Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.872
    Допаѓања:
    42.530
    Еве сега шират видео на Фб од една жена од Хрватска која била по потекло од Куба и како што вели, во Перу го нашле лекот за корона, верувале или не МОРСКА СОЛ :rofl:, за тоа говореле и статистиките од Перу. Требало 4 дена на мала лажичка со млака вода да се лизнува морската сол.

Јас воопшто не верувам, а доколку има некој доктор/ нутриционист тука нека каже што мисли ^_^

На LoveHope му/ѝ се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.840
    Допаѓања:
    122.902
    Треба да се испита како ќе фати иљачот дали со пластична лажичка од кафич или метална за кафе варење:^)

На ohlalalala, Peperutce1115, LivingGlam и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.015
    Допаѓања:
    179.884
    Лажичката е земена само како мерка.
    Од рака директно треба да се лижи солта

На LejlaD, Peperutce1115, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.343
    Допаѓања:
    227.181
    ректално се внесува во телото...

На Peperutce1115, vitamina, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.222
    Допаѓања:
    167.436
    Самиот факт дека не тешат по пресови дека мора да си хроничар за да те рокне, во поголемиот дел е точна, но истовремено добар дел и не е - никој од нас не е свесен како ќе ја поднесе.
    Кога и самите доктори кај нас кажуваат дека најмногу зависи од имунитетот генерално. Многу хроничари и покрај болестите имаат и добар имунитет.

Седете дома и помирете се. Почнете онлајн нешто да правите, научете да плетете, медитирајте, што год.
    На сите ни е жал што допрва ќе е убаво надвор...ама тоа е.

На ohlalalala, Ivan4e04, ph.orhideja и 17 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Грото од тие луѓе биле на најниско платени работни позиции во странство, по расади, во градежништво, сектори кои одамна поделија откази на вработените. Да, државата не мора да ги врати, ама тогаш остава куп потенцијални бездомници кои се македонски државјани во европските земји, затоа што некои од нив можеби имаат за месец-два, ама тука веќе не е ни прашање на месец-два, туку на неизвесност. Друго, дали државата во која се затекле ќе им овозможи продолжување на престој ако немаат прилив? Која држава те сака без пари во ваква ситуација?

На 1209, Lianna Anna, Nigredo Odor и 4 други им се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.737
    Бриџа на најјако ни е пуштена деновиве :D
    Зарем има некој поима овде?

Јок, све простаци :D

@Doozy не ми требаше Венко да ми каже да седам дома, седев од првиот заболен кога се дозна.

Никого не загрозувам со кола што возам 1 км, исто како што тоа го правев и до сега.

Сакам да кажам, не сите што имаат проблем со меркава сакаат по клупи да седат со другарчиња или заедно да трчаме кучиња низ градски.

Туку најосновни работи да завршиме, менаџирајќи да одиме на работа, а потоа и се' да направиме нели.

Еве ако мене било кој ден ми треба редовна терапија да си купам - немам како. Од 8-4 сум на работа. Нема да ни скратат, и мислам дека не ни треба да ни скратат раб.време.

Затоа тоа што го зборува Витамина има многу вистина, на сила нема да ги додржиш дома, зашто ако мораш - мораш.

Можам на 101 начин да го злоупотребам системот (не само јас) но мислам дека е крајно глупаво да ги туркаш луѓето до тие граници каде што веќе немаат избор.

Апсолутно сум за старциве и децава (мислам на средношколци) да се контролираат повеќе, полиција да разбркува од паркови, клупи, па и од по дома, ама слушајте ми го зборот, дека конкретнава мерка е само мачкање очи.

Тука напишав дека во 21:02 ме застана полиција и го поздравив истото. Ама не може да не оставиш простор на човека ништо што треба да направи, да не може.

Не е во ред, ама вака им е најлесно.

На ohlalalala, Ivan4e04, LejlaD и 12 други им се допаѓа ова.
  8. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Никогаш не сум била лакома. Дали тоа што сега пред малку донирав храна ме прави лош човек?
    Не,во други очи сум лош човек.

Ако сме се побуниле за карти - сме лоши.
    Ако сме се вратиле - сме лоши.
    Ако не сме се согласиле со некого - сме лоши.
    Ако сме занимале - сме лоши.

Се е до менталитетот.

9. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Ќе седам дома,како што седам со недели не ми е проблем.Ама мерката не е правилна.Зошто? Зошто заразени немаме од шетачи туку од докторки и фризери што кријат дека се заразени,Контраденко и.т.н.Така да апсолутно ништо нема да се смени.Бројот ќе продолжи да расте,дури и повеќе поради гужвите кои ќе се прават по маркери,тие што не држеле дистанца пак нема да држат и.т.н.
    Кога кажувам не совесен народ сме не мислам на тој некој што искочил сам на клупа на сонце,туку на овие погоре што ги спомнав.
    Дај боже да не сум во право.

На cresa-jagoda, christinnn, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.945
    Допаѓања:
    100.545
    Немаше како да се пофалиш за твоето добро дело, па искористи прилика.
    Луѓе од форумов донирале и донирале и донирале, па никаде ги нема да се истакнат.
    Е тие се стварно добри и скромни луѓе.

На ohlalalala, Вереничка, Ivan4e04 и 28 други им се допаѓа ова.
  11. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.015
    Допаѓања:
    179.884
    Ако си донирала храна - си добар човек.
    Ако си ја платиш картата - си уште подобар (тие 10- тина иљада ден ќе се дадат каде е понеопходно)
    Ако си се вратила и си седела во самоизолација - си најдобар човек.
    И така...

