Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Alisa22

Alisa22 Популарен член

Се зачлени на:
    31 октомври 2017
    Пораки:
    2.171
    Допаѓања:
    13.141
    Па вака е уште полошо ,уште повеќе гужви се прават ,поголеми шанси за да се шири вирусот.

2. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    41.793
    Виница нема исто така.

На candy.cane и Maro87 им се допаѓа ова.
  3. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Јас одам на стаза да трчам,искрено ептен малце луѓе има,и гледам да идам на страна каде нема луѓе.Јас кажав секој си одговара за себе,не ме интересира кој за што искочил,и каква потреба имал.Едино што одам да трчам и дома сум другото време,тешко ми е дома морам да признаам ама тоа е.

На L.i.n.a.a, monibejbi, buba4e89 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.873
    Допаѓања:
    42.535
    Прес на Филипче во 15.

На zhap4e, veteruska и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. Mrs. Lovett

Mrs. Lovett Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    3.165
    Само замислете сите да излезат да трчаат и да вежбаат и само замислете сите баби и дедовци да излезат со внуците да ги шетаат. Само замислете каде ќе биде крајот. Во вакви моменти се гледа вистинската слика за човекот. Можеби ќе се премислам иако до сега секогаш сум била против било какво насилство дека сепак треба полицијата да почне да тепа како во другите земји за жал. Колку подостапно станува се', човекот станува се посебичен. Совесните седат дома за несовесните да се лечат на воздух. До вчера повеќето дремеа пред компјутери, а децата пред таблети без развиена моторика и не знаат за што служи топка па сега им текна дека на воздух треба да се лечат и децата да трчаат. Кој не ги знае некои скапо ќе ги плати.

На Lolipop23, candy.cane, naturally и 3 други им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.840
    Допаѓања:
    264.560
    @bittersweet какив интерферон, оној инза МС ли што се користи?

7. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Ти 24/7 не мрдаш од дома така?

8. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.792
    Ќе видиме за едно две недели што ќе ни донесе оваа глупа мерка.
    100% сум сигурна дека луѓе ќе се изпозаразат по гужвине пред маркети, банки, аптеки. И не се виновни, мора да купат намирници пошто после ќе бидат затворени цели два дена без шанса воопшто да купат или направат нешто надвор.
    Нејќам ни да замислам што ќе биде утре по маркетите, ден пред дводневно целосно затворање на сѐ.

А, и не сметам дека изолирани прошетки и возења точак наштетуваат некому.
    Како побогу ќе се заразиш ако искочиш да прошеташ куче/земеш воздух(да, the dreaded one)/повозиш точак наоколу сам, без притоа да не комуницираш со никој и единствената работа која ќе ја допреш да биде кваката од вратата дома (која како и да е ќе ја допреш ако идеш да фрлиш ѓубре или да купиш лекови од аптека)? Како?

На Lolipop23, CameliaMiller, pdb123 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    3.165
    Значи поентирав штом се пронајде?

@Sejfullai не е до мерките секогаш сме научени во последен момент за се да се оди. Кога кажаа дента, не одговараше кога кажаа неколку дена порано пак не одговара. Со исклучок нели на оние кои немаат средства во моментот тие не ги сметам во овие. Пример домашните си испазаривме денес тоа што ќе ни треба за викенд и воошто немаше гужва денес.

На candy.cane и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  10. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Градиме имунитет на софистициран, македонски начин. :makeup:

Нема врска, секогаш е full со редици во кои се пуштаат само двајца. Цели седум работни часа е полно луѓе во маркетите.

На CameliaMiller, Mrs. Lovett и ЕденЧлен им се допаѓа ова.
  11. ЕденЧлен

ЕденЧлен Форумски идол

Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.317
    Јас не се пронаоѓам во ништо,зашто додека ебени 14 дена бел ден не видов,за да се тресам и да не фатам Корона од Морона,другите си шетаа и си лабавеа надвор.Епа ми пукна филм,па бар 40 мин ке отидам ке истрчам сам,и ке се вратам дома свеж.Треба да земам и јас воздух така?

Пазам да не сум во гужви,да не се мешам со луѓе,не сум видел никој точно 15 дена,ме испуштија од работа,дремеме дома,чекаме подобро време,па бар 40 мин во денот да си дозволам воздух,не сакам пак да јадам депресија,едвај искочив од неа со години се борев доста е.

На SummerGirl, L.i.n.a.a, CameliaMiller и 14 други им се допаѓа ова.
  12. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    53.864
    Ама зошто мора утре сите да се набутаат у гужвите Сејфи? Еве веќе 2,3 дена луѓето знаат за меркава и можеа до сеа да си обезбедат залиха за викенд а не да се чека петок да дојде и хаос да биде.
    А за прошетка и јас мислам дека не штети никому, ако не се групираш со 10 души и ако си ги почитуваш препораките.

