Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Нема шанси. Може поригорозни да воведуваат, дека ќе релаксираат не верувам.

2. darcy

darcy Популарен член

За јуни зборував :) Не можат државите да издржат економски со толку јаки мерки, некои веќе најавуваат релаксирање после католичкиот Велигден, ако почне Европа ќе почнеме и ние таму некаде во мај.

Bunny2, JuLleE, Annath and 1 other person like this.
  3. Maro87

Maro87 Популарен член

Реално кажано, после сите овие случувања, што не ги примаат луѓето кои имаат други заболувања а се сведува само на короната, тоа е пострашно. Искрено веќе преголемо значење се дава на вирусот.
    Како и да е многу луѓе ќе го прележат како обичен грип, а оние кои имаат проблеми и обичен грип не стануваат две недели од кревет едвај дишат го прележуваат. Е сега за оние ептен кои се слаби све е џабе, па не Корона, ако сака и Морона нека биде.

eta and Fifi84 like this.
  4. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Денес нови 3ца од Лабуништа со симптоми, ќе ги тестираат, во Охрид на инфективнава се. Несакам да звучам лошо, ама кога се појави првиот случај со жената и им викаа да си седат по дома сите, мислеа сака некој да ги оцрни, имаше коментари од типот нас алах не чува, не не фаќа корона, епа да ми извинат што бараат сега по лекари? Нека седат пак по кафани што на црно работеа, кога несмееа или им дојде јајцето на газот, па ако се случи нешто недај боже,докторите ќе им се криви.

5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Ќе се фатат во лагата дека од пациентка беше заразен неговиот син.

6. dev08

dev08 Истакнат член

Дали за овој викенд важи ограничувањето од 16 до 5 часот на утро, како што беше претходниот викенд?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Засега да, освен ако не донесат нови построги мерки.

cresa-jagoda likes this.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

За асимптоматските се смета дека се преносители само мал период (ако воопшто се), 1-2 дена најмногу и тоа тие спаѓаат во оние 2-14 дена инкубација.
    Мене ми е уште сомнителна приказната за докторите од Цаца, дека биле асимптоматски. А и чув изјави: "асимптоматски е, со мала треска и поткашлува". Епа не е асимптоматски, лесни симптоми има.
    Како што реков, не можат тие луѓе да чекаат амин од Филипче дека не се заразни. По 14 дена и да биле асимптоматски - не се, и тоа е.
    Аман бре луѓе, знаете ли што ми прават ваквите приказни за асимптоматски, ќе се заразиле сите, бла бла бла.
    Пред 21 ден се вратив од пат. Никаде не сум излегла, само на една прошетка после 14 дена самоизолација. Во консултации со епидемиолог, ми беше речено после 14 дена не си ограничена да седиш дома. Вчера морав во полиција да отидам. Од страв да не сум асимптоматски преносител, затоа што ја дрвите, хипервентилирав. Имав нервен слом, ќе се загушев. Не дишев, не земав воздух нормално, ми се сушеше грлото, секој момент мислев дека ќе почнам да кашлам (нормално, не кашлав) само не можев ни да дишам, ни да зборам. Се изгубив целосно, и на крај си легнав уште во 6 часот попладне од психички умор.
    Дечко ми не смее ни да дише веќе. Едно погрешно вдишување и трчам: "добро ли си ,што ти е, леле се зарази од мене сигурно сум асимптоматска".
    Цел свет вика дека по 14 дена ако не покажеш симптоми не си пренесувач (без разлика дали си бил и асимптоматски). Доста веќе.
    Дефинитивно не идам веќе на темава.

Last edited: Apr 3, 2020
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Да ви кажам од овој алкохол рацете веќе со рани ќе ми се. Ме пече дури,ставам и крема за раце ама џабе тоа трае колку до нареден пат со алкохол што ќе намачкам. :(

10. Maro87

Maro87 Популарен член

Штом не покажуваш симптоми излези си слободно, не можеш ниту ти, ниту другите да бидат робови. Претераа веќе навистина.

11. Bridget

Bridget Форумски идол

Женo, ти ли? Јaс те мислев пoцврстa, дo тoлку ли?

12. candy.cane

candy.cane Популарен член

Е сеа не и збори така... Нема нејзиниот пост никаква врска со слабост.

