Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.751
    Допаѓања:
    176.047
    А кај нас тоа Не може да се направи иако не сме остров?

Уште колку авиони ќе дојдат со наши луѓе?!
    Како што читам уште два следната недела.
    Или има уште?

На cresa-jagoda, LejlaD и candy.cane им се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Jas pocnav poinaku da razmisluvam..
    Dokazano deka ke na fati site, ke staneme demek imuni (ko prezivi pricace)..
    E sega bidejki imunitetot na site nas so karantinov ke se upropasti bez vozduh bez sonce bez aktivnosti i slicno... tuka ke nastane problemot na organizmite i veke nema da ne smetaat vo korona ke si stoi vo dokumentite deka imame site po nekoja dijagnoza...magicno ke stanat pomali brojkite!!!!
    Nemav drugo care, edinstvena uteha e taaa...

На cresa-jagoda, Konfetka, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    FB_IMG_1585915828516.jpg

На Tatijana1993, candy.cane и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.089
    Затоа викам полека, не наеднаш, да се дојде до таа бројка од 60 посто заразени, оти факт е дека вирусот го има многу повеќе отколку што се мисли. Некои се само носители, позитивни, а ја немаат болеста. Да им се пружи нега на оние каде што има влошување на состојбата.
    Со маски, ракавици, држање дистанца, може полека да се олабавува. Еве нека е уште април, ама потоа не знам како би функционирале со вакви мерки, а притоа да не трпат сите останати сегменти од општествотото и животот на луѓето.

Вакцина нема да има сега, се најваува за една година. И што до тогаш?

На LejlaD, BloodElf, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  5. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Можете да излезете ама не во групи.

На DraganFem му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

На cresa-jagoda, Tatijana1993, нина122 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Јуле... која опција и да ја одбереме, економски ќе страдаме.
    Ене ги, пола европски земји, вклучувајки ја и Франција (која е даааалеку појака економски од нас), бара да почнат да се издаваат евро-обврзници за последиците од короната.
    Во превод, онаа 'економската криза' од 2008-ма, ќе биде мачкина кашлица во однос на она што не чека.

На ohlalalala, cresa-jagoda, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Како што кажав: Или лок даун, или имунитет на стадо.
    Тоа се двете опции.
    Дали полека ќе се заразуваме, додека не достигнеме критична маса за да изградиме имунитет на цела заедница, или наеднаш.

А за наеднаш, ќе биди бетер од Италија.
    Со 150-200 респиратори... не сакам ни да мислам каков покољ ќе е.

На ohlalalala, cresa-jagoda, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  9. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Дали си свесна што ја чека Македонија, или било која држава ако тера по тој имунитет на стадо?
    Италијанско сценарио.
    Со голема разлика во тоа што, ќе нема место за никој за лечење.
    Ах, уствари, ќе се преправаме дека е обичен грип.

Па во моментов смртноста е 5.2%, со 3 милијарди под локдаун едно две недели. 54300 мртви и 39000 на интензивна нега, од милион и нешто заразени
    А што ќе се случи кога ќе додадеме три нули, на милијарда заразени?
    И после ќе множиме со 6?
    Без медицинска помош ќе се сите дури тогаш.

И на крај, кој гарантира дека со 60% заразени ќе се стекне тој имунитет?

На ohlalalala, cresa-jagoda, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Полицијата добила донација од маски и заштитни ракавици од Словенија.
    Фала Словенија :l:

Во исто време Србија купила две машини за производство на маски.
    плус:
    помош од Русија
    https://pink.rs/drustvo/198307/pomo...jalista-vojnom-tehnikom-i-medicinskom-opremom
    помош од ОАЕ
    https://pink.rs/koronavirus/196184/...-protiv-koronavirusa-avion-stize-u-subotu-fot
    помош од Швајцарија
    https://pink.rs/koronavirus/198283/...-na-gestu-im-zahvalio-i-predsednik-vucic-foto

Српскиот драма кинг има претстава која пали кај моќните држави.
    Каде е нашето претседателче?

На mal.ecka, ohlalalala, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    https://www.ilmattino.it/salute_e_b...ZHK0UK8NbAzMzt6gieNZ8KrHf4pGeUKp1hmIR5eM_44Ic

Еве што вели светската здраствена организација, дека вирусот "патува" во воздухот. Потврдено помеѓу двајца луѓе вирусот отпатувал 1,8 метри.
    Не само со кашлање и кивање ами и низ дишење излагал од заразените. Сзо ќе се размислело уште еднаш пред да ги забрани маските за здравите.

Додека овде Италија каде што според испитувањата е потврдено дека вирусот "патува" имаме нова мерка, без маска и ракавици никаде не се оди.

Ние ќе сме затворени до 13 април но меѓутоа премиерот и борели најавија дека ќе останеме дома со истите мерки и до 1 мај оа се до 16 мај.
    Вика не сакам да давам дати но највентуално дома ќе се остане се до 16 мај ;(;(;(

На mal.ecka, cresa-jagoda, LejlaD и 8 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.089
    А вака до кога? Италија не е со имунитет на стадо?
    Ај види процент на заболени и мртви, возрасна група и ризична, па ќе видеш за што зборувам.
    Целосен лок даун, до кога?
    Остај економија, луѓе умираат и ќе умираат дома, не од корона туку од сите други болести кои ги имаат, а немаат можност да добијат лекарска помош.
    Ови случаи се бројат некаде? Или ги бројат како смртност од короната, а причината не е тоа.