На Ahoy, candy.cane, Peperutce1115 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    И Пробиштип ќе немаше, првиот случај таму е пак последица од несовесноста на медицинско лице. Баш другарка ми кажа уште пред 2 недели, нејзина братучетка е од таму. Медицинска сестра од Скопје била на викенд таму кај роднини и си шетала по маркети, аптеки и сл. и додека била таму го добила позитивниот тест. Првата заразена е вработена во аптеката кај што дотичната пазарувала.

14. bambina carina

bambina carina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    87
    Каде да ги пријавуваме матичните лекари кои не одбиваат за преглед и дали ќе ги санкционираат?

15. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.792
    Ама тие што ги носат мерките се свесни за каков народ ги носат. Видоа што се деси по маркетите одма откако се прогласи епидемијата, што очекуваа од народов? Мада мислам дека било кој народ да му речеш НЕМА никакво излегување после 16 (дека нели само тогаш искача вирусот), ќе прави гужви. И плус многу луѓе живеат од ден за ден, и имаат многу лимитирана сума на пари која можат да ја потрошат. Вклучително и моето семејство.
    Сметам дека многу подобра мерка е секоја фамилија или поединец да има пропусница или нешто и да може да ја искористи еднаш дневно, и тоа е тоа. Така ќе има редуцирани гужви, и со тоа редуциран ризик.

На CameliaMiller и Tan4ence им се допаѓа ова.
  16. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    12.015
    Допаѓања:
    179.885
    Еве јас 24/6 не мрдам од дома.
    Во цел месец три пати имам излезено.
    Два пати до маркет, еднаш до болница и еден ден на нива бев.
    Толку.
    Следниве две недели нема да излезам воопшто

На oblace1, candy.cane, referentka и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.792
    а) менталитетот на прокрастинација
    б) немале пари пред два или три дена да направат залиха

На John Snow му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Зошто нема пари за залихи?
    Луѓево овде секој ден планираат по два социјалка оброка дневно. Некој денес ќе јаде туна, друг леќа.

Не можеш цела недела да испланираш оброци, не си војник. Се случува да готвиш, да се сетиш дека немаш одредена намирница па, идеш преку улица да ја набавиш. Не е до луѓето, до лошата имплементација на мерките е.

На CameliaMiller, Bunny2, Amellie13 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Mrs. Lovett

Се зачлени на:
    5 октомври 2018
    Пораки:
    843
    Допаѓања:
    3.165
    Ако сите се фрлаат од мост не мора и ние нели? Зошто да не се земе пример од оние кои треба, не од оние кои не треба. Инаку сите идат со таа помисла и со таа реченица како твојата да фатат воздух и да не се мешаат во гужва ама во пракса не испаѓа така (не зборам за тебе може не се погодило да има гужва сега). Не е изговор ниту депресијата, ниту ансизоноста. Не може при секоја потешка ситуација да се вадите/вадиме на тоа. Не е во ред. Кажете колку пати до сега сте трчале? Ств претерувате некогаш кога се фаќате на патетики. На никој не ни е лесно но наоѓаме како да се избориме со тоа и сепак да останеме совесни и одговорни. Пола од тие што „трчаат“ и шетаат сега на кеј немаат мрднато подалеку од компјутер. Работам со деца и можам да кажам дека многу деца не знаат да трчаат и одговорно стојам за тоа. (и не се пронаоѓајте ако вашите деца знаат да трчаат, зборам за оние кои до вчера не знаеа, а сега есенцијален им бил воздухот и трчање во природа.)

@Sejfullai Не е изговор тоа за оние што живеат од ден за ден и тие можат да земат маргарин нели и милион ствари, возрасни луѓе се знаат да се снајдат? Да не паничиме дека е цел месец, кога се два дена, не мора да се јаде кавијар или не знам шо. Ако сака некој може да се снајде. Има и фамилии сите што се вработени во државен сектор па купувале од ден за ден и сеа као им смета. Реално не е изговор. Што и да се донесе како мерка на некој нема да одговара.

@Nigredo Odor Да точно, во нормални услови. Но не значи дека и не можеш да се снајдеш сега за 2 дена, возрасни луѓе може да седнат и да направат список имаат три дена за да се мисли да не се заборави нешто. Ако се сака се може. Друго е кога се бараат изговори.

Последна измена: 9 април 2020
    На ~Allure~, rainbowmama, candy.cane и 3 други им се допаѓа ова.
  20. klyn

klyn Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2020
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    58
    Дали вашите деца ја имаат примено вакцината за туберколоза што е задолжителна во мк за сите деца до 1 година?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.