Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А каде другаде освен во картон?

Леле @nena2010 што збориш, табу било да споделиш информација за терапија со доктор?:x

2. Doozy

Doozy Форумски идол

Јас исто мислам дека не стои баш се' во тој картонот онлајн, оти рачунај колку прегледи, тестови и интервенции се прават на приватно кај нас. :tmi:

Не е лошо ја пусулче да си напишам и да си наведам шо ми е маката, па да си го носам со мене оти ако чекам да ме најдат у системот.... Малку црн хумор. :D

3. Lilit

Lilit Форумски идол

Овие првиве ширачи на клада!
    А веќе не знам ни дали има поента кој од каде веќе кога се прошири зошто не се прашуваме од вистинските причини.
    За во Куманово знам случаи кои навистина не знаат од каде се заразиле.

candy.cane and MarigoldA like this.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Не зборам за тоа по народ да кажуваш што пиеш, од што се лечиш. Доктор мора да знае и ако веќе земаш лекови матичниот сигурно знае. Па која е логиката да лажеш кога си во критична ситуација?

5. nena2010

nena2010 Форумски идол

Испраа пари со таа здравствената картичка божем ќе беше централизирано кај и да одиш да видат се што ти е дијагностицирано цела историја ама од тоа ништо!! Така да освен картон ништо нема кај нас.

@Bridget верувај не можам да им најдам нзс. Не сум на тоа ниво на свест. Јас кај лекар одам и како папагал реферирам се што пијам. Ама ете секакви има. Сега искача се на виделина.

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ова е точно, не кажал за хроничните и претходните заболувања
    Во историјата не стоело заради друга причина која не е во ред да ја кажам.
    Докторите знаеле дека е здрав и млад. Па таква и терапија добил, за жал најверојатно е била и погрешна.
    Докторите овде немаат никаква вина.
    Отпосле добиле информации.

Многу од пациентите лажеле, криеле заболувања, не одат на лекар на време. Не кажуваат дали патувале, кои контакти ги имале.

ohlalalala, Annath, Konfetka and 12 others like this.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Која е таа причина заради која не стои во историја на болести и дали за тоа не е криво здравството, докторите? Постои таква оправдана причина?

LivingGlam likes this.
  8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Можеле да кажат ама да забранат да се споделува во јавност.

candy.cane and JuLleE like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не е оправдана и не од лекар скриено. Друго е во прашање.

10. fana

fana Форумски идол

Не сум медицинско лице ама ќе си кажам мој личен пример. Јас сум од Битола (по личма карта) а жквеам и работам во Ск. Матичен лекар имам во Ск. Пред месец и нешто имав висока температура и си бев на преглед кај неа. По некој ден веќе температура немав но имав страшно воспаление на синуси и бидејќи бев на викенд как моите во Битола отидов на преглед во болницата во Битола. Јас само и кажав дека имам болка во синусите ме прегледа и реши да ме задржи на болница. Кога го напиша матичниот бр во компјутерот ме праша зошто имаш матичен во Скопје и дали сеуште имам температура. Што значи дека се е напишано во компјутер.
    Ист случај за ќерка ми беше. На викенд кај моите спушти малку на плуќа ја однесовме на болница во Бт и ни дадоа терапија и ни рекоа да ја однесеме на матичен за пак да ја слушнат. Без да кажам дека сме биле во Битола педијатарот ни рече продолжете со терапијата која ви ја дадоа во болницата во Бт. Значи стои запишано во систем.

zhap4e, cresa-jagoda, Mimmi39 and 5 others like this.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Во светот има систем. Секоја дијагноза е евидентирана. Влага човек во Итна пример, го примаат по матичен или било кој друг белег, внесуваат и листаат се што има. Кај нас тоа го нема!!!! Тоа е најлошото кај нас. Тоа што такво нешто нема. Ама па кај нас болниците се како рушевини а камо ли оваков систем да имаме. Со тоа какво ни е здравството арно е што се само 10 починати.

12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не е само во мк така де, ништо необично.
    Централизирани информации се малку поголема одговорност за менаџирање на истите, може не се нашол кадарен за толкава одговорност. Некако мислам и дека тие податоци се за здравствениот фонд, не за меѓусебно споделување меѓу докторите, штознам, може грешам.

13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Таква беше замислата со електронските здравствени картички. Ништо не се запишува, освен во картон кај специјалистот што одиш. И бидејќи тоа не функционира, во тој случај фамилијата треба да каже за претходната здравствена состојба на пациентот. Нели, ако знаат.

14. Bridget

Bridget Форумски идол

Еве погоре една членка напишала поинаку. Како е сега, некаде уште со книшки и картони, некаде компјутеризирано?

15. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Си има во системот од што боледуваш и што терапија примаш. Секако ако тоа е забележано кај тебе.
    На мене има во систем дека имам целијакија, кај членот што има МС дека прима интерферон.
    Се си стои.

cresa-jagoda, Ivan4e04, Doozy and 8 others like this.
  17. Lisandra

Lisandra Популарен член

Картички повеќе нема , од пред пола година чекам да ми стигни, да уште се на книшки и картони

Bridget likes this.
  18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ова го зборев поодамна.
    Во системот на МТ има опција СЕ да се внесува.
    Алергии, терапии, прегледи, дијагнози, процедури, операции...
    Вината е негова, но уште повеќе ако не е внесено на МТ.
    Ако се лекувал во странство или приватно, нема да стои, но кај нас се' во болница влага во МТ автоматски.
    А матичните во профилот на пациентот пополнуваат алергии, хронична терапија, итн. не знам што се може.

Едит: за системот на МТ не ви требаат картички, туку или ЕМБГ или ЕЗБО. Лична карта, возачка, книшка, пасош... се брка работа.

19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Не знаат доктори сè.
    Лани специјалисти бараа од мајка ми да им раскаже во детали за мојата здравствена состојба и медицинска историја оти немало доволно податоци.

20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Да, ама овде друга е работата и причината. Инаку си стои се во системот.

fana likes this.