Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.299
    Дури и во такво сценарио- кашлал претходно во својата рака- па фатил корпа, супи, пари- па си фатил ти, количеството на капки преку кои се пренесува вирусот е минимално. Споредено со тоа да ти се искашла во фаца или блиску тебе, па вдишеш од капките. Или да пиеш од иста чаша со некого. Мислам затоа лекарскиот персонал во Италија многу пострада, заради постојана изложеност на големи концентрации вирус. Имашe пишано некој дека битно е количеството вирус, веројатно @Lianna Anna :?:

Последна измена: 2 април 2020
    На Lianna Anna, candy.cane, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @FreeMind е паметна жена, драго ми е кога влеземе во дискусија со нејзе. Знае што зборува,а и јасно ми е.
    И јасно ми е дека допрва доаѓаат пандемии, има околу 5000 видови на коронавируси кои не се откриени и сѐ додека човекот ја нарушува природата - нема да престанат да се појавуваат. Повеќе е трка, да стигнеме до нив пред тие да стигнат до нас.
    Во секој случај, тешко дека ќе видиме вирус кој е пренослив како сипаници, на пример, а со смртност како Ебола.
    Во видеото што го споделив со жената епидемиолог од Србија, раскажуваше за случај на некој високосмртоносен вирус кој се појавил во Тетово (заборавив кој). Баш беше приказната дека при прва итерација, човекот брзо починал. Втората итерација (неговото најблиско семејство) прележале тешко ама ни еден не починал. До трета/четврта итерација вирусот толку ослабнал да не ни бил битен веќе. Широка е темава, има тука многу што да се зборува. Ај да не ја дрвиме беспотребно. А дека ќе има пандемии, и тоа се повеќе и почести, тоа апсолутно се сложувам.

На ohlalalala, Lianna Anna, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Поверојатно е да те удри шлепер со 150 на пешачки отколку да фатиш корона од заразена “супа”.

На Lianna Anna, candy.cane, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.505
    Допаѓања:
    191.299
    Моментално осомничен е панголинот (што и да е тоа), такви нема во Македонија

The discovery of multiple lineages of pangolin coronavirus and their similarity to SARS-CoV-2 suggests that pangolins should be considered as possible hosts in the emergence of novel coronaviruses and should be removed from wet markets to prevent zoonotic transmission.
    https://www.nature.com/articles/s41586-020-2169-0

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Сaмo зa супaтa се фaти? Тoј зaрaзен сaмo еднa супa ќе фaти?

6. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    131.429
    Врста на мравојад.

7. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Пресс на Венко во 17 часот.

На cresa-jagoda и Ahoy им се допаѓа ова.
  8. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Глеј вака размисли ти го сфаќам гледиштето али не е возможно од причина што сите се чуваме. Размисли вака, ти си заразена во случајов. Кашлаш во рака да речеме идеш земаш корпа, си ја местиш косата, го фаќаш лебот, супата, пак враќаш рака на корпа значи капките речиси ги разнесе во минорни количини, земаш телефон во џеб се забришуваш од палто, ја земаш супата, ја фаќаш ташната, вадиш новчаник, пари, кеси фаќаш пакуваш, врата од кола, волан, клуч, квака па дома.
    За да заразуваш преку ова треба со план да си да киваш и кашлаш на две секунди во рака и потоа да чепкаш се како немормална по продавница. И по тебе да има луѓе во време на пандемија да фаќаат со раце и да си брцаат во нос. Едноставно неможно сценарио. Секој се пази и тој што кива како убиец го гледаат кај кивнал и не се разминуваат низ рафтови како муви без глави сме во продавница да не се фатиш на тесно. А оној што не видел кивање во супа веќе поминало време и време до дома, а тој пустиот дали 15 минути ќе биде активен на опаковката.

На Lianna Anna, candy.cane, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Од супата нема да се заразиш, ама со раце ќе го однесеш некому со слаб имунитет.:nod:

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ех, тоа уште помалку веројатно. Дека ќе го фатам "за рака" вирусот и јас нема да се заразам ама тој од мојата рака ќе се зарази одреден временски период.

На candy.cane и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  11. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    44.158
    Значи доктор Даниловски и остали епидемиолози можат вода да ви носат на темава:D.
    Јст кидинг, ноу хард филингс:)

На ohlalalala, L.i.n.a.a, Dennings и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Ок, збориме како се шири вирусот, не како се шири ако одиме сите со скафандери во продавница. Јас барем зборам за тоа, во спротивно зошто муабет да се прави и за дистанцирање кога нели, нормално, секој се дистанцира заради препораки еден од друг. Тој што не пази нема да пази ни на дистанца, ни на кивање ни каде фаќа, што фаќа. И од каде ова -пустиот дали ќе биде 15 минути активен? Колку време опстојува вирусот на површини? Од пластика, метал, текстил...немам прочитано 15 минути. Пишува од неколку часа до неколку денови. Од каде инфо за 15 мин?

