Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Траг само антитела да се види дали прележале.

2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    53.865
    Не ги отфрлам де, имам право да мислам дека малку веројатно е ова сценарио нели? Мислам ако смеам..

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2017
    Пораки:
    5.943
    Допаѓања:
    19.805
    https://m.mkd.mk/makedonija/obrazov...a-koronavirusot-bil-prisuten-ushte-vo-januari
    На работа уште пред неколку недели разговаравме со колегите , сите ние се разболивме декември-јануари , и скоро сите ги имавме ваквите симтоми на корона , скоро 60% во јануари бевме на боледување заради "настинка" /"грип" , знам дека и една колешка дури и дале таблети за астма бидејќи не можела да дише ,а никогаш не ни имала астма , сите бевме како утепани ....сега ми е толку чудно бидејки до сега си одиме редовно на работа и никој не е заболен а работиме скоро 500 души :)

На emiliana, cresa-jagoda, 1209 и 3 други им се допаѓа ова.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Баш... луѓево како да не сакаат да слушнат убави вести, некако. Ако рече некој доктор дека постоело порано, или дека не е страшно, што и да е, ама утешително да звучи, одма го нарекуваат шарлатан. А ако каже некој дека сите ќе умреме во пеколни маки, и ни нема спас.... него му веруваат, доктор е, учел 20 години, кои сме ние да кажуваме. Како да сакаме да е нешто лошо. Мислам, поарно да верувам дека не е страшно, отколку да се давам дома во стресови. А вистината која е? Пола доктори кажуваат во светот едно, пола кажуваат друго.

А за Италија, Шпанија и Франција ми е чудно... особено кога гледам дека Германија, Шведска и други земји поминуваат далеку полесно, а го сфатија сево ова понесериозно.

А за кај нас ништо не ме чуди. Лани родилки испоумреа еден куп, за жал. Па арно ја имаат коронава годинава, па на тоа можеме да се вадиме. Умираат секако кај нас луѓе доста, може умреле од грип, ама ги заведиле како од дијабет,, оти биле дијабетичари, затоа што никој не зема после смрт брисеви за грип и слично. До сега беше, умре- умре... туф што ти е животот, минатата недела здрав прав го видов шеташе човекот, денес умрел. Му дошло времето, му чукнал часот. Ама сега умирачката не доведе во нова димензија, се земаат брисеви на умрени, на самоубиени... сакам да речам, поинаков е пристапот на се од пред 2-3 месеци, затоа не моеме да споредуваме. И ние поинаку гледавме на работите, и здравството поинаку тераше. Сега короната е центар, тоа е тоа.

На ohlalalala, emiliana, Doozy и 18 други им се допаѓа ова.
  5. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

Се зачлени на:
    20 октомври 2013
    Пораки:
    1.992
    Допаѓања:
    3.665
    А зошто тоа да е ширење паника?
    Јас пак обратно мислам, дека тоа се убави вести. Ако повеќето го имаме прележано, колку толку е створен некој имунитет.
    И да, и јас исто мислам дека го имам прележано.

На Milaаа991, emiliana, Konfetka и 8 други им се допаѓа ова.
  6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    sto znam ne mi se veruva , vo avstraija, afrika, zemji od bliskiot istok so temperaturinad 30 stepeni , juzna amerika uste leto bese a imaa slucai

На queen19 и Change. им се допаѓа ова.
  7. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.248
    @jacqueline.s, истото и јас го забележувам. Како да се хранат некои од паниката и стравот. Не е смртна пресуда корона. Уште па ако навистина се докаже дека била присутна тука со месеци, тогаш зошто беше сево ова... Не знам, ќе видиме. Само побрзо да се заврши со овој театар.

На Milaаа991, Tajnaotrovna, *Amethyst* и 17 други им се допаѓа ова.
  8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    ima edna dobra rabota ..zagaduvanjeto na vozduhot se namali nasekade

9. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.235
    Баш сега зборевме со маж ми за ова. Како што кажа @zhap4e имам чувство како да сум насамарена т.е како да сум го проголтала тоа што ми го сервирале, без да ја согледам целата слика. Што знам... не би да забегувам во спротивности сега, ама човечки е и многу нормално да се запрашаш. Особено сега, кога ете излезе и официјален податок дека жената уште во јануари имала корона.
    Ај, ќе видиме, времето ќе покаже.

На Milaаа991, emiliana, *Amethyst* и 15 други им се допаѓа ова.
  10. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    3.624
    Допаѓања:
    9.806
    Ама со тоа ширење паника.
    Во вонредна состојба сме? Love, happiness да шириме во темава?
    Тоа е нормален муабет во оваа состојба. За секое второ мислење ќе се јави некој: не ширете паника.
    Кој е паничар по природа и неможе да ја поднесе ситуацијава нека се изолира од медиуми малку. Посебно од форуми каде секој може да си напише сопствено мислење.