@DAngel има начин да излезеш на воздух а да не си опасна. Паметна си, знаеш како да се заштитиш и себеси и другите без да си во кафез. Движи се слободно на воздух, оди испазари соодветно заштитена, дома опушти се, работи од дома и чекај да заврши лудилово.

cresa-jagoda, fana and buba4e89 like this.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Па не се мачкај толку со алкохол.
    Сфаќам за заштита.
    Ама сигурно си претерала чим до ова дошло.
    Можеби да внимаваш што и како допираш.
    И да се мачкаш кога мораш.
    Бидејќи ако ти прави штета повеќе него корист која е поентата да се мачкаш?

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Јас на работа све пребришувам и чисто ми е,ама до тоалет пример допирам рачки и мијам раце и после со алкохол.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Имам историја на соматоформни растројства од PTSD.
    Цврста сум оти никој не ми помогна кога ми требаше помош, (пред 2-3 години) па си ја земав работата во свои раце. И се познавам, знам што ми се случува и знам како да реагирам, иако добри неколку години не сум имала никакви психосоматски симптоми. Лесно ќе се извлечам јас и да дојде како вчера, само треба да седнам и да земам нормално воздух, оти знам дека не дишам нормално од страв да не заразам некој околу себе. Ама има луѓе кои се во далеку полоша психичка состојба од мене и лагите на Филипче со кои сака да го подигне нивото на страв кај народот дефинитивно нема да им влијаат добро.

16. нина122

нина122 Популарен член

Епа тоа после не го прави.
    Ако си измила раце убаво измиени се.
    Кога немаш можност да се измиеш стави алкохол само.
    Иначе чешмата фати ја со хартија и исклучи ја водата.
    Рачката исто за да отвориш.
    Како и јас што правам.

17. manja666

manja666 Популарен член

Со радост се седи еден месец, три или повеќе месеци воопшто не е за радост ниту е нешто кое што смирено ќе го прифатам.
    Никој овде не пати за кафе кафана и слично, деновиве не ми ни проаѓа низ глава такво нешто, ама работното место на многумина виси на конец, плус што ми е страшно да не си ги видам најблиските неколку месеци.
    А и без пари луѓе не се живее, ќе се уверите набрзо.
    Не ми го претставувајте карантинот како нешто прекрасно и супер нешто што ни се случило, можеби е така ако сте дете на 15 годишна возраст, ама секој зрел човек знае што носи сето ова.
    Некој безгрижно си гледа албуми со стари слики дома и филмчиња ама некој секој ден удара со глава од зид ради ситуацијава.

18. Amelia

Amelia Популарен член

Кај нас беше неколку недели затворен пазарот во петок кога е пазарен ден, но денес разбрав го отвориле, со кој мозок сигурно врие гужва. Не ме чуди и локалите да ги отворат наскоро запрепастена сум (facepalm). Во Англија и Австрија никој не но оди на работа, кај нас треба построги мерки вака џабе

candy.cane likes this.
  19. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Многу е битен начинот на кој што го гледаш карантинот, If you can stay positive in a negative situation, you win :)

Јас одбрав така да си го гледам карантинот.
    Немам 15 години, имам големо семејство, имам дечко, имам пријатели, и знам дека кога ќе се заврши ова ќе се врати се во нормала и ќе ги видам повторно.
    Многу поважно, најважно ми е сега да се допре вирусот. Си ги ставам личните страсти на второ место.

Тие што одат на работа, ќе продолжат да одат на работа.
    Тие што се дома, нема без пари да останат сигурно, ќе им плати државата.

Едит: веќе штета е направена, секако сите сме во иста каша, кризата следи дали ние седеле дома или не.

Ајде малце по позитивно, не сте ни во Италија ни не знам каде па не можете ни во двор да излезете, па сега крај на светот било дома ако се седело. Мора и точка, ќе седите.
    А чим тоа не можете да го смените, мајндсетот сменете го и полесно ќе ви биде.

Ич, ама ич не ми е тешко во карантин да седам.
    Тешко ми е од помислата моите родители што се во ризична група да го фатат вирусот
    Е од тоа плашете се, тоа е вистинската закана, од таа помисла ми е тешко.

tina2018, emiliana, Angie1432 and 2 others like this.
  20. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Не е многу доверлива комунистичката партија на Кина за статистики, особено кога им е образот во прашање.

https://time.com/5813628/china-coronavirus-statistics-wuhan/

elenaxbbg likes this.