза. Јужна Кореја покажа дека тоа е многу ефективна мерка.
    Во меѓувреме, Трамп подготвувал екстра капацитети за болничко сместување, набавка или производство на медицинска опрема, најмногу за адекватна заштита на медицинскиот кадар, респиратори и сл. Овие мерки ќе бидат пресудни кога по некој месец ќе ја отвори економијата, за да може да се справат со секако поголем број заболени (заради "отворени врати"), и на тој начин да не се соочат со здравствен колапс.
    Прогнозите се дека поголем број земји ќе се отворат економски веќе во мај, и убрзано го јакнат капацитетот на здравството. Овие две работи мора да одат рака под рака.
    За кај нас, ич не сум оптимист дека и ние се трудиме во оваа насока. Се однесуваме како да имаме доктори на лагер, и чекаме на милоста на други земји да не снабдат со адекватна опрема. Толку ли е неизводливо во постоечки наши погони да се произведат маски,заштитни комбинезони, ракавици? Заборавивме ли дека на волкот му е дебел вратот зошто сам си ги врши работите?
    Не сакам во мај/јуни да не изненадат некои работи, како снегот во јануари.

На emiliana, zhap4e, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.152
    Допаѓања:
    3.493
    Јас прочитав од нејзин близок што е запознаен дека била со големи болки во моментот кога барале помош од болницата во Охрид , кога таму не била прегледана како што треба не ја ни задржале , ја пратиле за ск дури стигнала и жената нели таму почина. Моја претпоставка докторска грешка оти некогаш во моментот треба да укажиш помош или да направиш операција, за да спасиш. Требаше да си оди и на прегледи колку толку да види како си расти плодот. Можи и цела ситуација со коронава прај хаос по болници , да ти е страв да појдиш на преглед.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    А добро, нели се внесуваат податоци за пациентите во систем, секогаш кога одиме на преглед за било што? Ако имал хронични болести мора да го прашуваат? Не можат ли да проверат?

Се надевам дека не функционираме се' уште со дневници и рачно напишани картони. :|

На Purplelilac, Ambitious, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Кој е будала да крие од доктор? Ај може и има такви ама 90 посто? Зошто би лажеле? Плус, немаш картичка здравствена, картон, компјутер, документација, како може да се скрие хронична болест ако секој месец на прегледи одиш за рецепти?

На candy.cane и LivingGlam им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.209
    Оф мори мајко каков систем. Знаеш колку знам што одат на психијатар ама молат да не им пишуваат во книшката дека пијат ад?? Оти леле мајко!! Плус, во ваква ситуација нема време на барање по систем. Тука е најбитно точно и искрено кажување на се што имате, се што земате лекови, буквално до суплемент. Не смее да се крие ништо.

На cresa-jagoda, Tatijana1993, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.209
    Бриџи далеку сме ние од тој систем преку матичен одма да излистаат секкаов вид на болест кој пациентот го има. За жал така е кај нас.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    А ако не си во состојба да зборуваш во моментот тогаш на жими мајка ќе те лечат? Молеле да не им се пишува во книшка, екскјузми? Ќе го прашам.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.292
    Допаѓања:
    57.256
    А ова ти е претпоставка или 100% е така?
    Има ли медицинско лице на темава да каже?
    Не ми е верно да се запишува само во картон, искрено.

Ако е веќе во критична состојба, ќе го чекаат да се освести за да им каже историја?

На Purplelilac и ForeverYoung им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    20.045
    Допаѓања:
    128.209
    Ок нема да се расправам не ми беше поентата да се карам само кажувам како е. Имам во фамилија доктори , кои кажувале хорор приказни. И имам познати што работат на Итна викаат ти доаѓа како хитен случај, ни фамилија знае што пие, ни он не кажува и после оп испаѓаат работи на виделина. За жал такво е македончето. Да не се дознае. Јас кажувам јасно и гласно дека пијам АД дека земам за Тироидна и многу ми имаат добронамерно советувано ( Аман ќути не кажувај што пиеш, народот е лош, не си уште мажена). ЈАс се имам смеено и не потпаѓам под такви влијанија ама не знаеш какви се приказни нема. И сега со ова?? И да се позтивни нема да одат, ќе лажат дека е грип. Само да не се расчуе дека во куќата на Трпе и Трпејца има болен од корона. Имаше тука дека ги заобиколуваат куќите кај што има болни. И што очекувате од овој наш менталитет.

На ohlalalala, Peperutce1115, senjorita-v и 10 други им се допаѓа ова.