Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. IamSexyAndIKnowIt

IamSexyAndIKnowIt Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2012
    Пораки:
    1.740
    Допаѓања:
    3.015
    Има ли некој имформации за тоа кога ќе ги пуштаат граничните премини? Хитно ме интересира ако некој нешто знае. :)

На Deni87 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.398
    Допаѓања:
    20.144

3. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.660
    Допаѓања:
    64.347
    Јас имам некоја селективност за пребришување. Пред да искочам маска и ракавици си ставам, искачам од дома и кога ќе се вратам патиките ги соблекувам пред врата, цела зграда си ги остава пред влезот на станот и досега немало проблем. Откако ќе влезам ги фрлам ракавиците без претходно нешто да допрам со нив. Ја вадам маската и ја фрлам. Одам до купатило мијам лице, раце и обавезно ги мијам до подлакт заради тоа што цело време ми е топло и несвесно ги засукувам ракавите.

Клучот ми стои цело време на едно место, како и сите ќеси кои ги носам. Ги распакувам, ќесите ги фрлам у ѓубре, ги сместувам сите производи и тоа место уште еднаш го бришам. Телефонот обавезно го прскам со алкохол, а друго не. Алиштата се за еднократна употреба и одат одма на перење. Кваката не ја бришам, свесна сум дека не е стерилна, ако се допрам до неа случајно одма мијам раце. Откако све ќе си зготвам, пак мијам раце и така јадам.

Посебно продукти не бришам, кваки не, клуч не. Телефон обавезно, лице миење со антибактериски сапун, рацете убаво во тек од пола минута. После искачање најчесто гледам и косата да ја измијам пред да ја ставам главата на перница оти ми е страв гомново да не се лепи за коса, а мене рацете пола време у коса ми се.

На WildMk, cresa-jagoda, candy.cane и 7 други им се допаѓа ова.
  4. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Бришам и јас. Ама не сум и јас во младите. :D

На WildMk, cresa-jagoda и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    24.267
    Допаѓања:
    205.699
    Ако ми текне бришам, ама најчесто не. Ни ракавици не носам во продавница, а маска кога како.
    @Bunny2 д-р. Марковски кажа за цитокинската бура и да, дека респираторот не е вистинско решение за терапија. Ама во статијава се наведува и друга причина зошто е висока смртноста, поради хипоксијата која исто така не се решава со респиратор.

На Kitten, Lolipop23, WildMk и 7 други им се допаѓа ова.
  6. bambina carina

bambina carina Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2015
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    87
    Еден месец имам симптоми на болест што не ме напушта.Ако си попаметна еве кажи ми што да правам, да продолжам непродуктивно со супа и чај, лимон и портокал,ѓумбир и лук??

@Nigredo Odor
    Истото што го знаев и го правев пред да разговарам со неа. Витамини, одмор, супи и чаеви, хигиена, истото што медицински лаик го знае. Ниту сирупи на природна база и лекови што не одат на рецепт не ми препорача, се снабдив по совет од аптекарката.//Филипче рече дека секое лице добива третман,ама заборави да напомене дека секое лице значи лице кое имало контакт со потврден случај на корона.Од другите се бара да трпиме.А што има пациенти во полоша состојба од мојата и луѓе со корона умираат на патот до болница?

На WildMk, Emy867 и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  7. Nellie

Nellie Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2015
    Пораки:
    388
    Допаѓања:
    1.327
    Со маска и ракавици си пазаруваме. Бришење да на производите, картички, клучеви. Веќе рутина мислам дека ми е. А овошје и зеленчук во вода со сода бикарбона.

На WildMk, cresa-jagoda, eli25 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    100.590
    А има многу и такви кои починале во домашни услови, затоа што лекарите останале глуви и после повеќе пати барање помош по телефон. Ама не е корона, ќути си, умри си.
    Секој ден гледам објави на социјалните мрежи за такви случаи, за жал.

Тешко на тој што ќе има потреба од лекарски третман во периодот на ова лудило.
    Многу тешко.

На cresa-jagoda, LovelyGirl3, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Точно од ова најмногу се плашев и апелирав, познавајќи го нашето труло здраство. Но, тогаш испадна дека спинувам, сум политички обоен полтрон и ширам дезинформации. Сега кога се случува ми е уште повеќе жал што бев потполно во право.

На cresa-jagoda, pdb123, elenaxbbg и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.948
    Допаѓања:
    100.590
    И така 'многу брзо' идеше хитната помош (за мојот град зборувам и од искуство), сега па ич.

11. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Подобро нека функционираат мерките и дадат брзи резултати, во спротивно нема одговор за исходот...

На cresa-jagoda, eli25 и Emy867 им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.833
    Допаѓања:
    145.549
    Барај кр.слика, брис, испитувања. Ама веднаш атб и лекови кои сами си ги препишувате-НЕ.

На cresa-jagoda, candy.cane, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.741
    Јас сакала или не, морам по асфалт да одам.
    Исто како и секогаш до сега, чевли оставам во ходник, на плочки, кои бар еднаш дневно со доместос се поминуваат.

Цела облека освен гаќи и прслук ја соблакам во ходник, а ја чувам во посебна корпа за алишта.

Освен ако дома не влагате со чевли или не седите на асфалт, не сфаќам каква врска има.

На candy.cane, Biljarkata, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    53.864
    Јас не сум слушнал дека некој некаде се заразил од корона што ја закачил од асфалт. Ако е така до сеа милион заразени ќе имаше кај нас:worried:

На green.eyes, cresa-jagoda, christinnn и 17 други им се допаѓа ова.
  15. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.473
    Дафи, членката беше јасна дека не и дава матичната докторка и поради тоа е приморана да бара врски за да биде прегледана поради предолгото боледување кое е многу бавно (и не знам дали оди кон подобро).

Ме плаши овој нејзин пост, екстремно многу.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.336
    ^^ А од асфалт еве ќе ја закачиш на патики ама како од патиките ќе го внесеш вирусот во тебе? Значи не само дома, него внатре во тебе. Океј што дезинфицирате и све тоа, ама не знам... Еднаш вака се пренесува, еднаш така...

На christinnn, candy.cane, Konfetka и 3 други им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.262
    Допаѓања:
    148.946
    @CameliaMiller чек да го искарам овој нашиов прво, @John Snow не лупетај Џони, точаче ако вози Константин немам кај да го ставам а нема како да се дезинфицира нормално, ме сфаќате? Немојте да ме убедуете дезентал дека прави магии оти премногу сум навлезена у ова ради салонот... Муабетот е дека може да си го донесеш дома. Ви текнуе на клипот кај што преку се се префаќа и како почињаат да светат као радиоактивни откако ќе го закачат? Еее на тоа мислев.

На Macenka и John Snow им се допаѓа ова.
  18. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.741
    Најкористено средство ни е на нас, сестриве се крстат во него :)

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    А дa си oтвoрите пoсебнa темa зa бришење и чистење вo време нa кoрoнa? Мнoгу дoмaќински и дoсaден тек дoбивa темaтa.

На WildMk, Ivan4e04, cresa-jagoda и 12 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.741
    Значи не живее вечно и стануваш параноична, на крај фати го детето за рака без точаче и прошетај го кај што нема народ.
    Двајцата маски, дома се соблакање, миење и тоа е тоа.

Верувај, само претпазливост треба, вирусот не живее засекогаш ако нема live host, макар да седи така точачето два дена да не го пипате, нема да е опасно.

На green.eyes, Kitten, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.