Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.112
    Допаѓања:
    131.569
    Можно е да имале само тие кои биле во Кина и Италија,па се вратиле во земјава пред февруари.

2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Абе луње не иде тоа така неможе све да се затвори , мора нешто и да работи колку толку да тече економијата.

3. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Голем дел ќе останат без работа, без храна. Ќе има немири, ќе ограбуваат домови, маркети..

На Kimberly11, Sarrra@@ и nextredstyle им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Во фирмата кај што работам, во канцеларијата во Скопје, беа скоро цела фирма со грип на почеток од февруари. Во јануари неколку од колегите беа на скијање во Италија. Прв случај таму е официјално 29 јануари. Со колешката баш пишувавме имаа висока температура, кашлица страшна, болка во градите, без растечен нос. Повеќе од 2 недели. Јас мислам има големи шанси да имало корона и пред првиот случај.

На SandStorm, orevokrsacka, Nane2356 и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Збoрoт ми беше декa и дa пoстaвaт oгрaничувaњa, требa дa се мисли нa се'. Не мoжеш дa кaжеш -немa излегувaње oд дoмa a имaш луѓе кoи се грижaт зa стaри, дементни пример, без терaпијa и без нaдзoр мoже куќa дa зaпaли, живoтни нaдвoр oд грaд без хрaнa и вoдa ќе изумрaт...пa кaкo мoже дa те кaзнaт зa вaкви рaбoти?

На orevokrsacka, ivanchos, Ivan4e04 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    11.758
    Абе и онака не е се како сакаме.
    Ама не ми беше јасно зошто мора да се искористи и новиот?
    Барем за сега поголем дел од компаниите работат нормално, со исклучок на угостителство и молови. Во маркети има потреба од дополнителен кадар, нема да може тукутака на одмори сега да ги пуштат, до крај на јуни секој еден ќе треба одмор да искористи, што значи на многу вработени терминот за одмор ќе им се поклопи.
    Не ми е јасна целта на мерката со одморите.

7. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    во мк ова?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    11.758
    Да кажаа на вести.

На Biljarkata, cresa-jagoda и Fifi84 им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Да, на вестите кажаа.

На Fifi84 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    И кaкo ќе испитувaaт?

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Па тоа ми е муабетот, затоа што "сивата" зона никој не ја мисли.
    Баба ми сама живее, пазарува, готви, се бања.
    Притоа со барем 3 потврдени хронични болести, од кои 2 смртоносни со вирусов.
    Значи не е болна во кревет легната, но има 70 и кусур години, коморбидитети, не зема никаква помош од државата па да докажувам ене види, нега за трето лице зема.

Ама зар таа да оди да си купи леб ако е 24/7 пол.час??? Нема шанса. Јас не и' давам да мрдне од дома, а не во продавница да оди.

На LejlaD, Biljarkata, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    веројатно со игг во крв

На cresa-jagoda и kristina.k им се допаѓа ова.
  13. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    Не знам, најверојатно со антитела во крв на тие што имале грип тој период, а не биле тестирани за грип.

Редактирам, сега гледав пак, ќе испитуваат на зачуваните примероци во институтот од испитаните за грип.

На orevokrsacka, Doozy, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.112
    Допаѓања:
    131.569
    Не рипајте.На претходен прес беше кажано дека ќе се разгледа опцијата да му се даде дозвола на придружник на болно лице кое зема нега,дозвола за движење во полициски час со соодветен медицински документ.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Is there any way to know whether someone has had Covid-19 in the past?
    Dr William Hillmann: At this point, we don’t have a test to tell that. We are developing antibody tests to check for a prior infection, but those aren’t ready for clinical use yet.The only definitive way to know that you’ve had it is to get tested while you have it and to have that test be positive.

На JuLleE, Alisa22 и kristina.k им се допаѓа ова.
  16. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Да, тоа е моето мислење за моменталната ситуација во која се наоѓаме. Не ме ставај мене во мноштвото несовесни луѓе кои чекаат на државата да ги стави во ред. Цел месец седам дома и не сум мрдната никаде, пријавувам, дури и другарката моја си ја пријавив. Тоа што се обидувам да кажам е дека колку и да зборуваме ние совесните, колку и да сме совесни и да седиме дома, бројката на несовесни е многу поголема и заради нив сите страдаме. Затоа, најдобро решение би било поригорозни мерки, за сите тие кои се пуштени дома (студенти, средношколци, ученици, пензионери, родители кои се пуштени од работа за да си ги чуваат децата).

И не, не сакам да бидам затворена 24/7 дома, ама исто така не сакам заради огромниот број несовесни луѓе, моите родители (со коморбидитети) да настрадаат, само заради тоа што не можат да седат дома бидејќи се прва борбена линија. Дали знаеш како ми се отсликува мене сето тоа? Не знаеш, епа не зборувај така.

Бројката на заболени нема да се намали наеднаш, ама ќе се забави ширењето на вирусот, а воедно и ќе се спречи ширењето во другите градови. Секој ден, имаме новозаболени од други градови. Вчера беа 50, денес 72, утре ќе бидат 102. Бројките, секојдневно растат. Важно е да се забави ширењето на вирусот, тоа треба сите да го сфатите. Никој не сака да биде во затвор, ама е за наше добро. Да не ни се случи Италија.

Жалам, но околностите се такви. Подобро сега да има лок даун, додека не сме целосно колабирани, па ако дедото или бабата доживее мозочен удар, сеуште да има прилика да го добие медицинското внимание кое му е потребно, отколку кога ќе броиме 5000 заболени, па ќе мораме да ги оставиме да умрат.

На Angie1432, cresa-jagoda, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Ама што ти е гајле ако ти си седиш дома и пријавуваш?
    Ако им се умира нека си умрат, ти безбедна си дома де.

Бројките ќе бидат и поголеми, тоа го знаевме, нели?

Едит: и јас работам во болница и секој ден се плашам, така што тоа "не знаеш како е" на друг некој.

На 1209, Biljarkata и DAngel им се допаѓа ова.
  18. Lisandra

Lisandra Популарен член

Се зачлени на:
    29 август 2015
    Пораки:
    2.132
    Допаѓања:
    3.472
    Кога почна целава ситуација во Кина од крај на декември мислам 2019 и првиот случај , се криеше многу добро да не излезе во јавност колку е само вирусот опасен и колку брзо се шири. Се рашири одоколу и паника излезе проблемот. Не ја знам нивната политика но никој не му помогна и не му веруваше бидејќи и се криеше од самиот почеток. Сепак тие предупредија ова е сериозно затворските граници и спремете медицински кадар имате ВРЕМЕ. Никој не го свати ова сериозно ништо не се презеде како намерно да го пуштија да зафати секаде. И тој му бил некој си смешен вирус во Кина ох леле ако последиците ќе се трпат од ова 2- 3 години.

На rainbowmama му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Гајле ми е, ти кажав зошто.
    Џабе си седам дома и си пријавувам. Моите родители со коморбидитети, со по две дежурства во текот на една недела, се принудени да се справуваат со мноштвото несовесни луѓе.

Е извини, ама нема да мислам поинаку, се додека некој несовесен го загрозува животот на моите најмили.

На Angie1432 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  20. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.347
    Допаѓања:
    19.860
    На Alisa22 и ЕденЧлен им се допаѓа ова.