Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.263
    Допаѓања:
    205.678
    Тоа што твоите се мрзливи и медицина завршиле колку да имаат нешто завршено не ги става сите доктори во ист кош. Генерализацијата е голем проблем.

На Ivan4e04, pravnicka_2604, cresa-jagoda и 19 други им се допаѓа ова.
  2. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @тп18 , и овде кај што живеам (Шведска) така работат. Две недели на работа две недели дома.

Се викаа на работа и медицински лица кои се на породилно. Има организирани многу курсеви за пружање основна медицинска помош. Групите на фејсбук се преполни со постови од луѓе кои на било кој начин бараат да помогнат на лицата на кои им треба помош. Болниците јавно се заблагодаруваат на големиот број доброволци кои дошле со волја да помогнат на некаков начин. Државата не прави многу, ама луѓето масовно се мобилизираат самостојно и доброволно, секој колку и како може.

На Ivan4e04, LivingGlam, rainbowmama и 24 други им се допаѓа ова.
  3. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.121
    Допаѓања:
    119.654
    И вака јавно ги ругаш твоите роднини, зошто за ништо не ги бива?!?:^)

На cresa-jagoda, Chantal, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Па не дај Боже ако се заразат од еден несмасен сите наеднаш кој ќе не лечи тогаш? Тоа е тактички направено и не гледам причина зошто би кажувал министерот на пресконференција кој доктор кога оди на работа, а кога е на боледување или нешто слично.
    Ако се заразат од некој несмасен, после па криви се затоа што не се осетиле на време и ширеле вирус. Свашта. На народот не може да му погодиш :D.

На cresa-jagoda, buba4e89, Pelargonium и 7 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.263
    Допаѓања:
    205.678
    А во цел свет здравството вака функционира периодов. Ама само да се плукало.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Chantal и 10 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Тaкa и требa, дaли ти е рoднинa или штo имa врскa? Не збoри зa швaлњри нивни, збoри зa нештo штo сите требa дa ги зaсегa.

На buba4e89 и тп18 им се допаѓа ова.
  7. Peperutce1115

Peperutce1115 Форумски идол

Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.687
    Ај па и ти кога ќе кажиш нешто, кажано е.
    Што треба да не засега, кој кога оди на работа, кога е на боледување? :D

8. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Што толку па вие. На нападот на Анат дека она е од таквите и онакви пациенти, оваа и возврати со пример за таквите и онакви доктори. Муабетот беше напад доктори vs пациенти. Мање више битно дека ги зборува нејзините роднини.
    Темата е друга. Вратете се на короната.

На Nigredo Odor и kukla21 им се допаѓа ова.
  9. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    3.165
    Луѓе дајте нема потреба да ја напаѓате членката и ако сте објективни знаете дека такви има доста во нашето здравство и за жал се е на грб на останатите кои се мал процент. И нема потреба да се расправате за такви постови ако не се пронаоѓате. Бидете фер. И јас имам работени и приватно и државно и имам видено колкава е разликата и какви има и не е во ред да се напаѓаме или лажеме кога има такви. И да од таквите и мене ми е направена грешка и не ме занима дали се некои колешки или не ако се такви кажувам дека се такви. И кога сите би збореле и не би ги заштитувале таквите можеби ќе се врати вербата у здравството и ќе се издигне како највисока и најценета професија. Се додека такви има во здравството ќе се мава по оној што не заслужил од докторите и не се криви пациентите. Криви се професорите на медицински што пуштаат луѓе да завршуваат што не знаат основни работи. И не работам јас за некој да ми е благодарен туку затоа што тоа ми е работа и се однесувам професионално иако работата ми е сведена повеќе на разговор и проценка и се среќавам со секакви луѓе и деца не можам да плукам дека некој е виновен што дошол кај мене сигурно од ќеиф не дошол.

Едит: како и да е треба 2 недели да се оди на раб две недели дома. Браво за таа мерка. А и немојте да кажете дека ви е сеедно да ги носите на грб оние шо се вработени од Кочо Рацин кои исто како вас се нарекуваат медицинсли лица и вие да им ја вадите платата.

Последна измена: 7 април 2020
    На Bezimenka90, Nausicaa, тп18 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    38.224
    Се ок. Ќе поверував во нејзината загриженост доколку речеше дека ги пријавила роднините за неодговорното однесување, или барем реагирала кај нив. Вака... само млатење празна слама |( Колку да се каже нешто и да се плука :^)

На cresa-jagoda, le.soleil и HaleemO им се допаѓа ова.
  11. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    На пресот го прашаа дали сите починати кои имале корона а починале од друго ги ставаат во корона ( починати од корона). Кажа дека штом биле позитивни на корона, дека ги вбројувале во починати од корона. Во врска со полицаецот, братот негов кажа дека починал од тромб и дека имал боледување земено поради мајка му која била заболена од корона, а не зошто нему му било лошо. Мајката им починала два три дена предходно од компликации поради короната.
    Е сега испадна и тој да биде позитивен на корона, ама не починал од пневмонија, туку тромб.
    Мислам дека ме разбра.

