Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Прати ми го истражувањето.

2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.323
    Допаѓања:
    47.345
    Па и не баш, ако не сме ние изолирани за да сме заштитени туку ради другите, немаше да не тераат да стоиме на растојание меѓу нас, да не мрдаме во авион оти сепак стујардесите беа со фул опрема, да ни ставаат маски и да не пуштат по двајца 2 саата од автобус, ќе не пуштеа наеднаш и ќе викаа по двајца на рецепција, а другите ќе стоевме заедно немаше да е ни мерат температура секој ден, заштитата е за за сите, во ред е сами да ја одржуваме хигиената, не очекувам воопшто собарки секако, ама не е воопшто во ред да не се исчистени собите ич, кога си отишле предходните правилно е да се дезинфицира собата исто како што и у болница се дезинфицира опремата после болен. Ако сакаат да ја исправиме кривата и ние сме во таа крива сега, што значи не можат да остават да се разболи макар еден вака од предходно и сите 130 души да станат болни наеднаш(малку веројатно ама не и дека не можно)
    14 дена домашна изолација се ради тоа што може и после 28 дена да се развијат симтоми наводно, не ради тоа што се очекува да се заболи во карантин. Како и да е не е сосем океј организацијата ама тоа е што е.

Инаку да со маж ми сум, а жената на крај убеди да оди со дете во другиот автобус, не дозволија детето да дојде.Мене не ми пречи уопште на психа што сум тука, се смирив дека сум во МК, полесно ми е, имам кревет, имам вода,и тв. Нема да готвам и да мијам садови две недели:D Само ќе лежам и ќе одморам саглам.Не се жалам само ја објаснив ситуацијата.

На Ivan4e04, Bezimenka90, DraganFem и 23 други им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    39.814
    Ти напиша било лага дека бил позитивен на корона, во првичниот пост.
    И друго, никој од починатите нема починато од короната, туку со короната, која си има свој удел во причината за смрта, сегде во свет ги водат така смртните случаи, не само кај нас.

На Bezimenka90, cresa-jagoda, buba4e89 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    Не знам која беше жената што се јави пред 2минути на ,,Црвена Линија” на Телма ама браво :clap:
    Како нѐ изруга цела држава, требаше да му каже некој на народов.
    Со добро одбрани зборови нѐ изруга.
    Кој ја слушнал се надевам ставил прст на чело

На buba4e89 и shz им се допаѓа ова.
  5. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Не не не не. Цело време се пропагира дека здрави и прави личности, без предходни заболувања починале од корона.
    Колку е вистина дека полицаецот имал корона, ќе каже семејството понатака.
    Кога ќе помине лудилово ќе почнат да се кажуваат тие работи.

6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    @DAngel де пишо на кое е или постирај
    Ме интересира

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    https://www.fmglobal.com/research-a...-resources/resilienceindex/explore-the-data/?
    Таму помеѓу Кенија и Еквадор
    Таман работа да се жалиш, верувам дека со среќна што си конечно дома. Нормално дека ќе ви ја мерат температурата и битно е да не се заразите едни со други затоа што сепак во државата се лечите и истиот здравствен систем го преоптоварувате и вие и сите што се дома, ама за оние „и после 28 дена до бесконечност„ тоа малку тешко дека ќе поверувам. Реков, некои инсајдерски информации имаат Македонија и Србија ваљда.

На Nigredo Odor, Biljarkata и 1209 им се допаѓа ова.
  8. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
    Ќе почнат сите починати да ги ставаат во коронаши, за да избегнат одговорност. Којзнае колкав е процентот на луѓе кои умреле или умираат зошто не можат да дојдат до лекар, терапија, операција. Ако здравството е парализирано, болештиите не се на стенд бај ставени.

На cresa-jagoda, Bunny2, Nigredo Odor и 7 други им се допаѓа ова.
  9. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Абе душо, можеби закачил корона половина час пред да почине од тромб? Короната не те убива за час два. Они кои ја имале и оние кои ја имаат кажуваат дека состојбата се вложува после 7от ден. Најрано. Кај некои после 10от ден. Така да и да имал полицаецот корна, смтта не настапила поради корона.

Некој од Гевгелија на форумов да има?

upload_2020-4-7_16-49-24.png

10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.833
    Допаѓања:
    145.549
    Леле леле, чиповите ги носат гарант. Увезени од Грчка. Готови сме. Кај и да е и масони ќе се појават. Гевгелија јави се!

