Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    Shortbus работи иначе.
    Не знам како им промакнало тоа ама кафичот работи.
    Денес бар работеше.
    Во сред Центар е.Како никој не приметил??

2. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.545
    Допаѓања:
    38.810
    Еве и министерот кажа за случајот од Велес, не е исклучена можноста вирусот да е од претходно во државата.

На Nigredo Odor, Doozy, cresa-jagoda и 7 други им се допаѓа ова.
  3. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.248
    @Feminka22

Центар е, да, ама е доста затскриен помеѓу зградите. Може и приметиле ама не пријавуваат, кознае...
    Како и да е, таму не одам и последен кафич да е:D

@kristina.k

Па не знам дали уште некој се сомнева во тоа.
    Некаде декември/јануари, полни беа амбулантите со заболени од грип, верувам дека дел од нив биле грип, дел овој сегашниов популарен вирус:)
    Некои се жалеа и на отежнато дишење, сува кашлица, но тогаш не се тестираше и нормално, немаше ни вирус. :)
    Факт е дека и во моментов има многу, многу носители што не ни знаат дека се позитивни, веројатно нема ни да се дознае. И секако, уште многу и го прележале.

Изгледа немаме нов вирус, имаме нов тест

На WildMk, Ivan4e04, Bunny2 и 10 други им се допаѓа ова.
  4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    39.816
    Да се надополнам.
    Немојте тука да ми ги вбројувате "газдите" што од што немаат што да прават во животот од досада клатат некое бизнисче.
    Зборам за фирми и фирмишта кои ги има на претек, прст и плева, кои први побрзаа да поделат откази, без да почекаат на понудено решение.
    Да ги набројувам или да не си губам време ?
    Највише важи за угостителството!
    Имаат доволно пари на страна, кога едно сокче и парче месо ти го продаваат по цена 4 пати повисока од набавната вредност, кога за нова година ти лупат цена за мени кое не вреди ни 5 пари, кога куцаат на црно.
    Ќе ги жалам. Море мрш.

Последна измена: 10 април 2020
    На ohlalalala, Abeja, WildMk и 31 други им се допаѓа ова.
  5. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.803
    Допаѓања:
    135.417
    Screenshot_20200410-141732_Facebook.jpg Screenshot_20200410-141800_Facebook.jpg Screenshot_20200410-141812_Facebook.jpg
    1.На Инфективната Клиника во Скопје во изминативе 24 часа примени се 2 нови пациенти,а вкупниот број на пациенти таму е 66,од кои 8 се на механичка вентилација и имаат тешка форма на болеста.
    Од истата клиника испишани се тројца пациенти на кои 2 контролни бриса им се негативни и кои се во добра состојба.
    Во ГОБ-8-Септември има 21 пациент,од кои 6 се на респиратор и имаат тешка форма на болеста.
    Во Битолската Болница 4-та пациенти се во добра состојба,со лесна форма на болеста.Се пратат и оние кои се на домашно лекување.
    Во Штипската Болница примени се уште 4 нови пациенти(вкупно се 8 пациенти) и тие имаат лесна форма на болеста.
    Кумановската Болница функционира во согласност со соодветен распоред.Доколку се јави потреба,некои пациенти ќе бидат препратени во Скопје.
    2.Направени се прегледи и тестови на оние кои имале контакт со заболениот притвореник.
    Вработена во Агенцијата за Храна и Ветеринарство е позитивна и 7 нејзините колеги кои имале контакт со неа се во изолација.Објектот се дезинфицира.
    Според новинарка,4 вработени во Канал 5 се во самоизолација.Епидемиолозите разговарале со сите кои имале контакт со уредникот и се прават тестирања.
    Во однос на реакциите за тестирањето на политичарите.
    3.Мицкоски и Заев се тестирани бидејќи е утврдено дека имале контакт со Михајловски,нешто што се прави за сите лица кои имале контакт со заразено лице.И двајцата се негативни.
    Не постои политички приоритет.Покрај политичарите,изложени на ризик се и новинарите.Поради ова тестирањето е битно,исто колку и за други.
    4.Лицата кои се во самоизолација/изолација и лицата кои се во карантин се пратат од доктори.
    Оние кои се во карантин,ќе мора да бидат во самоизолација/изолација дополнителни 14 дена.
    5.Се прават забуни.Нема олабавување на мерките,туку од следната недела ќе се започне со планирање,значи САМО ПЛАНИРАЊЕ за постапување после пикот.Ќе се прават планови за организирање на работниот процес на објекти како ресторани и маркети и олабавување на мерките по пикот доколку се стабилизира и кога ќе се стабилизира ситуацијата,можеби на средина или крај на Мај,или пак понатаму.
    6.Мајка и син од Велес починале во јануари.По повторна анализа,утврдено е дека мајката била заразена со КОВИД-19.Ќе се анализираат резултатите и на други лица за кои било утврдено дека имаат инфлуенца,да не сепак имале КОВИД-19.Министерот не ја исклучува можноста вирусот да бил присутен во земјава и пред првиот официјален случај.
    Има место во болниците.Доколку на некој кој се лекува дома му се влоши состојбата,ќе биде пренесен во болница.
    7.Рапидните тестови кои покажуваат присуство на антитела не ја даваат целосната слика и поради тоа мора да се прават и тестовите кои покажуваат присуство на вирусот.
    Во изминатите 24 часа направени се рекордни 496 тестови,а вкупниот број на тестови направени до сега е 7067.
    8.Мерките мора да се почитуваат!

