Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Значи ги намали. И ќе ги намали. Ако секоја фамилија има дозвола по два пати неделно, еден член да испадне до продавница, не значи дека сите во исто време ќе испаднат.

И друго да ви кажам, народ колку толку мора да има. Ако не да умреме сите и ич нема да има гужва.

На Bunny2, ElenaOfRivendell, queen19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.738
    Јас не познавам, ама вчера видов еден. Како, што и зошто нема да кажам, во склоп на работата ми е.

А би сакала ни еден да нема, да не познавам, да не постои вирусиштево гадно.

На cresa-jagoda, candy.cane, smooch и 4 други им се допаѓа ова.
  3. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.097
    Допаѓања:
    41.787
    Треба пред секој маркет по еден два полицајци или некое друго решение, кој не почитува ред, дали муштерии, дали маркет, опни им казна па ќе видиме како ќе се научат, зошто највеќе боли кога ќе те удрат по џеб, се нема ред, не знам, сакам на раат да пазарувам да, а не да се гужвам по маркети каде што немаат систем по колку да пуштаат и да се плашам дали некој ќе ми ќивне или ќе се искашла во моја близина. Исто и пред банка, збиени еден во друг, се расправаат.
    Утре болни, епа болни. Трет им е крив што не знаат за ред, пуштени од ланец.

Убаво се кажа на тв што да се прави ако сакаш да се заштитиш ама на народ памет со инка не можеш да ставеш.
    А дали некои луѓе знаат за ред и дисциплина и како треба да се однесуваме ? Ако видиш гужва, бегај, а не се прибижувај до толпата и не се собирајте по десет или повеќе луѓе, почекај малку да се расчисти.
    Спрема банката која што ја спомнав имаше уште една, шпаркасе, никој не стоеше таму, туку сите запнале стопанска, пари да извадат наместо да се префрлат на друг банкомат кој е празен.

Е за ова зборувам, пештерски луѓе, без осет.

На candy.cane, nextredstyle, Peperutce1115 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.247
    Допаѓања:
    44.223
    Мислам дека луѓето треба да се навикнуваат повеќето работи да ги извршуваат онлајн, особено сега во ситуацијава.
    Плаќање сметки, купување намирници, зошто да се прават гужви непотребно кога повеќето работи можат да се завршат додека се седи на фејсбук.
    Исто така, можете да им порачате на постари родители да им стигнат намирници дома, за да не мора да се туркаат во гужви.
    21 век сме и за се има начин,ама поинтересно е да се жалиме од меркиве.И впрочем, нели баравме поголеми рестрикции?

На Mishela, ElenaOfRivendell, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Не, не ги намали, напротив ги зголеми x 20.

Кога се носат мерки треба да се земе предвид и како ќе влијаат тие на луѓето, каков ќе биде нивниот ефект а не само ископирај го Вучиќ и опни полициски час па чуди се зошто гужви имало.

На cresa-jagoda, orevokrsacka, Orchidea и 4 други им се допаѓа ова.
  6. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.738
    Ама немаме толку полицајци, башка што има доста од нив во самоизолација, пошто биле во контакт со заразени колеги.

А освен тоа, стариве имаат само 2 саати, нормално тогаш гужва ќе има. Ќе чекаат ред пр. 2 саати, и после што?

На candy.cane и DAngel им се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    135.391
    Уште кога се воведе полицискиот час беше напоменато дека ќе се зголемува по потреба.
    Филипче спомна дека мора нешто да се направи за да не ни се случи Италијанското сценарио.
    На банките и маркетите им е кажано да одржуваат ред пред и во објектот.Некои се држат до тоа.Ама свеста на народот е она од кое зависи текот на ситуацијата.

На ElenaOfRivendell, Alishan30, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Ги намали. Претходно имаше луѓе испоседнати по кафичи и пензионери пред банките. Сега има само пензионери пред банките :) .

На ElenaOfRivendell, Ahoy, queen19 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.097
    Допаѓања:
    41.787
    Ондак некои маркети мора да направаат систем по колку да пуштаат а не сите на куп и кај ќе се најде крајот?

10. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Луѓе испоседнати по кафичи имаше пред месец дена. И да, затворање кафичи беше одлична мерка, никој не спори.

А сега имаш по 20/30 луѓе пред маркети и банки, за разлика од пред неколку дена, разликата е повеќе од очигледна.

На Bunny2, candy.cane, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.
  11. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.738
    Епа тоа беше моето прашање, за новиве мерки.
    Каков систем ќе направат?
    Не знам ни јас.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    За пензионерите мислам џабе дискутираме. Како посебна врста се, се рачунаат за недопирливи. Дедо ми никако не пропушта да излезе во дозволениот период. Де во банка, па му текнало леб да земе, па другиот ден пак до банка сметки да плател итн. И така ние ќе седиме дома да ги заштитиме нив, а тие шетаат како да нема утре. Да напоменам има кој да му пазари, ама тој сакал сам да си пазари. Оди па разбери се.

На cresa-jagoda, LejlaD, candy.cane и 6 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.738
    Ама Пеперутче не ги мешај работите.
    Никој не збори да се отвараат кафичи и кафани. Јас би ги оставила затворени и малце подолго, посебно оние од затворен карактер.

Тоа е сосема друго, ова друго.

На cresa-jagoda, candy.cane, Tan4ence и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    сеа прочитав денес уште тројца починати плус жената од штип:( значи четворица

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
  16. Peperutce1115

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Значи решение сега е полициски час нон стоп, со дозвола за излегување кога е неопходно.

Не може да ве разбере човек. Кога му забрануваат на пензионерите да излегуваат, зошто му забранувале. Кога имаат време за излегување зошто излегувале. Ај договорите се еднаш сами со себе.

Каме поентата е дека напредок има. Од некаде мора да се почне. Step by step, од почеток јасно ни беше на сите дека на крај ќе не затворат дома. Затоа се прави постепено и етапно, за колку толку таа психоза да се ублажи.

Не сме животни, ќе стисниме заби и ќе издржиме.

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.738
    Јас ја поздравив одлуката кога направија во различно време да се движат и млади и стари.
    Многу подобро ми се чини тоа што го опиша Витамина, наврати се на постот нејзин за како е уредено, исто е се' забрането но не со време од до, само до маркет и до аптека смеат да се движат и тоа до најблиските во своето место на живеење. И тоа дало резултати, не се прават гужви, ниту се празнат маркетите наеднаш.

Не сме на различни страни, само кажувам како ми се чини поучинковито.

На cresa-jagoda, LejlaD, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    А шѕо мислевте вие? Полициски час, и се ќе биде магично надвор? Ко дрвев јас вчера дека сега со мерките вака ќе биде, гужви бетер.... Неееее, експерти сме биле сите, све сме знаеле. Епа не споделувајте слики сега, тоа ви е резултат на феноменалните мерки. Во нормални услови никогаш нема вакви гужви. После чудете се кога ќе расти бројот на заболени.
    Според мене денес беше поризично надвор отколку било кога во животот. Битно в цркви немало да се собираат, ама пред банките и супермаркетите може...

На Ivan4e04, Bunny2, candy.cane и 15 други им се допаѓа ова.
  19. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    39.813
    Да не им текне да воведат 24 часовен карантин, ни случајно.

На Bunny2, cresa-jagoda, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    47.345
    Јас да се јавам на рецепција, вчера не можев да пишам умрена бев. Како што кажав не сместија во Ибис, бев спремна и во шатор да седам само да стигнам до МК, ова е многу повеќе од што се надевавме. Сега за сега нема средства за хигиена доставено па среќа што зедов со мене. Храна ни доставија и синоќа и сабајле, банички со јогурт и чај, е сега мене ми е доста ама маж ми е гладен уште па ќе нарачаме да ни донесат некои работи за во соба да се дојадуваме, не е лошо јадењето само е малку.
    Во хотелот сите се љубезни, само што се убија од галамење вработените и војската во ходник, дружба комуникација, смеење на глас, така е од сабајле од 6 едвај заспавме некако, малку без осет е тоа, знам дека не можат да кјутат цело време ама малку потивко да се разговара никого нема да убие. Исто и собите не беа исчистени од предходните гости имаше и влакна и траги дека не е чистено, не ми е проблем сама да исчистам ама па ме плаши дека не е ни дезинфицирано ништо, а тоа не е во ред и е опасно, среќа до сега никој од оние во карантин немаат симптоми па тоа ме смири малце. Инаку среќа што не донесоа во СК оти пола и повеќе ги однесоа во Охрид.
    Е сега од дел хотел сум задоволна од дел лет не баш.

