Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Во демократско општество полицијата не ти кажува кога да мочаш.
    Ние моментално де факто не сме демократско општество, самата вонредна состојба прави да не сме.

На emiliana, christinnn, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  2. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Ете почнаа удварањата, сиротиот тој што се не ќе виде. Малку да се насмееме :)
    А за кафе кога ќе помине короната, или пак дома нека го викне Лиде :rofl:

На ЕденЧлен и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Демократско општество значи дека власта е во рацете на народот. Што тоа значи? Значи дека, власта (избрана од народот) е должна да ги решава сите проблеми во општеството и да го направи истото подобро место за живот. А кога тоа не успева со препораки за миење раце и седење дома, треба да ги употреби сите расположливи средства за подобро утре на своите граѓани.

П.С. Истото го зборуваа и граѓаните во Италија, прашај ги сега дали не седат дома.

На Amellie13, emiliana, Angie1432 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Италија лабаво играа на стартот, често имаше раздвиженост по улиците, не го сфатија оваа сериозно.
    Гледам бројката опаѓа. 4316 нови случаеви а 525 мртви.
    Мислам дека конечно ќе почне да се стабилизира таму ако веруваме на статистиката.

@vitamina добри сте?

@1209 среќен лет утре, кога ќе имаш можност извести не како сте поминале.:hug:

На vitamina, candy.cane, Mrs. Lovett и 3 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Уште не ми е јасна потребава од ланци, ама ок :)

Што ќе прави власта? Ќе ги тепа по улица? Ќе ги затвара? Ликвидира?

На prominent и candy.cane им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    На што се сведовме во едно meme:
    IMG_20200405_181312.jpg

На orevokrsacka, Nausicaa, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    На Nausicaa, Konfetka, prominent и 3 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Какви ланци жено? Кој, каде, кога, спомна ланци?

Тоа што се е бара е 24 часовен карантин за ученици, средношколци, студенти, пензионери, родители ослободени да чуваат деца, хронично болни. Тоа не значи забрана за да испадниш на тераса или во двор. Тоа значи забрана за кафе шема во парк или на градските клупи на плоштад. Излегување со дозвола, само по потреба.

На DraganFem, emiliana, Angie1432 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    Сега читам починала мајката на првата дама и одма брис и зеле за корона.
    Добро, може некој да си умре на раат во земјава без да му земаат брисеви за корона? Може во некоја вест да не биде спомната таа корона?
    Колку луѓе во меѓувреме починале од други болести, а не се спомнати?

Дури смешни се со коронава.
    Оставете ги луѓето нека почиваат во мир.

И да, ние сме едни од ретките (ако не и единствени) кои откриваме дека луѓето имале корона откако ќе умрат.

Инаку јас сум против целосен карантин, пишав и вчера дека ќе пропадне цела земја, ама со вакво менталитет ко нашиов искрено заслужуваме најстроги мерки.
    Пример вчера кај баба ми комшии седнати во двор полно гости. Сестри на жените/мажите, ќерки, синови, внуци, Јеховини сведоци, снаи и родителите на снаата од друг град.
    На сред пандемија тргнале по гости во друг град да одат.
    Зар немаат телефони и камри луѓево па зеле да патуваат по цела земја?

Замислете еден од нив да има во моментот корона, сите ќе ги фати.
    Па тие на други, другите на други...

Со кој памет така се собираат? Околу нив и постари и деца и бебе.
    Плус во 16 е полициски час, па кај тргнале жити се од сабајле по гости?

И после се смееме на видеата кај што ги тепаат низ Индија...Абе кај нас бетер се, ни пендреци не помагаат.

Туку на крај секој нека си срка тоа што дробел.
    Кога не им е страв и жал за своите блиски кои се во ризични групи, нека продолжат со собиранки.
    Племе.

На НаталиЛили, Amellie13, jacqueline.s и 9 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Па ги опиша ланците де :D

Апсолутно не треба да се собираат во групи и тоа треба да се казнува, ама да му забраниш на човек да излезе од дома, сам со себе, нема врска ни со демократија, ни со здравје, ама баш со ништо позитивно.

