Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Сакаш примери низ историјата?
    Антонијанската чума, една од причините за кризата на третиот век.
    Потоа бурбонската чума, убила третина од човековата популација.
    Си слушнала некогаш за нив?

Ама не, вие залажувајте се дека со пиењето кафе на Водно, добри луѓенца, се ќе се смири, бидејќи, како беше? Елитата не заболува нели?.....само обичниот народ.

До годините ми е, не сум ти достојна за дебата. :)

На elenaxbbg, queen19, theowndemon и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Еден кумановец на фејсбук најбољи ми беше. Излегол во маркет пред полициски час и било гужва, па од кога се изгурал во гужвата и си купил што му треба, се јавил во полиција да пријави дека во маркетот не се почитувале мерки, дека не регулирале вработените растојание и едвај пазарувал. Битно тој си купил, требало овие во маркетот нему да му овозможат да му биде удобно, нема врска што и тој е дел од таа гужва што ја пријавил. Башка што сите знаеме како им се најави полицискиот час на Кумановци. И тоа "woke" левичар. Од таквите ќе патиме.

На angela.kostova, Nausicaa, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.423
    Допаѓања:
    260.195
    Италија паѓа, се смирува. Шпанија исто, Словенија се држат, денес само 20 заболени.
    Ова дава надеж дека до крајот на април ќе се стабилизира ситуацијата. Кај нас заболените се околку 10-20 март што имале контакти.
    Ама ќе се смири и овде. Ваљда.

На Nane2356, cresa-jagoda, LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Примери ми даваш за епидемии, кои не ми се непознати, и не знам дали не ми ги читаш мислењата, но потврдив дека е сосема точно дека на таков начин ќе се сузбие вирусот.

А јас ти зборам за примери кога државата дотаму ги одзема правата и слободата, што луѓето повеќе одбиваат послушност. Најчесто случај каде непријателот не е вирус, ама однесувањето е исто.

И не ми споредувај баби и жаби те молам, од одење на Водно, до сам со себе да излезеш на воздух, нема ни споредба, ниту пак тие се причина за сите да бидеме казнети.

На Larichka8, cresa-jagoda, Nausicaa и 4 други им се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Иначе чумата за која збориш, провери уште еднаш, да не не беше светска популација во прашање?

Не се однесувајте како другиве неписмени да се, оти не се.
    Ако ти учиш медицина, некој учи и учел нешто друго, не помалку важно во вакви ситуации.

На темава коментираат и многу поумни луѓе од мене и тебе, што со школо, што со животно искуство, затоа малце размисли пред некого да прашаш дали "слушнал".

Јас до задутре ќе си муабетам, немам проблем, ама својот став не можеш да го браниш со инсинуирање дека некој е глуп.

На Larichka8, cresa-jagoda, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Ах, зарем сега ти смета тоа што јас тебе не те дочитувам целосно?
    Па почнав исто како тебе, инаку како би се разбрале?

Почитувана, од грешките се учи. Токму поради тоа историјата ни е најдобар учител :).

Да не одиме оф топик, нека остане муабетот на тоа дека е до годините и не сум ти достојна за дебата.
    Немам никаков проблем, напротив имам доболест, да бидам пристојна и да не му паметувам на повозрасните од мене. (highfive)

П.С. Нападот е најдоброто оружје! Кога не знаеш што да кажеш зборуваш за нешто што никогаш не сум го кажала. Форумџиите не се глупи, нека прочитаат што сум напишала. Се е црно на бело, никој никаде не сум го нарекла глуп.

Последна измена: 5 април 2020
    На fana и queen19 им се допаѓа ова.
  7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Сите што се во паника имаат право да бидат.
    Во првите 40 дена од заразата во Италија вкупно заболеле 0,017% од населението. Кај нас за 40 дена, заболени се 0,027% од населението.
    податоци за
    број на вкупно население од worldometer,
    заболени во Италија -
    Coronavirus COVID-19 Global Cases by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU),
    заболени во Македонија - http://gdi-sk.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/2096bd4b051b42948ac3f5747e80c3a5

единствена утеха дека не одиме со побрзо темпо ми дава тоа што повеќето заболени во Италија се од Северна Италија, а при пресметка се зема цело население, не само во таа област.

На Tanjamm, LejlaD, elenaxbbg и 9 други им се допаѓа ова.
  8. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    25.238
    Вчера бев у Градски парк, речиси и да немаше никој. Тук-таму по некој пар. Сега за ден-два кога ќе опече сонце, пак ќе излезам да прошетам. Всушност, секој ден ако бидам расположена за прошетка, ќе излегувам да прошетам. ‍✌️

На Larichka8, Marija_Magdalena, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Tatijana1993

Tatijana1993 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јуни 2019
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    11
    Дали е возможно пензиите да ги допрат? Мајка ми живее од пензија, сама, па во паника е дека ке и ја укинат пензијата?!??

10. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    А ај да речеме за месец дена ќе се стабилизира и после тоа уште месец нема нови случаи и се враќаме како порано, во нормала. И оп, се појавува нов случај одеднаш. Пак се' oд почеток со забрани, со затворања со полициски часови? :^)
    Или сепак на крај ќе се сведе на тоа да живееме со коронава.

На Larichka8, cresa-jagoda, jacqueline.s и 6 други им се допаѓа ова.
  11. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.471
    Допаѓања:
    25.238
    Дали навистина мислиш дека за отприлика 60 дена нема да има ниту 1 случај?

А дали ако за отприлика 60 дена има да речеме, 50ина случаеви, ти лабаво ќе седнеш некаде во ресторан помеѓу луѓе? Или ќе се вратиш назад во канцеларија со дузина колеги? Или ќе си чекаш на ред на шалтер у банка? Какви црни месец-два...

На Macito007, Tekki, TrinityNeo и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.470
    Мора да постојат мерки дур не се најде "унифициран" третман кој нема да гарантира имунитет како вакцината, но барем ќе лечи доволно голем процент од заболените.

До тогаш хронично болните нема да "градат имунитет" како останатото население туку ќе умираат како и до сега.

На candy.cane, queen19 и Tan4ence им се допаѓа ова.
  13. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Бројот на денови го кажав за да доловам што ми е поентата, иначе може и повеќе да фати.
    Дали ако после укинување на сите мерки и ниеден регистриран случај во тек на еден месец, ако се појави нов еден случај, дали повторно ќе се воведат истите мерки како и сега?

На cresa-jagoda, CameliaMiller, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. christinnn

christinnn Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2014
    Пораки:
    2.769
    Допаѓања:
    21.479
    Добро бе сериозни сте со тоа 24/7 полициски час да има?
    Ова сега малце ви е или како? Толкава желба имате некој друг да ве контролира, да ви ги брани основните човекови права?
    Ајде ако не нека се забрани и на балкун или во двор да се седи. Или па нека се ограничи дишењето воздух, шо има врска кога и онака се ни забранија.

И со овие забрани ни се закануваат многу поголеми проблеми од коронава за кои ќе си ја чукаме главата кога ќе не стигнат. Ќе го бараме вирусот.
    24/7 полициски час, мај ес. :|

На Herrera, Larichka8, Antolinaa и 15 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Истото се прашувам.
    Желба за колективен мазохизам:D.

Јаки интроверти во поход, да го згазат светот:D.Тие ќе седат дома и манијакално преку ролетна ќе надгледуваат како екстеовертот страда и пати:D

Се шалам малку, да разбијам нервоза.

На Larichka8, cresa-jagoda, jacqueline.s и 11 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Првиoт брaн мoже дa се смири пoсле месец или двa. Се oчекувa пaузa пa втoр брaн. Спoред некoи и трети. Дa гo пoминеме првиoт пa oтoм пoтoм, дoтoгaш мoже и вaкцинa ќе имa.

На LejlaD, elenaxbbg, Igle и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.557
    Допаѓања:
    191.687
    Нема сега демократско општество. Ако разбрав убаво, суспендирано е, бидејќи вонредна состојба нели. Оти мерките донесени на 10ти март не биле доволни, па србите имале вонредна, сакавте и вие. Па они имале полициски викенд, па пресреќни кога го воведоа во Куманово:clap:
    И се ќе ви биде нормално и прифатливо, оти ете, такви се условите.
    Ама никој не може да ве заштити од вас самите. Ако не си ја доведете паниката под контрола, од под кревет ќе ви излезе.
    У реду е, држте ги под клуч сите, 6 месеци, ни до супермаркет да не одат. А тие што решиле и ќе продолжат да си одат по комшии, по ноќе на пример пошто никој не ги гледа, небитно.

Политичари со ваква младина, не треба да се плашат за својата иднина. И робовладетелство да воведат у реду ќе биде(facepalm)

Последна измена: 5 април 2020
    На greenday, jacqueline.s, sofi2107 и 12 други им се допаѓа ова.
  18. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    3.564
    не верувам.

На cresa-jagoda, candy.cane и Tatijana1993 им се допаѓа ова.
  19. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Колку чини “хуманитарниот лет”
    DCFACC62-A28D-4C2E-B0AA-54A1510607FC.jpeg

20. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582
    Не.
    Попрво ќе ја задолжат државава на 200% од ГДП на 200 години отколку да го изгубат најодговорното гласачко тело или нивните гласови.

На Tekki, Tatijana1993 и Fifi84 им се допаѓа ова.