Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.370
    Допаѓања:
    119.524
    Нема шанси. Може поригорозни да воведуваат, дека ќе релаксираат не верувам.

2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    За јуни зборував :) Не можат државите да издржат економски со толку јаки мерки, некои веќе најавуваат релаксирање после католичкиот Велигден, ако почне Европа ќе почнеме и ние таму некаде во мај.

На Bunny2, JuLleE, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Реално кажано, после сите овие случувања, што не ги примаат луѓето кои имаат други заболувања а се сведува само на короната, тоа е пострашно. Искрено веќе преголемо значење се дава на вирусот.
    Како и да е многу луѓе ќе го прележат како обичен грип, а оние кои имаат проблеми и обичен грип не стануваат две недели од кревет едвај дишат го прележуваат. Е сега за оние ептен кои се слаби све е џабе, па не Корона, ако сака и Морона нека биде.

На eta и Fifi84 им се допаѓа ова.
  4. Nevenche26

Nevenche26 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.476
    Денес нови 3ца од Лабуништа со симптоми, ќе ги тестираат, во Охрид на инфективнава се. Несакам да звучам лошо, ама кога се појави првиот случај со жената и им викаа да си седат по дома сите, мислеа сака некој да ги оцрни, имаше коментари од типот нас алах не чува, не не фаќа корона, епа да ми извинат што бараат сега по лекари? Нека седат пак по кафани што на црно работеа, кога несмееа или им дојде јајцето на газот, па ако се случи нешто недај боже,докторите ќе им се криви.

На ohlalalala, cresa-jagoda, Konfetka и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    9.586
    Ќе се фатат во лагата дека од пациентка беше заразен неговиот син.

На cresa-jagoda, Waverly Raven, HaleemO и 3 други им се допаѓа ова.
  6. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Дали за овој викенд важи ограничувањето од 16 до 5 часот на утро, како што беше претходниот викенд?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Засега да, освен ако не донесат нови построги мерки.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    За асимптоматските се смета дека се преносители само мал период (ако воопшто се), 1-2 дена најмногу и тоа тие спаѓаат во оние 2-14 дена инкубација.
    Мене ми е уште сомнителна приказната за докторите од Цаца, дека биле асимптоматски. А и чув изјави: "асимптоматски е, со мала треска и поткашлува". Епа не е асимптоматски, лесни симптоми има.
    Како што реков, не можат тие луѓе да чекаат амин од Филипче дека не се заразни. По 14 дена и да биле асимптоматски - не се, и тоа е.
    Аман бре луѓе, знаете ли што ми прават ваквите приказни за асимптоматски, ќе се заразиле сите, бла бла бла.
    Пред 21 ден се вратив од пат. Никаде не сум излегла, само на една прошетка после 14 дена самоизолација. Во консултации со епидемиолог, ми беше речено после 14 дена не си ограничена да седиш дома. Вчера морав во полиција да отидам. Од страв да не сум асимптоматски преносител, затоа што ја дрвите, хипервентилирав. Имав нервен слом, ќе се загушев. Не дишев, не земав воздух нормално, ми се сушеше грлото, секој момент мислев дека ќе почнам да кашлам (нормално, не кашлав) само не можев ни да дишам, ни да зборам. Се изгубив целосно, и на крај си легнав уште во 6 часот попладне од психички умор.
    Дечко ми не смее ни да дише веќе. Едно погрешно вдишување и трчам: "добро ли си ,што ти е, леле се зарази од мене сигурно сум асимптоматска".
    Цел свет вика дека по 14 дена ако не покажеш симптоми не си пренесувач (без разлика дали си бил и асимптоматски). Доста веќе.
    Дефинитивно не идам веќе на темава.

Последна измена: 3 април 2020
    На ohlalalala, cresa-jagoda, tina2018 и 13 други им се допаѓа ова.
  9. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Да ви кажам од овој алкохол рацете веќе со рани ќе ми се. Ме пече дури,ставам и крема за раце ама џабе тоа трае колку до нареден пат со алкохол што ќе намачкам. :(

На ohlalalala, cresa-jagoda, eli25 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Штом не покажуваш симптоми излези си слободно, не можеш ниту ти, ниту другите да бидат робови. Претераа веќе навистина.

11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Женo, ти ли? Јaс те мислев пoцврстa, дo тoлку ли?

12. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Е сеа не и збори така... Нема нејзиниот пост никаква врска со слабост.

