Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.495
    Допаѓања:
    22.827
    За такви работи слушаат одма.
    За седење дома, аууу па како...

На Konfetka, *Amethyst*, Lisandra и 6 други им се допаѓа ова.
  2. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Bsz si postoi i se prima koga ke se rodi beneto na bolnica.
    Jas se porodiv pred 2 mes i bebeto ima belegce na raceto.
    Revakcina mislam na 6 god(potocno vo prvo odd davaat).
    Proveri vo kniskata gi pisuva site vakcini.
    Ako ne e uspesna nema beleg.
    Jas i sin mi nemame. Mazot mi i dvete kerki imaat.
    Koga ja prasav maticnata takov odg dobiv.

3. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Поради “неписменост” да те поправам, неписмени се никад не завршиле школо.

Овие па за државен карантин да ги земеш со некој стап и да ги тепаш додека не кажат два плус два по два колку се. Три чисти од економија немаат, државиче со 1,5 население и мах 2.000 заболени во карантин бараат да се стави. Ќе јадат мушмули потоа од тегла.

На Ivan4e04, Doozy, Chantal и 17 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    Точно, освен оној докторот од Велес. Магистраска бранев на ова тема. За жал не само кај нас, и во светот, лекарските грешки многу тешко се докажуваат. Лекарската фела има јако лоби, и се држат многу, ретко кој доктор ќе сведочи против колега.
    Во Америка, ваквите дела се решаваат во граѓанска постапка со надомест на штета, обично болницата се спогодува со семејствата за да не ги гонат кривично.
    Најмногу лекарски грешки статистички има кај царскиот рез, односно кај гинекологијата и со анестезиите.
    Кога легнав на царски почнав да си ја цитирам магистерската, и веднаш ме успаа:)

За жал, лекарите ретко кога одговараат и тоа се пред се мачни, исцрпувачки процеси кои на крај завршуваат со спогодби или со ослободување на докторот.

На Doozy, *Amethyst*, dunika и 6 други им се допаѓа ова.
  5. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Не го знаеме вистинскиот број на заболени. Што е до мене, може да се и 40.000. Ги тестираат само оние вратени од странство, тие во контакт со нив, и тоа само ако имаат симптоми. Овие бројки ич не ми се меродавни.
    Плус тоа, во јануар и фебруар хараше кај нас некој чуден грип, буквално покоси многу луѓе, школите беа празни. Симптомите - исти како тие за корона. Сите по дома имавме некој со вакви тешки симптоми, ама среќа тогаш коронава не ни беше на крај памет. Во спротивно, ќе полудевме од страв и грижа за најблиските. Ова од себе тргам.
    Можеби пикот веќе поминал, а ние не знаеме.

На Orchidea, lackygirl, *Amethyst* и 6 други им се допаѓа ова.
  6. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Да.
    Нема инфективно затоа што по сите светски протоколи и стандарди мора да биде во посебна зграда,одделена од останатите клиники за да нема контаминација со заразни болести.
    Јас не знам,ние не сме ни биле родени,(ова ми е од кажување на постари доктори),но порано инфективното одделение во Државна Болница било каде што е сега паркингот,т.е.куќичката за наплата.
    Било со решетки на прозорите,целосно изолирано од останатите клиники.Подоцна е изградена сегашната зграда на Инфективна Клиника.

На Annath, JuLleE и Lilit им се допаѓа ова.
  7. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Да да преизбрзано е за да бидеме у карантин таман скраја да енесме до таа ситуација мора и економија нешто да функционира али мора будноо да ја пратиме ситуацијва. Не дај боже да се влоши тоа едруго.

8. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Toa deka sme od ista naselba:mm:

На ЕденЧлен му/ѝ се допаѓа ова.
  9. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    https://www.biznisvesti.mk/video-na...PmijdDl4BW1eX-9xGyL4zdKywNwOphSTakPSFf_Fj3bL4
    Ете од каде земаат!
    Намалете малку со игнорантноста.
    Ни мене не ми влијае нешто многу, но има многу на коишто и те како му менува.
    А кога ќе погледнете наоколу, ќе видите дека ни малку не ни вреди жртвувањето на крајот, затоа што оние што се во најризичните категории се најнеодговорни, а млади и здрави страдаат за да ги заштитат баш нив!
    Вчера бев во маркет, намерно покасно, затоа што нели сабајле е времето за пензионерите, а баш тогаш вриеше пензионери, баш во времето кога сите што одат на работа се враќаат и купуваат.
    Полицискиот час му започнува од 11 ако не се лажам, но не, до 11ч баш беше убавоо времето за на клупи по паркови, како тоа да го пропуштат за да завршат обврски.

