Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Lella

Lella Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јануари 2013
    Пораки:
    5.326
    Допаѓања:
    29.117
    И што постигна сега што го кажа ова? Ај што нема никаква врска, па и ко намерно да читате такви глупости само за да има за што да се прави муабет. И после немало да се шири непотребна паника.

На Bozica1980, adventurous, Nausicaa и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Briar Rose

Briar Rose Популарен член

Се зачлени на:
    1 октомври 2016
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    13.683
    Тукушто прочитав нова статија од Live Science дека резултатите од тестирањата на кучиња се 'weak positive' на коронавирус, кој е инаку прв случај на инфекција пренесена од човек на животно. Меѓутоа, многу е мала веројатноста дека заразени кучиња можат да го пренесат вирусот на луѓе.

Just in case, the Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recommends that people with COVID-19 have someone else walk and care for their companion animals while they are sick. And people should always wash their hands after snuggling with animals anyway, as companion pets can spread other diseases to people, according to the CDC.

Keeping these precautions in mind, a Hong Kong animal welfare organizations emphasized that pet owners are highly unlikely to catch COVID-19 from their animals.

"We wish to remind the public that there is no evidence that companion animals can transmit the disease to humans," Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA), the largest independent animal welfare charity group in Hong Kong, said in a statement, according to the Post. "Currently, there is no justification in taking measures against companion animals which may compromise their welfare," the World Organisation for Animal Health added in a statement.

https://www.livescience.com/coronav...dog-transmission.html?utm_source=notification

Експертите ги споредуваат ефектите со претходни искуства со SARS, но според она што засега е познато за другите коронавируси, не е многу голема веројатноста за луѓето да можат да го фатат вирусот преку непосреден контакт со своите миленици. Сметам дека и оваа вест, барем според првичниот наслов, исто така може да создаде дополнителна, но и безпотребна паника меѓу луѓето. Јавноста не треба да биде загрижена за веројатноста да им биде пренесен вирусот преку нивните миленици.

Последна измена: 6 март 2020
    На BoneMachine, adventurous, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    Дечки да си одговорам сама. :D
    Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO chief, told reporters on February 24 that statistics from China suggest recovery time for people with mild disease is about two weeks. People with severe or critical disease may take between three and six weeks to recover.
    https://www.google.com/amp/s/www.al.../02/infected-coronavirus-200210205212755.html
    Е баш такви ствари @DAngel. Па после тоа се чудиме какви големи разлики има во статистиката.

Јас иначе мислев понудите за 8-ми Март се откажани. Уствари не дека негде проверив, ама логично ми е да е така.

На adventurous, KateKane, Purplelilac и 2 други им се допаѓа ова.
  4. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.006
    Допаѓања:
    14.447
    Состојбата во Германија каква е? Знае ли некој? Имам блиски таму. Тетка ми денес си иде од таму.

5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Читав за овие скијачиве.Било препорачано од државата да не патуваат.
    Сега кога ке се вратат што ке им прават?
    Како ке ги стават во самоизолација и надзор.
    Токму вакви луѓе се проблем.
    Паничарите не се,тие ке купуваат брашно и сапуни и ке мијат раце 345 пати на ден,ама ке внимаваат.

На adventurous, Mrs. Lovett и BlackNight им се допаѓа ова.
  6. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Нема сеуште многу заразени. Транспортот се одвива нормално, училиштата, институциите работат.
    Другар дојде денес од Берлин, ми пренесе.

Инаку друштво, ќе го преживееме и овој вирус. Без вакцина, и ќе биде се во ред. Баталете следење статистика за ваше добро.

Едит: Има некој од вас контакт со форумџика @danichap ? Жената рече дека има инфлуенца, но од тогаш не се јави. Сега ќе проверам дали има некаква активност.

Последна измена: 6 март 2020
    На marchi-cool, JuLleE, Herrera и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Зошто им се лутите на луѓето што патуваат? Џабе ви е нервирањето од старт. На светов се има. Секакви. Обавезно ќе се најде некој на кој не му е гајле. За ваше добро, не се нервирајте, излишно е. Државата треба да преземи мерки, да затвори граници, да забрани патување до црвени зони. Не може да се надева на свеста на луѓето

На 1209 и adventurous им се допаѓа ова.
  8. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.539
    Screenshot_20200306-114750_Samsung Internet.jpg
    @JuLleE еве во пиамонте.
    Маж ми има таму братучет вчера му кажал дека 10 особи од неговата фирма биле во карантин бидејки ишле да работат во ломбардија, плус и тој идел. Епа зашо идат ако после ги стават во карантин?

Политиките им се безвезе ко приказни за мали деца.

Кај нас во венето плус 27 заболени од сабајле.

Друго заборавив да кажам.

9. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    653
    Како се справувате по дома. Мислам сподели какви мерки преземате за заштита. Ние миеме раце многу често, чистам под секој ден. Облеката со која мм ми работи секој ден ја перам а и нашата по често. Ами дете што си игра на под и става раце во уста и тоа не мошеш да го контролираш секоја минута. Имате ли план за одење во мк?

10. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Јок, не се паничарите проблем.
    Исто себични се и тие затоа што има луѓе што немаат вишок приход и не можат да си дозволат да купат храна за пола година унапред, а овие им ја скратуваат можноста да купат храна кога им притреба. Ич не се проблем.

Скијачите ќе ги тестираат сите уште кога се вратат, им препорачуваат само изолација, ама за тоа треба да си одговорна личност а не 20 годишно размазени детиште. И првиот случај, се вратил од Италија и одма на карневал отишол. И после чорба, епа чорба...

На Lianna Anna му/ѝ се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.539
    Исто, секој ден перам по една машина, миеме раце нон стоп, дезинфицирам квака надворешна и кључеви, маж ми ионака работи, збореле на дистанца од 1 метар таму, иначе се друго е нормално таму во падова каде што оди а има жариште. Џогирам под секој втори ден и чистам ама тоа го правев и претходно.
    Излегуваме ептен слабо само за намирници до маркет и на воздух.
    План за одење во Мк имавме за велигден ама беше под знак прашалник бидејки немавме кажано на фирмата сеуште, сега со вирусот не знам како ќе биде ако биде вака како што е сега нема ни да прашуваме.
    Еве вчера се јавувале некаде не знам каде за да прашаат родители на колега на мм дали смеат да одат за Романија оти биле пред тргнување и им кажале дека не смеат да излаваат од ит.

На KateKane, mac.mac и smile:) им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.539
    И јас го гледав тоа видео на точка.мк пред две недели како плукаат киваат во лифт кинезите.

На Feminka22 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Инаку, сакам уште нешто да прашам. Има некој информации за жената од Италија на инфективно како е?
    Барав по порталите, меѓутоа не најдов никаква конкретна вест за нејзината моментална состојба.

14. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Состојбата и се подобрува веројатно за околу 2 недели ќе ја пуштат.

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Екстра. :sun:

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  16. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    653
    Оздравена е и пуштена

На Nigredo Odor му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.655
    Допаѓања:
    39.446
    Сабајле прочитав , првиот тест бил негативен, ама ќе го повторат уште еднаш.

На Purplelilac му/ѝ се допаѓа ова.
  18. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Кога ја пуштиле?

19. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Луѓе, ние сеуште само со 1 заразен, и тоа ќе оздрави жената кај и да е, па нема да имаме ни еден, толку ли добро ги контролираат на граница или среќа?

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.269
    Допаѓања:
    18.388
    Лаже, не е пуштена

На SwanMay и smile:) им се допаѓа ова.