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Во тој случај, која е поентата на полициски час или lockdown?

На eli25 и Bridget им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    До сега од Бон универзитет имаше доказ само три саати на метал и пластика додека на овошје и зеленчук не се задржува. Имаше лиана доставено линк ќе мораш да ми веруваш на збор. Ако метал и пластика се три саати макс површини за пренос останатите се небитни.

Значи и според сзо најбитни се 1,5 далечина и со маска и со скафандер и со опрема за со вселенско летало. Ништо не те заштитува ниту маска особено онаа обична која се продава под 1,5 ако ти се искива некој во фаца. Кај нас на пример во лифотв во зграда во време на корона е забрането да “довлегува” некој оти ако кивне готови се сите. Додека за копче на лифт нема опомена што значи дека се подразбира дека секој мие рака штом влезе дома со толкави букви се труби: миј раце мин 20 секунди!

Значи крајно се пренесува преку контакт директен од близина и теоретски преку супа, корпа и квака. Инаку би биле заболени во свет во милиони, а не во 10.000 бројки.

Ми е жал за бремените кои потпаѓаат на овие муабети за пренос на вирус иначе немаше да се вклучам во дискусија. Жал ми е за нив сешто читаат, а знам како се чувствуваат. Другите Како Господ никој не е нели;)

Да не дишеш во врат некому и да се собираш во група за да не го “вртите” вирусот.

На Ivan4e04, oblace1, Mishela и 9 други им се допаѓа ова.
  15. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    А подобро е од глад, на улица да умрат луѓето?
    Кај нив и без којзнае какви мерки над 6 милиони луѓе загубија работа, т.е побарале помош од државата(што не се случило ни блиску до тоа никогаш досега во нивната историја). А и така и така од пелени се во долгови, со студентски кредити, кредити за здравствени услуги, без заштеда.. Како мислиш дека дека ќе преживеат тие?
    Не дека ние би биле во подобра ситуација, но нормално се смета да живееш во куќата од баба ти и дедо ти и сметки да ти плаќаат мама и тато од пензиите, па како и да е, донекаде можеш да сметаш дека имаш барем покрив над главата.
    femina.PNG

Ова подобро е?
    Жртви посекако ќе има, но со карантиниве уште повеќе ќе се влоши состојбата на уште повеќе здрави луѓе, за жал.
    Баш ќе има жртви во поголеми размери од короната, особено во помалку дисциплираните земји.

Мислам дека кај нас веќе е преоптоварен системот, но не се кажува, барем во делот за тестирање.
    Три дена само за резултати се премногу, а да не вклучуваме и тоа што не се знае колку чекаат луѓето само за да им се земе брис.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Ок, ти велиш најмногу 3 часа, јас читам од неколку часа до неколку денови, зависи од површина. Конкретно за пластика и метал -3 дена. Не е научна фантастика, пишуваш во гугл и ти излегува веднаш. Нема потреба да чекам една или две членки да постават линк, достапни се информациите за сите. Важно 15 мин нема никаде.
    Друго, моментално сме близу милион заразени, неофицијално многу повеќе. Каде ја најде таа бројка -10 000?

На Purplelilac и Antolinaa им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Епа добро тие 6 милиони нека умрат од корона без здравствено осигурување каде чекаат 24 часа прием наместо од глад. Подобро звучи така? Мислам ват ис де поинт?

Исто куцни си на гугл и прашај го зошто сега не сме 65 милиони заразени бидејќи секој ден фаќаме кваки и идеме во продавница.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Ај ти одговори ми прво на основни прашања погоре и после паметувај. Пишуваш бројки од газ извадени па уште памет солиш.

19. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Има соопштение од др.Таше од Плодност, новите случаи во Битола од пред еден ден се тројцата од Плодност. Гинеколог, анестезиолог и медицинска сестра. :(

Едитирам за гинекологот, тој бил од Прилеп, асимптоматичен, така што може тој е првиот заразен.

На candy.cane и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Таше се утепа од правдање и пак как него во болница со корона.
    Зошто едноставно не ја затвори болницата на 30 дена, не објави дека нема да работи и толку.

На bibiiii, Mrs. Lovett, duffi и 6 други им се допаѓа ова.