Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Мислам дека е невозможно, за жал.

На Konfetka, LejlaD, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    46 нови рекоа сега на Телма ако добро разбрав. Оти малото лудува.

На Tajnaotrovna, LejlaD, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ќе нема само ако не тестирале никого.

На Tatijana1993, Lisandra, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ако, ругај.
    Ама секогаш лошиот збор повеќе кажува за тој што го изустил :)
    За ругање сите не бидува, за убав збор никој уста нема.

Пукај бе братучед...пукај(Пред дождот:D)

На Mimmi39 и Lilit им се допаѓа ова.
  5. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.740
    Допаѓања:
    24.363
    Ама таа немаше Корона, само обична настинка. Не ја ни испитаа
    за Корона. Само и рекоа дека здрави пациенти само примаат.
    Зошто одеше во Ремедика, е нејзин избор и право, си имаше причини.
    На крај, секако бебето заврши на државна, ама не го спасија.

За тужење, и јас сум за тоа, ама во сета болка сега не можат да се занимаваат со господата од Ремедика. Најмалку им е до тоа дојдено.

На LejlaD и zhap4e им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Што би кажало за мене Реф?!
    Што се грижам дека некој ќе остане без храна заради тој во паника?!
    Или некој заразен што стои пред банка и ќе го зарази 70 годишниот дедичко што живее сам и децата му се во странство?!
    Ако тоа кажува за мене, онда супер, одлично е тоа.

Не ругам по здравствен систем, напротив го фалам, ругам несовесни луѓе кои се потенцијална опасност за тебе, за мене и за сите нас. Ако за мене кажува тоа, нека кажува, а воедно ти благодарам, мислам дека требаше да го упатиш ова на некои други членови кои веројатно помалку имате храброст да им се обратите, а гледам дека ги прозивате индиректно.
    До степен да лајкнеш, па да одлајкнеш зошто отпосле те цитирав... Јас тебе не те навредив, си го кажав мислењето, додека твоето возраќање е навредливо, се надевам дека не ме разбра па затоа.

На LejlaD, happygirl, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не примаа со температура никаде, па ни на матичен.
    И пред Систина мереа температура, враќаа ако имаш покачена.
    Секаде ќе било исто тогаш.

Жал ми е за загубата, те прочитав и срце ми се пара.

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    исто и во систина со симптоми на грип не примаат, температура и сл.и што ќе тужат, приватна болница има право да не те прими за жал.они ја вратиле пустата :( само гак ги згрижува сомнителните пациентки.баш војна работава...

На happygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    @Lilit незнам зошто ревносно против тие што чекаат ред да влезат во.КАМ.
    Животот продолжува.
    Што е лошо ако чека да испазари?

Ај објасни ми

На kukla21, cresa-jagoda, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.863
    Допаѓања:
    142.589
    Ајде де, знаеш дека онаа на инфективно е комуњарка, ќути си жити се :) Ја стави бившиот директор кој го избра сдс па го избрка оти заменик директор ја стави жена му :) Аман ќути за велешка болница, ако фанам да кажуам.... Сеа новиот директор е поарен, ама зијан ќе оди заради ситуацијава.
    Систина немаат инфективно. И по 100ти пат ќе кажам, за 2 дена у болница со дете 45 000 плативме заради грло без температура.

На Tajnaotrovna, happygirl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  11. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Па јас сликав де,си чекав ред,на дистанца,со маска нормално.

Многу лошо ја разбравте сликата,ја ставив затоа што и покрај гужвата има ред и дисциплина.И дека вака треба да продолжиме,добро е што има вакви разбрани луѓе.

На Mami3, cresa-jagoda, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800

Никој нема против ако сите си се придржуваат според мерките,си носат маски,ракавици и држат дистанца,збориме за тие што ништо не почитуваат а има такви доста и од младите и пензионерите кој секојдневно ги гледаме.

На Tajnaotrovna и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    За да се спречи во иднина едноставно мора некој да се издигне над болката. Не сакам ни да замислам како се чувствува мајката. Ако оставиш така ништо не си направил освен што си потонал во својата болка. Нема такво правило во свет некој да не ти пружи прва помош ради пандемија. Затоа умираат луѓето моментално. Соберете се и тужете. Почнете од Г-дин Јане, од него па надоле до оние на државна. Тужи и држава во Стразбур, тужи све што застанало на пат.
    Од кај сака нека е сето е неписмено на велешка. Од свети сдс нека е, простотилок свемирски кои студираа 15 години заедно со прва помош.

На Tajnaotrovna, happygirl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  14. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Денес колку заразени има?

