Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.538
    Официјалната страна на здраството, ги читам и гледам пресовите на министрите и сличните на вести и на страниве од вестите.

Паникава почна од тогаш од викендов, дека нели сите гледавме видеа од луѓе што паѓаат на сред улица и умираар од вирусот, па нормално дека после бројките и видеата од кина мислевме дека иде епокалипса.
    Веќе искрено еве недела и веќе кусур дена не се паничи толку, дел од народот протестираат дека ги убиваат и ги рамнат на земја со мерките за зашитита како карантинот во селцава дека владее жариштето и слично односно луѓе во бизниси и со фирми и се лути на државата. Дел пишуваат дека е вирус а направиле непостоечка епокалипса дек паничат и се согласуваат со мерките па и се бунат дека немало доволно. Луѓе нели, кој на што му лежи.
    Други зборуваат дека не се глупави до толку да посетуваат трговски центри во ваква ситуација да така немало потреба да ги затвораат свесните луѓе не би ишле никаде.

Конкретно имаа некој штрајк во Во Еуганео кај нас, што направиле не знам, имаше и интервју со некои жители сопственици на угостителски услуги и продавници, нормално дека плачат и дека остро осудуваат дека живи ги умирале со меркиве.

Владата веќе донесе одлука да сите жители во најкритичните места бидат обештетени со неплаќање на даноци и сметки во наредните 6 месеци, ќе имало буџет и за оштетените во критичните места каде што живеат од бизнис.

Веќе кажаа дека економски се мртви, се паднало, катастрофа огромна во економијата.

Најнова мерка им е да отворат музеи и театри и кина мислам со растојание меѓу луѓе на еден метар што мислам дека е безмислено знаејки плус дека ниту странец ќе дојде ниту италјанец ама ај.. се тешат они, ги боли парата очигледно многу повеќе од самата состојба во која што мислам дека свесно влегоа кога решија да ги отворат на Кина границите наместо да ги затворат.

На прашањето зошто Италија е најпогодена одговор имаше вака "транзитираат многу Кинези како една од првите туристички земји и е најпогодена плус фактот дека безброј Кинези живеат овде и имаат контакт со Кина" , си знаат дека потфрлија ама веќе е касно за било што.
    Гувернерот на Венето јавно ги навреди Кинезите као "сите знаеме дека јадете живи глуфци" отпосле се извинуваше на Кина јавно со мотото "кога се греши се греши се до крај" као признавал за вина.

Можам до утре сабајле да пишувам ама фактот дека се како да се изразам не знам стварно за тоа каков народ се општо ама се мислам дека се тука близу до нашиов менталитет, фактот е тој.
    Еве кај нас во маркетите пред врата и кај количките има ракавици и дезинфетанте за раце плус хартија. Луѓето како што гледам се со намален интензитет, бев тук таму надвор, еднаш не забележав народ втор пат на убавото време забележав баеги народ, мек доналдс не знам со кој памет вриеше некни од тинејџери, денес бевме на пат со маж ми и не уепеавме да најдеме отворена пицерија за пица, тук таму некој бар работеше ама денес врнеше со кофи плус фактот дека угоатителството тук там работи во понеделник ама па чудно беше дека имаше и продавници затворени.

Милано денес отворен за што? Се прашувам? Мислат ќе се затрче некој да појде? Не знам стварно што мислат ама потезите им се ниски и несфатливи, истовремено трагични и смешни.

Еднаш дојдат на прес тогаш на сем почеток и дигнаа огромна паника после 3 4 дена кога заблежаа како паѓа економијата излегоа и кажаа со зборови "пу не се важи" обичен грип е.

Кај мене конкретно празни маркети нема, ситр нормално идат од потреба да пазарат и си одат за разлика од порано што народ ишол на пример да прошета у маркет оти зоврел дома седејки.
    Промена нема никаква од пред ситуацијата и сега во маркетите.

