Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.100
    Допаѓања:
    119.442
    Не е до мерките, не е до вонредни, воени, карантински и незнам ти какви мерки-до свеста е, на народот.колку прекршувања има на полицискиот час?!
    Пред неколку недели пишав за здравствениот систем во Германија и малата смртност таму, сеуште сум на истото размислување но без свест од народот и дисциплина, ништо не бидува од нас.
    Не ни е криво здравството, сами сме си криви.
    Непоправливи е вистинскиот збор за нашиот народ.
    Сочувство за починатите:(
    Да бевме поразбрани, немаше да бидат ни толку починати.

На VDT2906, ohlalalala, Ivan4e04 и 23 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.397
    Нели е жално, веројатно вирусов настанал на пазари за диви животни (умрени) и сега пак лекот ( вакцината ) ќе го испробуваме врз животни прво.
    Претажно. Ни криви ни должни ќе си страдаат пошо сме ние најбитни. Утре пак да отвориме некој пазар за животни.
    Јагниња во штала што сум галела, трчаат кон тебе со најголема доверба. Ама за најголемиот христијански празник кој учи на љубов, заколи јагне. Со солзи плачат мајките кога им ги земаат младенчињата, јас лично го имам посведочено тоа. Јас не сакам веќе да сум дел од ова. Не сакам да го земам бебето на една мајка за да го нахранам моето.
    Ова ми е мене лекцијата од вирусов (прва, може ќе научам и некоја друга). Знам ќе ми речете некои дека друга тема е ова, можеби е друга, ама и не е друга.
    Ќе ги убивале уличните кучиња превентивно иако нема ни еден доказ дека пренесуваат на луѓе. Сите нека страдаат за ние да си го спасиме газот. Недај Боже да те касне улично куче, одма ќе те има на сите медиуми ко жртва. А како си го клоцнал во стомак дури спиело на улица, пред да те касне, тоа немој да го спомнуваш во медиуми, мање битно. Длабоко ме растревожува ова. Кога ќе се изнервирате како некој не мисли на вас и шета и покрај мерките, а вие не можете ништо да направите, сетете се дали ние нешто им правиме на животните што ги повредува, а не можат ништо да направат.

Последна измена: 6 април 2020
    На rainbowmama, VDT2906, ohlalalala и 21 други им се допаѓа ова.
  3. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Мислам дека ќе биде зголемен полицискиот час. Ќе почнува од 18 или 19 часот според некоја моја претпоставка. Ма да за оваа багра кај нас џабе ќе биде и тоа. Интересно им е да си играат Том и Џери со цајканите изгледа.

На candy.cane, cresa-jagoda, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Yipman2

Yipman2 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2010
    Пораки:
    4.029
    Допаѓања:
    25.023
    Не сум знаел дека и животните можат да се заболат од корона, све луѓето ги напаѓаше, мислам имаше еден случај со куче од кина заболено ама као не сигурно било тоа. Еве сега тигар заболен и уште некои други животни у зоолошка откако дошле во контакт со луѓе.

https://www.ladbible.com/news/anima...z3pRwobmJVV0zY8ypoGYmTBW3xSZ0tRkD2EW0rn1vDgLo

Него им се смееме на другите земји дека се не цивилизирани, ама гледаш како во Африканските земји или Индија со стапови ги тепаат ако прекршат правила за карантин, може треба и тука малце ќотек, некако многу се занесуваат луѓево...

На ohlalalala, lovestoneddd, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.912
    Допаѓања:
    142.965
    Абе фризеров 40 год :( млад. Баш ми е жал. Само 5 год постар од мене.
    Што ако 2 недели седиме сите дома? Ќе пропадне државата? На подолг рок болеста повеќе штета ќе донесе отколку 2 недели сите под клуч.

На ohlalalala, Ivan4e04, elenaxbbg и 12 други им се допаѓа ова.
  6. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.316
    Мислам дека ке биде од 17:00 часот од Пон до Петок,а викенд ке остане исто.Али ке видиме што ке одлучат.

На candy.cane, cresa-jagoda и dev08 им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.957
    Допаѓања:
    203.296
    Одамна стап треба за нас, нема како поинаку да се дисциплинираат луѓето. Големи парични казни е секако еден од начините, ама колку се применува...

