1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.121
    @vitamina наши ли молат за храна? Леле кој и да е, многу жално.
    Гладни се веќе луѓето, децата...
    Колку се плашам од ова.

На LejlaD, cresa-jagoda и vitamina им се допаѓа ова.
  2. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.129
    Допаѓања:
    3.472
    Од кога се богаташи луѓето што трошат на храна , уште то да го немаме и да се фрлиме во Вардар.

На cresa-jagoda, eli25, queen19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.630
    Малта:!::rofl:.

Не мешај така битни поими:D.

На Tajnaotrovna, Ivan4e04, cresa-jagoda и 11 други им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Кој готви, купува и пазари кај тебе? Пошо не звучиш како некој кој води или водел грижа за домаќинство.

Баш фино вежбаме ред и дисциплина со меркиве. Има поддршка кај раја за строгоќа и дисциплина. Зошо би мислеле на тоа колку се тестира, зошто не се тестира, зошто не се лечи, зошто умираат луѓе, кога може да рапортираме секојдневно по социјални мрежи и хот лајн на ме-ве-ре за непослушен народ. У што се претварате....

Последна измена: 4 април 2020
    На LejlaD, cresa-jagoda, lovestoneddd и 6 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Реков јас, фуа-гра и кавијар. Друго нема.

На smile:), lovestoneddd и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Италјанци Јуле.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3099157600115879&id=100000650089983&ref=content_filter

Внимание за видеото. Трауматично е.

@1209 како се организиравте кога ќе си доаѓате? Многу ме израдува со ова.
    Колку граѓани се пријавиле. Ако сакаш можеш и по лп.

На LejlaD, *Amethyst* и JuLleE им се допаѓа ова.
  8. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    А кога би се вовела мерка,само по еден да смее да излезе од дома да пазарува,на кој начин би било контролирано,како би се извело ова?

Епидемијата започна во Кина,ама гледано од сегашен аспект и споредено со сегашната ситуација, таму состојбата и не била толку страшна (колку што можела да биде).

9. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.162
    Кина ја обвинуваат дека криеле колку заболени и колку мртви имале. Ќе се дознае дали е вистина или не кога тогаш. Но реално нивните мерки некако како да се покажаа најдобри, но и здравствениот систем и подготвеноста на докторите каде каде е далеку од Европа. Мора да смислат некој поинаков план, нашиве превземаат мерки и се загледуваат у Германија ама далеку е нашиот систем од нивниот. За греота докторите и сестрите први на удар. Можеби треба да се почне со масовен скрининг... не знам што да кажам.

На Doozy, @ster@, темјанушка и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.518
    Допаѓања:
    191.421
    Со персонализирана дозвола за тој еден на пример;)

На Giovanna, cresa-jagoda, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    3.162

На Tajnaotrovna, smile:) и НаталиЛили им се допаѓа ова.
  12. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Meне навистина ме трогна видеово, навистина немав претстава како ви е таму ситуација.
    По тоа што видов сватив дека раб е доста сериозна и мора да ја сфатиме како ваква.
    Бидете силни во овој момент не излегувајте овааситуација сигурно повече ке потрае.
    Па понатака ке стиша се надевам.
    Фаламу на бога што кај нас Властиве доста рано почнаас со меркиве и добро е штоимаме линеарен раст.
    Не дај боже до ваква ситуација да ескалира нема да можеме сигурно да справиме.
    Добро е што засега ситуација ни е под контола па за поната ке видиме.
    Мора сериозно сите Држави да го сватат овојпроблем. Ова не е обичен грип.Само да не нефака паника.

На *Amethyst* и vitamina им се допаѓа ова.
  13. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.055
    Допаѓања:
    9.888
    Вирусов покажа дека не сте многу поразлични од пред еден век и дека џабе се глорифицира сегашноста толку. Треба да сме среќни шо не е ова некоја чума, лагано се ќе истребеше на чело со индолентните европјани гушкачи на кинези.

Пред 50 години немало шанси ваков глупав вирус да се прошири, не нешто сериозно.

14. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Ние не сме, ама за среќа се најде ти тука меѓу нас, кипу на еманципираноста и современоста.

