Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.896
    Допаѓања:
    44.403
    И тоа како може и треба.

На HaleemO, candy.cane, Mrs. Lovett и 5 други им се допаѓа ова.
  2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Филипче не рече дека ќе олабавуваат од наредната недела, туку дека тогаш ќе почнат да планираат како, за коге ќе дојде време. Планирање и реализација се многу различни работи

Владата на цела администрација ни денар не и скрати од платата, сега на малку луѓе треба да не им даде плата и повеќе од 6 месеци, зошто тоа на некој не му се допаѓа? И не се работи за преплатените обвинители, тие одамна се вратени во матичните обвинителства, туку за техничкиот персонал кој нема којзнае какви плати. Многу ќе се заштедеше, немаше да има потреба од мерки за стопанството, што да ти кажам. А тие луѓе без плата 6 месеци, што се битни.

Ќе видиме. Петок реално не е државен празник туку верски и вообичаено многу фирми го работат, се' уште никој официјално не кажа што се подразбира под Велигденски празници за карантин. Филипче воопшто не беше конкретен, се што прочитав е интерпретација. Лично очекувам ограничувањето да е сабота до понеделник, мора да се спречат луѓето да се рашетуваат по фамилијарни прослави зошто било Велигден.

На candy.cane, Mrs. Lovett, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Луѓе, дај бидете реални. Во нормални услови црквите се преполни со луѓе за Велигден од сабајле до 2h ноќе. Па честитки, па кршење јајца, печење јагне, се начукале мажи, жени побеснети... И сакате да кажете дека полицијата ќе исконтролира успешно се до 16h и секој ќе отиде по дома? Кога ќе фатат да се бутаат тоа бабиштата по црквите, децата растрчани... Истите тие ќе ви дојдат дома после бацување икони и комшики и јадење од иста лажица. Бљак. Боље е вака, ќе издржиме.

На ohlalalala, FVP, HaleemO и 17 други им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    122.958
    Тоа не треба да им биде изговор, бидејќи тоа и сега се правело, пиша една членка 10тина страници поназад. :|

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.244
    Допаѓања:
    14.332
    Па доволно е сабота и недела еве да е 24 часа, ама од четврток е премногу.

На candy.cane и Jana06 им се допаѓа ова.
  6. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.846
    Допаѓања:
    17.753
    Секако дека може да се заворат религиозни објекти, сепак сме секуларна држава. Ама со оглед на тоа што огромен дел од гласачкото тело се религиозни луѓе (да не речам фанатици), не и одговара на Владата да им го скрати правото на практикување религија. Вака полициски час од четврток до вторник е ден компромис.

Исто така и со економскиве мерки. Не оди ем да даваат такви килави "мерки" за економска помош, ем да ги држат затворени објектите долго. Па се прави некој компромис со олабавување на мерките, а се тоа на сметка на здравјето на граѓаните.

Ама нели скраја да е да искритикуваш нешто, одма си Груевист. :^)

На Emy867, pdb123, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  7. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.896
    Допаѓања:
    44.403
    Не е исто кога е работен ден и повеќето не се дома и кога е празник.

На candy.cane и oblace1 им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.873
    Допаѓања:
    42.536
    Обраќање на Филипче во 10 часот.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Дебар 6 дена без ни еден случај, нема олабавување на мерките. Нема да брзаат ни со државата да ги олабават. Ќе биде вонредна додека претседателот не рече "доста".

На HaleemO, candy.cane, Mrs. Lovett и 5 други им се допаѓа ова.
  10. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Сакале ние или не ке ги олабаваат мерките за угостителите,затоа што тие се најзагрозени,сите други си работат,притисокот е огромен,е сега дали по велигден или по 1мајските празници не игра улога.

На Bunny2 и fana им се допаѓа ова.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Ама и четврток одат во црква. И јас не сум за таква мерка ама едноставно мора. Си се знаеме каков народ сме. Јас знам дека нема да се мешам со други луѓе, ти, Петко, Стојна... Ама еве ќе тргнам од фамилијата. Оди кажи им на свекрва ми и на јатрва ми да не одат во црква, очите ќе ми ги извадат.