За секаде каде што немате аргумет или одговор, пиши: шири паника. Како по дифолт го користите изразов

На ohlalalala, emiliana, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    12.160
    Допаѓања:
    144.977
    Мајката и сонот од Велес, не беа психички здрави, особено синот. неколку пати го палел станот, комшиите викале полиција, пожарни...
    Старата никаде не одела, нити па синот бил некаде. Тие беа толку сиромашни што не верувам и дека за јадење имале.

Во јануари ќерка ми и маж ми беа ептен болни, рекоа грипот бил таков, 7 дена температура, а после тоа 7 дена кашлица.И двајцата беа крш. Мене не ме фати.
    Претпоставувам симптомите се различни... не знам што да кажам, Маж ми беше со антибиотик оти е слаб на гради, малата само со чаеви.

На ohlalalala, Milaаа991, emiliana и 14 други им се допаѓа ова.
  12. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.792
    И јас во последно време се осеќам како глупак што наседнал на нешто.
    И не можам искрено да верувам веќе ни на Влади ни на ништо, многу ствари слушам кои ми прават да се осеќам вака: 589F272A-4CFA-4ECA-8F74-E616E25B7CE5.jpeg

Како и некои членки погоре, не би ме чудело веќе и наеднаш да “исчезне”, а сѐ ова да било да видат до кај можеме да си ги турнеме границите.

На ohlalalala, emiliana, Tajnaotrovna и 14 други им се допаѓа ова.
  13. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Еве и јас почнав да размислувам дали сум прележала. И домашниве. Одамна не сме се разболеле сите во исто време.
    Па и во околинава, друштво, дечко.. сите болни бевме еден период. Температура, омалаксаност, кашлање..

Ама од друга страна, прв пат после години имавме зима што и не беше баш толку зима.. Постојано паѓање растење на температура, нормално е сите да испоразболеме..

Не знам што да мислам стварно.

Интересно. И мене ме интересира што прават со луѓето поз. на корона, а умираат од др. Сообраќајка, самоубиство. Стојат како заболени, а не можат да ги бројат во оздравени. Дали ги бришат или ги бројат во починатите?

На emiliana и zhap4e им се допаѓа ова.
  14. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Сега испадна сите сте го прележале, па де напрајте еден тест и ќе знаеме дали го имало порано..

На ohlalalala и candy.cane им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.980
    Пукнa сoнце нaдвoр и пoчнa психaтa дa си бaрa oпрaвдувaње кaкo дa излезе и дa рaзмислувa пoзитивнo и прoлетнo пa пoчнa дa се убедувa декa гo имa веќе прележенo уште вo Јaнуaри, дoлетaл oд Кинa пo прaткa oд aлиекспрес, a мoже и не е oд Кинa? Мoже и немa вирус? :!:
    Тaкa е, сите гo имaте прележaнo, лaгa беше, aприлилили, aјде нaдвoр сo нoвaтa прoлетнa кoшулкa :sun: :D

На ohlalalala, Alisa22, dayla и 6 други им се допаѓа ова.
  16. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    5.039
    Допаѓања:
    53.865
    Исто и јас, мислев дека Венко е министер за здравство а тоа лага да ти било...
    20200410_230021.jpg

На MynameisHelen, Tajnaotrovna, darcy и 14 други им се допаѓа ова.
  17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    20.585
    Само едно знам. После сето ова ќе купувам само наши производи, тоа што има де. Барем ако не друго, да се помогне на економијата :) ова сериозно го велам, си давам аманет.

На WildMk, Ivan4e04, orevokrsacka и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.792
    :rofl::rofl::rofl:
    Филипче е само маскота!

19. LaTama

LaTama Истакнат член

Се зачлени на:
    1 октомври 2019
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    828
    Мене ме интересира дали од сите тие членови кои се сомневаат дека го имат прележано вирусот има некој направено крвна слика во периодот кога имал симптоми и каква била. Искрено и јас се сомневам дека го поминав на почеток на февруари со тоа што имав покачена темп. 6 дена, сува кашлица, исцрпеност, губење на апетит, промена на осет за вкус и мирис а крвната слика комплетно пораметена со ниски леукоцити и тромбоцити, покачени црнодробни ензими и седиментација. Сето тоа ми траеше 3 недели

20. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Хмм...па како би се заразиле ако нигде не оделе?

Исто не ми е јасно како опстојал вирусот три месеци во леш, нели од неколку часа до неколку дена преживува во мртво тело?

И со каков тест утврдиле корона, ако е како оние на Систина што покажуваат антитела, тоа ти е ко на тепка да погодуваш, ...премногу нејаснотии, бар за лаик ко мене.

На ohlalalala, Tajnaotrovna, Doozy и 4 други им се допаѓа ова.