Во трговски не знам и не сум била. Баш кога се појави епидемијата оној викенд во петокот јас во недела бев на планина на едно туристичко местоз вриеше од народ и вриеше од белгиски коли може имало више од 50, сега не знам каква е состојбата, дома сме моментално и се потиме и зовриваме у комбинација со многу дожд, а дождот го размножувал вирусот, и нормално излагаме по потреба и се надаме дека ќе помине лудилово

На Stephen Amell, smile:), senjorita-v и 8 други им се допаѓа ова.
  2. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    @Dust

Ја следам состојбата во Германија деновиве, не е многу добро, за жал. Најлоша е ситуацијата во Северна Рајна Вестфалија (101 случај досега, а претходниот ден биле вкупно 86 сите досега заразени). Таму имам роднини и познаници што отидоа да работат. Само со една од нив зборував на Viber вчера, ми рече дека не владее којзнае каква паника, но се чувсвува напнатост кај луѓето. Во некои сојузни покраини се затвораат училишта, се откажуваат саеми (досега 3 во Минхен се откажани) итн.

Сериозно си ја сфаќаат ситуацијата од тоа што го следам по медиумите. Да се надеваме дека ќе се изборат.

https://www.welt.de/vermischtes/liv...2-Tote-bei-2036-bestaetigten-Infizierten.html

https://www.sueddeutsche.de/bayern/coronavirus-bayern-muenchen-newsblog-1.4775078

На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  3. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.095
    Јас да ви кажам вчера бев во Лидл и стварно ги немаше макароните и брашното. А друго се имаше.
    Ме чуди што овде нема паника па ни заразени.

На Dust, Stephen Amell, Nigredo Odor и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Ова за пратките од Кина, не е вистина. Сзо:
    Is it safe to receive a letter or a package from China?

Yes, it is safe. People receiving packages from China are not at risk of contracting the new coronavirus. From previous analysis, we know coronaviruses do not survive long on objects, such as letters or packages.

Инаку:
    Does the new coronavirus affect older people, or are younger people also susceptible?

People of all ages can be infected by the new coronavirus (2019-nCoV). Older people, and people with pre-existing medical conditions (such as asthma, diabetes, heart disease) appear to be more vulnerable to becoming severely ill with the virus.

WHO advises people of all ages to take steps to protect themselves from the virus, for example by following good hand hygiene and good respiratory hygiene.

Текстот е преземен од

https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Не ја читам темава, освен неколку од коментарите. Ќе излажам ако кажам дека не се плашам, значи многу за децата. Не знам од каде излезе ова дека децата најлесно минуваат. Дај кажете ми дали овие информации се официјални.

Ќерка ми помалата, го помина грипот. Ја покоси. Ако така тешко го минуваше грипот, тогаш што е со корона вирусот кој се смета за поопасен од истиов? Ме префати и мене, но со многу поблаги (скоро никакви) симптоми, оти јас сум вакцинирана. А многу ми е криво што годинава не си ги вакцинирав децата против грип. Денес, утре, де настинка, де она, ова и останаа така. На крај си реков па добро, ете уште малку и помина сезоната. А не само што не задеси грипот, та и нов вирус се појави. Да има вакцини против вирусов, нема да мислам два пати.

Освен тоа, сметам дека кај деца би се раширил многу полесно. Постојано се блиску едни до други, си играат заедно, менуваат играчки, ги ставаат во уста, особено помалите (тодлерчиња и бебиња). Кога се родителите со нив, ќе мијат раце 33 пати наместо 3, ама кога не се? Возрасни не се свесни и совесни, што станува за тоа како си ги научиле децата? И градинките и школите треба да ги превземат сите мерки за истово. Од средства за хигиена, до постојано објаснување, зборување, потсетување, буквално трубење над глава. Впрочем како и ние.

Не знам како идат политиките на одредени држави при ваква пандемија, ама да сум јас, каква термална камера, има секој, буквално секој еден кој влегува во државата да биде ставен под карантин и да биде тестиран на вирусот. А би забранила влез за патници од загрозени држави, особено оние означени како црвени зони.