Прво да кажам багаж е дозволено колку сакаш што е супер.
    За цената не се бунам, сметав дека треба да си ја платиме, висока е ама поскапо би платила две недели кирија у Лондон, се бунеа други луѓе, пошто како што знаете во УК без виза не се доаѓа и најголем дел беа луѓе што дошле со виза уште пред ова и останале на повеќе месеци, шетачи се ама и не баш оти визата е скапа и никој не ја вади само за 5дена прошетка, доаѓаат и седат со месеци. Најмногу беа возрасни и стари луѓе, кај фамилии што биле на гости, се бунеа како ќе платат тие кога не идат од работа и за два члена е веќе 500 евра, а некои живеат на пензија, ги разбирам како им е. Плус кога се јавија да прашат дали се слагаме рекоа најмногу 200 евра ќе е, јас подразбирам дека ја пресметале со тоа што 200евра и во случај да не се појават неколку души. Вака испаѓа уште плус скоро 100 и за поголема фамилија е ногу. Имаше и фамилии со мали деца сигурно 4-5 и 10тина млади, од кои и студенти, други беа возрасни и стари луѓе.
    Не е организирано добро воопшто, таму чекавме и пазевме ред за чекирање ама што ако кога во авион не ставија сите еден до друг, дури и некои редови празни беа, можеа ако не по еден во ред да направат да бидат барем преку еден имаше простор, ние сами не можевме да се сместиме оти нагласија движење да нема, исто и во автобус, по двајца на седиште, пука автобус, во соба сместија сите по двајца непознати еден до друг што исто е ризик. Од автобус да спаднеме чекавме 2 часа во затворено, можеа да ја завршат работата за пола час ако беа организирани. Не е изненадно, не прва тура, треба да се има план, ако веќе организираш нешто направи го како што треба. Имаа списоци и скоро пола од фамилиите ги разделија по автобуси различни воедно мене и маж ми исто и едно дете од 3 год го ставија во друг автобус само. Значи се пријавувме сите на маил комплет, напрај комплет список застани пред бус и читај по фамилии прво сите што се имаат пријавено заедно и сместувај ги на брзина, ама ајде не ме изненадува оти секоја организација кај нас се одвива вака некако.

Ем сакаат да контролираат зараза ем на ваков начин ја зголемуваат шансата за зараза 80% доволно е еден да е болен од сите и готови сме. Знам ќе речете никој не ве терал да си доаѓате ама сепак сметам дека ако нешто е организирано треба да биде како што треба, ако си се нафатил веќе.

Ни правеа анкета и ни мереа температура на влез и тоа е тоа.
    Друго ситници има јадење во бус и вода, може и на авион да носиш јадење, од авион директ у бус, не се влага на аеродром така да мочање во авион само, по пат нема.

Го пишам ова за ако некој се враќа да знае што и како оти јас бев многу анксиозна пред да тргнам, може и да го споделите по групи ако треба некому да си знаат само скријте ми никот

Инаку сакам да кажам за лицето од Кочани што почина. Не знам зошто не кажуваат ама имал астма, кажано е од блиски, може не ја лечел оти пример и мајка ми има астма ама неколку години е без инхалатор вели дека така и е подобро и нема регистрирано терапија. Исто тој неколку пати се боцкал дома додека бил болен, не знам за што боцкање ама имам другарка која добива инфо од прва рака и починал поради откажани бубрези.

Се извинувам за долгиот пост. Одам да поспијам малце оти ич не се наспав.

На Ivan4e04, DraganFem, Mishela и 42 други им се допаѓа ова.