Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.800
    Јас сум од тие “несовесните” што им го донесов дома вирусот, го заразив мм, среќа децата не се заразија, треба и јас сега да се упукам?

Во мојот случај баш несовесна била родилката што ја породував зошто лажела за контакт со лице од странство затоа што не сакала да се породува како во сај фи филмовите а така ќе ја породиле, јас и покрај мерките на претпазливост и заштита во текот на породувањето сум се заразила, не сум отишла дома намерно другите да ги заразувам не ни знаев дека родилката има корона, уште помалку дека и јас сум ја закачила и дека домашните ќе си ги изложам на вирусот затоа полека со обвинувањата.

Ово ми е од шпекулации од тетка ми ама мали градови се се знае, викаат дека двајца од Штип што дошле од Англија и требале да бидат во самоизолација дошле да се шишаат кај него зошто во Штип знаеле дека треба да се самоизолирани и дека нели најбитна работа е да бидат шишани, го заразиле не само него туку после он и целото негово семејство.
    Знаеш ти колку е скапо фризер/ бербер во странство, зошто сиротите да даваат во Англија 50 фунти за шишање кога може во Кочани за 50 денари и гратис корона да шираат, се надевам дека се среќни сега со парите што ги заштедиле а оставиле 3 деца без татко.
    Овие се за осудување а тие што не знаела нема зошто да се осудуваат ама да знаеш дека имаш корона и да се рашетуваш, смртна казна е малку зошто убиваш, зацрнуваш цели семејства за ќеиф на к*рот да си правиш.

Кај мене е казниво, само тие од иста куќа може да се заедно, никој од страна не смее да доаѓа, никад не смееш да одиш, по пријава од страна ќе те казнат $25.000, полициски час немаме оставаат н совесност на народот.

Во Сиднеј по пријава на жители во хостел за backpackers пошто не ги почитувале мерките на social distancing еднаш ги опоменаа по половина час пак истото и сега се во карантин и сите ќе ги враќаат назад од кај што дошле.

На сопругот мој другар му е епидемиолог со два доктората, во моментот е во комисијата што се справува со короната и му вика на мм кој ќе се враќа на работа после вториот негативен тест екстра да внимава со заштитна опрема зошто сеуште немаат подадоци доволна за повторно заразување, дали се создава имунитет или не, сеуште се работи на оваа тематика.

На manako1, Giovanna, duffi и 33 други им се допаѓа ова.
  2. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    7.560
    Jas bi gi kopirala Severna Koreja ili Protocol od Kina: rigorozno zatvoranje na se dve nedeli pa potoa masovno testiranje po opstini, pa uste dve nedeli doma , pa testiranje I ke vidime do kaj sme.Vojska, policija, zdravstveni rabotnici vo hotel ili internat da ne se mesaat so domashnite za da ne se prenesuva. Koj ne pocituva kazni.Nema 23000 dozvoli za shetkanje I raznesuvanje hamburgeri.Za site eden packet ista hrana. Ne se umira ako site jademe isto.Za deca I bebinja hrana soodvetno za vozrast. Za mesec dena diktatura ke se reshi problemot.Vaka kako razmazeni derishta sekoja so svoi zelbi, sekoj nesto kuka, starive neposlushni, si pravat sto sakaat.Aman, sedi doma I jadi pij skromno I vezbaj disciplina, druzi se so semejstvoto I ne lazi koga ides na doktor.Site pozitivni vo javen registar da si proveruvame koj kade potencijalno se zarazil.
    Se pominalo I ova ke pomine. Samo pochituvajte.

На Tatijana1993 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.156
    Допаѓања:
    7.560
    Jas na majkami otvoreno I kazav ako sheta po prodavnici, banki apoteki , I ako se zarazi nisto ne me interesira, ne se stavam vo rizik za da ja opravuvam, ke si umre sama I ke ja pogrebuva drzavata.
    Mozebi e surovo I nehumano, no toa mi bese edinstven nachin.Za se drugo I pazaram Ednas nedelno po nejzin izbor I 1-2 gotvam vo nedelata za nejze.Nosam do vrata. Isto I za drugite roditeli na mm.
    Sekoj den se javuvam.
    Prvoto nepochituvanje , krevam race.Dosega se mnogu seriozni I ne mi pravat problemi. Gosti I druzbi odlozeni.

На green.eyes, Tatijana1993, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  4. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.131
    Последна измена: 9 април 2020
    На Tajnaotrovna, lovestoneddd, Nigredo Odor и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Дали ако излезам со бебе од неполна година треба да биде во период од 13 до 15?

6. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.669
    Да,јас вчера искочив со малиот и одма риквец назад,тоа полно полно па мамички се збрале моабети деца се љуљаат,улиците полни беа.
    Денес може да фатам накај сопиште таму може нема никој:D

На candy.cane и Happyinlove им се допаѓа ова.
  7. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.813
    Допаѓања:
    14.138
    Полиција има и овде цело време се шетаат.
    Не се надевај дека нема полиција.

8. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Се надевам на помалку новозаболени и смртни случаеви,некако сум оптимист дека ке заврши ова лудило за 1 месец.

На Bunny2, Tatijana1993, Mimmi39 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.266
    Допаѓања:
    205.696
    http://web.archive.org/web/20200405...ht-have-finally-found-its-secret-91182386efcb

Оваа статија ми е пологична отколку цитокинската бура во објаснувањето зошто има толку смртни случаи, дури и кај млади здрави личности. Ако не ве мрзи да читате секако, мислам дека и лаици би го разбрале текстов, ама е прилично долг.
    Не знам колку е релевантен, го земам со резерва, ама не е нелогичен.
    Сепак, уште многу треба додека се открие точниот механизам на дејство.

На do-re-mi, Mrs. Lovett, Bunny2 и 15 други им се допаѓа ова.
  10. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Затоа спомнав неколку страни понапред. Никој не испитува ништо. Умираат луѓето, од корона е и точка. Нели треба обдукција за да се види што точно ја предизвикало смртта? Па со тоа ќе знаат како да избегнуваат грешки во иднина. Тука ги шибаат на респиратори и си заминаа луѓето, а се повеќе се труби дека тие повеќе штета прават :( ете можеби со железо би се намалила смртноста. Може лекот е 5 пари, што би се рекло, ама треба да се испита. Јас стојам на ставот дека обдукција мора, барем дури да откријат зошто умираат повеќето, и дали е можно да се спречи.

На Bunny2, JuLleE, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    10.952
    Во Германија намалена бројката на болни за 10.000 :*

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.205
    Допаѓања:
    38.226
    Ова и јас го читав пред некој ден и вака лаички ми има многу смисла.
    Баш би сакала да прочитам некое стручно видување на текстов.

13. Beauchamp

Beauchamp Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2011
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    5.609
  14. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Постирав во другата тема која ја отворив ,,Коронавирус: Информации" ви постирам и овде.

Релативно безбеден лек, без сериозни контраиндикации покажува добри резултати при третирање covid-19 во лабораториски услови. Секако, сеуште е во експериментална фаза, но пишува дека има позитивен импакт и врз HIV и Zika вирусот што е повеќе од одлична вест!

Стискам палци да е вистински револуционерна вест. Бар еднаш во историјата да најдеме лек пред вакцина, иако тоа се чини малку веројатно. :muscle:

https://www.rtmagazine.com/disorder...nfections/ivermectin-head-lice-drug-covid-19/

ivermectin.png

На Bunny2, elenaxbbg, 1209 и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    10.952

На болни мислев не на заразени, наместо заболени шо страдаат од заболувањето, напишав заразени. Германија масовно тестираше за разлика од другите држави зато покажува толку инфицирани.

Иначе заразата не очекувам да престане да се шири во април, ама во Германија нема експоненцијален раст еден на тројца туку еден заразува помалку.

Најпесимистичка прогноза е дека првиот бран на заразата ке заврши накај 4 август. Да го најдам линкот после ке го постирам.

16. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.037
    Ако мислиш на бројот на активни случаи - се пресметува со одзимање на бројот на оздравени и починати, така што во овој случај е резултат на тоа што има повеќе починати од обично.
    Не ги следам точно бројките, претпоставувам ова во Германија е само овие ден два што не мора да значи дека одат во лош правец ама па сигурно не е позитивно.

17. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    10.952
    Ц. Ни јас не ги следам бројките, од то шо го прочитав, таму заразените покажале подобар имунитет и здравствената грижа е на повисоко ниво.

И не ми е гајле за Германија искрено, споделувам добри вести.

18. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    705
    Допаѓања:
    2.037
    Па добро, тогаш сподели линк од каде е информацијата дека имаат намалување за 10 000 бидејки има споделено линк што го демантира тоа а и на worldometars е истотo. Мене ми е гајле за Германија, ама нема да споделуваме лажни вести само колку да се добри.

На lovestoneddd му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Аргентина *

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.598
    Допаѓања:
    10.952
    Реков ке го најдам пак ке го постирам. Не се секирај, баш зато шо не ми е гајле, не измислувам и покрај то шо негативното расположение многу поспоро ке не однесе таму кај шо сакаме да бидеме.

20. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.627
    Допаѓања:
    61.574
    На candy.cane, Angie1432, pdb123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.