На Ivan4e04, Bezimenka90, Mishela и 22 други им се допаѓа ова.
  11. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.627
    Допаѓања:
    2.906
    Масони не, ама мигранти голема е веројатноста :?:

На sanjaeva, Feminka22, Igle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.739
    За првиот пасос, мислам дека ако следите пресови, знаете дека се најавуваше, а сега е стапено во сила, пациенти заразени да се сместуваат во 8ми Септември. Сите незаразени, односно што боледуваат од што било друго, ќе се лекуваат во Св. Наум Охридски (карши Зелено пазарче) и на Клиника.

Нема шанса, ни теорија, во иста зграда да лежат заболени од непредвидлив вирус, и луѓе со куп болести, но незаразени од вирусот. За таа жена, а и за сличните на неа, тоа е смртна пресуда.

Би било крајно неетички, непрофесионално и нехумано да ги остават тие незаразени пациенти таму, кога веќе почнуваат да примаат заразени.

Од мое искуство, секој ден, па и денес, не можам да им објаснам на луѓето нешто што не им се допаѓа. Мал дел од пациентите се разбрани, останатите се истите што не веруваат во корона. Затоа ниту читам, ниту ме интересираат вакви "изјави" по социјални мрежи, затоа што најчесто не се сосема вистинити, и се далеку од реалната слика. Луѓето си имаат мака, но ТВРДАМ дека ниту еден доктор не сака да убие пациент ниту му посакува лошо на пациентот.

За второто, генерално се согласувам.

За умрени не сакам да зборам лошо, но ако веќе имате дијагноза, не за џабе од прв момент бевте ослободени од работа...

На Snow-Star, Chantal, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.741
    Допаѓања:
    200.791
    Од линкот на @Doozy за Нов Зеланд
    From that Wednesday night, everyone had to stay at home for four weeks unless they worked in an essential job such as health care, or were going to the supermarket or exercising near their home.
    Нигде, НИГДЕ не постои локдаун како што го замислувате вие. Нигде, не ги фрустрираат, хистеризираат и малтретираат, да чекаат ред пред супермаркет во минимум време. Нигде не предизвикувааат таква паника и психоза, оти само паника и психоза може да се постигне со такви мерки.
    Локдаун е состојба на изолација и рестрикции, вие сакате и барате полициски час нон стоп. Па и по дома да оделе, да контролирале(facepalm).
    Просто не знам што да мислам:x

Последна измена: 7 април 2020
    На Ivan4e04, Bezimenka90, Feminka22 и 15 други им се допаѓа ова.
  14. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    А јас пак наивната помислив или мигранти или брашно или нафта.
    Не знаев дека сме нација вредна за чипување и вонземљанско истажување. Може и рептилско.

Исто вака се зезавме и пред територијалната поделба, пред двојазичноста, пред рамковниот, пред преспанскиот, пред промената на јазик итн итн итн.

На Bunny2 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.793
    Допаѓања:
    135.394
    Почнува пресот.

16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.739
    Верувај здрави и прави, не се.
    Но нема да ни кажуваат историја на болест за секој еден.

Инаку, без позитивен тест за корона, нема да кажат дека ја имал.

На buba4e89 и lovestoneddd им се допаѓа ова.
  17. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Мигрантите ги носат, затоа е фингирана целава пандемија, ќе се инфилтрираат тука и ќе ги преземат идентитетите на тие што наводно умреле од корона.

Толку смеам да кажам.:x

На buba4e89, Bubce38, Amellie13 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Тоа и кажувам. Дека се форсира коронава до степен да човек здрав прав мисли дека утре ако заболи ке умре.
    Сепак мислам дека е добар маркетинг и дека нешто се случува во позадина.
    Не велам дека не се умира, ама до вчера имавме толку починати поради лекарска грешка или невнимание, а сега се сите од корона.

Пред некое време пишав дека Италија ги исчисти пензионерите, а и болните кои беа на терет на државата, па сега слободно може да најми ефтина мигрантска работна сила.
    Никој не пишува дали има заболени мигранти, колку се од нив, дали има починати итн?
    Не велам дека коронава е пуштена/ произведена со таа намера ( и воопшто произведена), туку дека ќе се искористи во тој правец. Има логика.

Друго мое мислење и што знаеме до вчера со какви лекари си имаме работа, па од денес да почнеме да им веруваме. Точно е дека не сака да те умре намерно, ама човече, не ти се ни замара. Знам поминав царски, а мајка ми оперираше тумор на матка. Добро знам што се случува и од близок со рак и од близок на дијализа. Знам колку многу се грижат и колку се одговорни.

19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    На Doozy, CameliaMiller и Alishan30 им се допаѓа ова.
  20. Herrera

Herrera Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2012
    Пораки:
    1.035
    Допаѓања:
    11.170

@Bubce38

На cresa-jagoda и тп18 им се допаѓа ова.