Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

и тоа на 30 степени...

Stache likes this.
  2. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Уште пред недела дена сакав истово да го искоментирам.
    Апла се гледа зашто е ставен, на страна ај тоа. Што не збори албански? Звучи скроз неписмен а З М е. Срамота е ова, на циркуз личи. А посебно што ко да од небо да паднал -левел упознаеност со ситуацијава.

3. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Еве сега на Канал 5 на вести кажуваат дека многу мал процент од лекари во државата се заболеле дирекно од пациент. Од овие 11 медицински лица денес што се позитивни од Куманово, двајца лекари патувале во Холандија :x
    Сега како ќе утврдат кој од кого се има заразено не ми е јасно.

cresa-jagoda, Lisandra, 1209 and 9 others like this.
  4. Stache

Stache Истакнат член

Еци пеци пец, ти си мали зец .. :rofl:

5. fana

fana Форумски идол

Мене па не ми е ич јасно зошто тој воопшто доаѓа? Што може тој да знае, а Венко не? Или што знае тој повеќе од Венко?
    Да е Венко амгажиран со нешто друго, па да не може да држи прес, разбирам, ама вака што? Ми личи ко приказна за мали деца, демек ај ела да не се лутиш.
    |(

6. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Битно да се дешава нешто :rofl: зборот заменик е повеќе од јасен ама ај... Да не плаче.

7. bicycle

bicycle Форумски идол

Не мора од естрадата ама затоа имаме спортисти кои се имаат пробиено надвор од Мкд, нели?
    Ама да се чека нон стоп на Венко, не иде.

При крајот на Април започнува сказуларето а според некои кажувања градежните техничари по празниците освен ако нема некоја промена за подоцна. Но сказуларето секоја година почнува на различен датум, се случувало и некаде по 10 Мај. Сега се наоѓаат некои кои одат привремено на влечење прачки. Ама пак и добро заштитени се, со маски, ракавици и со по 3 4 души во комбе/кола се.
    Друго, мислам дека според кажувањава Асти е во карантин, не можеш да патуваш таму ниту да излезеш од градот, ако сум во грешка исправи ме.
    Разбрав од моите роднини дека Пиаченца е во лоша состојба, ниту одат на работа, единствено до маркетите ако има потреба.

Еве ја гледам бројката во Италија моментално, 766 мртви, 6 повеќе од вчера мртви а 83 помалку заболени од вчера.
    Не знам ни дали веќе да им верувам.

Да едитирам - Од сознанија ќе се даваат по 600 евра на земјоделските работници за сите што седеле дома тој период а 800 евра на градежните работници.

vitamina and candy.cane like this.
  8. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

И сега во последен момент ќе сакаат да испазарат сите и оп наеднаш гужва, таман за ширење вирус.(facepalm)

9. нина122

нина122 Популарен член

Сега можам да замислам како е.
    Бетер од пред НЛБ кога делеа пензии.

cresa-jagoda and Angie1432 like this.
  10. candy.cane

candy.cane Популарен член

@Stache @Angie1432 за 2 дена се работи.
    Буквално намирници за 2 ручеци (или 1 поголем), доручек, леб, овошје и зеленчук. А голем дел сигурна сум дека дел од ова веќе имаат по дома.

*Amethyst*, Ahoy and Stache like this.
  11. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Еве ќе се обидам да пренесам она што го чув од инфектологот, и мене ми беа непознати некои работи.
    Со вакцинација се стекнува само привремен имунитет. На пример, вакцинацијата за сезонски грип те заштитува само неколку месеци и тоа само од тој тип на вирус. Прележувањето на овој тип на грип не знам колку време штити, меѓутоа факт е дека тие вируси брзо мутираат и затоа многу често во животот прележуваме грипови.
    Е сега ако овие што прележале корона и имаат антитела кои се присутни одреден временски период во телото (да речеме 6-9 месеци), истите тие би биле некој изолатор во синџирот на зараза. Со нив тој синџир би бил прекинат, зошто ги штитат тие антитела, барем извесен период. Со ова многумина од луѓето ќе бидат поштедени од заразување, бидејќи многумина други веќе имаат антитела и го градат тој колективен имунитет. Значи со својот имунитет го штитат оној другиот што не прележал да не се разболи. А тие "изолатори" се сега во карантин, односно сите ние.
    А по шест месеци (карикирам), и овие што прележале ќе станат "проводници" во синџирот на зараза бидејќи веќе ќе ги немаат антителата кои претходно ги имале и ги штителе од повторна зараза. И така пак влегуваат во кругот на заразени и заразувачи.
    Барам јас така го разбрав појаснувањето на докторот.

cresa-jagoda, 1209, P.S.love and 3 others like this.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ама сепак многу ќе излезат во продавница, без разлика дали за една или две работи, во рок од 2-3 саати и ете гужва.Според мене добра е меркава, само коментирав дека некако касно ја кажаа.

13. Stache

Stache Истакнат член

Верувам дека ќе преживеат сите тие 2 дена, но се створа преголема паника. Инаку да, пред маркетите веќе има гужви, така да..

cresa-jagoda and candy.cane like this.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Во Куманово меркава сега затоа што касно виделе дека Вучиќ истата ја донел во Србија. Дај им на луѓево 4 часа да купуваат, нека се соберат сега сите надвор, па и цела недела после да ги затворат исто им се фаќа.
    Кретенски мерки, кретенски. Придонесуваат за полесно ширење на вирусот.

15. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

По маркетите моментално е лудница, е тек сега ќе искочат од денес дупло заболени.

cresa-jagoda and Stache like this.
  16. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Значи, заеби мерки, глупи се луѓето. Малце разум да имаш не би излегол... Од глупоќа ќе изумреме...

17. veteruska

veteruska Популарен член

Не ми е јасно зашто?Па не е војна состојба,има за сите.

candy.cane likes this.
  18. Stache

Stache Истакнат член

Ќе се затворат маркетите ветреее, а и градот кај и да е.

19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Зашто нема два дена да работат и затоа, реагираат сите и на страната на градоначалникот, ова за Куманово зборам. И стари искочени се моментално за леб да си купат :worried:

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Дали разбрав убаво, Венко не се појавил на прес денес или што?
    Разбрав дека се кретенски мерки, штом се од соседството инспирирани, ама што точно значи? Затвораат и маркети?8-| Колку долго нема да работат?