Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.792
    Допаѓања:
    135.378
    Како што кажа Оливер,полицискиот час е зголемен поради приметена зголемена раздвиженост на граѓани и непочитување на мерките.
    Плус беше кажано дека ќе се најде решение за лица со некои заболувања да можат да се движат во полициски час со дозвола која би се добила со посебен(медицински)документ.

2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Што те интересира конкретно за заштита? Ако ти кажат денес дека не се пренесува преку површини а до вчера стоело или уште стои на официјална страна на СЗО дека се пренесува, што ќе направиш ме интересира?

3. dejziii

dejziii Истакнат член

Се зачлени на:
    17 август 2012
    Пораки:
    229
    Допаѓања:
    119
    Еден германски доктор изјави дека- ќе го снема вирусов, кога ќе престанат да ги тестираат луѓето.

На TrinityNeo му/ѝ се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    А Македонија ли е? :D никоја не е, воглавно, податоци секаде катастрофа. Ама од Македонциве, за оние што починаа за повеќе од пола не се знае од кај го добиле вирусот. А тоа е веќе НЕКОНТРОЛИРАНО ширење од највисок ранг според СЗО. Не дека не е возможно, туку дека е избегано од контрола.
    1. Вирусот поминал од животно на човек
    2. Вирусот преминал од човек на човек (локална трансмисија)
    3. Вирусот преминува граници, без разлика дали се помеѓу градови, општини или држави
    4. Вирусот се шири кластерски, тешко е да се одреди изворот.
    Значи го добил од група, без разлика дали како во Германија или Холандија на карневалите, или во Италија и Австрија на скијалиштата, Сингапур и Хонг Конг во храмовите, вирусот си нашол кај да се пикне и ловење еден по еден, пратење на прашалници и барање на кривец е бескорисно.
    Тоа ми е поентата. Не дека не може, ама не се случило. И цело време прашав што им значи асимптоматски, затоа што СЗО вика "кога проверивме асимптоматските не беа асимптоматски, некои од нив поткашлуваа, некои малку ги болеше грло, други замор чувствуваа и мускулите ги болеа, трети малку пролив имале, ама им било ок и не пријавиле симптоми па рекле дека се асимптоматски", во превод чекале да не можат од кревет да станат за да се асимптоматски.

На CameliaMiller, manako1, Lianna Anna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    17.791
    Знам, ама не може поради нив јас да немам право во повеќе од 48 часа да излезам надвор. Н Е М О Ж А М.
    Не е фер, не е правилно и не можам да се согласам со одлуката за полицискиот час.

Освен да искажам револт и тој кој треба да ме слушне па да смени нешто, друго не можам да направам исто.

Затоа не сакам никој да кажува да се намалува, ако тој некој не сака да излегува да се зарази, да не излегува. Ама да не држи мнозинство и за мене.

Едит: @nextredstyle еве немам никаква дијагноза која ми овозможува да излегувам надвор, бидејќи не треба да ми треба дозвола за да имам слобода да излегувам надвор. И што сега?
    За поголемата раздвиженост немам коментар, пишав неколку пати какво е моето размислување за тоа.

На Bunny2, CameliaMiller, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    баш затоа носиме маски од излегување од дома па се до враќање. Чак и во кола. Се уште дезинфицирам раце со гел дур сум надвор и мијам на враќање. Рекоа не се зразуваш од храна, амбалажата али миеме, пребришуваме оти сме „од кај знаеш“. Многу информации се непотребни. заштити се најдобро што можеш. Толку е битно.

На LejlaD, CameliaMiller, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.470
    Како се однесува вирусот, симптоми, пренесување и сл.
    Секоја информација е плус.
    На тоа мислев.

Во Мк се уште се знае кој од кој е заболен, ама не кажуваат сите точно. Ама се знае.

На LejlaD и zhap4e им се допаѓа ова.
  8. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.343
    Допаѓања:
    227.181
    Ти дали можеш или не никој не те прашува.
    Не може таквите ко тебе да се пуштат да хараат и да се стават во ризик други кои може не би го поднеле вирусот.
    Од сам старт се повикува на емпатија. Каде е твојата?
    Овде освен себичност ништо друго не гледам. Син ми 30 дена го немав изнесено па никому ништо.
    Престанете да сте себични. Мислете малце на другите аман.

