Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.862
    Допаѓања:
    142.581
  2. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Може да ти донесе некој близок од надвор се што ти е потребно

На Igle и 1209 им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Губат, оти нема нарачки, има откажани проекти, делови од ИТ секторот трпат доста, други немаат криза, се зависи што работиш од ИТ. Мене сега требаше после католички Велигден проект да ми оди на пауза до крај на кризата, ама ќе ме занимаваат нешто, сакаат да ме задржат и искористат.

На FreeMind, BloodElf, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Треба само два дена да останат дома. Два дена. Не недела, не месец.
    И немој со тие муабети немале пари (да не грешам душа знам има исклучоци за жал) ама факт е Повеќето од овие што сега немаат да испазарат за 5 дена, утре да отворат граници ќе имаат пари за до грчка на викенд.

Нема зошто да те бесиме. Ти си знаеш како си правиш. Само убаво е сите да слушаме препораки кога така наложува ситуација. Во нормални уалови оди во маркет и 5 пати на ден. За твоето здравје и за најблиските, периодов поретко треба....пак останува на лична свест засега во поголемиот дел од државава.

На manako1, Tatijana1993, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Kumanovci ...pa sig ne se ostaveni bez nisto doma za da ne izdrzat 2 dena.
    Sekako i do narodot e pa i onie koi ziveat sami ne veruvam deka mn gotvat,jadat radi reda.
    Sepak e do navikite,vo ova vreme koga se zbori 2 mes edno isto se znae deka mora da se vnimava.
    Sepak sovesta e taa koja treba da raboti i za sebe i drugite ali Makedonstina:?::bow::bow::bow::bow::bow::bow:

На queen19, Lisandra и Kataklinkers им се допаѓа ова.
  6. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    И една недела унапред да кажеа пак ќе имаше гужви. Се е до психата на народот.
    Се критикуваа затоа што купуваа како да е војна и не оставаа за други. а не неделно пазарување. Сите да пазаруваат така нормално ќе нема гужви, а не им текна нешто и ајде до маркет.

Има такви што се жалат немале свежо дома, абе да не сакаат и од бавча набрано и направено славата. Претеруваат некои.

На queen19, eli25 и happygirl им се допаѓа ова.
  7. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Кои се тие ден за ден што наоѓаат пари за купување?
    Најчесто пензионерите така купуваат, а пензија земаат почеток на месец. Истите ќе ги видиш секој ден во Кам и Стокомак како чекаат ред.
    Јас друг не видов да прави гужви.

Има и такви кои сакаат топол леб, свежо овошје, пресно млеко, јогурт. Секој ден одат по маркети, е и тие прават гужви.

На queen19 и happygirl им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.123
    Кои се тебе нема што да те интересира. Помалку есапи да правете, подобро е.
    Вие овде ќе кажувате кој како да пазарува и како да си ги организираат финансиите, или сега ќе мерите кој колкава куповна моќ има, па почнавте да раскажувате кој што во фрижидерот има.
    Срамота.

На Ivan4e04, Nausicaa, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.518
    Допаѓања:
    191.424
    @FreeMind можеби е тоа што го наведе @Doozy. Ама можеби е поголема приказната. Мое видување- принцип на споени садови.
    Еве ИТ проекти, производи, штодае. Тие се за клиенти, да речеме од реален сектор, значи за банки, за ланци трговија, за дрвопроизводни фирми, за автомобилска индустрија. Ако ситуацијата е каква што е, во земјата кајшто живеам, продавници за мебел се затворени, трговски ланци се затворени, луѓе се без работа, пекари печат лимитиран сет на производи. Последователно лимитирана е потрошувачката на се, освен егзистенцијални добра, значи никој не купува ништо друго, кредитите се одложени. И логично е фирмите да ги одложуваат ИТ порачките. И това е деца, сите сме во истата каша.

Сакав да ја пингнам @vitamina , само кратко инфо ако може, оти немам доволно информации- кај вас сето производство е запрено или како?

На Nausicaa, BloodElf, DAngel и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Тоа е многу интересна тема ако има резултати , демек што читав помагала плазмата од излечените ај ако ја спроведат ќе видиме. Мора да најдат решение оти колапс ќе биди ова. Кога најголемите држави не сватија сериозно , ние вака мала држава не можеме ништо. Ти си во прва борбена линија чувај се и заштити се колку што можеш. Страв има во секој ама ако си сигурна во себе дека си заштитена добро на работа , ништо нема да се случи . Дома режим се напрај некој миење, бришење , викање , карање ехеее. Се надевам да заврши ова побрзо ама шанси нема тоа да е за брзо. Пикот та пикот секоја држава различно . Нема врска .

11. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Се гледа кој како пазарува и не мора одма да се лутите. Сменете нешто во ваква вонредна состојба, не трчајте секој ден по маркети.

На dayla и queen19 им се допаѓа ова.
  12. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Да додада и дека истите бараа карантин и сега изненадени и испаничени. Добри мерки а народ со лоши навики. И пред недела да кажеа пак ќе трчаа денес со изговор абе има време до петок.

