Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    IMG_20200406_202249.jpg

На Ivan4e04, nina123, темјанушка и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.248
    Допаѓања:
    44.219
    Да прочиташе, ќе сфатеше што зборам.Каква крајност, 48 часа не се 48 дена.
    Ах, да, слободи, ама очигледно слободата е нож со две острици во моментов.

На lavica82, candy.cane и Snow-Star им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    38.221
    Пошто ние самите не сме свесни, мора да не ограничат, за жал.

@Snow-Star Постои нешто како колективно јавно здравје и заштита на истото. Да бевме ние паметни, да ги слушавме мерките и препораките на почеток, немаше да дојде до ова. Ама, пошто има многу вакви паметни како тебе кои не можат да издржат дома, се донесоа вакви мерки. А, сигурно ќе бидат и порадикални, нема разбирачка со народов.

Се збореше претходно за Словенците и за тоа како ја држат ситуацијата под контрола. Свекор ми е Словенец, не можам да ви ја доловам педантноста, дисциплината која ја поседува и која се разликува од нас. На почетокот ми беше ептен чудно, ама со тек на време се навикнав и се восхитувам на дисциплината која ја има. Нема сакам, нејќам, ако нешто треба да се прави, го прави без приговори како ние овде. Расправаме и исправаме криви дрини цело време, а едноставно е... треба да слушаме препораки и се ќе биде во ред.

Последна измена: 6 април 2020
    На ohlalalala, ph.orhideja, Ivan4e04 и 23 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    222.269
    Не сакав да кажам дека ми е смешен и крајно циркузантски полицискиот час.
    Освен во Србија и Мк де, на друго место нема ова.
    Сега као од 5 сабајле до 16 нема вирус. Вирусот доаѓа од 16 часот дечки и сите по дома.

Карантин за сите, излавај кога сакаш да пазариш, децата на 2 3 дена до пред двор на мала прошетка и тоа е тоа.
    И тука на пример излезат едни деца, па после други, еве и комшијата "го моча кучето" и влага внатре, многу е просто
    Многу е лесно и просто уствари ама кој да сфати, абе на слушнаа властите министрите како е по европа? Мислам, мерките стручен кадар ги носи што решавал најразлични проблеми низ животот не ги носи станка мерките.

Значи има решение и карантинот, ние пазариме кога сакаме, и кога одам повеќе од 8 мина луѓе во маркет не сум видела, на пример, еве децата, добро овде не излегуваме често, јас излегов само 2 пати во месец ипол, исто и децава на комшиката 3 4 пати до сега на по еден час, комшијата исто моча куче 15 мин и дома.

И еве сме преживеавме и живееме. И се држиме доста добро. Иако нели, и филм ни пука и се живи суштества сме фала богу.

Еве Камелија штио вели за баба и, овде ако на пример те сретне полиција кажуваш дека ќе одиш на пазариш/носиш на бабати која е стара сама живее и така натаму, проверува и фала богу те пушта. За такви работи, човечки животи, и лоши ситуации и гревни нормално дека никој не добил казна.

И ние тука имаме стара баба плус 90 год е жената и сите и пазариме на жената за такви работи нема никој казна да пише ниту ќе те опомени бидејки се ситуации што значат живот не знам другчие како да објаснам.

Моето дете, мене искрено за него ми е најмногу жал со оглед на тоа што шетавме нон стоп за викенд посебно, ама боже сачувај еве проаѓа лудилово ќе шетаме и ден и ноќ. Се издржува некако, де на тераса, де до една соба де до друга. Моето дете се приспособи.

На ph.orhideja, LejlaD, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.476
    И казни од 350 евра до 550 за прекршување.
    Ама воглавно дисциплина.

На LejlaD, cresa-jagoda, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    38.221
    Дисциплина повеќе би рекла. Ги слушаат одговорните. Кај нив не постои ама зошто, ама како, ама што ќе правам? (може има и такви, ама ретки се и гарант увезени од другиве републики :D)

На elenaxbbg, duffi, Doozy и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    6.992
    Како што кажав и претходно, не ми се допаѓа зголемувањето на полицискиот час во деновите преку неделата, бидејќи не гледам бенефит од тоа, но ми се допаѓа мерката за целосен карантин преку викенд. Зошто? Бидејќи е неопходна. За народ како нашиот, кој никакви мерки не почитува и не се грижи за сопственото здравје, не пак за здравјето на другите, е дефинитивно неопходна. Како што ќе биде викендот сончев и топол можам да замислам колку луѓе ќе излезеа на шетање.

Разбирам дека е тешко, на сите ни е, на сите ни фали слободата, ама нели мислите дека се претерува? Нели е најбитно здрави и живи да останеме? Се друго ќе помине.
    Мене единствено да ви кажам ми е жал за уличните животни кои ќе останат без храна, за ништо друго.

На ohlalalala и smooch им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.833
    Допаѓања:
    264.476
    Тоа да. Увезените се малку проблемот:D

На An-na и LiliBoz им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.195
    Допаѓања:
    222.269
    Како и да збориме се ова е нож со две острици, односно економијата наспроти вирусот.
    Вирусот е опасен и не не одбира кого да поштеди, мене ми е мн жал за фриерот и уште еден имаше што оставија малолетни деца и фамилии, имам една жена блиска моја во таква ситуација и знам многу добро како е односно како им е на нив наспроти нас што не можеме да шетаме. Замислете

Граѓанска непислушност има и ќе има. И да, фала богу и мене ми скисна од месец ипол рестрикции и карантин до мојата влезна врата ама јас бидејки имам емпатија и знам како е вистински да болиш и да патиш седам дома и издржувам најдобро како што можам.