На oblace1, Bezimenka90 и emiliana им се допаѓа ова.
  12. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.099
    Допаѓања:
    41.794
    Прво бараме мерки, потоа не ни се допаѓаат мерките па мрчиме за гужвите надвор а многу добро знаеме како ќе биде за празниците. Македонија вечна, само да се мрчело.
    Издржете малку мме, толку да се немало трпение. |(

На ohlalalala, candy.cane, An-na и 13 други им се допаѓа ова.
  13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.637
    Допаѓања:
    283.114
    Од четврток од 16 до втроник до 5 утрото е премногу.
    Знаете какви гужви ќе бидат по маркети вторник среда?
    Па има луѓе што не можат дома и леб да месат.Ќе треба сув и молосан да јадат на Велигден?

На candy.cane, Konfetka, lovestoneddd и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Maro87

Maro87 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2013
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    5.402

Луѓе ова вистина е или?????
    :?::?::?:

15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Мицковски и Заев:D:D:D
    Умеев од смеа

Театар за сите пари

На HaleemO, Ivan4e04, oblace1 и 13 други им се допаѓа ова.
  16. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    122.958
    Со првите 10 случаи требаше 2 недели локдаун на БУКВАЛНО се. Сега млатиме празна слама, а возот е тргнат на удолница.
    Кафичи нема, ама затоа фабрики со 5000 вработени работеа до пред една недела. Со право вршат притисок угостителите. Или мирна им е совеста дека од кафепиење нема заразени? Браво :clap:

На candy.cane, Ivan4e04, Bunny2 и 6 други им се допаѓа ова.
  17. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.896
    Допаѓања:
    44.403
    Мариан гужвите секогаш ги имало пред празник без разлика на ситуацијава. И да не месат неколку лепчиња ќе постојат некој ден макар и во фрижидер да бидеме реални. Не е до толку да не може да се издржи. Сите се ќе имаат на трпеза јас сум сигурна.

На ohlalalala, candy.cane, Ivan4e04 и 6 други им се допаѓа ова.
  18. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.658
    Допаѓања:
    12.521
    Барем нема две недели да ги гледаме. :D

На Emy867, oblace1, cresa-jagoda и 2 други им се допаѓа ова.
  19. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.660
    Допаѓања:
    64.347
    Ма преку кур више и од верници и од нивна глупавоќа, кај ги читам на фејсбук, кај се пустам. Преку кур више што не разбираат која е самата поента на религијата, дека треба да си факинг добар човек и дека не треба зло да правиш. Ако ги почитуваш самите правила на библијата и не правиш зло е доволно. Со тоа што нема да отидеш и да шириш зараза си добар човек, онака како што треба да биде по библија и куран.

Колку пати се кажа дека ситуацијава е озбилна, 30 мртви и 37 излекувани настрана од моментално активни вкупно колку се има. Ако ова не ти е доволна причина да земеш и да седиш дома не знам што е. Што треба да се случи, еве стварно не разбирам? Стари луѓе да умрат? Млади? Без коморбидитети? Трудници? Кога ќе им дојде памет не ми е јасно. Што треба да се случи, која црвена линија треба да се помине за да им дојде паметот?

Па се запнале ама мора да идам у црква или џамија, таму ми е рајат на душата. Добро, и мене ми е рајат душата в кафана, умрев на певаљки да одам, ама како што може да видите дома седам. И да отворат, пак дома ќе седам дури не помине лудилово. Плус ако сега се оди во цркви и џамии, џабе досега дома седевме кога пак ќе пукне уште помасивно гомново.

А и зошто имаат право на лекување ако несовесно се однесуваат не знам. Ако Госпо по инерција ги штити од вирусов, зошто не ги излекува? Зошто тоа доктор да го прави?

И дај више нека ги репнат еднаш и нив со казни и нека ги заќутат, гладни биле, Бангладеш ќе правеле, куровмиленче. Една ебана донација немаат направено а пливаат во пари, а тие ти се тие што ти даваат морален суд дали арно или лошо правиш во животот и се божји посредници. ЕДНА. И народов глуп пека да иде да остава пари а и онака цел живот не плаќаат даноци и цицаат државни пари.