За вториод дел јасно ми е и да не ги имав нив сигурно и јас би одела по проватни. Тоа сакам да го кажам. А не да ме убедуваат дека докториве се многу фини. Кој уште се лаже декка во државно се грижат за тебе. Не те убиваат, ама не ти се ни замараат.

Тоа од „ прва рака“ е прва рака без наводници.
    На министеров не му верувам
    Ако се однесува ова за мене, јас ретко пишувам, а денес ете се погоди па да пишам на темава. И немаше да реплицирам ако не ме цитираа цело време, оние што се прават дека не разбираат што човек пишува. И оние што се чудат на даден арогантен одговор, после поставено арогантно прашање. Свашта.
    Темава сите не интересира и сите сме засегнати помалку или повеќе, па за тоа и се пишува. Не е пронајден лек, па да пишуваме за лекот и да намалиме на темава. Тоа е актуелно. Тоа се пишува.
    Уште не ти е познато името за да ти честитаме.
    Генерализација е кога нештото е над 80%. Кај нас во државно е и повеќе.
    Не знаев дека изкреноста е забранета?
    Баш дека се мои можам да им кажам во лице и им кажувам. Не секој има свој човек во болница да му се најде. И мене тоа ми смета.
    За да не продолжиш со понатамошни реплики ке ти одговорам сега. Не одам преку ред, секогаш одам преку термин. Не ги оправдувам и ги жалам пациентите.

Напторив. Сакав да кажам дека е добра таа работа и паметна одлука. Само треба да се намали со паниката.
    Денес ми се јави другарка ми 10 пати од сабајле. Почнува да има психози. Мисли сите ќе умреме и сите медицинари се веќе заболени. Требаше магнетна да прави и не отиде од страв.
    За тоа министеров ме нервира што не кажува дека и медицинските лица одат во самоизолација, па се враќаат здрави и дека не се сите починати од корона, туку со корона.
    Ако некој почине во собракајка, да речат почина од загадување и поради чадот се фрли во канал. Глуп пример ама така е. И луѓето ќе имаат страв да преминат улица. Или алкохоличар починал од антибиотик. А не дека си го уништил џигерот, па сите ќе се плашат да пијат антибиотик. Глупи примери, ама мислам доловив што сакам да кажам.
    Треба да знаете дека здрави медицинари се вракаат на работа и да не се паничи.

12. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Речено е во постот. Реагирано е. И ако јас реагирам и ја пријавам братучедка ми, нема да седне братучедка ти и да го прави истото,а ти да користиш бенифиции? М? Верувам дека ти ќе ја пријавеше и ќе чекаше ред како останатите. Абе ајде дај не тропај побогу. На крајот, сеедно ти дали ќе поверуваш или не. Слободно скоки нареден пат.
    Ама и тебе ти се млати празна слама, па колку да пишеш нешто.
    Што имаш да пишеш на тема корона?
    Што те загрижува?
    Што те мачи?
    Некоја нова информација имаш?
    Јас бар го кажувам тоа што го читам и гледам, не седам само да се контрам со некој и да му млатам слама.

13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Ма се изнервирав сега. Се спакувате господата од Скопје и отишле по Малешевијата, да избегаат од Короната, а тоа што може и тие да ја шират во градови кај што нема регистриран случај, тоа ништо.
    @Dust како со туристите по Берово? Во Пехчево ми кажаа дека врие.
    Искрено, жити мерките. Катастрофа се. Џабе и полициски час и сѐ ако нема контрола на ширење на вирусот. Требаше да се затворат, ако не градовите тогаш по општини, и да нема шетање оти ти се бега или оти си сметаш дека одмор во планина фино ќе ти дојде.