Јас не сакам да се откажам од моите права, а верувај, овие во власта (која во вонредна состојба всушност е техничка, а не глас на народот) многу добро знаат дека колку повеќе режим, толку повеќе немири ќе предизвикаат.

Власта никогаш не е посилна од народот, и тие тоа добро го знаат, затоа и не одат одма на режим и силење.

На Larichka8, christinnn, Biljarkata и 3 други им се допаѓа ова.
  11. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.198
    Во голема заблуда сте ако мислите дека после ХХ време вирусов ќе исчезне. Еден ден меркиве ќе престанат, народов ќе излезе, вирусов ќе постои се уште. И тогаш пак ќе се заразат и кој е силен ќе го помине, кој е со слаб имунитет ќе подлегне на вирусот. Не може туку така да исчезне, а најмалку со 24 часа локдаун.
    И порано имало вакви зарази и само ги контролираат, но не дека не постојат денес.
    Народов попушта затворен дома. Не секој се “трпи” со домашните, не секој е научен да седи затворен.
    И вака затворени луѓе умираат. Не знаат да го контролираат и тоа е. Мислите ако сме 24 ч затворени ќе знаат? Пак не.
    Сега излегуваат на површина оние што дојдоја од странство и не седеа во изолација. Ене во Лабуништа пример. Кога отидоа да тестираат, тестираа само 6 души од цела општина. 6 луѓе од цела Струга и селата? Мизерна бројка е тоа. Бегале, не сакале да се тестираат, немале ништо. Ене ги сега, умираат.
    Тие се проблемот, од нив, од такви како Цаца и Контраденко се рашири вирусов. И џабе е сега локдаун. Сега не се знае кој е болен кој здрав. Не се тестира доволно, докториве се заболуваат, не знаат да се штитат. Како поминува времево како наназад да одиме. Не напредуваме. Треба да се изолираат ризични места, ете селата од каде се жртвите, но не цела држава.
    Долго нема да се опоравиме од штетите, ментални и финансиски.
    Ако сметате дека треба да сте 24/7 затворени, бидете, не излегувајте од дома и функционирајте така, барајте да работите од дома или земете одмор/болување. Но цела држава да е така е голема грешка.

На Larichka8, Amellie13, jacqueline.s и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.780
  13. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    11.759
    Па спомна Филипче во интервјуто на Алсат дека кога тогаш ќе почнат со олабавување на мерките, и после пак воведување на истите, крајниот резултат колективен имунитет. Целта е отом потом да нема истовремено многу заболени. Секако дека сите ќе го прележиме порано или подоцна, само да не се доведуваме во голема бројка одеднаш поради несовесност.

Вакцина не се очекува до крај на годинава.

На 1209, candy.cane и HaleemO им се допаѓа ова.
  14. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Каде тоа ги опишав ланците? Слободно цитирај ме да видам.

Немаш друга работа па ајде сега власта ќе ја критикуваме. Среќа што имаме техничка влада, инаку многу веројатно дека уште по остри ќе ти беа коментарите.

Политика секаде :).
    Со последната реченица се согласувам. Затоа власта веќе месец и половина, чекор по чекор, ги заоструваше мерките, а кога тоа не помага, неопходно е уште поголемо заострување.

