1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.552
    Бројката многу се накачува и ако така продолжи ќе мора да воведат 24/7 полициски час.
    Нормално полиција,војска,доктори,мед.сестри,пожарна ќе работат,а можда и аптеки и маркети само ограничено(во зависност од ситуацијата,ако не маркети,некои аптеки мора да работат).
    Кога народ не слуша,нема друго чаре,освен да го ставиш цело време под клуч.

На elenaxbbg и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Те разбирам дека има несовесни луѓе. Но,има луѓе кои што немаат никој па мора да излезат да купат,има различни форми на луѓе.
    Е сега има и самосвесни луѓе.

Во Малта е дозволено движење по двајца или само еден. Така што јас шетам стриктно само покрај море,држам растојание. Носам маска и ракавици со себе доколку затреба.

Но разликата е што овде луѓето имаат разбирачка, што кај нас во мкд е многу тешко.

На candy.cane и DraganFem им се допаѓа ова.
  3. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Маркетите мора да работат, има луѓе кои еве, јас мојата фамилија не трчаме по макарони и брашно. Ќе си се пазарува секоја недела по еден ден. Миленици мора да се шетаат барем двапати во денот, може во аптека ќе ми притреба не секој ама може на втор ден, од каде да знам дали ќе го имам тоа што ако ми биде нешто. И на 24/7 ќе има движење.

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Се разбира и деливери ќе работи.

5. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ама тој лок даун 24/7 не значи дека нема да ти биде дозволено да одиш до продавница и да си испазариш.
    Еден член од фамилијата, со дозвола, еднаш до два пати неделно нека има право да иде до маркет, до аптека, до каде треба за да испазари. На тој начин ќе се редуцира и гужвата во маркетите.

Има и кај нас луѓе што се самосвесни, исто како што и во Малта има луѓе кои што се без осет. Тоа е во наравот на човекот. Човекот е социјално суштество и нормално е кога тогаш на сите да му скисне. Ама толку голема маса народ не може толку лесно и едноставно да се контролира, пак ќе кажам. Примерот ти е Америка, Шпанија, Италија.

Најважна е тука самосвеста и одговорноста пред се кон себе, а потоа и кон другите.

На buba4e89, Tatijana1993, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  6. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.552
    На никој не му е лесно со ограничувања,ама ќе мора да се издржи.

7. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    За издржување ќе се издржи, ама ќе има секако движење. Еве јас сум од полициска фамилија и знам дека ќе се има движење во било кој поглед. Не може сите цела аптека да искупат веднаш или цел маркет, па седи дома цело време. И онака сме дома како и сега. Што сега не сме 24/7, скоро сите се освен тие што не работат од дома. А да и пензионерите што прават лудило.

На emiliana, zhap4e, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.108
    Допаѓања:
    131.552
    Пензионерите се најнепослушни.

На cresa-jagoda, *Amethyst* и Maro87 им се допаѓа ова.
  9. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Да, ама кај нас во Свети Николе малку се послушни..

На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    893
    Kaj nas kako i za se rabotnicite se najosteteni i zakonite nieden gazda ne gi pocituva,ama sega po pravilo ne bi trebale da davaat otkaz zasto nema da dobijat pomos od vladata

11. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.470
    Maсовно тестирање не е добра идеја од две причини.

Прво - Докторите кои го вршат тестирањето може веќе да се носители на вирусот, и да ви го пренесат. (Ова дури и со услов да се максимално заштитени).

Второ - Дури и да ве тестираат е апсолутно џабе.

На Bunny2 и buba4e89 им се допаѓа ова.
  12. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Целосен локдаун не е туку така. Ако сакаш целосен локдаун како ќе одиш во маркет да купиш леб ако немаш пари?

На СуперДевојка, cresa-jagoda, jacqueline.s и 4 други им се допаѓа ова.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Прес на Филипче во 15:00.