На Mishela, cresa-jagoda, CameliaMiller и 8 други им се допаѓа ова.
  14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.794
    Допаѓања:
    135.395
    За оние кои не виделе претходно:
    Screenshot_20200407-142336_Facebook.jpg Screenshot_20200407-142347_Facebook.jpg Screenshot_20200407-142353_Facebook.jpg
    1.На Инфективната Клиника во Скопје во изминативе 24 часа примени се 4 нови пациенти,а вкупниот број на пациенти таму е 67,од кои 6 се на механичка вентилација,а 12 се со потешка клиничка слика.
    За жал има влошување на состојбата на родилката од Куманово(значајно полоша клиничка слика и радиографски наод на белите дробови),но сè уште е респираторно самостојна.
    Во ГОБ-8 СЕПТЕМВРИ хоспитализирани се 19 лица,од кои 3 се на респираторна машина,а 9 се со потешка клиничка слика.
    Вчера во Клиничката Болница во Битола пристигнаа пациенти од Охридската Болница,и таму ќе се лекуваат сите пациенти од тој регион,а таа болница станува регионален центар за лекување на лица заболени од вирусот.
    Во Штипската Болница примени се 4 пациенти од кои 1 е со средно тешка клиничка слика,а другите со лесна.
    2.На Клиниката за Дигестивна Хирургија еден од среднотехничкиот персонал кажал дека има заболени од семејството,но уште не се потврдени.Утре ќе се тестираат тие кои имале контакт со него на работа и истите се во самоизолација,а потоа ќе биде тестирано и неговото семејство.
    3.Вкупниот број на направени тестови до сега е 5879,од кои 386 во изминативе 24 часа.На мал број пациенти им се повторени тестовите.Има доволно реагенси за тестови,а се врши и набавка.
    Потребно е повеќе време за тестовите кои детектираат присуство на вирусот и поради тоа резултатите се чекаат 2-3 дена.
    4.ДСЗИ врши увид во здравствените установи,направен е 91 инспекциски надзор(79 во јавни и 12 во приватни) за тоа дали има доволно опрема и материјали кои се употребуваат за пристап до заболените лица и констатирано е дека има доволно. :rofl::rofl::rofl:
    МЗ има и резерви од кои ги надополнува здравствените установи,а снабдени се и МВР и Граничната Полиција.
    5.Се реорганизира работата на здравствените работници онаму каде што има потреба и не е ист принципот во сите здравствени установи(некои ротираат,некои одат континуирано на работа).
    6.Охридската Болница ќе функционира за итни,неодложни операции.
    7.Изготвен е протокол за земање на крвната плазма од страна на специјалистите во Институтот за Трансфузиологија и се чека да ја помине процедурата во Агенцијата за Лекови.
    8.Пациентите кои ги примаат антималарикот и антибиотикот имаат континуирано стабилна клиничка слика.
    9..За сега не се размислува за карантин на територијата на целата држава,но постои спремност за воведување поригорозни мерки доколку се јави потреба.Растот на бројката на заболени и понатаму е линеарен.
    Сегашните мерки се сметаат за доволни.
    10.Министерот не слушнал за позитивни вработени од Чешиново Облешево,а ниту за позитивни функционери.
    11.СЗО ги предупредува земјите кои размислуваат за намалување на мерките во следниот период,дека е рано за таков чекор.
    12.За Шуто Оризари треба евалуација на состојбата.
    13.Во Регистарот се внесуваат исклучиво лица кај кои е докажан вирусот со земање брис,и истово важи и за починатите лица.
    14.Граѓаните да ги почитуваат мерките.
    @LiliBoz Повели.:)

Последна измена: 7 април 2020
    На cresa-jagoda, Среќичка, Lolipop23 и 7 други им се допаѓа ова.
  15. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.997
    Допаѓања:
    2.273
    Луње му ги гледам и говорите на Пинк на Вучиќ, искрени ист менталитет ист народ сме , треба да ни се забрани нешто па после почитуваме, и он молеше кукаше помош, ете д Кина му пристигна помош, кај нив масовно се тестира, нема и таму не слушаат како овде, ги молеше пензионерите да не излагаат,џабе, кога ке се забрани тогаш слушаат.

16. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Повеќе луѓе ќе починат од друга болест него од корона. Премногу се нервирам така што сега сите починати ќе бидат од корона, а нема везе. И сега само тие со корона ќе се лечат, останатите кој ги ферма нека си бидат дома, па кој ќе преживее, преживее...:worried:

На Konfetka, Среќичка, Bunny2 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    4 недели не одат на работа сектори кои не се неопходни, тоа е спречување на зараза а не полициски час и буткање по маркети. Вадат дозволи за конфекциите да работат викенди.(fingers)

На CameliaMiller, vitamina, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Некаде е 1 недела дома 1 на работа. И тоа е најпаметното нешто што можеа да го направат. Зошто ти смета тоа?

На CameliaMiller и buba4e89 им се допаѓа ова.
  19. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Конфекциите треба да се затворат. Таму ептен е ужас, ај што се многу, ама и со тоа матријалите шо ги шијат ептен е нехумано. Барем за светиниколските е така.

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.984
    Абе ти викам јас за овие луѓе само кафез треба (facepalm)

Така беше и во Италија, избегаа од Милано и одеа на југ :puke:

Значи тоа е тоа, нема мозок или не се користи. Памтиш нашколо кога бевме казнети цело одделение да не одиме на голем одмор оти двајца направиле глупост? Епа нешто слично и сега.

Ако оставиш на нивна совест и свест... РИП. :D

На Bezimenka90, cresa-jagoda, Giovanna и 10 други им се допаѓа ова.