Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Изгледа ќе зајакнуваат мерки.Во никој случај не сум за полициски час 24/7.
    Што ќе постигнат,мислат дека вирусот магично ќе исчезне?Ако е така како што викаат,дека ќе има колективен имунитет,вирусот ќе циркулира во неколку бранови.Мислам дека овие мерки се доволни.

И се повеќе верувам дека вирусот од порано е присутен во земјава,пред првиот потврден случај,симптомите се исти или слични како кај грип,а годинава грипот баш зема замав.Сите што беа болни викаа дека е грип,а малку правеа тестови за негово докажување.
    Тргнувам од себе.По враќањето од Бугарија зимава,бев многу болна,со две дози антибиотици,со наод на бели дробови,ми кажаа дека е грип без никаков тест за да се докаже истиов.
    Познавам многу вакви случаи,дури и луѓе кои покажуваа значи на стомачни вирози,нетипични за зимски период.

На Amellie13, Bunny2, cresa-jagoda и 17 други им се допаѓа ова.
  2. riba79

riba79 Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2010
    Пораки:
    1.741
    Допаѓања:
    6.687
    Zna li nekoj od koga bi bil 24/7 karantin? Dali vo takov slucaj ke moze da se odi vo prodavnica, apteka, banka?

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    А јас не реков дека си го нарекла, реков дека инсинуираш, како академски граѓанин ја знаеш разликата.

И понатаму освен хистеришање, аргумент не даде, така што во право си, бесцелна е дискусијата.

На cresa-jagoda и LejlaD им се допаѓа ова.
  4. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Ќе МОРА да може да се оди, барем во првите 2.

Ама стварно мислам дека се непотребни овие муабети веќе. Замисли државата да ги плаќа летовите. Е тек тогаш ќе нема пари за ништо. Нека се утврдат евентуално патници кои не можат да си дозволат да платат карта, а немаат ни кај да останат во државата од кај што доаѓаат. Зошто да им плаќаат на другите?
    Еве ти како пример. Имаш живеалиште, имаш работа. Одлучуваш да се вратиш. Имаш пари за карта. Зошто да не си ја платиш?

24/7 карантин е глупост. Подобро нека засилат полиција на терен па да растеретува групи и гужви пред маркети/банки.

На kukla21, Larichka8, ocicka2014 и 18 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Секако дека ќе може.
    Инаку јас мислам неделата пред и по Велигден ќе воведат 24/7 карантин, а од утре/ задутре од 16/17 часот.

На prominent, P.S.love, WORRIED.BT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    На истото мислење сум, само тогаш не беше актуелна Италија, па овде уште не се замараа.

На cresa-jagoda, prominent, An-na и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.686
    Не. Јас не инсинуриав ништо, ти си таа што инсинуира и донесува погрешни заклучоци.
    Всушност, целта ти е да докажеш дека со тоа што сум помлада од тебе, погрешно размислувам и ги резонирам нештата.

Камелија, така не се дебатира. Во дебатата немаш простор за да се вадиш на годините на противникот и своето животно искуство. Ти можеби си постара од мене, ама јас воопшто не сум наивна и нема теоретски шанси да ти дозволам да манипулираш со тоа што сум го кажала.

Ти дадов факти и аргументи, ама ти на се му најде мана.

Во овој живот, како што рекол Бонапарта, или сме императори или сме будали.
    Некој кога ќе има потреба за болница и респиратор, сам ќе си заклучи дали е император или е будала. Читај меѓу редови.

92112171_876185779462202_5893241394117476352_n.jpg

На malerozna, fana, nextredstyle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    20,9% од заболените во државава се над 60г., просечна старост е 45г., најмладиот заболен е на возраст од 1г., а најстариот бил 91г. кој за жал починал.

9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Еве сега тоа зборуваат на Сител, годинава заболени од грип имало 37000, 17000 повеќе од лани, епидемиолозоте ќе истражувале дали коронавирусот постоел во државава и пред да се регистрира и првиот случај, на 26феб.

На cresa-jagoda, Doozy, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. OutOfAnywhere

OutOfAnywhere Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2018
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    582
    Целиот проблем е колку лесно и колку брзо се шири.
    Како што може да се примети од сите разговори за израмнување на кривата, откажани се од тоа дека ќе го спречат ширењето, поготово што е стигнато до африка и блиски исток што се во хаос од граѓански војни, и прави ршум што никој не го ни гледа, ниту пак може да го види во тој хаос таму.

Сите овие мерки се со цел да се шири доволно споро за да може да се покрие со постоечки капацитети додека да бидне вакцина (благодарени на модерново софтверско моделирање протеини, најавена за идната година, веќе има тестови на луѓе), да не се стигне до момент луѓе да се тепаат во болница кого да стават на вентилатор (односно респиратор, како кој ги вика), и да лежат по шатори во парк, како сега во Њу Јорк.

https://www.theatlantic.com/video/index/609388/central-park-hospital/

Или со реален пример - ти текнува колку брзо се наполнија сите капацитети пред една година, кога ни беше падната стапката вакцинирани од морбили?
    Е сега замисли 100% невакцинирана популација, од тие 5% да завршат на вентилатор, а стапка на ширење експоненцијална.
    Дали здравствениот систем во Македонија може да опслужи -дополнителни- 100.000 луѓе што имаат потреба од вентилатори за дишење, во краток временски интервал?
    -Дополнителни-, пошто сеуште ги имаме болните од рак, грип, хепатитис, варичела итн...