@DAngel има начин да излезеш на воздух а да не си опасна. Паметна си, знаеш како да се заштитиш и себеси и другите без да си во кафез. Движи се слободно на воздух, оди испазари соодветно заштитена, дома опушти се, работи од дома и чекај да заврши лудилово.

На cresa-jagoda, fana и buba4e89 им се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.690
    Па не се мачкај толку со алкохол.
    Сфаќам за заштита.
    Ама сигурно си претерала чим до ова дошло.
    Можеби да внимаваш што и како допираш.
    И да се мачкаш кога мораш.
    Бидејќи ако ти прави штета повеќе него корист која е поентата да се мачкаш?

На cresa-jagoda, candy.cane, темјанушка и 2 други им се допаѓа ова.
  14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Јас на работа све пребришувам и чисто ми е,ама до тоалет пример допирам рачки и мијам раце и после со алкохол.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Имам историја на соматоформни растројства од PTSD.
    Цврста сум оти никој не ми помогна кога ми требаше помош, (пред 2-3 години) па си ја земав работата во свои раце. И се познавам, знам што ми се случува и знам како да реагирам, иако добри неколку години не сум имала никакви психосоматски симптоми. Лесно ќе се извлечам јас и да дојде како вчера, само треба да седнам и да земам нормално воздух, оти знам дека не дишам нормално од страв да не заразам некој околу себе. Ама има луѓе кои се во далеку полоша психичка состојба од мене и лагите на Филипче со кои сака да го подигне нивото на страв кај народот дефинитивно нема да им влијаат добро.

На cresa-jagoda, tina2018, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  16. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.690
    Епа тоа после не го прави.
    Ако си измила раце убаво измиени се.
    Кога немаш можност да се измиеш стави алкохол само.
    Иначе чешмата фати ја со хартија и исклучи ја водата.
    Рачката исто за да отвориш.
    Како и јас што правам.

На cresa-jagoda, candy.cane, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    18.000
    Со радост се седи еден месец, три или повеќе месеци воопшто не е за радост ниту е нешто кое што смирено ќе го прифатам.
    Никој овде не пати за кафе кафана и слично, деновиве не ми ни проаѓа низ глава такво нешто, ама работното место на многумина виси на конец, плус што ми е страшно да не си ги видам најблиските неколку месеци.
    А и без пари луѓе не се живее, ќе се уверите набрзо.
    Не ми го претставувајте карантинот како нешто прекрасно и супер нешто што ни се случило, можеби е така ако сте дете на 15 годишна возраст, ама секој зрел човек знае што носи сето ова.
    Некој безгрижно си гледа албуми со стари слики дома и филмчиња ама некој секој ден удара со глава од зид ради ситуацијава.

На ohlalalala, cresa-jagoda, BloodElf и 26 други им се допаѓа ова.
  18. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    1.734
    Кај нас беше неколку недели затворен пазарот во петок кога е пазарен ден, но денес разбрав го отвориле, со кој мозок сигурно врие гужва. Не ме чуди и локалите да ги отворат наскоро запрепастена сум (facepalm). Во Англија и Австрија никој не но оди на работа, кај нас треба построги мерки вака џабе

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    Многу е битен начинот на кој што го гледаш карантинот, If you can stay positive in a negative situation, you win :)

Јас одбрав така да си го гледам карантинот.
    Немам 15 години, имам големо семејство, имам дечко, имам пријатели, и знам дека кога ќе се заврши ова ќе се врати се во нормала и ќе ги видам повторно.
    Многу поважно, најважно ми е сега да се допре вирусот. Си ги ставам личните страсти на второ место.

Тие што одат на работа, ќе продолжат да одат на работа.
    Тие што се дома, нема без пари да останат сигурно, ќе им плати државата.

Едит: веќе штета е направена, секако сите сме во иста каша, кризата следи дали ние седеле дома или не.

Ајде малце по позитивно, не сте ни во Италија ни не знам каде па не можете ни во двор да излезете, па сега крај на светот било дома ако се седело. Мора и точка, ќе седите.
    А чим тоа не можете да го смените, мајндсетот сменете го и полесно ќе ви биде.

Ич, ама ич не ми е тешко во карантин да седам.
    Тешко ми е од помислата моите родители што се во ризична група да го фатат вирусот
    Е од тоа плашете се, тоа е вистинската закана, од таа помисла ми е тешко.

На tina2018, emiliana, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582
    Не е многу доверлива комунистичката партија на Кина за статистики, особено кога им е образот во прашање.

https://time.com/5813628/china-coronavirus-statistics-wuhan/

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.