На cresa-jagoda и MarigoldA им се допаѓа ова.
  14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Доста ги навредувате луѓето оние на кои тешко им паѓа карантинот.
    Вистина е дека треба да сме благодарни што можеме да седиме дома за разлика од оние кои мораат да одат на работа и се најизложени на ризик. Но има луѓе за кои карантинот е најлошото нешто во ситуацијава поради тоа што дома не им е убаво. И не зборам за неубаво како демек досадно им е. Знаете колку многу се зголемило домашното насилство одкако се случи ова? Знаете колку страшна работа е депресијата која некои луѓе ја држат под контрола со излегување надвор? Знаете колку илјадници илјадници се умрени од самоубиство заради таа депресија? Продолжете да ја потценувате. Продолжете да делите совети ко најголеми експерти по психијатрија. Јас само не знам како не ви е страв малку да се понашате ноншалантно кон луѓе што имаат депресија. Колку луѓе се осамени во карантин? Колку пензионери се со починат/а сопруг/а и се преосамени дома. Седете дома привилегирани во најудобниот дом и дрдорете за други. Наместо да сте секој ден преблагодарни што имате таква можност и да сочувствувате со луѓето кои немаат. Луѓето мислат дека коронава е лекција. Не бе златни, секој ден животот ни дава лекции. Секоја ситуација е шанса да се испонашате вака или онака. Поштедете ме од муабетот дека да умриш од вирусот е полошо. Пошо знам дека е полошо. Ама покажете некогаш разбирање. Не сите дома имаат шанса да си седат во топло и да си гледаат нетфликс и да си играат монопол по цел ден дури им стига плата на сметка. Навредување нема да им помогне да се осеќаат поубаво. Само кажува за вас колку сте гневни, напиздени, изнервирани и ништо од тоа што сакате да го прикажете по социјални мрежи колку среќно семејство сте и колку ви е супер карантинов во пресветиот ви дом. Среќен човек не унесреќува други

На Amellie13, manako1, pdb123 и 46 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    72 нови случаи.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Види дури и тие што имаат топло семејство, монополчиња да играат, филмови да гледаат и други работи, ги фаќа депресија. Но еве ние како помлади си велам еве дома сум, што ќе правам???
    Ми здосадува филмови, некогаш и музика, ама наоѓам занимација. Вежбам, учам нешто ново, читам книга. Времето може да се исполни и сам да си дома, и да си со некој. Не треба веднаш да се фаќа паника, и да настане депресија.

17. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.952
    Допаѓања:
    18.274
    72 нови, 1 смртен. :worried:
    371 тест биле направени во изминатите 24 часа..
    Прес на Филипче во 15.

На fana и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    За жал ова и ќе се зголемува уште повеќе наредните денови. Се надевам нема само премногу смртни случаеви да има, барем нешто да биде подобро.

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Тоа дали треба или не треба не можеш ти да го кажеш или јас. Никој не сака да го фаќа депресија. Депресијата е толку комплексна работа, научници секој ден ја истражуваат, милионски суми се трошат за истражувања сигурно нема да форум да ја опраиш работата ако му пишеш на некој дека не треба да го фаќа депресија. Јас не зборам за луѓето ко тебе што им се здосадува филмче и книга. Зборам дека некои луѓе имаат сериозни проблеми со карантинов. Не велам дека не треба да се почитуваат мерки. Велам да не солат памет оние кои не знаат како е да си во тешка состојба.

На Puffy2019, ivanchos, CameliaMiller и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.544
    Допаѓања:
    191.610
    Не само што ќе се согласат, сами бараат(facepalm).
    Ама веројатно затоа што тоа нив не ги тангира, па не можат да видат пошироко. Оти имаат двор, или тераса, и сигурна работа, и секако доволно пари да обезбедат залихи за да не излезат од дома 2 дена, 2 недели, ма никогаш ко што вика Вучиќ. Оти не знаат дека луѓе финансиски не можат да си дозволат да купат нешто екстра од леб, маргарин и кисело млеко, па мора да пазарат еве-преку 2 дена максимум. Оти не разбираат дека повеќе луѓе ќе пострадаат од таква мерка, сите под клуч 24/7 отколку од контролираното движење кое постои сега. Мерка како сите под клуч 24/7 ни во Италија нема, ама затоа нив им тргна лошо, Србите се поумни, појаки мерки им текнуваат|(.
    Се, само за нив да не ги вознемируваат бројките. Оти сите политичари, бројки ги потресуваат, човечки судбини до нив не допираат.
    Силна си ти @prominent .И умна. Остани таква:hug:.

На lovestoneddd, CameliaMiller, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.