Откако ќе стигне вакцина, има две сценарија.
    Или вариола вера сценарио, каде што ќе има доволно масовна кампања за да се тргне целосно од дневен ред, на планетарно ниво.
    Или полио/морбили/варичела сценарио, каде што ќе хара во невакцинирани популации, пошто ќе има делови на планетава каде што ќе има невакцинирани.
    Ќе видиме.

На zhap4e, Lianna Anna, Bezimenka90 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. HaleemO

HaleemO Активен член

Се зачлени на:
    13 март 2020
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    185
    Се вика хуманитарен лет бидејќи државата се договара со другите држави да си ги разменат своите граѓани и ПОКРАЈ тоа што се затворени границите, а не дека се бесплатни.

Притоа, без разлика колку и да имаме сите по некој близок во странство, враќањето "дома" во Македонија не е задолжително.
    Ако беше задолжително сигурно ќе беше бесплатно, т.е. платено од буџетот.
    Вака, овој лет е за тие што имаа намера да се вратат и без ситуацијата што не снајде.

Исто така, ве молам нека не се препуцава народот на политичко ниво, заради тоа што техничкава влада беше назначена само за да спроведе избори, а им се случи ова.

Без разлика дали е Филипче или Чулев, засега задоволувачки добро се снаоѓаат и двете страни (со исклучок на лажните вести).

На LivingGlam, lovemme, TheGoldenPeach и 11 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    37.265
    (facepalm):fubar:
    Ај да ви дадеме пари да се вратите ако не.
    Сто пати е повторено, ама ај уште еднаш. Хуманитарен е (и без наводници) затоа што државата во услови кога сите граници се затворени, летови откажани, во услови на пандемија, организира враќање на своите граѓани (а добар дел од нив беа на прошетки, ама ај) И сега, треба јас и останативе граѓани да ги плаќам летовиве?! Ни во лудило!!! Ти ако се враќаше во МК без пари ќе леташе?

На k.frosina, Any05, M.B. и 43 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Што сакаше да кажеш со "си слушнала ли"?
    Да, годините се важни, затоа што светот го гледаш само од своја сегашна перспектива, без да размислиш како разни ситуации влијаат на разни групи на луѓе.

Потоа инсинуираш дека моето мислење е затоа што не сум наклонета кон СДСМ, што е повторно погрешно.

А на моето, скроз валидно прашање, што кога народот ќе престане да слуша, ми рече сите ќе си умреме :)

Впрочем, некој претходно кажа - со младина како вас, нема зима за политичарите.

Наместо да збориме како да подигнеме свест, ќе збориме како да одземаме човекови права.

И еве екстра инфо, огромен број од твоите колеги доктори не се согласуваат со твоето гледиште.

Јас никаде, ниту еднаш, не оспорив дека да, ако нема никаков контакт меѓу луѓето, вирусот ќе исчезне поскоро.
    Но, немаш други познавања и тоа е во ред.

Сите знаеме дека ако се стави катанец на светот вирусот ќе исчезне.
    Но цената на истото е превисока.

На Annath, Larichka8, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Подобри сме, кривата стагнира, се очекува да намалува од другата недела, дај боже.
    Денес помалку мртви, за прц пат после средина од март.
    Кај нас во венето заразата се намалува, ако секој ден имавме +550 денес имаме 400 случаи.

Ние сме исклучтелно послушни, како што гледам кај нас, падова и слично. За разкика од џенова наполи милано денес времето мамеше, темп растат секој ден, почнува непослушноста на народот и покрај воените сили во милано.
    Воом од казни има.
    Народна непослушност, и нормално е, конте монте и остали живеат плус уживаат у меѓувремено во вили од милијарди а ние?
    Го разбирам народот, почнаа да фрчат коментари од лути граѓани, еден месец сме под целосен карантин, дечки многу е лошо ова, карантинот е ужасен.
    Учете од паталец.

И што решија? Ништо, вирусот пак ќе го има, да не пуштат во мај пак ќе го има, а народот бесен, нема пари, нема економија нема ништо.
    Решение нема

Се зборува како дати за локдаун 16 мај или сега 16 април, дај боже да е сега, сакам да сум оптимиста и покрај се.

Фактот е еден, во ваков карантин само ќе се оболеме, многу е лошо, додека тие комотно живеат.
    Јас гласам да почне да се дига народот, бидејки време е.
    Умираат и од срцеви заболувања, инфаркти, џиткање од тераси, депресија итн да бе набројувам.
    Психички сите сме оболени.
    Месец ипол живееме во услови што ни го загрозуваат нашето здравје и здравјето на малечки што и те како е нездраво да седиме месец ипол во 4 ѕида.

