Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.248
    Допаѓања:
    44.219
    Добро, никогаш во живот не сте седеле дома повеќе од 1 ден неизлезени?Минатиов месец секој ден надвор сте, немате седено два дена по ред дома?
    Жими се, не се навредувајте ама многу се драматизира.Не можело да се издржи 48 часа дома, а здрави, прави, како не.
    Буквално ова се прави за да не дојдеме до сценарио кај што ќе има тотален хаос и ќе не можеме воопшто да излеземе од дома додека болниците ќе бидат пренатрупани од болни кои не можат да ја добијат соодветната грижа.
    Е тоа би било тешко, исто како што е тешко моментално во земјите кои се најпогодени.На тие луѓе таму како им е непрошетани со недели?Како им е на цел медицински персонал кој без избор се жртвува себе за да спаси колку луѓе повеќе може?Како им е на луѓе со дијагноза кои мораат да прават прошетки во природа а притоа без приговор ги почитуваат препораките?
    Ама не, ние тука во Македонија ќе умреме ако 2 дена не излеземе од дома.

На ohlalalala, Ivan4e04, oblace1 и 21 други им се допаѓа ова.
  2. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    17.791
    Така де, тие одлучија. Така одлучија оти така тие сакаа, не како последица од дејствиата на некои граѓани...

Сега јас тука кажувам само дека таа одлука според мене не е правилна и не е решение спрема големата слика.

На LejlaD и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  3. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    сакаш да кажеш дека не пребришуваш после информацијата:))) бриши си, Јулее:))

Француз, бил во карантин и решил да иде да си купи цигари. Од Шпанија, поевтини. Го спасувале од планина.
    Кај нас, следно, ради рашетување од град во град, град-село..и тоа ќе го крцнат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.840
    Допаѓања:
    122.902
    Поштујем.
    Легитимно скроз.

На Bunny2 и Snow-Star им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.738
    Допаѓања:
    200.767
    Бродот не бил малтерисан;)

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.476
    Јас ти зборувам за истражување на германски доктори.
    Еве некои велат дека и смртноста е поголема во болницата од преголемата изложеност на вирусот.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    2.273
    Мислам дека Меркиве се ригорозни но требаше да се донесат баш поради несовесни група на народи.
    Дури за викенд е премногу, но поради топлото време уште повеќе затегнаа.
    Апелирајте до сите да не излегуваат во големи групи, или каде што ке видите прекршување обавезно пријавувајте значи ако шетаат поголема група.Или ако има собиранка на млади по станови во близина пријавувајте.
    Не сакам повеќе да ми го скратуваат полицискиот час заради несовесни луње.

8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    222.269
    Не знаеме. Се зборува, но оваа недела кажува Борели дека би била клучна за понатаношните мерки (поолабавени), сега ќе сме до 13, од 14 ти би требало да се опуштат благо мерките ама знак прашалник е.
    Или ќе дозволат само работа дека се до денес работеше само 20% до 30% од секторите па да се зголеми на 50% 60%.

Многу им е страв и се со строга резерва дека ако преминат на другата фаза ќе се повтори сценариото. Баш затоа и они зборат ама сами на себе не се си јасни што би направиле а знаат и и е јасно дека не можат вака да не држат до недоглед.

Јас би била среќна да можам 1 2 часа да излезам тука до маало да прошетам, е до толку би.
    Денес излрговме у двор, 1 час се осетив многу чудно надвор, свор двор страшно ми пријаше сонцето.
    Дури и смешно ова што го зборам ама така е.
    И не дека немам ризик да дојде некој со лош ден и да ме казни.
    Ама моравме да излеземе месец ипол немаме видено бел ден.

Подршка за сите кои што се бунтуваат, да ви кажам искрено дека штом ние 60 милиони издржуваме секој ќе издржи иако е тешко, многу тешко психички.

За полицискиот час не се согласувам, добро како можат да направат таков глуп непромислен ред? А?
    Која држава има ваков полициски час?
    Никоја.
    Се знае, се со цел нели оти се труби постојано насекаде дека не треба да се створаат гужви, клучно е ви вирусот, најлошо е, они наместо да стават на пример секој да излага кога сака/може до маркет со аутосертификат и доказ тие прават баш нешто што е најабрането во вирусот и најлошо а тоа се гужвите
    Срамота.

Еве тука ни беше кажано дека маркетите никогаш нема да затворат и ќе има храна, луѓето постепено се смирија и си одиме у маркет кога сакаме, гужви нема и тоа е 5 ка. По 5 души внатре
    А што со мк?
    Од 8 на пример до 4 да пазариш?
    И у гужви да се пикаш.
    Значи менаџирањето им е дно со оглед на тоа што државите намерно ги оставаат маркетите отворени за да спречат гужви овие ставаат мерка се со цел гужви да се прави.