CDC и WHO пишуваат дека развојот на смптоматиката е од 2 до 14 дена. Но е напоменато дека вирусов би можел да се шири и асимптоматски, а истово се уште не се смета за главна причина за брзината на ширење на вирусот. Пишуваат и дека луѓето немаат имунитет на вирусот токму од причина дека е нов.

Повеќе можете да прочитате на нивните официјални сајтови.

Никогаш нема да ја разберам неодговорноста на одредени индивидуи да патуваат со симптоми на настинка, грип, што и да е, во ваква ситуација. А при тоа да шират корона вирус, секако незнаејќи дека го имаат. Но затоа се слушаат препораки на Сзо. Сеедно на инфекција или не. Па и не мора Сзо да ни каже, треба самите да сме свесни.

Јас навистина не мислам дека е толку наивно како што некаде од некои се прикажува на социјалните мрежи. Се надевам дека грешам. А може и премногу паничам што апсолутно не е добро, но разберете ја анскиозноста во мене.

На girl-miri, Sofi.ja, senjorita-v и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Полесно поминуваат децата. 16 месечно бебе оздравело без никакви лекарства (секако нема лекарства за вирусов). Не споредувај со други болести, само си правиш потешко. Има многу болести што се тешки за возрасни, а децата многу полесно поминуваат. Комплексен е имуниот систем

На Lella, Lianna Anna, Stephen Amell и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Нема потреба да се плашиш Лиана, не можам да ја најдам табелата за заболени според годините ама на кратко децата сочинуваа најмал процент од нив. Зошто, ни докторите немаат одговор. Дури имаше и неколку случаеви каде што без терапирање биле излечени неколку бебиња.
    Еве табеларна статистика за смртноста
    20200303_121553.jpg

На Lianna Anna, joy1 и smile:) им се допаѓа ова.
  7. Purplelilac

Purplelilac Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Ете вака се докажува дека одредена статија не е вистинита, а не со „Глупости! Сигурно не е така!“.
    Тотално е небитно вие што си претпоставувате, многу е побитно да го аргументирате истото.

Инаку Лиана, во потполност се согласувам дека тие кои влегуваат во земјава треба сите да бидат ставени во карантин, бидејќи може кога пристигнуваат се' уште да не е поминат периодот на инкубација.
    А и за тестирање сум за, но со оглед на тоа што Филипче изјавил дека има само 1000 примероци за тестирање, многу бргу би се потрошиле и не би останало за оние кои ќе пројават симптоми, а не патувале. :|

Јас би рекла дека свесноста дека не треба да се патува периодов е единствениот начин за да се спречи ширење на вирусов, инаку тешко ќе се спречи. :|

И уште нешто за кое сакав да се надоврзам на претходни постови.
    Мене всушност ми се допаѓа што Филипче секојдневно известува за број на тестирани лица и резултати од истите.
    Со тоа што до сега нема повеќе пациенти, му дава смирувачки тон на ситуацијава барем за нашава земја.
    Е сега да, во иднина може бројот да се зголеми, но засега е добро.
    Друга работа е што ако не известува, замислете што ќе се случи со луѓево во државава.
    Како што сме рекла-казала народ, има да прогласат апокалипса за 10 дена.
    Секојдневно измислуваат приказни, шират дезинформации, филуваат и после паника.
    Па нормално дека ќе се паничи, кога не се знае да се филтрира.

И искрено сум изненадена од подготвеноста на Министерствово кај нас за справување со вирусов.
    Барем засега ми изгледа дека сосема коректно се имаат поставено кон сериозноста на состојбава.
    Да се надеваме дека ќе мине за брзо целиов хаос и тука и низ цела Европа и Азија.

На Lella, Lianna Anna, tetoviranta и 6 други им се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.130
    Допаѓања:
    180.888
    Официјални информации немам видено,а и претпоставувам во оваа фаза, со оглед на непознатоста на вирусот, се е врз база на статистики. Според статистиките и типот на вирусот, претпоставено е дека децата се поотпорни на овој тип на вирус, не дека не го фаќаат, туку дека лесно го поминуваат. Прочитав споредба, нешто како сипаници и слични детски болести, за возрасен може да бидат доста комплицирани, деца ги прележуваат со лесно. Имуниот организам поинаку им реагира, ако сум разбрала добро.

