Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.009
    Допаѓања:
    174.630
    Нема туристи кај нас, градоначалникот неофицијално даде препорака да не се прифаќаат резервации во приватните капацитети..паркингот на манастир е скоро празен, на аурора нема луѓе..
    Вип е резервиран за карантин:)
    Во Берово и градскиот пазар го затвори градоначалникот, за да нема гужви..

Кај вас некни бев, на Гогов стои лист дека е затворен на неодредено време поради ситуацијата..за Ким не знам
    Во пехчево комерцијална е затворена, стопанска работеше..
    Кај нас и уни и стопанска гајле си немаат, си работат:lol:

Ама кај нас има скопјани за "туристи"...разбираш:lol:..

И сите кумановци, тетовчани и други што имаат вили тука.. имаме цело тетовско маало на езеро:D

На cresa-jagoda, JuLleE, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.835
    Допаѓања:
    264.507
    Случајот кај мене, цело семејство му е негативно. Он е асимптоматски. Сега ќе го тестират пак оти му е 23 ден мислам од карантин.
    Мојот контакт негативен е.

Имал контакт и со домашните додека да се изолира.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Giovanna и 26 други им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    39.814
    Абе душо, ми текна мене која си.
    Онаа која здивна откако дозна дека смртоносен бил вирусов САМО за луѓето кои веќе имаат постоечки здравствен проблем.
    Јас смотана тогаш, па застанав у твоја одбрана, кога навреди пола форум, велејќи не си мислела така.

За да ги доведуваш под знак прашање кредибилноста и веродостојноста на фактите кои ги презентира Филипче, под окото на Сзо, треба уште многу леб да јадеш и да прочиташ нешто повеќе од Инфомакс и Курир.

На Ivan4e04, M.B., cresa-jagoda и 15 други им се допаѓа ова.
  4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    konecno nekoj da kaze ona sto e vistina (ima iisklucoci mozebi no mnogu retki)
    jas koga si povrediv grbot mie snimija na rengen i so itna me odnesoa vo bolnica na ortoped (so naznaceno da me snimaat na magnetna) cekav sigurno eden cas , koga konecno dojde doktor edinstveno sto napravi od pregled e so edno kako pero nesto mi pomina po nozete , cutuvas ili ne ..rekov ne bas i tolku bese,ipakke prati na rengen ne na magnetna, iako veke imav slika istiot den napravena mi pisa eden kuplekovi protiv bolka,nekoja krema za otok i i mi vika ne moze gips mnogu e toplo eve ti pojas i rece da lezam,nisto ne mi bilo tolku bese ..e za kontrola cekav 7-8 meseci (se si nemase termin,duri ni so prioritet,znam deka na ortopedija e najveke guzva ama do tolku? ) ..koga konecno otidov na kontrola mi bese zakazano za vo 10h (a imase i pred mene pacienti) ..doktorot nikade go nemase,dojde duri okolu 13h, koga vlegov nitu me snimija pak nekakov pregled, nisto , mi rece da te pratam na hirurgija za operacija ama ne e tolku sigurno, moze ova ona da se sluci ili da ti pisam lekovi? probav da prasam nesto ni vika nemoze da objasnuvam nisto gledas kolku e guzva a ike mi zavrsi smenata?! bukvalno bev 2-3min na "pregled" kolku da mi pise lekovi? koi maticniot mi gi frli rece prejaki se i ne mi trebaat osven neurobion ..vo meguvreme bev i kaj fizioterapevt taa ne sakase da pravi nikakvi tretmani, mi rece i se gleda puknat prslen, bev i na nevrolog taa pak mi pisa spored rengen slikata rotacija na prslensko tkivo (taka nesto pisuvase) mi vika idi na ortoped ..i bataliv se.i sega sum toa sto sum nikako . taka da da ne dolzam vo pravo si, ic ama ic ne obrnuvaat vnimanie ko da se tamu kolku da se iznacekas s saati i da ti pisat nekoj lek i odi si
    jas voopsto ne veruvam deka i sega vo ovaa kriza so virusot se spremni i podgotveni ili deka "mnogu se grizat " za zarazeite