Не им ја разбирам логиката луѓе.

И знаете што ние може и ќе сме до 16 мај во карантин, фала богу ми здосади од се верувајте и од се ми е преку глава ама што да правам?
    Што вика @LiliBoz некој знае и учел повеќе од мене, не сум јас никоја да се револтирам и нема ништо да сменам.
    Како за сите така и за мене и за вас.

Знам дека е претешко ама седењето дома ни носи скапоцени резултати. Резултати за да утре после 1 месец 2 излеземе и се спасиме. Ако не слушаме ќе го тераме до недоглед.

Што рече премиерот овде, повеќе седете дома утре побрзо ќе излезете надвор.

Спаѓаме со бројки видовте?
    Се надевам дека ќе трае.
    Амин.

Идат убави празници, планирам да вапцам јајца и да користам празник сконцентрирана на убави нешта. И мислејки позитивно, дека наскоро се ќе биде во ред и кон позитивна линија.
    Одбирам така.

Не паничете, не се гужвајте во маркети во молам, не се лутете. Цел свет е во карантин. Луѓе страдаат, многу млади луѓе вирусот однесе, луѓе што имале деца, жени пред себе живот, па потоа постарите, прежално и за сите тие души што живееја за внуци и деца

Не бидете злобни, јес да сме лути, јес да ни е дојдено до преку се живо и диво но да не заборавиме дека има огромна разлика од нашето седење дома до луѓето што изгубија животи. Пу скраја да е.

Не бидете себични, јас дури сметав дека карантинот ќе биде како овде, пазариш кога сакаш, ислегување нема. Многу поефикасен и попаметен начин е за разлика од овој непромилен полициски час верувајте ми.

И да, ќе седиме и ќе издржуваме.
    И моето малечко е лошо на моменти, среќа скренуваме внимание и правиме се за да помине побргу времето и да се вратиме како некогаш.
    И јас сум огорчена од дома седење ама си бес, непочит, паники одамна сфатив дека не постигаме ништо.

На ohlalalala, LejlaD, Ivan4e04 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Да, ептен мерак си на направија со оваа одлука(facepalm).
    Ако си очајна зашто нешто не ти одговара најди друг начин да го смалиш огнот кај себе.
    Со вакви изјави само даваш до знаење дека 7/24 е малку за народов.

Епа еве предложи нешто.
    Негираш ама не даваш разумен предлог.

На LejlaD, oblace1, Bratot и 5 други им се допаѓа ова.
  10. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    47.344
    Слетавме, во СК не возат. Се беше на време ништо не чекавме и беше се во ред и по процедура, картата е изгор 270 евра али нека се збие на парите. Ќе пишам подетално инфо подоцна.

На ohlalalala, ph.orhideja, LejlaD и 59 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Нека е до тие 270 евра.
    Пиши каде ќе ве сместат.

Добро дошла дома

На LejlaD, Sejfullai, bicycle и 3 други им се допаѓа ова.
  12. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Се зачлени на:
    28 март 2017
    Пораки:
    2.849
    Допаѓања:
    17.199
    Страдам зашто седам дома додека Контраденко ШЕТАШЕ!
    Зашто не ми работи фирмата и имам 0 денари зашто зависам од рестораните додека тој фризерот ШИШАШЕ по дома!
    Страдам зашто тој позитивниот шо ќе ми кивне не го тестирале навреме! Зашто доктори молат за заштита и не добиваат во помалите градови!
    Зашто не одам да ја видам мајка ми која живее сама зашто ми е страв од некој позитивен што се шета да не ми кивне и да ја заразам неа или татко ми!
    Затоа страдам!
    Еден куп шетаат од овие под 18 и над 67 и да пријавиш, 1000че на цајканот и никому ништо! Ете затоа!

На Ivan4e04, doubleinfinity, candy.cane и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Што има врска какви доктори се? Вирусот во Германија е поинаков од оној во другите земји?