Последна измена: 10 април 2020
    На cresa-jagoda, elenaxbbg, VDT2906 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    Мајка и син починале во јануари, таа позитивна, а прв случај кај нас крај на фебруар беше? Колку си го имаме прележано вирусов? Едно време зимата сите беа болни, и тоа болни убаво ама му препишувавме на сезонски грип.

На ohlalalala, cresa-jagoda, ЕденЧлен и 13 други им се допаѓа ова.
  7. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Велес имал корона пред кинезите, вест на денот.

На ohlalalala, Nigredo Odor, eta и 18 други им се допаѓа ова.
  8. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Мене не ми е јасно, за починатата од Велес, како опстанал вирусот 3 месеци?

На cresa-jagoda, темјанушка, bibiiii и 7 други им се допаѓа ова.
  9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.334
    Дај Боже да сме прележале веќе.
    Кога ја тестирале и што тестирале?

На cresa-jagoda, candy.cane и Mantub им се допаѓа ова.
  10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    А ја што одамна не сум била болна( да не се урочам)
    Затнат ми е носот со месеци.Ама ова зимо за чудо не се разболев.
    А лани прва од клас се разболев и после имав имунитет ко коњ цел клас кога паѓаше во кревет.
    Вака коа ќе видам..или е добро ова моево пошто сум го ојачала имунитетот, или не..

11. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.397
    Допаѓања:
    28.358
    Ne znam od koj grad ste, ama odnesete go deteto na infekticna vo Skopje. Ili vo 8 sepremvri. Mora da go primat.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
    Чаир и Бутел стварно било врвулица од коли и луѓе по улици? Сега во полициски час?
    Или кучињата им се инвалиди па ги шетаат со коли а?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Пред неколку дена кога е правено обдукција. ( ова од медиуми инфо)

На cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.235
    Само на муабети тешко дека нешто ќе се направи. Или пријавувајте, а ако нема ефект, сликајте и по социјални мрежи. Јавен притисок, па може ќе помине полиција и таму |(

На Feminka22 и zhap4e им се допаѓа ова.
  15. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.588
    Се пожалија за ова луѓе на мрежата. Не знам дали пријавуваат или кренале веќе раце. Ама не е лошо со фотки и видеа да "се ургира".

На zhap4e и An-na им се допаѓа ова.
  16. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Screenshot_20200410-202751_Chrome.jpg
    Значи Германциве се врв.
    Што ли ќе се случи со САД, Шпанија и Франција кога број на тестирани на милион ќе го достигне оној на Италија и Германија?
    За Шпанија браво што е толку голем бројот на оздравени. Ама Франција ми делува дека ќе е бетер и од Италија.

На Herrera, Tatijana1993, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.742
    Дајте некој линк, ама асален, не курир.

На Tatijana1993 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. badem4e

badem4e Истакнат член

Се зачлени на:
    27 април 2011
    Пораки:
    396
    Допаѓања:
    188
    Od Sk sme..Nemoze samo eden clen primija so poteska klinicka slika..Na drugive im rekoa ako se vlosi sostojbata da se javat na tel.

19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    8.260
    Допаѓања:
    44.294
    Филипче сам кажа на прес, ѝ бил земен примерок и покажал присуство на вирусов

На cresa-jagoda и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.602
    Допаѓања:
    290.218
    Вчера Германија имаше околу 113 000, денес 119 000.
    Секој ден е така. Нема бројка на нови, или нешто минимални, а вкупната бројка наредниот ден рипната за 4-5-6 илјади

На WildMk, candy.cane и zhap4e им се допаѓа ова.