Пу, глуп народ.

На M.B., A3155, candy.cane и 37 други им се допаѓа ова.
  20. Dahliaa

Dahliaa Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    107
    Допаѓања:
    521
    Сите демек почитуваат мерки, а улиците пак преполни. Секоја чест за оние што навистина остануваат дома и се придржуваат до мерките, ама не значи дека очи треба да си вадиме меѓу себе за различното справување со ситуацијава.
    Не е зло ако излезете на воздух, ако малку прошетате на сонце, ако повозите велосипед со некој близок, ако трчате или што и да е. Ајде линчувајте ги луѓето ако не, што не се затворени во подрум и чекаат да помине. Голем дел од населението се справува со психички товар, во поблаги и потешки форми, сеедно. Секој заслужува да си оттргне мисли на кратко и да се наполни со малку позитива. И не мислам дека тоа значи да се групираат 20 души и да дремат пред кооперација, да се полнат паркови и игралишта, туку со почитување на останатите мерки. Ама не е зло некој да излезе да трча, да се прошета сам или со уште некој со кој и онака е во контакт секојдневно, па да си давате за право овде да осудувате и да им скокате одма.
    Јас живеам во куќа, и среќа, СРЕЌА што имам поголема тераса со поглед во природа, па таму ми е прибежиштето по цели денови. Можам да замислам како им е на оние кои живеат во стан, без тераса, да не можат сонце да видат и воздух да фатат.
    А знам и да излезам да повозам велосипед, да се прошетам на кратко и раздвижам во моја близина. Ама сама или +1 со кого и онака го поминувам времето. Моето излегување НЕ значи дека се групирам со уште 10 души и си плукаме во уста да си шириме зараза!
    Ама гледам и такви примери, чопор луѓе собрани, гледам и луѓе како се промакнуваат во полициски час и се шетаат и тоа најчесто се постари лица, пензионери. Е тоа не е во ред! Ама секој нека си сноси одговорност сам за себе. И полицијата нека си се справува со тие.
    Јас нема да изигравам тужи баба и да пријавувам, што ќе добијам од тоа што сум пријавила пензионер на велосипед што поминал во полициски час? Може свесно ризикувал, затоа што на жената и се слошило, немале апчиња па тркнал во близина некаде од некој да позајми. Тоа не е моја работа, секој нека си ја гледа својата черга и нека си води евиденција за себе, секој нека си е свесен за одговорноста што си ја сноси, а полицијата нека си се активира, нека не дреме по булевари само да пишува казни на медицински персонал што се задржал на работа.
    Ти нема да се заразиш ако си го видел Петко како излегол да шета. Ќе се заразиш ако одиш и ти да се групираш со нив, ако одиш во маркет и застанеш со цел комшилук да се жалиш и кукаш за вирусот, ако се собирате по паркови и игралишта, ако збирате луѓе по дома како да нема утре. Свесноста на поединецот е најважна сега.
    Ама дремење дома 24/7 и живеење во параноја, додека секако некој член од семејството оди на работа, излегува, ми е тотална глупост. Освен ете, разбирливо, за навистина ризични групи, тука го разбирам стравот. Не поддржувам ни групирање, ни живот во пештера.
    Зачувајте си го психичкото здравје првенствено, поаѓам од себе и секојдневно се борам да останам добра, па знам како е. Не е само короната што вознемирува, секој си го знае сопствениот товар. Доста се оптоварувате со нови бројки, направете си кафе, излезете на тераса, во двор, фатете некој зрак сонце надвор без да се мешате со кој наидете, без да расправате со комшиите што како, едно "Здраво" од растојание и терајте си го патот. Не фаќајте што стигнете, мијте раце, држете растојание, носете си опрема кога одите да купувате и јакнете си го имунитетот секојдневно.
    Има баланс на сè, ама луѓево сакаат да драмат од крајност во крајност.

На ohlalalala, candy.cane, sia.bella и 15 други им се допаѓа ова.