Маж ми преска го водеше детето надвор цели 10 мин на ризик, зарем 10 мин ќе не спасат од секојдневните глабоволки и психи, повраќање. Нема.

Не им е сеуште јасно дека со чек од 100 евра луѓето не можат да се хранат, камо кирии да плаќаат и сметки, смешно е да ти пуштат трошка и тие самите да живеат.

Огорчена сум, се зборува за фаза 2, во која што ќе научиме да живееме со вирусот, маски ракавици дистанца, сметам дека мерките се престроги, ние не сме предмети да не задолжуваат да седиме дома 3 месеци, ние се луѓе што се распаѓаме

Верувајте, го имам сет оптимизам на планетава ама главоболката, борбата за чист воздух, сонцето, слободата немањето на истите си го прави своите, и не не сме воопшто добро.
    Престроги мерки ни дадоа а народот почна да не слуша, и да не слуша според мене, ова веќе е претеризам.

Што им фали на другите држави каде што луѓето можат да шетаат на воздух во шума, не не сакам јас да идам во кино или во трговски нема ни да одам фала богу ама во шума зошто да не одиме?
    Ова не им го сфаќам.

Немам други зборови освен што нели размислуваат и немаат ли трошка осет да се стават на наше место да видат како е.
    Емпатија нула од конте и остали.

Ем знаат дека ќе им се сруши италијава и дека резултатите ама воопшто не се добри туку се очајни ем одат со нос во ѕид.

Би сакала да излеземе сите надвор и да и покажеме дека убаво е да си конте со милиони ама ние сме обични луѓе што треба да живеат.

На VDT2906, Annath, dunika и 29 други им се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    37.265
    Нема полиција, тоа е проблемот. Барем јас така ги разбрав кога кажуваа дека немаат ресурси.
    Јас сум сепак за 24 часовен карантин со дозволено одење 1 до 2 пати неделно до маркет или аптека на еден член од семејството. Се што не е од есенцијално значење да се затвори, впрочем како во Италија. Како што се шпекулира, најверојатно и ќе се случи за и околу празнициве да се затвори се две недели. Гарант ќе има ефект, пошто свест очигледно немаме сите.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Значи да ти ги објаснам сама поимите хуманитарен и вонреден лет доволно си голема за сама да разработиш. Ако е чартер лет треба да имаат и храна бесплатно и 202 евра се премногу за некого по човек, а особено за фамилии и за луѓе што дошле на островот за помалку од 90 дена. Објасни ми ти мене како тој човек што платил однапред кирија и за храна купил со што имал уште лет да плати му фали. Него ти си научена на грабачка, само немаш ни солидарност во себе.
    Преиспитај се на време што и како коментираш. :fubar:
    Така да, ова е ВОНРЕДЕН лет.

17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Баш ова го збореше мислам @Tan4ence

Еве нека е 3 месеци локдаун додека нели, и последниот не се излекува. Да оставиме 1 месец без ни еден нов случај.

Поминуваат 3 месеци, се појавува 1 нов. Ние веќе знаеме дека не е 1. За 2 недели заразил куп други.

И, што правиме?

На candy.cane, cresa-jagoda, Sejfullai и 5 други им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Ана, се согласувам со тебе
    Иако иселеник нели.
    Јас сум повеќе од среќна што државата успеа да ги врати своите заглавени граѓани низ светот во еден здив, и браво за нив, бидејки постои народот што навистина не би можел да издржи да живее во вакви ексенцијално лоши услови, или граѓани што заминале привремено, баш ми беше жал за сите оние оставени на милост и немост кај да се
    Со овој потег државата направи огромно многу за нив. Но, да се жалат дека не треба да плаќат е претеризам, не те избрка државата за да те враќа и плаќа за тебе, значи ако си заминал океј е си си платил нели исто како што би си платил кога ќе се вратиш во државата а чему оваа незадоволност за да државата им плати? Претеризам.
    Да не беше состојбата сите ќе си го платеа летот, а зошто се прашувам во овој случај да не би си го платиле?
    Поштено е ко брат за брат сирење за пари
    Според мене, еве јас потегот од владата го фалам од причина што владата успеала да ги врати низ брди и планини и покрај сите затворени граници ДОМА на топло.
    Да се бара да не се плаќа е незахвално и крајно ниско.
    Оти истите луѓе утре ќе се вратеа на нивен трошок каки и што заминале .

На VDT2906, LoveHope, MynameisHelen и 23 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Не, не се сaмo зaтoa хумaнитaрни летoви. Акo се нaрекувaaт хумaнитaрни, требa дa се или бесплaтни или сo мнoгу пoнискa ценa вo зaвиснoст зa штo се oргaнизирaни. Цените штo јaс ги видoв се кaкo нoрмaлни летoви.

20. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.115
    Ако е хуманитарен е бесплатен. Престанете да се правите малоумни кога знаете дека е вонреден.