Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.238
    Допаѓања:
    48.602
    Докторон Вело Марковски убаво кажа, од се ова ќе произлезат рахитични деца, психијатриски случаеви, кардиоваскуларни болести. Кој не го слушаше еве го видеото. Ако он како искусен инфектолог не знае сигурно ние па ич не знаеме.
    https://www.facebook.com/24vesti.mk/videos/240238264031215/
    Пред одма да се нафрлите јас повеќе од три недели сум дома со син ми, ама до кога не знам, дете од 3.5 години ми се жали на главоболки, мене од лекар ми е препорачано пешачење од мин.5 км на ден а јас седам дома, за психата каква ми е да не зборувам, така да сигурно имам повеќе шанси да накалемам некоја болест отколку дека ќе ме фати корона ако сама се качам во кола и однесам дете на планина или свртам круг низ празната улица.

На Ladyyyy567*, cresa-jagoda, Bunny2 и 12 други им се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    45.966
    Не е тема за ова ама колшката моја е од Венецуела, точно е дека се во ужасна финасиска состојба, ама поради тоа што Владата ја водат нарко дилери и трговијата со дрога е огромен проблем. Не можат да ги сменат од власт и затоа е таква криза.

Инаку од Кочани има уште еден потврден, во 4 ќе го кажат, сопругата му работи во конфекција. Немам инфо од каде е заболен или дали имал симптоми дали бил дома, ама жена му со сигурност не седела дома, до вчера идела на работа.

На cresa-jagoda, јolene, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. jasBia

jasBia Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    342
    Верувам дека е така. Само ме интересира за каков колективен имунитет зборуваат Шведска, Германија, Англија.. па и др. Велко..

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Ок, причината не ја знаев точно, посочив само на економијата.
    Кај нас може истата слика да биде, само поради друга причина, ама сепак со слични последици.

На candy.cane и 1209 им се допаѓа ова.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.035
    Допаѓања:
    45.966
    Да, да само се надоврзав не велам дека не е така.

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Дека децата играле надвор а мајките со седеле на клупи во друштво не е во ред.

Ама незнам зошто секогаш кога ние имаме потреба да излеземе е ПОТРЕБА а сите останати се шетаат?

Еве сега ме викна Нотар.Сум стасала порано па морав да причекам, а за да не чекам таму во затворена прпсторија излегов надвор на отворено..на плоштад.
    Народ имаше, секој си тера своја работа.Некои сами, некои по тројца...

И сеа треба да речам дека јас сум морала да излезам а на сите им прднало да шетаат?
    Животот продолжува, секој си брка работа.

На nena2010, orevokrsacka, Bunny2 и 15 други им се допаѓа ова.
  7. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    10.530
    Не мора од одма толку црни сценарија да се прават, така само повеќе страв и паника се шири не само за вирусот, туку за економската криза.

Гледате во далечина, сеуште ништо не се случило и не вреди вакви сценарија да ви се вртат во глава, о том- по том.

8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.090
    Во мојот град нема.
    И вака лични работи да вадеш во вакви постови, браво.
    А моиве дијаспорци дали ќе пратат пари или нема, тебе ич да не ти е гајле, ок?
    Безобразно е ова, јас те прашав некаде дали ти праќаш пари или не?

Моите постови се реални, зборувам за сите луѓе околу мене, а не дали јас ќе сум гладна. Ама ти, златна си испаничена сама за себе и гајле ти е дали некој друг ќе добие терапија, ќе има за леб и сл.
    Ќе му кажеш во маркет да оди да работи.

О да, како ќе си ка наредат оти они се криви што фирмите пропаѓаат.
    Ах бе Малерозна.

На ALISA0000, *Amethyst*, Konfetka и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Знам.
    Затоа зборам мора да тече економијата секојдневно. Малце, ама да тече.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Веќе скоро месец дена искачам,само по намирници на 2 или 3 дена,другото време сум дома,се немам буквално видено со никој.Денеска беше ден по намирници,во радиус од 500 метри,имам Кам,Веро,Тинекс,за жал немам све во еден маркет па морам во два маркета да одам,како се движам така посматрам,има еден куп луѓе раздвижени,за жал 80% беа без маски,без соодветна заштита,видов еден куп луѓе собрани,муабети,дружби.Се зачудив за момент,си реков сум побудалел Коронава поминала,ете сите слободно шетаат,нема маски,нема грижа,на момент се сетив на Шпанија,Америка,Италија,во себе се помолив и реков знам Господи,овој народ никогаш нема да се свести,доаѓа полошо,народов сака деф да ни се случи најлошото.Затоа веќе ништо нека не ве чуди,ни бројки на заразени,и починати,со ваков ШАЛАБАЈЗЕРСКИ народ,тоа преостанува.Ужас од народ сме,дисиплина 0,разбирачки 0,сите све знаат и сите се Доктори алал вера дружино.

На ohlalalala, Amellie13, emiliana и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Вкупно 20, 3 денес.