На cresa-jagoda и АнеАце им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Мислам дека критиките одат на една категорија, а не на сите пазарувачи.
    Сите чекаме ред да испазариме, реално. На каса... гужва, доле обележано, ама не, се дерат АЈДЕ ПОБРЗО ЌЕ ЗАТВОРАТ и мисли ако те стисне, ќе побрза касиерката.
    Во Куманово вчера касно кажаа за полицискиот час. Гужва видовме колку, сите сите немаа да преживеат за викендов дома? На толку пазарење периодов, сигурно има секој по дома по некоја супа, макарони и слично, ама не, мораше да има гужва да се испозаразат бетер. Па леб и сол ќе јадам ама немаше да отидам вчера ако живеев во Куманово.
    Си патиме ние од една состојба - мене тоа не може да ми се случи. Може, на сите може.
    Ама има такви што пазарат на ангро. Секој ден. Да, секој ден. Имам во фамилија такви и секој ден е - иии снемува брашно, знаете, одам да купам и денес. А дома има залиха за 2 години. Не претерувам, сериозна сум. Колку е доволно?!
    Или мораш во банка, ок, ама да се пикаш во врат?! Не сите стари луѓе имаат кој да им помогне, ама одат СИТЕ стари луѓе, зошто помладите не сакаат да им помогнат.

Ваљда ме сфати, а ако уште мислиш дека нештото кажува нешто лошо за мене - ти благодарам. Малку подолго ме познаваш за да употребиш таква реченица, но веројатно не ќе да е од сега желбата да се каже.
    Никој не те навреди тебе лично, ниту имаше за цел да се пронајдеш ако пазариш. Ама има луѓе кои секој ден се по маркети и секој ден пазарат во огромни количини.
    Мора да искочиме сите кад-тад да купиме нешто.

Последна измена: 4 април 2020
    На Tajnaotrovna, Giovanna, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Не зборувам за инфективното, туку генерално, зошто се потепаа сите да ги испофалаф.
    Си имам јас свои болести за кои си кажувам. Знам дека нема инфективно и знам од кои причини немаат, не е само предострожност за нивниот бизнис, туку е дел од државна стратегија токму ради вакви пандемии.
    Конретно кажав за канцер центарот кој сите толку го фалат. Многу им е добро изигран.

17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.104
    Допаѓања:
    131.516
    Screenshot_20200404-151242.jpg
    Апликацијата може да се преземе на Google Play.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.322
    Допаѓања:
    28.118
    Систина нас не вратија во јануари зошто не хоспитализирале они бебиња со грип. Со бебе од 2 месеци бев, таму родено. Ми рекоа оди во Козле.

На happygirl и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Би гo рaзбрaлa пишaнoтo вo пoинaкви ситуaции. Нo вo oвaa мoментaлнo кaде луѓе критикувaaт зa нaјбaнaлни пoчетнички грешки и oпрaвдувaње декa пaндемијa е мислиш луѓе пo хoдници ти лежaт a ти имaш пoтребa oд скaпи медицински aпaрaти кoи твoјaтa држaвa не мoже дa си ги дoзвoли -пеки. Амa дa се дрaмaтизирa уште oд стaрт и гoлем дел oд неoдгoвoрнoстa и непрoфесиoнaлнoст дa се прикривa сo -сирoмaшни сме, тoлку мoжеме, и дa, зa мaски и рaкaвици збoрев, и тестoви дa не зaбoрaвaм, не требa кoнкретен стaв дa чекaш aкo си медицинскo лице дaли требa или не требa дa нoсиш, ниту пaк oпрaвдувaње декa не мoжaт дa oбезбедaт oти тoлку мoже држaвaтa. Не е бесчувствителнoст, не е -греoтa чoвекoт (Венкo) види гo кoлку се труди пo тв a тaму некoи ќе збoрaт скриени вo глувчјa дупкa (не знaм дaли нa мене мислиш сo oглед нa мoите некoлку пoстoви oд пoрaнo, инaку јaс уште рaбoтaм, aј еден aплaуз) туку е oснoвa и тукa не смее дa се пoтклекне ниту дa се прaвдa. Акo не се случилa дoсегa епидемијa вo вaкoв рaзмер вo држaвaтa не знaчи декa е нештo нoвo и декa требa дoпрвa дa учиш кaкo дa се спрaвувaш. Имaш епидемии еден куп вo држaвaтa, имaш јaсни препoрaки oд светски oргaнизaции, имaш држaви кoи мoже дa ги кoпирaш. И никoј не вели декa сите мерки се никaкви, јaс збoрев зa кoнкретни примери. Или не смеaм oти измoрен е Филипче и греoтa е сегa зa глупoсти дa гo зaмaрa некoј?

Последна измена: 4 април 2020
    На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Леле какого пуштаат така да вози во такво жариште.
    Тој има сигурно можностда се зараззи, жабе после и пари и све.
    Тој морада се тестира.