На LejlaD, Konfetka, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.693
    Само до тогаш да е ќе е добро.
    Да не биде цело лето само.

14. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    И јас тоа го велев и го велам.
    Ситуацијата воопшто не се подобрува, истото го мислам.
    Ова најверојатно ќе трае и повеќе.
    Не сакам ни да размислувам што се ќе ни се случи, ем ќе заболиме скоро сите ем ќе станеме сиромашни. 2 зла во едно.
    Петка.

На LejlaD, Tajnaotrovna и нина122 им се допаѓа ова.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.089
    Витамина кај сестра ми уште од некни стигна соопштението од работа дека до 31 мај ќе се затворени.

На LejlaD и vitamina им се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Српскиот драма кинг апси новинари кои кажуваат дека не е баш се така розево со опрема и помош како што се претставува, ама тоа не е вест, нели? На српскиот драма кинг денес Twitter му затвори 8500 акаунти чија едина цел била да го величаат него и неговите потези, така што не е баш се така како што читате. Од толку милиони маски што има, во Ниш во болницата (ова ми е инфо од прва рака) персоналот мора да си купува маски преку синдикат по ценаод 100 динари - пази, може и со административна забрана на плата. Така што те молам престани со пропагандата за Вучиќ од сите државници во Европа.

На ohlalalala, M.B., cresa-jagoda и 14 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.508
    Допаѓања:
    191.341
    Јас малку се зезав, како Малта би можела теоретски да ја реши епидемијата и да заштеди пари кои наводно би ги исплаќала се додека трае кризата. Практично се плашам дека не е изводливо ни на Малта, а колку поголема територија, толку поневозможно, оти на секој човек треба цајкан дедициран, да го следи да не се промува по комшии на пример.
    А и да се реши епидемискиот дел, не се враќа економијата во нормала. Оти е глобализација.
    Еве, теоретски може да се реорганизираат во Италија, Австрија, тие што изгубиле работа во угостителство да одат на фармите за зеленчук, за кои предупредуваат дека родот ќе пропадне, оти странците се заминати дома. Ама некако не сум сигурна дека ќе се случи таков брз пресврт.
    Теоретски, за да имаш локално производство, треба да имаш се на лагер од репроматеријали, до побарувачка/ пласман на прозводот. Не сум сигурна ни за Малта ни за Македонија колку се економски самоодржливи.

На cresa-jagoda, LejlaD и Bubce38 им се допаѓа ова.
  19. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    Не сакам да се враќам кај моите затоа што е многу галама и си сакам слобода сакам ако во 3 вечер ми текне да правам торта тогаш да правам а не да пазам дали ќе ја разбудам мајка ми , едноставно си сакам мир и тишина и слобода .
    Не викам дека само они ќе неможеле да прехранат ама мене тоа ме засега, и ве молам прекинете со тоа некој и претходно немал што да јаде ,мене не ме интересира тие претходно што немале што да јадат ,мене ме интересира за мене ,не сакам ништо да ми биде скратено.
    Срам да ви е со коментариве , цц не ми се верува колку сте злобни.
    Не можам јас да учам и да работам ,што да работам келнерка за 500 денари дневница да си губам време за без потреба?
    По твојава логика ако не ти врати се живеј со баба ти и дедо ти и мајка ти и татко ти ,зошто да не ќе заштедите така 10 души во една куќа. Ти објаснив убаво зошто не сакам да се вратам и те молам прекини да зборуваш глупости. Татко ми ми плаќа затоа што студирам и затоа што ми е родител сигурно нема да ме остави така а и тоа не е ваша работа што ми плаќа ,темата отиде во сосема друг правец ги извртевте работите ,мене поентата ми беше дека некои семејства не можат со минимална плата а за другите не ме занима.
    Хехенце браво колку си паметна да не треба и да го донира станот? Не работи само татко ми и мајка ,како и да е темава отире во сосема друга насока ,најголемиот приход дома го носи татко ми и јас не планирам доколку му скратеа него плата да се мислам дали утре ќе имам што да јадам или ќе јадам леб и маргарин.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Од прилика, требало 70% од населението да има стекнато имунитет, за да се каже дека имаме имунитет на стадо.
    А пошто нема вакцина и единствен начин за да се постигне имунитет е преку 'прележување' на ковидот, тоа би значело дека 1.400.000 луѓе (доколку сме 2 милиони) треба да 'прележат'.

Знаете што значи 1 милион и 400илјади заразени во Македонија?
    Ако процентот на смртност е околу 5%, тоа би значело дека ќе умрат, 70.000 илјади луѓе!
    А кога ќе го земиме во предвид и капацитетот на нашето здравство... пиши му 100.000 ко ништо.
    Ќе нема фамилија која нема да биде погодена.

На ohlalalala, cresa-jagoda, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.