15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.721
    Допаѓања:
    126.800
    Се согласувам. Завчера бев до работа на кратко. Народот живее. Психозава ќе не утепа. Мене следново ме мачи. Зошто ако веќе кажуваат број на заболени не кажуваат дали тие истите се од од оние кои биле во изолација? Дали се нови скроз откриени? Вака имаш чувство дека ако припариш надвор ќе дишеш воздух и готово. Аман нека олабават со психозава. Веќе 2 дена не слушам бројки ни ме занима. Морам да ја пазам психава. Се придржувам кон препораки, ама не дозволувам да ме опседне.

На Tajnaotrovna, Mајушка, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.055
    Допаѓања:
    9.888
    Не се расправај со мене.
    Јас му се обраќам на општеството, не ми се контра овдека со секој некој.

17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.953
    Допаѓања:
    164.223
  18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Ејјјј конечно и вие си доаѓате :hug:
    Како што читав досега мислам се си има по хотелите кај што се сместени и нема потреба да носиш шампони/сапуни. Плус може и блиските да ви остават работи на рецепција.

Баш пред некој ден ја читав актерката Ана Костовска.
    Таа е во карантин, па еве на фб што имаше пишано....

Конечно добив машина и можам на раат да напишам што имам на ум, а можеби некому ќе биде од полза, да донесе одлука или да процени во врска со прашања кои сите не засегаат.
    Трети ден се наоѓам во хотел Ибис, во центарот на Скопје, во т.н. државен карантин.
    Ќе бидам тука уште 11 дена, сама, во удобна и опремена соба, тв, интернет, сет на средства за чистење, маски, гел, три оброци дневно, секојдневно мерење на температура, дозвола да ми се донесат работи кои ми недостасуваат (со забрана за алкохол, брза храна итн…) Така јас денес добив лаптоп,слатки, овошје, сокчиња, дури и една Кока кола (имам син како добар џин, а и брат, тешко кој го нема. Боже чувај ги, и сите вас што ве знам и што не ве знам…

Заборавам на се лошо во земјичево и ми навираат само убавите работи, луѓе, места, води и планини… Нејсе, патувањето од Белград до Табановце беше стресно, ризично, неизвесно… Имав гаранција од релевантен фактор, дека на граница ќе потпишам самоизолација и ќе ме пуштат дома, но информацијата беше погрешна, односно со оглед на тоа дека работите се менуваат од саат во саат, очигледно беше сменета… Всушност,од пред, еве, три дена, нема можност за САМОИЗОЛАЦИЈА, туку се оди во ДРЖАВЕН КАРАНТИН…

Приказните околу тој фамозен државен карантин кои ги слушав во Србија, а следев и што се случува во Македонија, беа застрашувачки-стационар, кампови, логори, од страшно- пострашно… Неколкуте саати кои ги поминав на граница во мала просторија (со мене беше Влатко, од Велес, со слична авантура како и мојата) беа мачни. Не ни кажуваа каде ќе не водат, но имаа милост да не не заклучат- Кај ќе бегаме бе дечко… Биди реален…
    Кога не истоварија пред хотел во центар на Скопје, планина ми се симна од плеќите… Кога ја видов екипата која не пречека на влезот, опремена, љубезни гласови зад маските, гледаш во очите дека се озбилни, но сочувствителни… Инструкции и права и обврски… Срдечен поздрав и до гледање.

Секој ден ни се мери температура. Муабетот ми е дека прв пат откако сето ова почна почувствував дека некоја умна глава и топло срце просудува и носи добри одлуки. Бев спремна да поднесам многу полоши услови само да дојдам што поблиску до моите најблиски, ќе издржев и камп и не знам што. Но, ова е за мене потврда дека можам да верувам на планот на одговорните во градов и државата – напиша Костовска на социјалните мрежи.

Таа ете се фали од условите и вработените.

Една па се жалеше дека делела кревет со непозната личност, па се бунела да ја префрлат и така си добила сама соба.
    Штом имате јадење, интернет, топла вода и доктори околу вас гајле да немаш.
    Друго и да нема во хотелот, може од дома да ви донесат ситници. Плус предност имате дека сте двајцата заедно со либето...Барем нема да си со непозната.

Обавезно пиши ни :hug:

На Tajnaotrovna, Ivan4e04, sanjaeva и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Јас верувам во тие, а а тоа се поретко и тие не ги прават смао гужвите. ;)

20. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    9.586
    Напротив јас пазарувам и знам што треба да се купи и колкава количина за колку време.