На queen19 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  15. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    971
    Работава е што луѓево не разбираат дека можат 1 час да излезат во природа,да земат воздух.Туку и самите гледавме интервју пензионери кај што си седат собрани во паркови,јас имам една комшивка во болницата Струга работи (иначе хигиеничарка е,муабетов ми е дека не е медицинско лице за да има вакви ставови) и гајле си нема.Многу сме паничеле не знам што и секој втор ден дома.Откако излезе случајот со заразената што била во болницата и реков фино културно дека има време за кафиња,барем дури е ваква ситуацијава да не се движиме многу.И знајте што? Се налути.Само кај нас било така,не сме ги сакале дома,сите си биле опуштени,многу сум паничела.Ама ич не ми е гајле.Гледате дека луѓево уште не го сфаќаат проблемов сериозно?
    И сами сме си криви за меркиве.
    Филипче почна со поблаги мерки,дури и не молеше да не сме излегувале без потреба,да не се движиме во гужви,да држиме растојание.Луѓенцава прва прилика видат сонце и паркчињана полни.На водно одеше полиција да ги брка,се собираа на бензинска.. Значи немам коментар.
    Што требаше да не остават да се испозаразиме сите?
    И да,има совесни граѓани,излегуваат да прошетаат куче сами,да извадат дете на воздух,да прошетаат по двајца сами кај што нема гужва,и да се вратат дома.Ама сетете се дека е ова Македонија.И да не си лично ти крив ќе ги трпиш последиците заради некој малоумен што мисли дека корона не постои.
    Никој не сакаме да седиме 24/7 дома.
    Никој.
    Ние сме социјални суштества што сакаме да излегуваме,да се мешаме меѓу народ,да се дружиме.
    Не е владава крива што постои коронавирус.Ќе издржиме 2-3 месеци.
    Подобро така отколку да знам дека јас сум виновна за смрт на некој што не ќе може да ја надмине оваа болест.
    Пробаа со убаво,не можеше.Е сега и да воведат 24/7 полициски час не чини,знам дека не чини.Ама Филипче не можи да оди од човек на човек и за уши да ги трга дома им.
    Гледате што глупости се прават.Им бегале на полицијата,јака работа.Херои.
    За медицински лица како Цаца не сакам ни да коментирам.Дно.
    Фризер одел од куќа на куќа да шиша.Тие па го викале дома им фризури да им прави.И што требаше да направат од владава?
    И како што кажав и да не сме ние виновни ќе си ги трпиме последиците од другите.Доволно ја познавате Македонија и македонскиот менталитет.

На rainbowmama, LejlaD, emiliana и 4 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Лол.
    Немам друга работа, па драпам мадиња на форум... исто како и сите други овде ;)

Си наброја кој според тебе под казна има да седи дома и сонце да не види, зар заборави? :)

Јас сум скроз политички необоена.

Јас сфаќам и младост, и леснотија на студентски живот, а твое е да сфатиш дека локдаунот можеби вирусот ќе го убие (медицински сосема точно), но нема да биде вирусот единствена жртва.

Сега еве објасни ми, што ќе направи државата кога јас и уште 1 милион ќе решиме дека ни е преку кур од режим и масовно ќе излеземе?

На Larichka8, LejlaD, Nausicaa и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.136
    На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Си набројав, според мене. Мое мислење, сите имаме право на свое мислење. Демократско општество remember?

Се додека ми ги испревртуваш збровите и користиш таков речник, воопшто немам намера да се докажувам и објаснувам со тебе и со Алиса во земјата на чудата.

Државата ништо нема да направи. Ќе се разболите сите и ќе умирате по улиците, исто како во Италија.
    Поздрав, до некои подобри времиња!

На Tanjamm, emiliana, nextredstyle и 3 други им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Како ти ги испревртувам зборовите?
    Кои зборови поточно?

Бараш 24/7 дома, а јас пробувам да ти објаснам дека тоа нема да успее.

Може до годините ти е, не знам, ама вака сестра ми реагира ако и' ја проклимаш тезата.

Треба да образложиш зошто мислиш тоа што мислиш.

Јас ти образложив зошто не е изводливо, затоа што знаеме од примери низ историјата, дека режимите паѓаат баш кога се најостри мерките.

Како иден доктор треба да знаеш дека скроз иста операција, пациенти со иста дијагноза, иста слика... едниот нема да ја преживее.

Нашата психа е чудесна работа Пеперутче, а тоа не му е непознато на Филипче, кој е опасно добар неврохирург.

На Larichka8, Nausicaa, emiliana и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Од некои коментари овде, почнав грижа на совест да имам и глава од прозор ако подадам, зашто уште да не' стрелаат не сте побарале.
    Од ограничено место и време за движење до тотален лок даун има разлика.
    Првото засега е доволно.

Едит - некои велеа дека е поарно еден месец со тотален лок даун и колапс во економијата отколку со месеци да имаме заболени. Еден ден само да запре се', огромни последици ќе има, а не цел месец Ондак ќе барате мерки како од глад да се штитиме.

Последна измена: 5 април 2020
    На Larichka8, cresa-jagoda, orevokrsacka и 11 други им се допаѓа ова.