Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Да, ама знаете како е кога ситуацијата ескалира, односно бега од контрола, едно од позитивноста на коранава во лугето друго змаете колку ги има во карантин што биле блиски до лугето што се позитивни?
    Значи еден човек ајде да речеме 100 контакти околу себе.
    Па видете вие логички колку луге се во карантин.

Дезинфецираа училишта библиотеки градинки и слично ама ете, венеција ја дезинфецираа сигурно и милано верувам.

Нон стоп посочуваат дека заболените се во карантин дома сумњивите што имале контакти со заболените се дома во изолација "на верување" или како се вика?
    Ама ете, јас ич не верувам дека сите се дома 24/24 што знам.

Како иначр успева да се шири толку брзо?
    Мислам добро

Земете го фактот дека сумњивите што се односно оние што имале блиски контакти со заболените може после 3 дена не се позитивни нели ама после 10 дена еве се позитивни затоа пишував нели тука и за во Мк.

Еве најверојатно и луѓево отпосле развиле корона оти нели вирсусов е од пред една недела.

Да така и двеве од ситуациите се ми веродостојни посебно вторава.
    Биле куп луѓе во контакт со куп заболени а никој ништо не знаел и оп еве после 10 позитивни.

Дома сме. Изгоревме дома веке, за жал, не одиме во трговски не одиме во потенцијални дувла нормално иако работат но процентот на посетеност е разочарувачки, мада што постојат икс народ што оди, одиме до маркет кога мораме, јас излегов еден пат по потреба. Па се вракам и се бањам целата облеката за перење и така.
    Оред маркетите кај количките има ракавици да си ставиш, процентот на излезени е мал. Народот е во паника, добро беше во паника ама не е сеедно како што кажав понапред и нормално дека ќе превземаме сите мерки и нема да ни е сеедно и сеедно да се однесуваме.
    Иначе маж ми оди на работа слободно, одат сите освен критичните 11 места што се во карантин изолирани и не смеат да влагаат излегуваат од местата.
    Така беше сега не знам како е но со оглед на тоа што пишаа дека се продолжуваат мерките уште една недела сигурно ќе важи и карантинот за местава.

На Stephen Amell, buba4e89, Biljarkata и 4 други им се допаѓа ова.
  2. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Точно, топол народ се и се собираат на пиење и скара. Посебно викендите сите се надвор на аперитив и по ресторани.

На Stephen Amell и smile:) им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.698
    Допаѓања:
    253.414
    Такво де, зачинето:bandit:

@vitamina да, моите кажаа, Трст има, Нова Горица и Удине.
    Сестра ми вели кај нас само италијанци идат, они очекуваат во секој момент да се појави случај. Еве, на границата им е.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    Премногу несериозно се сфати во Италија и тука кај нас. Јас разбирам да нема паника и слично ама на луѓево шо им викаш да не прават тие тоа го прават. Викендов Солун бил полн со наши. Па еден викенд ако не се отиде нема да е крај на свет, чисто ради превентивност. Се кажува да не се собираат за прочка, тие децата си ги маскирале ги изнеле надвор. Па добро еве за 1 месец ќе ги маскирате не е толку итно. Е после коа ќе ескалиа е зошто ескалирало. Секогаш за било што сум за превентива. Ама ете таков е човекот, кога ќе биде касно се свестува.

На Ivan4e04, Rozich, LivingGlam и 7 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    И мене ми е чудно како нема заболени со оглед на тоа дека тука секојдневно транзитираат повеке италјанци него што словенци, казина гориво пазар посебно за викенд е врворалница, народот секојдневно влага улага. Случаите биле поврзани со кадоњо ломбардија конкретно гориција. Лично јас сум идела секој викенд нова горица на пример..
    Може е рано, читав декка пикот на заразата допрва доаѓал за жал...
    Со оглед на тоа што карантинот би требал да биде до 27 дена, ама па и една недела помина да така симптоми еве развиваат отпосле.
    И во милано "немало" а уствари имало уште пред 2 3 недели од првиот случај .

На Stephen Amell, smile:) и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.698
    Допаѓања:
    253.414
    Таму кај нив е двојазично знаеш, Трст на 15 мин, ко во ист град да си е, а ете уште нема. Ама сестра ми вели, хигиена на многу високо ниво, дисциплина има. Ама што има Нова Горица, прашање на време е кога ќе стигне и кај нив.

