Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    967
    Некој дали би ср нашол со оглед на цела ситуација во фирма да ги осигураат на пола работно време. Поточно ме интересира платата дали во овој случај би важела мерката за минимална плата?!

2. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.454
    Берлин. Нит маски, нит ракавици, нит растојание. Плус движење во големи групи. Кој е во право? Ние или тие? Дали со полицискиот час само сторивме поголемо изложување на постарите лица на опасност?

На Bunny2, CameliaMiller, orevokrsacka и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.336
    Ќе се согласиме сите дека на крај останува на свеста на народот. Ама ете, гледаме што се случува со полициски час.
    Пологично е во текот на целиот ден да се разреди движењето, отколку пола ден да е гужви, а другата пола скрос празно зашо вака нишо не праиме.

На orevokrsacka, CameliaMiller и 1209 им се допаѓа ова.
  4. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    52.996
    Имаше дозвола за тие што доставуваат храна, дека може да работат за време на полициски час. Мене не ми е гајле дали на некому му се јаде ќебап или паштета. Движењето секако ќе биде намалено.
    И работниците да работат, смеат да се движат само дома-работа. Нема продавници надвор, нема движење, не знам како го замислувате тоа...
    Проблемот е што ќе немаат како да си одат.
    Тие сменски што работат, фабриките, имаат дозвола од фирмата, не од министерство. А тие што работат само една смена-прва, мора да го скратат работното време.
    Народов сака ем дома да седи, ем да нема откази и навремена плата. За жал таква опција нема.
    Тоа што многу тн богати компании ќе ја искористат шансава да намалат плата, е друга тема, и за жал неповрзано со вирусов, гнаси биле и гнаси ќе си останат.

На Tan4ence му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.740
    Така си е Кравче, не викам јас не, од почеток исто мислам.
    Поарно една смена да ја поделат на две, ако веќе не може од дома, и да не се пикаат сите вработени заедно.

Не сум за затворање на фирми, но искрено, пол.час сега веќе губи на значење.

Претходно во 21 секоја кола ја застануваа и бараа дозвола, сега веќе нема да ги застануваат сите.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.336
    А што беше идејата со две недели карантин што се зборуваше и го прашуваа и Филипче? Као две недели да нема воопшто движење?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Да, таму се водат по правилото не си болен - не ти треба маска. И така е, само што мене толку луѓе ми се искашлале тука у фаца и толку баби и дедовци се бутнале у мене што немам доверба, па ако треба да искочам ќе си носам маска.
    Исто и во Берлин имаат закон да не се групираат повеќе од двајца (освен семејство) и казните се големи. Е таму нема 'знаеш ли кој сум јас'. Ќе си платиш.

На Tajnaotrovna, CameliaMiller, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Германците ги почитуваат правилата, само тие што се заразени и треба да се во изолација не се движат. Кога дојдат од страна одма се пријавуваат, и ако се позитивни си седат дома, или во болница. Не се како нас.
    И кај нас да беа совесни тие што први заболеа да не шетат навака-натака, си одеа на работа, ќе бевме исто вака како германците сега. Се ќе си беше на место.

На Bunny2, Среќичка, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.454
    Тоа и ми беше прашањето. Дали со мерките допринесовме уште поголемо изложување на најризичните категории на опасност? И кај нас нема веќе ургенции кога ќе ти напишат казна, затоа што веднаш влегуваат во систем и не можат да се кинат. Ако ти ја напишат, ќе си ја платиш казната.

10. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Мерки од типот работа-дома-работа можат да важат за сите нас. Доколку е во ред некоја фабрика со куп луѓе во една просторија да работи, најмал проблем треба да е да се оди во парк, на водно па и на кафе. Задолжително може да се направи носење на маска и држење растојани од 2 метри. Нема гушкање, нема бацување. Може и алки да си ставиме и така ќе не следат дали сме се приближиле едни на други помалку од 2 метри. Исклучок ќе биде само за членови на потесно семејство кое живее во едно исто домаќинство. И, тераме нормално со животот. Нема кратење плата заради короната, нема отпуштање, се' работи, нема гужви чак и пред маркети.

На CameliaMiller, orevokrsacka, mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.809
    Допаѓања:
    52.996
    @zhap4e и за фабриките има мерки жапче. Колку се придржуваат за тоа, не знам, пише дека се прават инспекции...

На CameliaMiller, JuLleE и zhap4e им се допаѓа ова.
  12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Не знам искрено ама мислам дека со овој народ тука само комунист би се справил. Не знам.
    Искрено, за казните и јас цврсто верував дека е така додека не ми кажаа блиски луѓе за нивен близок дека нема да ја плати казната. Е сега, дали има реално оправдување за тоа не знам. Се работи за возач, може е направена грешка.

13. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Интересен феномен. Ако се сподели слика од германци кај што седат заедно во парк, тие се самосвесни, знаат што прават, принципиелни се, не се опасност. Истата слика сподели ја, и речи еве ви македонци во парк, коментарите ќе одат сосема во спротивен правец :D

На Bunny2, Giovanna, Ivan4e04 и 27 други им се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Тоа е премал број на земја во која немаше ни еден ден рестрикции. Тестираат воопшто или јок?:)

На CameliaMiller и green.eyes им се допаѓа ова.
  15. Kataklinkers

Kataklinkers Популарен член

Се зачлени на:
    10 септември 2014
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    9.732
    Приватни фирми со дозвола да работат за време на полициски час ми потврдија неколку пријателки кои ќе работат во сабота. Зошто им се дозволува и сектори кои не се критични, никој не зависи од нив и можат да одморат истите да извадат дозволи како се да е нормално?

Ако важи нека важи за сите за викенд, а не затвораат маркети, а народ на работа и гужви по автобуси.
    Значи кој си работи сабота ќе продолжи, кој работи во смени нема скратување, ќе продолжи, само маркетите и моловите ќе средија.

Скроз нека се укине тогаш и онака претпладне гужви прават по маркети, банки, за викенд нормално се работи.

16. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Скроз :D
    Еве конкретно јас не се возбудив за сликата зашто баш вчера зборев со роднина во Берлин и ми ја опиша ситуацијата. Ни редици има некаде, ни испаничени луѓе. Си функционираат нормално само си ги почитуваат мерките.

На Bunny2, CameliaMiller, tina2018 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.128
    Тие ја прифаќаат реалноста.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    28.358
    Починала мајката на бебето што се роди минатата недела. ;(
    Ајде уште еднаш да чујам колку е тешко здрави прави да седите дома со децата.

На Bezimenka90, Ivan4e04, темјанушка и 9 други им се допаѓа ова.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.758
    Допаѓања:
    200.911
    Тоа ви е, класична Марија Антоанета владеење. За некого нема леб, за некого има колачи;)
    Ај, ќе ви текне на сите колку е саатот и кој е за стап(waiting)

На CameliaMiller, vitamina, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402
    Родилката од Куманово што беше???