На Lella, smile:) и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.444
    Допаѓања:
    114.731
    А бе супер се справуваат.А оние што се во домашна изолација за превентива си се шетаат низ Скопјево. Никаква контрола нема. Е од нив ми е страв.

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    10.952
    Што си се уплашила толку ? Вирусите не се од вчера.

Ве мава психата со тие паники од медиумите.

Кај мене на работа ко дојде некој да си го чекира куферот буквално кива пред мене, не само еден патник,,,, не се бројат секакви фамилии.

И што треба ? Да ја извадам ли ловечката пушка и да ги стрелам.....дајте смајли што пука....

Ако имаш силен имунитет, ни В од вирус нема да закачиш.

Без потреба се стресувате.

На Nigredo Odor, candy.cane, Mantub и 9 други им се допаѓа ова.
  11. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Од се' што прочитав досега, сите статистики, студии и статии... од буквално сите можни извори, може да се заклучи дека бебињата и децата најлесно поминуваат. Па и поретко заболуваат. Генерално, со зголемувањето на возраста се зголемува и ,,опасноста''.

Секако, и имунитетот игра огромна улога, а тоа не е секогаш поврзано со возраста.

https://www.businessinsider.com/cor...infants-low-disease-expert-explain-why-2020-2

https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/02/key-coronavirus-question-how-are-children-affected/

На candy.cane, Lella, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.351
    Допаѓања:
    286.299
    Нема паники тука.
    Окапав на итна, еден човек со нараквици или маска не видов. Најнормална фрекфенција на движење. Матичната ме имаше прашано само во странство да бе сум била(не дека тука не може нешто да закачам) и толку, сигурна сум демек.
    Брза помош ни тоа, а јас со најтежок вид инфлуенца, симптомите исти, ништо не ме тестираат да проверат.

На eli25, DAngel, smile:) и 6 други им се допаѓа ова.
  13. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.755
    Допаѓања:
    172.976
    Ама и тоа не е убаво ако имаш симптоми да не те проверат.. така и во италија ги врткале пациентите па на крај епидемија..епа чорба..
    Инаку, скраја да е, да немаш ништо дај боже и посакувам брзо да оздравиш..

Знам, конкретната братучетка што ја спомнав е во NRW, можеби затоа и таква им е ситуацијата.
    Сабајле се слушнав со една во близина на Хановер и ми рече дека кај нив е прилично мирно, без паники ..
    Во секој случај, пазење не е на одмет..

На smile:), Lianna Anna и prominent им се допаѓа ова.
  14. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.210
    Кина (1.4 милијарди) - 206 новозаразени вчера
    Италија (60 милиони) - 561 новозаразени вчера
    Соред вчерашниот момент, во Италија короната се шири 64 пати побрзо од Кина по глава на жител. Претходните денови 15 пати побрзо.
    Пак идете вие во Италија.

На candy.cane, smile:), Purplelilac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Evangelos, уште еднаш ќе кажам она што го пишав претходно.
    Можеш да закачиш и ако патуваш во Грција, Хрватска, Србија.
    Иако заразеноста во Италија е поголема отколку во набројаните земји погоре, секаде има опасност.

Џабе толку паника, имам и јас родители во странство а и многу кои познавам и не креваат толку паника како овде на форумот и по социјални мрежи.

Дали паниката ќе направи да исчезне вирусот? Не.
    Треба да се следат правилата и тоа е се.

Има многу кои не ги следат, немаат хигиена, немаат основна култура луѓето кога кашлат и киваат и не стават рака на устата и се чудат како успеале да се разболат или закачат било што, не само овој вирус.