На ohlalalala, LejlaD, Ivan4e04 и 15 други им се допаѓа ова.
  9. Nausicaa

Nausicaa Форумски идол

Се зачлени на:
    1 декември 2013
    Пораки:
    3.472
    Допаѓања:
    20.212
    Само не се тригерирајте, ок?
    Дремам на прозор и гледам се шетаат четири жени заедно, една до друга и си муабетат а едно десет мали деца трчкаат околу нив. Дали требаше да викам полиција? Ова не е реторско прашање.

Како полицискиот час ќе спречи истите тие четири генијалки да шетаат чопоративно од 13 до 15 секој ден, освен викенд, се до крајот на епидемијата ? Или додека не се разболат, кое и да дојде прво. Ова исто не е реторско прашање.

Ќе почитувам полициски час, изолација, се што ќе каже државата. Ама дека нема да реши нешто, нема. Се додека сме си вакви глупи и прости, ќе си се шири Коронава.

Џабе се затворија кафичите и рестораните кога дружбите, пијанките и кафетирањата си продолжија по станови и куќи. Ние тука на форумов, што слушаме и почитуваме мерки сме само мал дел од народов а народов е страшно примитивен.

На ohlalalala, ph.orhideja, LejlaD и 27 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Нормално дека ќе се знае кога ги тестираат само тие што пријавиле контакт со лице кое е заразено, сомнително или сами биле надвор од државата. Како сакаш да ги има другите, посебно оние со никакви или со благи симптоми кога никој за нив есап не води?

11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.840
    Допаѓања:
    122.902
    Многу ми е жал, ама ќе мораш.
    Никој не го интересира што можеш, мораш да седиш дома.
    Не ми е по ќеф ни мене али јбг.

На ohlalalala, oblace1, Lolipop23 и 9 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.470
    A каде тестираат вакви и секаде?
    Еве сестра ми вели и кај нив се жалат, не трстираат туку така, па и со симптоми, ако немаш контакт.

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Значи треба да се испита во лабораторија како се пренесува, не оти немаме болни што се заразиле од такви без симптоми или оти фатиле супа во маркет. Само таквите не идат на ред.

На zhap4e му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    17.791
    Не те ставам на ризик тебе кога не излегуваш.
    Што прави(ш со) син ти е негова или твоја одлука, не ме интересира. Али ако не сакате да излегувате, немојте.
    Можете да одлучите за вас, не и за мене.

Мојата емпатија е покажана во многу други работи поврзани со ситуацијата кои ги правам во реален живот, а тука на форум имам право да кажам што не ми се допаѓа. Што не ме прави себична воопшто.

@fana фала што ми кажа дека е задолжително, јас тоа не го сфатив. Како ли ми избегало сфаќањето покрај читањето?

Затоа, јас како себична и некоја за жалење кажувам: Намалувањето на полицискиот час не го сметам за правилно. И не го поддржувам.

Продужете даље со ширење на паника и живеење во страв :hai:

На CameliaMiller, dejziii, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.343
    Допаѓања:
    227.181
    Точно.Јас не одлучувам за тебе. Оливер одлучи :)

На LejlaD, oblace1, Ambitious и 2 други им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.840
    Допаѓања:
    122.902
    И за мене и за тебе и за син му на лили, да не излегуваме одлучија Оливер и Венко.

На LejlaD, oblace1, An-na и 2 други им се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.470
    Па има од асимптоматски. Еве пишав кај нас случаите.
    Ама од супа во маркет нема такви информации.
    Знам германски доктори испитувале домови на заболени и не нашле контаминирани површини.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ilovemedicine

ilovemedicine Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2014
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    698
    Моја проценка до средината на Мај. Тргнувајќи од тоа ако пикот биде на крај на Април што е само претпоставка, никој не знае точно. Потоа мерките постепено ќе се олабават. Германија гледам од 19ти Април ќе почне со редукција на рестрикции

На cresa-jagoda и ana-sweet им се допаѓа ова.
  19. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.792
    Допаѓања:
    135.378
    На никој не му се допаѓа,ама сите мора да го почитуваат.Колку-толку ги намалува шансите да се заразиш или да се зарази оној кој ти е најмил во животот.
    Како што рекоа,животи се спасуваат со седење дома.

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    А оној бродот од почеток на епидемија кога скоро цел бил контаминиран и тоа и после 17 дена откако се испразнил (со намален ефект секако), што со него?