На queen19 и Fifi84 им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.123
    Значи кој како сака си пазарува и како има можности, како има приходи во текот на месецот. Од се, вие запнавте овде есапи да правете кој колку одел на пазар. Мислам аман, осет малку.

На Nausicaa, LejlaD, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Kataklinkers

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Ама во нормална ситуација а не за време на вируси и ограничено движење. Дај сменете навики аман, прилагодете се според состојбата, а не како сте научени.

На dayla, Tatijana1993 и queen19 им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.123
    Не сфаќаш дека не е до навиките, туку до можностите?

На LejlaD, Nevenche26 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  16. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    moze i ima nadez da lecenje ako e tocno toa so krvnata plazma na izlecenite
    mislam deka toa ke moze na site pacienti da se primeni i ke nema nikakvi seriozni negativni efekti i ke moze i kaj nas da se pravi na transfuziologija a moze i smrtnosta da se namali
    samo uste da testiraa vo golem broj i navremeno otkrijat koj e zarazen i sekoj da imase pristap da se testira,vo svojot grad a sega sto samo vo skopje testiraat ?

На Lisandra му/ѝ се допаѓа ова.
  17. MamacitaBuena

MamacitaBuena Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.402
    Еве на пример,јас познавам многу луѓе што работат за 600 денари дневница,и после работа секој ден оди до продавница си ги остава сите пари за намирници.И така секој ден,пошто така мора.
    И шо сеа,не сум јас богаташ да наполнам фрижидер да претече од него и по дифолт сум закана затоа што морам секој ден во маркет?
    Ај да не дишеме ние сиромашните за вие богатите да сте живи,здрави и најадени.
    Срамота.

На Ivan4e04, Waverly Raven, LejlaD и 14 други им се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Уаууу, и план на исхрана сте ни смислиле нам од Куманово.
    Баш сакав да ве прашам што утре за ручек, кога оно ете.

На Ivan4e04, Waverly Raven, Mishela и 19 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Беше затворено само 4 дена, петокот го пуштија, ама он секако одеше на работа во друг град, да така нема останато дома, напротив дури 6 дена работи неделава порано по 5.
    Никој ништо не кажа за тоа се отвори и никому ништо.

Тука работат, банки ( сега не знам дали работат у канцеларија или од дома или одат да стават пари у банкомат) нит сум вадела пари последниот месец да така појма неам. Работат супермаркетите и помалите продавници есклузивно за храна, работи кај мене доле една продавница за бела техника што воедно имаат мајстори, работат аптеки табакина (трафики за цигари ама уедно тука таму ги плаќаме сметките во табакериите) камиони, поштите не знам како работат, општините онлајн и преку тел повик, главном земјоделието. Од прилика тоа работи.
    Значи само есенцијални сектори за човекот.

Имаше нова мерка пред 2 недели и скоро сите се дома, еве кај мене у двор дека живеам има многу згради сите коли стојат у место, гледам и комшијата што е камионџија до некна работеше сега ни тој не работи.

Лошо е, апелираат по групите наши сите овие продавници надвор да оставаат лебот и храната што планираат да ги фрлат или даваат по помала цена за да народот зема, викаат дека се срамеле да бараат а немаат.

Почнаа со чекови од по 20 евра пишува на нив да даваат на најзагрозени фамилии.
    Читав дека државата нуди помош али ситемот на секоја општина бил веќе карихиран од побарувачка. Збореа дека на буста ( не знам како се вика на мк) на платата државата ќе ставала бонуси на оние што работат, на оние што патуваат со кола.

Останува да видиме.

Во сабота во маркетите не смее да се зема играчки и алишта тоа само од пон до петок може ако сакаме.

Како што гледам Џенова и Наполи се многу недисциплинирани, рој луѓе низ плоштадите јас стварно не знам нели има таму полиција тука кај нас жива душа нема никаде.

Зборуваат за фаза 2 каде што ќе ги олабават мерките, најпрво така ќе живееме па фаза 3 комплетно отварање ама до фаза 2 кажаа многу уште имало.

Јас веќе искрено сум пред колапс психички, до сега се држев ако како одминуваат деновите се потешко ми е да опстанам само дома, просто е невозможно се се плашам дека ќе се дигнеме на граѓанска непослушност ако се ова трае уште еден месец, не бидува вака многу е тешко. До понеделник точно 4 недели како никаде немаме излезено а тоа е многу лошо. Од искуство.

Ми испрати маж ми слика денес IMG-1e4749e6a022b9d49a212fc8743f1c2b-V.jpg

На Ivan4e04, Waverly Raven, LejlaD и 20 други им се допаѓа ова.
  20. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Секој башка си готви , башка си јади. Има луѓе со мали деца ете млеко пијат многу. Значи тоа што му јадат децата по дома тоа и ќе зема и на тоа ќе троши. Зошто така гледате во туѓи џеб и туѓа маса. Истото да се случува во секој град друго ќе мислите и одма на продавница ќе одите да купите то што вие најмногу си јадите. Салами кулен стојат долго и убаво е да се земе бајдавеј. Некој е пушач ај речи му два дена без цигари. Не е добро спроведена мерката пошто е наеднаш. Во која држава има воведено ваква мерка баш ме интересира?

На Nevenche26 му/ѝ се допаѓа ова.