На тп18, Just.do.it и Fifi84 им се допаѓа ова.
  5. Fifi84

Fifi84 Популарен член

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    3.564
    супер.џабе дијазепамот :)

На cresa-jagoda, nena2010 и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. Принцезичка1

Принцезичка1 Популарен член

Се зачлени на:
    5 август 2016
    Пораки:
    1.064
    Допаѓања:
    5.403
    Сите треба да сфатат колку повеќе седиме дома и ги почитуваме мерките побрзо ќе заврши епидемијата и ќе се вратиме во нормалниот живот.:muscle:
    Тие што глумат мангупи и излегуваат за време на полициски час за некое време ќе плачат дома без пари.Нема работа=нема пари.
    Едноставно ние сме тие што одлучуваме кога ќе заврши ова, само кој да го сфати тоа.
    FB_IMG_1586277789267.jpg

На Bratot, queen19 и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    38.224
    Види, ти настапи заштитнички кон кутриве пациенти и ги нападна злите медицински лица, на чело со твоите. Затоа и те прашав, ги пријави ли некаде? Ако не, џабе везеш. И ти не си поарна.

На cresa-jagoda, SuperGirl24, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Тука веднаш затворија градовите и островите. Веднаш. Ни по земјотресот во Загреб, кога масовно тргнаа луѓе да одат по викендиците на островите, нема... Не пуштија. Нема напуштање на местото на живеење или престој. Само со пропусница.
    @Dust Комерцијална не работи оти е премала, нема начин за почитување на мерките, комерцијалата од хотели (Гогов, Ким) уште од одма. Шефот е паничар, никој не би ставил тој на ризик, никогаш. Зборевме уште пред да пуштат мерките официјално, немаше ни двоумење ни размислување дали да се затворат. Ама викендиците, куќите по градот, полни, си се расшетале по градот плус.
    Значи може да не ширел. :) Добри вести. Може сепак асимптоматските не се толкави ширачи.

На cresa-jagoda, CameliaMiller, zhap4e и 4 други им се допаѓа ова.
  9. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Најгоре на истава страна е мојот пост. Односно 3-4 поста над твојот.
    Се надевам ќе видиш овој пат.

Оф бе мило оф

Стојам зад тоа што го кажав. И така е. Ниеден починат кај нас не бил здрав прав. Сите излегоа со нешто нели?
    Како го навредив форумов што реков дека кога веќе се умира од вирусов, подобро да бидат стари а болни, отколку млади а здрави? Тоа е навреда бе мило оф. Оф Оф и оф бе мило. Не можам да ти цртам ако не можеш да разбереш. Тоа е. Или разбираш или не разбираш.
    Сеуште еве кај нас не починало дете, тинејџер или 20 годишен. Пак ке здивнам. Кога веќе се умира, нека биде баба ми, дедо ми итн, да не биде керка ми, внук ми, братучедите итн Да не бидеш ти како млада.

Не читам ни Курир ни Инфомакс, ама не ги читам ни здравствените досиеја на починатите за да слепо верувам. Сега разбра? Ако не разбра нема да ти цртам. Твој проблем.
    Зошто? За да седне некој ист таков и исто така да се тера? Не знаев дека во Нов Зеланд живееме. Ок имаш право. Терај

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.009
    Допаѓања:
    174.630
    Знам..т.е претпоставувам..

А за гогов, не знам конкретно за шефот на хотелот ама комшија мој тренира таму, до пред некое време си тренираа.. тоа им е голем минус, среќа што нема кај нас заразени..

За млади а болни нема да ти е жал?
    Има многу млади со хронични болести..

На buba4e89, Ambitious, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.204
    Допаѓања:
    38.224
    Ова што ти го презентираш тука, се вика лицемерие ;)

Последна измена: 7 април 2020
    На pravnicka_2604, le.soleil, CameliaMiller и 4 други им се допаѓа ова.
  12. тп18

тп18 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2019
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    252
    Мој проблем.;) Ко грото и јас ;)