И Борис Џонсон до пред една недела велеше ќе правел колективен имунитет, денес е хоспитализиран на интензивна и интубиран.
    Кај е колективниот имунитет сега?
    Нека му го спомнат?

Дечки, не си играјте, овде над 20% починаа млади здрави и прави (официјално) а ги има повеќе.
    Не си играјте со играчки. Вирусот не е играчка.
    Кога се преоптеретува здраството, и се нама капацитет за следниот ден, луѓето криви недолжни прави и здрави умираат а можеле да се излечат и живеат, ама бидејки немале можност умреле.

Имам осет дека многу лабаво се ова го сфакате. И некогаш помислувам дека да подобро е да бидеме многу претпазливи и трезвени во моментот бидејки тоа е единственото оружје.

Во Италија после цел еден месец преоптеретеност и ненајдена смртност на се наоколу се прибираме лека полека, благодарејки на карантинот

Се верува, кажа Борели дека над 5-6 милиони Италјанци го носи вирусот.
    Бидејки само 1 од 10 заразени влегува официјално во бројките.

На ohlalalala, LejlaD, Lolipop23 и 16 други им се допаѓа ова.
  10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.343
    Допаѓања:
    227.181
    @vitamina не го сфаќаат лабаво они.
    туку воопшто не го сфаќаат.
    се уморија од ова уште пред пикот и ко крушки испопаѓаа психички наместо да се припремат за најјакото.
    ни министер, ни доктор не слушаат, не па мене, јас сум обичен дијагностичар, шо знам ја...
    ете видиш се чудат како тоа ако само до 16 шетаат ќе ги поштеди, не мислејќи дека тие што се на работа баш после 16 шетаат и бетер ризикот се зголемува.
    2ца од темава ако знаат како да носат заштита без да контаминираат се околу себе при вадење јас ќе сум среќна.

На ohlalalala, M.B., LejlaD и 19 други им се допаѓа ова.
  11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Не е ни на интензивна, ни интубиран. Во болница е да проверат зошто уште не му е подобро, оти не е тој обичен смртник па "седи додека градите не си ги искашлаш".

На Konfetka, Dennings и Biljarkata им се допаѓа ова.
  12. Nithya

Nithya Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Поради "нЕмОжАмДа СеДаМ дОмА рАзБеРеТеЕе!!" сега имаме ваков полициски час.

Имаш народ како германскиот што без никакви мерки човек нема по улици, и имаш индијци, со стапови што ги тепаат да ги приберат дома.

Е ние скоро како тие вторите.

На ohlalalala, Ivan4e04, oblace1 и 18 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.738
    Допаѓања:
    200.767
    Не е обичен смртник, Турчин е. Затоа.
    Виде како на принцот одма му помина. Абе нема тука фалсификат, плава крв и вирусот познава.

На Herrera му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Незнам тие кога планираат да сфатат колку е сериозна ситуацијава, односно дали ќе сфатат, само да не биде предоцна...

15. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.846
    Допаѓања:
    17.753
    Би рекла седете дома, избегнувајте гужви, мијте раце и ќе биде во ред, додека несовесните се изложуваат на ризик.
    Ама мене многу ме загрижува тоа што ќе страдаат хронично болни, совесни луѓе на кои им е потребна континуирана лекарска помош. Ќе нема каде да се лечат кога сите капацитети ќе се исполнат и тие највеќе ќе страдаат.

Ваквава мерка од денес ништо нема да смени, највеќе поради тоа што не се казнуваат прекршоците. Полицијата мора посериозно да си ја сфати работата.

Пред да речете не можат да ни стојат на сите над глава, се согласувам. Ама доволно е само неколку патроли по улиците и да се казнуваат прекршоците, а не само опомена.
    Колку пензионери лабаво си се шетаат за време на полициски час, тинејџери групирани насекаде...ќе треба некој да спие на телефон и само да пријавува.

На ohlalalala, emiliana и zhap4e им се допаѓа ова.
  16. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    5.114
    Допаѓања:
    43.366
  17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.096
    Допаѓања:
    41.787

Добредојде.
    Остави парите, вие да сте добро. :hug:

Што се однесува до зголемениот полициски час баш ме интересира до кога ќе трае, следните недели се клучни.
    Во маркетите ќе биде "весело".

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.015
    Допаѓања:
    179.884
  19. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.805
    И јас тоа го велам...што ако јас сум во изолација кога многумина не ги почитуваат мерките и се неказнети ?!:worried:

Дали се гледа крајот на овие страдања во светов?
    Кога ќе заврши ова?

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Јас лично не сум против мерки, ама сум против овие. Доколку имаш неколку саати само за излегување, сите истовремено ќе излегуваат и ете ти беља. Нели можеле нешто попаметно да смислат? Уште се мислам како и каде да одам утре да испазарам, и тоа поголеми количини, за да не морам пак. Не можам да замислам да чекам редови во гужви за во продавница ни кога нема пандемија, не па во време на пандемија кога тоа би можело да е опасно по здравјето. Тој што смислил ова, треба по еден ластик да му манат :)

На ohlalalala, kukla21, Ivan4e04 и 14 други им се допаѓа ова.