Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. John Snow

John Snow Форумски идол

Еве јас го потценив и уште го потценувам, не се плашам дека ќе умрам. Го потценувам ама си се придржувам до мерките, не сакам ради мојата несовесност друг да страда. Инаку вирусот не е тоа што ме плаши, после него е поголемата опасност.

2. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Ќе воведат 4-5дена полициски час, сеќавам.

Any05, eli25, bicycle and 1 other person like this.
  3. queen19

queen19 Популарен член

Две деца(4 годишно дете и новото родено бебето) станаа сирачиња од кумановката. Се надевам ќе се освести народов глуп

темјанушка likes this.
  4. Black girl

Black girl Форумски идол

Треба за Велигден да има карантин 24 часа, зашто ако нема, ќе си оди народов по гости.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Дa беше прaв сељaк ќе знaеше нивa кaкo се кoпa, aмa и зa тoa слaбo.

*katja* and DAngel like this.
  6. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Јас мислам дека до јуни сигурно ќе трае. Не сме ни стигнати до пикот, а треба уште 14 до 30 дена минимум од последниот заболен за да почне да се средува ситуацијава. Плус што ги спомнаа платите за мај значи се очекува и мај целосно да е опфатен. Дај боже да грешам.

7. DAngel

DAngel Форумски идол

Еве ти витамина горе ти кажува дека можеш прошетка. Секаде можеш, само околу местото на живеење.
    Не знам како ќе си го испланираш времето ако ти е ограничено на работа-дома.
    Јас не се чувствувам небезбедно затоа што кај сум нема локдаун, ама и те како се плашам за моите кои кажуваат дека градот врие од "туристи" кои побегнаа од градовите за да не ги затворат затоа што дозволија слободно да се шири вирусот со мерки како да е 2001 и како да не минува градови и граници туку само навечер и преку викенд се шета.
    Војна против невидлив непријател, фино рече Вучиќ.

CameliaMiller likes this.
  8. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Во една прес-конференција Спасовски упати апел празниците да ги поминеме дома, молитвите да ги упатиме од дома. Така е најдобро, за се има време. Здравјето е најбитно во овој период.
    Ќе се видиме со роднините по победата на овој “непријател“, тогаш ќе се помолиме и во црквите за ова да не се повтори.

9. bicycle

bicycle Форумски идол

Чисто се сомневам дека и тоа ќе се почитува ама ајде да видиме.

@chocolateheart увек има начин како да се прекрши тоа.

10. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Воена е друго и се воведува кога државата е нападната од друга држава,вонредната си е за природни непогоди и епидемии.
    Веројатно ќе ја продолжат ако и понатаму се влошува ситуацијата.

11. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Во Австралија типизират по мутација Л и С од вирусот и заболените се изолираат да не дојдат до контакт со друга мутација на вирусот, веројатно на такво изложување мисли.

Last edited: Apr 8, 2020
    CameliaMiller and JuLleE like this.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Мислам дека се продолжува колку што е потребно. Не сум сигурна.

Јас оддамна кажав дека после следува страшното. Затоа и се изнервирав денес.
    Луѓе останаа без работа, затворија се, а народ шета, маки немаат. Или нека отворат се, нека функционира се нормално, со маски на работа.
    А не вака, кога ретко кој почитува мерки.
    Само овде, на форумот.

13. Bratot

Bratot Форумски идол

Ништо шо да очекуваш,никаква раздвиженост нема да има ќе помине мирно и тоа е тоа.

bicycle likes this.
  14. happygirl

happygirl Форумски идол

@1209 кај татко ми во хотел Дрим, Струга не им мерат темп. Само чекаат да поминат 14 дена, и сега во недела ќе ги пуштат. После уште 14 дена во самоизолација. Среќа па имаме куќа на село, и таму ќе оди татко ми, да не ги затвори скроз дома мајка ми и брат ми.

Инаку во недела во 16ч ќе ги пуштат и брат ми ќе оди со колата по татко ми, иако е полициски час, возраст Латас кои ќе доаѓаат по повратниците ќе бидат најавени во МВР и нема да има проблем.

15. Black girl

Black girl Форумски идол

Па не знам за овој народ што треба за да сфатат дека треба ДОМА ДА СЕ СЕДИ.

16. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Дали правилно се користат респираторите? Тоа ме мачи мене. Може грешам, дај Боже... т.е. не ни грешам, само размислувам, не тврдам. Дали се користат кога не треба, и се прави полошо? Дали се користат подолго од потребното, кој знае, кој ќе ни каже, ќе остане мистерија. Во принцип кога ќе умреше родилка до пред некој месец, вината ја баравме во докторите, во здравството. Секогаш беше лекарска грешка. Дали и сега можеби има лекарски грешки, ама короната е алиби?
    Не плукам по здравство и доктори, само размислувам. Како порано кога ќе починеше некој млад, баравме вина во здравството, колку сме назадни, колку грешна терапија се дава, колку се лоши болниците итн итн., а сега едноставно велиме корона е, и готово. Обдукции нема, да кажат дали се починати поради короната, или можеби труење со премногу кислород, грешна терапија, алергија на некој лек, итн итн.

17. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Во Русија докторка заразила луѓе мислам дека по завршување на карантинот ќе оди 7 години во затвор. И кај нас треба така па ќе видиме дали и оние што се силат дека 5000е ќе ги дадат од шала па ќе видиме дали ќе шетаат за безврска. За наш народ ниту ќутек ниту парични казни ниту полициски час не е.

candy.cane, bicycle and Black girl like this.
  18. referentka

referentka Moderator Staff Member

Де отвори Устав, ,Закон нешто, баш ме интересира.Мислам дека само два пати по ред по 30 дена може вонредна а наредно е воена.
    Ама не значи дека некој ќе не нападне туку државата функционира во посебни услови и режим.
    Знам Јуле е по овие работи, затоа ја тагирав.

Ама може и ти си правник, незнам...
    Ок ако е така

cresa-jagoda likes this.
  19. темјанушка

темјанушка Популарен член

Свекорот почина истиот ден заедно со полицаецот пред 2/3 дена, затоа се тие забуни со полицаецот.
    Мн жално;(

cresa-jagoda and queen19 like this.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Мислам дека колку пати си бил во контакт со заразен. За мене ама е sci-fi. Докторките чекам да искоментираат шо,како. Затоа го ставив.

За делот дека по протокол работат, да. Денеска го дискутиравме пар пријатели :) Ама не беше во ред.

CameliaMiller likes this.