А зошто мора се да се вади од контекст. Точно има и млади со хронични, но се многу помалку од стари со хронични. На сите им посакувам здравје и долг живот. Посебно е желно за младите. Тоа и го зборувам цело време. Не мора де во детали да пишам.
    Жал ми е за млади со МС имам свој близок
    Жал ми е за млади со било кое хронично заболување
    Жал ми е за деца со канцер
    Жал ми е за слепи
    Жал ми е за глуви
    жал ми е за сираци
    жал ми е за бездомници
    жал ми е за животните во зоолошка

Треба да продолжам?
    Толку морало се да се контра и препукува?
    Мислам дека секој средноинтелигентен би разбрал што сакам да кажам. За да не мора реферати да се пишуваат, за да се долови една проста поента.
    Еј жал ми е и за баба ми а има 94 години. Ама подобро таа, отколку детето твое иако не ве знам.

Ај сега прашај зошто?

Последна измена: 7 април 2020
  13. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Де па ти, Мицковски пред некој ден фатен од теретана како излегува, ти за Гогов :D
    Шала мала ;)

На CameliaMiller, zhap4e и Dust им се допаѓа ова.
  14. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    12.009
    Допаѓања:
    174.630
    Има се може се:lol: ако треба цела теретана ќе ја закупи:emo: :rofl:

На CameliaMiller и DAngel им се допаѓа ова.
  15. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.341
    Допаѓања:
    48.074
    Здравствените работници одат преку една недела на работа затоа што во случај некој од нив да се разболи,да има кој да го покрие,да го замени друг,не за да одмараат дома.Што ако некој од установата се разболи и нема кој да прими пациенти?Затоа им е овој ,,одмор” од една недела.
    Не знаеме се уште што не чека,ама докторите и сестрите се сега од најголемо значење,најмалку што заслужуваат е плукање.
    Исто и фармацевтите во аптеките што немаат ниту ден слободен,а се најдостапни од сите и работат со секакви пациенти,оние во лабароториите што работат на дијагностика,како и оние во фабриките да можат да обезбедат лекови на време и работат без престан и оние кои утврдуваат протоколи на лекување со кои ви даваат надеж.
    Ова се хумани професии,аплауз не им треба,и без аплаузи до сега работеа и се грижеа за здравјето на сите.
    Најмалку што заслужуваат е плукање,и меѓу нив има такви кои ја валкаат професијата и се несовесни како и во секоја друга професија.

На Ivan4e04, Bezimenka90, cresa-jagoda и 10 други им се допаѓа ова.
  16. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Зошто една недела, кога инкубација е до 14 дена?
    Јас од скоро секаде кај што знам, се поделени во 2 или 3 групи, кај што се во две: 2 недели оди на работа, па 2 недели дома, а кај што се во 3 една недела оди на работа, па 2 недели дома.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Се зачлени на:
    12 октомври 2018
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    973
    Шуќур и олесни на членката дека сите биле со коморбидет. Безбедна е, ич да не се мислиме. Ние хроничните може да си поцркаме, нема грешка.

На Bezimenka90, Doozy, Angie1432 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.249
    Допаѓања:
    44.227
    Гостува Филипче на топ тема на Телма ако сакате да гледате

На Just.do.it му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    3.165
    Ниту лицата со оштетен слух ниту лицата со оштетен вид не бараат некој да ги сожалува. Не е во ред да се набројуваат во ранливи категории и тие се како нас не се ниту неспособни за некој да им лепи етикети "глуви" и "слепи" тие зборови веќе се сметаат за навредливи зборови. Да не навлегувам во офтопик, ама малку котрадикторно на некому да му е "жал", а така да ги нарекува. Се надевам дека @RainBowќе направи чистка на офтопици.

На LivingGlam, buba4e89, Dust и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.015
    Допаѓања:
    179.884
    @An-na денес уште еден оздравен пациент со хроничен бронхит.
    Без да биде вклучен на механичка вентилација. Третиран со атб , со повремено вклучување на кослород.
    Всушност и мене тека ме лекуваат кога јако ме фаќа бронхитот.

Инфото Не ми е официјално од некој задолжен за известување, ами од самиот пациент.
    Два теста негативни, утре најверојатно ќе си оди дома. Останува уште 2 недели во самоизолација.
    :clap:
    Притоа имал и дијабет.

На Ivan4e04, L.i.n.a.a, Mimmi39 и 35 други им се допаѓа ова.