На ohlalalala, Ivan4e04, le.soleil и 22 други им се допаѓа ова.
  12. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    6.994
    Да, баш така. Јас тоа многу добро го разбирам и затоа никогаш не реков "зошто ги враќаат". Знам зошто и воопшто не ми смета. Ми смета тоа што се претерува. Ми смета тоа што очекуваат некој и карти да им плати и 2 недели бесплатен смештај и храна да добијат, а до вчера плукаа по државата. Штом ги примаат назад и им пуштаат специјално летови за нив, мислам дека треба да се повеќе од задоволни и благодарни.

Претпоставувам на мене се однесува постот па затоа ќе ти реплицирам. Не сте лоши, само имате преголеми очекувања и барања од држава за која бевте пресреќни што ја напуштивте.
    Имам другарки во странство и многу добро ве разбирам, ама не треба да се претерува.

Последна измена: 6 април 2020
    На ohlalalala, Peperutce1115, Konfetka и 8 други им се допаѓа ова.
  13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Да сакав да се пофалам,ќе користев инстаграм и фејсбук. Одамна помагам и не се експонирам, друг ми беше муабетот.
    Затоа немој многу да зборуваш бидејќи не знаеш многу работи.

14. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    @CameliaMiller што е тоа толку важно што не може да се заврши од сабајле од 5 до 16 часот, од понеделник до петок?

Аптеките ако не се лажам отвораат уште многу рано, а секаде има барем една што работи 24 часа. (дежурна) Маркетите исто - работат барем од 7-14 часот. 2-3 пати неделно пазарење и петточлено семејство е подмирено со намирници - еве јас пазарам за 3 семејства и толку ми треба да отидам за сите да бидат снабдени со (свежи) продукти.

Еве јас лично мислам дека со апликација или со порака за излегување (како во Грција) ќе биде многу полесно сето ова да се регулира и ќе има помалку гужви.

НО - не секој во Мк има смартфон за да симне апликација и не секој во Мк знае да напише таква порака.

Затоа некој мислел и го смислил ова. Просто ко грав.

А да, ако има такво решение - таква апликација - ќе бидат коментарите, АМА ПРИВАТНОСТА, ама ПОДАТОЦИТЕ, ама, ама, ама...

АМА е моментот што фрустрира. НЕМА ама сега и крај на приказната.

АМА во подобри времиња, јас частам пиво, отвораме тема и дискутираме за сите АМИ-ња до бескрај.

На ohlalalala, Вереничка, Ivan4e04 и 19 други им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Не,јас се надоврзав општо.
    Тоа е мојот заклучок од вас за дијаспората. Со еден збор не мразите.

На Herrera и anastasijaki им се допаѓа ова.
  16. Snow-Star

Snow-Star Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.570
    Допаѓања:
    17.791
    Вака сега, да имаше вакви КАКО МЕНЕ, немаше да дојде до полициски час воопшто.
    Ама чекај, од каде јас да знам, ВИЕ знаете подобро и од мене за мене.

Јер вие не излегувате надвор воопшто, никако, не ширетите никаква зарази, ниту обичен грип, што се 48 часа забрана за движење, за вас може и 168 штом така.
    И како и секогаш- се' знаете секогаш. Дури и кој што прави, телепатски или преку форум. (fingers)
    Ааа, да, и кој каков е исто, тоа го заборвив на момент.
    Затоа што арно пиша една членка, препаметна Србија има само поригорозни мерки од нас. Ајде од нив да гледаме ние, тие се пренајпаметни. :l:

И бидејќи доволно се покажавме сите кој каков е, правете сите како ве учи паметот. Кризава покажа кој каква навција и какво мнозинство ја крепи.

Пазете се од вирусов само, или немојте. @veteruska кажа дека е генијален, па можеби покрај пандемијата и другите ќе станат генијални, па после сите ќе сме генијални и ќе си живеме среќно до крајот на животот. :hai:

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annora

Annora Популарен член

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    6.994
    Таман работа Бубачке.
    Да не се повторувам, јас многу добро разбирам и зошто сте заминале и зошто сега сакате да се вратите. Ама како што кажав, очекувањата ви се преголеми. На дел од вас секако, не на сите.

18. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.737
    Па на работа сум бе Дузи, да искочам од раб. место да одам до маркет, до аптека?
    Ај што ќе искочам, ќе искочам, таман пациентот со кој последен сум била ми контаминирал облека, па со истата и низ маркет ќе се прошетам.

Да не сум на работа ехеее колку сакаш време има. Ама аптеки и маркети работат во исто време со мене :)

Нема логика. Никаде го нема ова, освен кај нас.

Не сум убедена дека ќе има ефект.

На cresa-jagoda, Bunny2, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  19. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.247
    Допаѓања:
    49.224
    Уверена сум дека никој, бар јас никогаш не би се вратила ако живеам, работам, имам престој во друга земја, имам здравствено итн. Што би барале да доаѓаат ако нивниот дом и живот се таму. Се враќаат сезонски работници, студенти, работници кои работеле на "црно", некои отишле на гости, во комшии имам баба што отиде кај внуците, е таа се врати, ама синот снаата и внуците си останаа каде што им е домот. Во заблуда сте дека се враќаат оние кои се иселиле.

На Jana06, Chantal и buba4e89 им се допаѓа ова.
  20. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.038
    Допаѓања:
    53.855
    Тебе ти е као нешо успех што си отишла таму кај што си? Пошо глеам цело време вие и ние, нешо двоење ау. Кои сте тоа вие а кои ние?

На ohlalalala, Вереничка, Ivan4e04 и 35 други им се допаѓа ова.