Сочувство за починатите... никој не го заслужува ова!

На Yipman2, ohlalalala, candy.cane и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    Ќе одиме со повеќечасовен локдаун за жал. Штом лица од МВР се заразени очигледно е дека ситуацијата е излезена од контрола. Цифрата на заболени може со три цифри да биде денес.

На candy.cane, cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.641
    Допаѓања:
    192.273
    Во Индија со стап го третираат и медицинскиот персонал на улица:x, така што, секој со своите цивилизациски состојби...

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Ама е важно каде и кого тестираат :)
    Не се фаќајте за бројките, не се реални.

Корона вирусите не се непознати кај животните, но конкретниов е непознат кај луѓето.

Не ни се криви кучиња, мачки, лилјаци што некој дибек сакал супица од жив лилјак да јаде.

И да не јадел лилјак де, позната трансмисија е пр. лилјакот заразува свиња, свињата ја јадеме недоволно термички обработена, и така фаќаме.

Без оглед, не само за коронава, постојат многу пофатални вируси, бактерии, габи кои можеме да ги внесеме со недоволна термичка обработка на месо, јадење "специјалитети" со живи меса и риби, како и недоволно измиено овошје и зеленчук.

Не, не треба да ги миеме со доместос, ама марула се мие лист по лист убаво, на пример.

А јас повеќе од еднаш сум видела како ја брцаат во вода само, а срцевината воопшто не ја мијат.

Последна измена: 6 април 2020
    На Yipman2, ohlalalala, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.471
    Не две, четири минимум треба. Многу е, ќе има последици по економија, и веројатно ќе се вадат пари од семејни фондови, ама друг начин не постои да се надмине кризава ,,побезболно" со народ како нашиот.

А и после тие хипотетички недели ќе има заболени, само во помал број. Впрочем, од старт знаевме дека порано или подоцна ќе дојде до ова.

12. dev08

dev08 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    491
    Прочитав дека лицето што починало од Кочани (берберот) бил тотално здрав и непушач. Дали има некој информации поинакви?

На cresa-jagoda и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.078
    Допаѓања:
    46.119
    Јас имам инфо дека се лечел нешто на своја рака дома и си направил компликации.

На Doozy, candy.cane, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. shz

shz Форумски идол

Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.276
    Допаѓања:
    50.910
    Починал ли фризерот од Кочани?

15. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Ама ете тоа го думавме... еве ексик се' друго, да речеме скроз локдаун, се лечиме, немаме ни еден заразен месец дена.

После 3 месеци еден нов има... и?
    Што тогаш?

На candy.cane, Amellie13, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.912
    Допаѓања:
    142.965
    Само 2 недели помал импакт ќе имаат на економијата отколку 3 месеци со болеста. Настрана мртвите.

Ако нема некој за јадење, да си помогнеме. Луѓе сме. Секој со 2 плати може да си дозволи една вреќа брашно за комшијата. Можеме... 2 недели се издржува.

На rainbowmama, ohlalalala, Ivan4e04 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.912
    Допаѓања:
    142.965
    Ќе ги поправиме грешките. Границите ќе останат затворени. Импортиран ни е вирусот.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.433
    Допаѓања:
    119.990
    :bow:
    Пола вака да размислуваа ќе не бидеше.

На Alishan30, cresa-jagoda, темјанушка и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.014
    Дали пак локдаун? Нема резон.
    Ќе почнеме да се убиваме за храна, за лекови, короната нема да ни биде најголем проблем.
    Не затоа што ќе нема храна, туку зошто ќе немаме пари да ја купиме.
    А евентуално ќе ја снема.

Знам дека многу поупатена си од мене во економскиов дел, затоа те прашувам за мислење.

Еден локдаун можеби едвај ќе преживееме, но втор...

На candy.cane, sia.bella, Alishan30 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.912
    Допаѓања:
    142.965
    Нема за леб да умреме. Ама ако не станеме поригорозни повеќе ќе умрат од болест него од глад.

На ohlalalala, Цвет88, Peperutce1115 и 4 други им се допаѓа ова.