На candy.cane, Nigredo Odor и Stephen Amell им се допаѓа ова.
  16. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.210
    Грција 7 заразени
    Хрватска 7 заразени
    Србија 0 заразени

Италија 1689 заразени и секој ден по 500 нови

Веројатноста да се заразиш во Италија е далеку поголема од набројаните држави. Не е ова паника. Ова е разумно предупредување да не идат луѓе у Италија од безврска.

На H.VAGA, candy.cane, elenaxbbg и 4 други им се допаѓа ова.
  17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    Ја правите работата како во секој ќош во Италија, секој жител во Италија да е заболен.
    И јас сум против патување овој период но не до толку да се претерува со кревање паника, ти не ама други да.
    Имам роднини во ризичниот регион на заболени од корона вирус, животот им тече сасвим нормално, не седат дома затворени, одат на работа како и досега.

На candy.cane, smile:), prominent и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Stephen Amell

Stephen Amell Форумски идол

Се зачлени на:
    17 јуни 2017
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    26.477
    Можеш да отидеш во Италија и да не закачиш Корона, а можеш да отидеш во Хрватска и да закачиш.

На Mencia, candy.cane, smile:) и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.053
    Ауууу... Од кога тоа мерки на претпазливост и превенција кои се препорачани од Сзо се нарекуваат паника? Оштествената одговорност, очигледно ни е сведена на нула и се игнорира фактот дека Италија е означена како зона на зараза со левел 3. Слободно патувајте, ама не продавајте демагогии дека е сеедно дали патувањето ќе биде во Грција или Италија. Можеби во нормални услови, во вакви не.

Ако сметате дека официјалните бројки кои циркулираат на дневна база од официјални извори се паника и дека можете да закачите во Грција исто како и во Италија, тогаш, објаснете колкави се шансите за зараза во едната и во другата држава? Еднакви?

Точно е дека може да се случи зараза и во една и во друга држава или во ниту една од нив замислете. Ама токму поради првото, постои нешто што се вика општествена одговорност, која очигледно ја рамниме со паника.

https://wwwnc.cdc.gov/travel/notices/warning/coronavirus-italy
    Warning - Level 3, Avoid Nonessential Travel—Widespread Community Transmission
    CDC recommends that travelers avoid all nonessential travel to Italy.

There is a widespread, ongoing outbreak of respiratory illness (COVID-19) caused by a novel (new) coronavirus that can be spread from person to person.

Older adults and people with chronic medical conditions may be at increased risk for severe disease.

What is the current situation?

CDC recommends that travelers avoid all nonessential travel to Italy. There is limited access to adequate medical care in affected areas.

What can travelers do to protect themselves and others?

CDC recommends avoiding nonessential travel.

Do not travel to Lombardy and Veneto due to the high level of community transmission of virus and the presence of local quarantine procedures. Large numbers of cases continue to be reported from these regions in northern Italy, which are the source of most cases in the country. Cases elsewhere in the world have also been linked to these regions.

На Rozich, candy.cane, elenaxbbg и 14 други им се допаѓа ова.
  20. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434

Се паничи секогаш кога има нова објава за заболени и смртни случаеви што до некаде разбирам ама без претеризам.
    Никој ништо не игнорира ама животот не престанува тука.
    Може ситуацијата ќе се смири и повторно да се појави по некој период. Не можеш да знаеш дали по една година ќе биде вака или онака.
    Ама фактот што по маркетите се пазарува на велико како да се најавува апокалипса и купуваат залихи од се и сешто покажува дека народот лесно може да се манипулира и да крева паника читајќи разни медиуми кои реално ги пумпаат насловите само за читаност.

Ја разбирам опасноста aма низ светот има многу повеќе заболени од неизлечливи болести за кои не се крева толку фама како за вирусов.

Друго, пак ќе повторам...
    Некои луѓе немаат основна култура и лична хигиена која секогаш треба да ја имаат па им текнало преку ноќ дека треба сега кога им доаѓа јајце на газ и масовно купуваат средства за хигиена.

Тури за Италија ќе има и во иднина, луѓето продолжуваат да шетаат а ние не можеме да им кажеме како треба или не треба.

На candy.cane и Amellie13 им се допаѓа ова.