На smile:) и vitamina им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Знам јасно ми е се. Да се надеваме да се контролира, еве сите се однесуваме со резерва, скраја да е од паника али внимаваме многу.
    Пикот велат допрва доагал, се надевам да не. Другото веке споделив.

На JuLleE, girl-miri и smile:) им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Screenshot_20200301-214311_Samsung Internet.jpg
    83 оздравени, 41 мртви.
    Бројката е сепак 1600 плус како што кажав погоре не знам точно колку беше.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  9. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.288
    Што значи модифициран? Мутирал? Имаш линк за ова?

Карантинот треба да е на добра воља претпоставувам инаку многу ресурси ќе се трошат за надзор кога се работи за толкава бројка.
    Мене ме плаши колку брзо се шири, не е само стапката на смртност, парализа на цела држава може да направи..

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Точно.
    Да имаше читав некаде што изјавуваа стручните лица од Милано баш со зборовите дека бил благо модифициран но немало којзнае колкава разлика.
    Ако најдам ќе ти пуштам.

На mimiiiii и smile:) им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Еве сега што читав а е многу важно да се знае истото што го кажав преска. Значи велат од здраството дека нормално дека бројот се зголемувал со оглед на тоа што требало да помине најмалку една недела за да покажат позитивните резултати од вирусот ако ги има. Да така тоа е што зборувавме дека вирусов не се активира кај мнозинството од случаите за 2 3 дена туку најмалку од една недела нагоре.
    Баш затоа е денешнава поразувачка бројка од 1700 случаи а вчера ова време беа 1050.

На Stephen Amell, faye, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Нормално е ова.
    Проста органска форма се и многу лесно се адаптираат, затоа и брзо мутираат.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.219
    Допаѓања:
    89.054
  14. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.125
    На Feminka22, smile:) и WildMk им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    На candy.cane, JuLleE, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.336
    Допаѓања:
    182.221
    Чудо големо. Од секоја земја можеш да најдеш такво фото и текст. Го видовте фотото на австриецот што пазари со гас маска?
    Да се преброиме по 2-3 недели па да видиме колку е за паника. Италија ме загрижува сериозно, и тоа што не се затвораат граници. Сега, некаков проток на стоки мора да има, ама сите рашетани ваму-таму, ептен несериозно е.

На candy.cane, Angie1432, H.VAGA и 5 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Во право си...
    Заради паника мора да ги чуваат со војска...
    Ако ги препуштат на себе, ќе се заколат меѓу нив, нема да стаса Короната да ги убие

На senjorita-v, candy.cane и smile:) им се допаѓа ова.
  19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.730
    Допаѓања:
    43.820
    Јас работам со Италијанци, цел Лондон е полн со нив, некои веќе беа дома и се вратија и сум во контакт со нив од тогаш, уште пред да излезе известување за карантин на оние кои патувале. Ако фатам сигурна сум дека ќе биде од нив, плус и работам со луѓе, секојдневно од цел свет ама пробам да не дигам паника за сега. Се убедувам дека е страшно како обичен грип и дека паниката меѓу луѓето е поголема. Сега за сега тука не осеќам многу загриженост, едино што во три маркети не можев брашно и квасец да најдам, ама не знам дали е ради ова. Јас и маж ми пробаме да сме претпазливи, миење раце, избегнување допирање на јавните површини, избегнување фаќање за лице додека сме на работа, ама колку и да се пазиш работејќи вака и патувајќи со толку народ, ако почне епидемија и тука дефинитивно нема спас. Се надевам само дека ќе успеам да стигнам дома на крајот од месецов и дека до тогаш нема и тука да е сериозно.

На Lolipop23, senjorita-v, smile:) и 6 други им се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.978
    Допаѓања:
    219.600
    Е значи не се нормални овие у венето, 300 заразени еј тие фатиле отвориле се од денес они си донеле сами на себе ваква мерка ама под услов народот да се држел на 1 метар растојание (facepalm)
    И сеа се отворено ама на 1 метар растојание:^)
    И после италија најзаразена. Епа.

На dayla, Feminka22, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.