На *Amethyst* и candy.cane им се допаѓа ова.
  10. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Јас сега читам за 14 вработени медицински лица од инфективно одделение во штип.
    Па добро во книжара работат па баш тие да се заразат?
    Се знае на инфективно одделение не оди човек здрав прво,а за време па на пандемија ич.
    Не користеле никогаш предходно заштитна опрема,немаат никогаш користено ракавици,маска (капа и визир е нешто за на тв се на се)
    Па стварно е срамота.
    И не , не е до државава затоа што ракавици за една употреба секогаш имале ама на сестрите им е полесно да боцкаат без.
    Е затоа не е плукам по никого вејќе затоа што сами сме криви.

Аааа да ке заборавев. Ее сега ке нападнат тие на кои им љубоморевме што шетеле во Италија,тие од струшко. Нашетаните.

На Feminka22, Shmizla94, emiliana и 7 други им се допаѓа ова.
  11. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    971
    Да се надополнам:
    ,,Во моментот во изолација се околу 100 жители во Лабуништа со полициска координација". Изјава на доктор.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Kazuvaat i za kumanovskite sela deka ima mnogu, no nikoj ne gi testira:wasntme:

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Да се пријавам во тие што го минаа грипот..крај на декември-крај на февруари, иди ми-дојди ми ми правеше. Истите симптоми, градите уште ме болат кога кашлам. Сите не изреди. Сите ко умрени бевме. Истото го мислевме, ништо чудно да коронава ни била тука подолго одошто се мисли. И пикот да сме го достигнале.

На Ivan4e04, Orchidea, Doozy и 15 други им се допаѓа ова.
  14. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    И јас од кога велам на некои мои луѓе дека короната и претходно сме ја имале, само не беше толку во тек, и не се очекуваше се додека не дојдоа од Италија..

На Orchidea, cresa-jagoda и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.405
    Ја следев ситуација во Вухан уште одамна, во Европа имаше многу малку случаеви, беа афектирани Франција, Британија и скандинавските земји. Бев на патување, каде што уште немаше никој заразен, или пак сеуште немаше податоци. Додека бев таму, развив температура и сува кашлица. Бев на доктор, ми дадоа само апче за симнување на температурата. Бев две недели како покосена и јас и сопругот. Инаку носевме гелови за дезинфекција и бев максимално дисциплинирана, но ете...Сеуште се мислам дека сме го прележале овој вирус. Често се случува да настинам, но како овој пат, со покачена температура и омалаксаност, не сум била со години. Ама кој да знае....

На Orchidea, emiliana, dunika и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Грипот е исто така лош, мене две години по ред ме легнува во кревет да не можам да станам, само чувство да не можам воздух да земам сум немала. Оваа година ме одмина, може ме чува за новиот вирус.

На MarigoldA, zhap4e, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  17. malooto

malooto Истакнат член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    641
    Допаѓања:
    380
    да го читав но добро е што тестовите што ги направиле се сите негативни

На elenaxbbg му/ѝ се допаѓа ова.
  18. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    toa e za nad 67 godini, sigurno ne znaes i po izgled da procenis dali ima 64 ili 70 primer , znam luge koi na 60 izgledaat postari od nekoi nad 70 .. ni jas ne sum da izleguvaat nepotrebno no zborot mi e nemozes da si sigurna koj kolku godini ima i dali spaga vo tie sto policiskiot cas im pocnuva vo 11

На cresa-jagoda, candy.cane и BloodElf им се допаѓа ова.
  19. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.582
    Немаше тестирање, немаше корона, многу јасно :) сметај, ако мислиш дека имаш обичен грип ќе се осеќаш полабаво, демек, аха ОК грип е и никому ништо. Ама ако мислиш корона дека имаш, опаѓаш 100%, од страв.

На Konfetka, cresa-jagoda, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  20. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    И да се 60, сигурно не се баш најздрави ако се со бастунчиња. И законот да не ги фаќа, треба да се поодговорни и барем во најголемата гужва да седат дома, ако не за нив, тогаш за внуците нивни.
    И пак, ако не се лажам и црвен крст помагаат и им носат лекови и храна до дома ако им е тоа потребно.
    Наместо да соработуваат, за да се подобри ситуацијата и да се намалат мерките, да можат внуците да им се вратат на работа, тие со бастунчињата глумат лудило.
    Играат на карта дека на деца млади би им било незгодно да им пишат казна, па никој ништо не им можи.
    Крајно неблагодарно според мене.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.