На mamaorhidea му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.982
    Гледам вести на Телма и еден чичко објаснува зошто морал Државен пазарен инспекторат да облепи кафемати со лента низ јавни места и бензиски.

Цитирам, не оти не сакаме да пиете кафе туку оти не сакаме да се групирате. :rofl:(lalala)

Толку ли лошо кафе пиете дома бе, не разбирам :worried:

На cresa-jagoda, rainbowmama, Konfetka и 15 други им се допаѓа ова.
  13. k3x

k3x Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2014
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    114
    Никој не ти брани да искочиш. Се додека не се воведе такво нешто, може да се излегува.
    Поентата ми беше што, премногу опуштено ги видов децана а и нивните родители. Со дружење, до седење блиску, без заштита.
    Нека си брка секој работа тогаш. Али затоа и вирусов како што тргнал ќе не брка сите до еден во бутел, додека не снема место па ајде и на водно, не за друго, треба и план да се воведе каде ќе се бркаат многу бројните тела ако идеме по она, секој си брка своја работа.

Тие родители може понатака си се прошетаат па недај боже да рашират по некое си коронче.

Биди колку сакаш навредена. но немаш право вака да збориш.

У тек на епидемија, луѓево си се опуштаат.

На ohlalalala, cresa-jagoda, emiliana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
  15. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    @orevokrsacka @JuLleE, да, и за тој аспект на вакцините сте сосема во право. Освен тоа што ќе треба да се изначекаме, прашање е колку ќе биде траен имунитетот од нив.

Како и да е.
    Интервјуто на докторот Марковски треба задолжително да се слушне. Не е само за олабавување на паниката, мислам дека има одлични поенти човекот.
    И конечно се разјасни глупоста за пренесувањето преку овошје/зеленчук. Не стои во воздух и не ,,патува'' низ воздухот, ни два, ни три, ни пет метри, освен ако не застанете директно до некој да ви се искашла.

Уште една добра поента, за рахитичните деца. Не знам дали сте свесни колку сите ќе имаме ослабен имунитет од ова седење во четири ѕида.
    Јас секој ден поминувам по триесетина минути на чист воздух. Среќа и на тераса имам многу сонце.
    И не го чекам секој ден пресот на Венко. Доста беше ширење паника. Време е да ја прифатиме реалноста и да почнеме да живееме. Контролирано и постепено олабавување на мерките, доста беше криење. Не може да застане светот.

На cresa-jagoda, *Amethyst*, Bunny2 и 7 други им се допаѓа ова.
  16. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Добро што е со народов?!?!
    Абе ко дивјаци некои..

Јас не прочитав дали двајцата починати се позитивни? За едниот видов се чекаат резултати, ама за другиот не пишуваше ништо.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.382
    Допаѓања:
    78.132
    Јас за држави зборев.
    Еве во мојот град има.
    Знаеш колку многу има?
    Над 20 000 заболени.
    Над 1500 мртви.
    Какви лични ствари?
    Ти ми рече да ти пратам, да си работела место мене.
    Стварно сакаш во мртовечница да работиш? Ајде ела ќе се мењаме.
    И ич не сум безобразна.
    Тоа што го кажува Витамина го кажувам и јас.
    Моите комшии седат дома и ќутат, оти почнаа да умираат по 700 на ден овде. Не се секираат што после. Нели ти за економијата беше загрижена? Или сега па не си?

Јас ако бев само за мене загрижена, немаше да продолжам да работам, сега кога е најпотребно.
    Ќе седнев дома на бенефиции и ќе расправав на тукашни форуми.

Ама еве јас на пауза расправам на фемина, се докажувам со тебе.

Ти реков пред некој ден дека ти ќе дигаш паника?
    Ама ме избришаа.
    Која е паничарката сега?

18. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.687
    Допаѓања:
    25.266
    Колку има од денес?

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  19. k.frosina

k.frosina Форумски идол

Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    29.121
    Се надевам дека кризава ке заврши што побрзо. Фирмата кај што работам не пушти дома на неопределено време... колку ке потрае тоа никој не знае.
    Се надевам дека од мај месец ке се вратиме во нормала, ако е можно.

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  20. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Како што можев да слушнам во Пиамонте е доста лошо, заразените и мртвите слободно ги надмина во венето и тоа за некоја недела 2 3 пример повеќе не се. Се жалат дека било се карихирано, брисеви и остало ништо не се знаело. Така изјавија на вести властите дека немаат ниту опрема. Лошо е таму.
    Што е сказуларе?

Еве конте официјално најави дека до 13 ти ќе трае карантинот, објави дека и на 1 мај сеуште ќе сме дома, потоа борели кажа не сакам да кажувам дати но 16 мај го сметам за да се направи некоја промена.

Бројките стангираат. Стојат у место.
    Обајвија дека неофицијално има уште дупло или тродупло заболени и мртви.

Луѓе се џиткаат од тераси, молат за помош.
    Тоа е во кратки црти.
    Ништо арно.

На cresa-jagoda и JuLleE им се допаѓа ова.