14. elenaxbbg

elenaxbbg Истакнат член

Се зачлени на:
    4 април 2017
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    971
    Не не ставаш во ризик,само што ќе заразиш уште просечно 2ца,тие 2ца други 4ца итн.И нема да е карантинов и неможењето да се седи дома 3 недели туку 3 месеци :)
    И вирусов шетачи почнаа да го шират,не тие што седат дома.И од нив ќе се заразат и некои што не се виновни,што не се излезени од дома освен за работа,примерот на Г-ѓа Цаца.
    Дел од заболените ќе го однесат вирусот дома незнаејќи и ќе си го заразат татко им со 4 други болести,и 1% шанса да се излечи од вирусов.
    Сигурна си дека не ставаш никого во ризик? Не би рекла.
    Знаејќи го фактот дека во најголем број на случај кај помладите е асимптоматски.
    Има 2 часа во неделата. Имаме време воздух да земеме. И онака(барем јас)
    не шетам на воздух 8 сати.
    Ќе издржиме,како што издржува светов,тоа што се презема во светов се презема и кај нас,не знам што е чудно,не ги измисли Филипче меркиве.
    Не сме ние ништо нити посебни,нити поотпорни на вирусов од другиве држави.

На ohlalalala, Snow-Star, Dennings и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Епа од утре излагајте луѓе.
    Што да се каже веќе.
    Па и немора да чекате утре ОДМА излезете.
    :(

На ohlalalala, LejlaD, oblace1 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    17.791
    Целиот реферат кој го напиша не го прочитав и не ме интересира. Бидејќи опишува крајност.

А јас не зборувам за крајност. Зборувам за слободи.

Да немам дозвола да излезам надвор во 48ч. е крајност која ми скратува слобода која ми е потребна, и затоа се објаснувам тука.

За првиот цитат, ако цитираше цела реченица или пасус, можеби ќе увидеше дека е иронија. Затоа нема да коментирам.
    И онака Фана разбра што пишувам.

За тоа дека не предлагам друго место кратење на полициски час, не е точно. Ама очигледно ти не си прочитала кога предлагам, а сега читаш па според тебе јас треба да пишувам дел е непрочитан, а цитирањето е за негација врз основа на токму тоа што не е прочитано.
    Кога веќе пишуваш нешто, погледни дали е основано истото.

П.С. Еве сега излегувам, не чекам, имам уште 40 мин. Користам додека можам.

Оти очигледно тука за џабе расправам криви дрини.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.738
    Допаѓања:
    200.767
    Е тоа де, и некои од нас тоа го зборат цело време ама кој да чуе.
    Која држава има вакви мерки? Се разбира, премудра Србија(facepalm). Економијата ќе функционирала во работни денови, во викенд сите препарирани дома. Да не се собирале случајно во парк преку викенд. Па во двор ќе се соберат бе, на преспивање ќе отидат кај кумашините на пример.
    Наместо да воведат мерки ко што треба, они со вакви квази-мерки, демек нешто работат. Идеите веројатно од форум ги црпат. Нема менаџирање на криза, само рандом актс оф менаџмент. И помалку ќе тестираат, да не излезат големи, вознемирувачки бројки. Вака не се решава проблем, се шминка ситуација. И се создава исфрустриран, изморен народ, кому после некое време ќе му пукне филм.
    Само полошо се праи, ама кој да разбере.

На 1209, темјанушка, Snow-Star и 6 други им се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    222.269
    Screenshot_20200406-201340_Samsung Internet.jpg
    Од понеделникот 30 март,до денњс имаме 90% помалку во накачувањето на хоспитализирани пациенти. Од 407 на 79.

20% опадна бројката на смртни случаи во ломардија.

Викаат: страшно закочување со 90% на хоспитализациите.
    За само една недела.

Сите да прочитате и да видите што уствари значи карантинот.

Сега многу се плашат да не ослободат. Многу.

Кај во венето во 2 болници ( тие се близу мене) нема воопшто хоспитализирани од ковид 19 и болниците ќе се вратат во нормална фунција.

Денес имаме околу 350 заболени, вчера имавме 400 а пред само 2 дена не спаѓавме од плус 550.

Видете вие.

На ohlalalala, ph.orhideja, LejlaD и 29 други им се допаѓа ова.
  19. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Одлучија за да сфатат таквите како тебе дека вирусов не е шега,ако тебе не ти е гајле за себе мора државата да спроведе мерки за да ве стави во ред,на само за вас туку и за затита од преносување на вирусот на недолжни луѓе заради несовесни како тебе.

На ohlalalala, oblace1, Snow-Star и 5 други им се допаѓа ова.
  20. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.476
    Не баш. Онака кога ќе пребришам телефон, ќе поминам и низ некои производи и толку.
    Еве јас ако сум заразена од хартија, тогаш да ќе потврдиме дека има такив начин.
    Пишав за истражувањето. Не мислам ништо.

На LejlaD, cresa-jagoda и zhap4e им се допаѓа ова.