Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Траг само антитела да се види дали прележале.

2. John Snow

John Snow Форумски идол

Не ги отфрлам де, имам право да мислам дека малку веројатно е ова сценарио нели? Мислам ако смеам..

An-na likes this.
  3. Justicija

Justicija Форумски идол

https://m.mkd.mk/makedonija/obrazov...a-koronavirusot-bil-prisuten-ushte-vo-januari
    На работа уште пред неколку недели разговаравме со колегите , сите ние се разболивме декември-јануари , и скоро сите ги имавме ваквите симтоми на корона , скоро 60% во јануари бевме на боледување заради "настинка" /"грип" , знам дека и една колешка дури и дале таблети за астма бидејќи не можела да дише ,а никогаш не ни имала астма , сите бевме како утепани ....сега ми е толку чудно бидејки до сега си одиме редовно на работа и никој не е заболен а работиме скоро 500 души :)

emiliana, cresa-jagoda, 1209 and 3 others like this.
  4. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Баш... луѓево како да не сакаат да слушнат убави вести, некако. Ако рече некој доктор дека постоело порано, или дека не е страшно, што и да е, ама утешително да звучи, одма го нарекуваат шарлатан. А ако каже некој дека сите ќе умреме во пеколни маки, и ни нема спас.... него му веруваат, доктор е, учел 20 години, кои сме ние да кажуваме. Како да сакаме да е нешто лошо. Мислам, поарно да верувам дека не е страшно, отколку да се давам дома во стресови. А вистината која е? Пола доктори кажуваат во светот едно, пола кажуваат друго.

А за Италија, Шпанија и Франција ми е чудно... особено кога гледам дека Германија, Шведска и други земји поминуваат далеку полесно, а го сфатија сево ова понесериозно.

А за кај нас ништо не ме чуди. Лани родилки испоумреа еден куп, за жал. Па арно ја имаат коронава годинава, па на тоа можеме да се вадиме. Умираат секако кај нас луѓе доста, може умреле од грип, ама ги заведиле како од дијабет,, оти биле дијабетичари, затоа што никој не зема после смрт брисеви за грип и слично. До сега беше, умре- умре... туф што ти е животот, минатата недела здрав прав го видов шеташе човекот, денес умрел. Му дошло времето, му чукнал часот. Ама сега умирачката не доведе во нова димензија, се земаат брисеви на умрени, на самоубиени... сакам да речам, поинаков е пристапот на се од пред 2-3 месеци, затоа не моеме да споредуваме. И ние поинаку гледавме на работите, и здравството поинаку тераше. Сега короната е центар, тоа е тоа.

ohlalalala, emiliana, Doozy and 18 others like this.
  5. L.i.n.a.a

L.i.n.a.a Популарен член

А зошто тоа да е ширење паника?
    Јас пак обратно мислам, дека тоа се убави вести. Ако повеќето го имаме прележано, колку толку е створен некој имунитет.
    И да, и јас исто мислам дека го имам прележано.

6. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

sto znam ne mi se veruva , vo avstraija, afrika, zemji od bliskiot istok so temperaturinad 30 stepeni , juzna amerika uste leto bese a imaa slucai

queen19 and Change. like this.
  7. prominent

prominent Форумски идол

@jacqueline.s, истото и јас го забележувам. Како да се хранат некои од паниката и стравот. Не е смртна пресуда корона. Уште па ако навистина се докаже дека била присутна тука со месеци, тогаш зошто беше сево ова... Не знам, ќе видиме. Само побрзо да се заврши со овој театар.

8. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

ima edna dobra rabota ..zagaduvanjeto na vozduhot se namali nasekade

9. An-na

An-na Форумски идол

Баш сега зборевме со маж ми за ова. Како што кажа @zhap4e имам чувство како да сум насамарена т.е како да сум го проголтала тоа што ми го сервирале, без да ја согледам целата слика. Што знам... не би да забегувам во спротивности сега, ама човечки е и многу нормално да се запрашаш. Особено сега, кога ете излезе и официјален податок дека жената уште во јануари имала корона.
    Ај, ќе видиме, времето ќе покаже.

10. AlicaInWonderland

AlicaInWonderland Популарен член

Ама со тоа ширење паника.
    Во вонредна состојба сме? Love, happiness да шириме во темава?
    Тоа е нормален муабет во оваа состојба. За секое второ мислење ќе се јави некој: не ширете паника.
    Кој е паничар по природа и неможе да ја поднесе ситуацијава нека се изолира од медиуми малку. Посебно од форуми каде секој може да си напише сопствено мислење.

За секаде каде што немате аргумет или одговор, пиши: шири паника. Како по дифолт го користите изразов

11. Cka

Cka Форумски идол

Мајката и сонот од Велес, не беа психички здрави, особено синот. неколку пати го палел станот, комшиите викале полиција, пожарни...
    Старата никаде не одела, нити па синот бил некаде. Тие беа толку сиромашни што не верувам и дека за јадење имале.

Во јануари ќерка ми и маж ми беа ептен болни, рекоа грипот бил таков, 7 дена температура, а после тоа 7 дена кашлица.И двајцата беа крш. Мене не ме фати.
    Претпоставувам симптомите се различни... не знам што да кажам, Маж ми беше со антибиотик оти е слаб на гради, малата само со чаеви.

12. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

И јас во последно време се осеќам како глупак што наседнал на нешто.
    И не можам искрено да верувам веќе ни на Влади ни на ништо, многу ствари слушам кои ми прават да се осеќам вака: 589F272A-4CFA-4ECA-8F74-E616E25B7CE5.jpeg

Како и некои членки погоре, не би ме чудело веќе и наеднаш да “исчезне”, а сѐ ова да било да видат до кај можеме да си ги турнеме границите.

13. candy.cane

candy.cane Популарен член

Еве и јас почнав да размислувам дали сум прележала. И домашниве. Одамна не сме се разболеле сите во исто време.
    Па и во околинава, друштво, дечко.. сите болни бевме еден период. Температура, омалаксаност, кашлање..

Ама од друга страна, прв пат после години имавме зима што и не беше баш толку зима.. Постојано паѓање растење на температура, нормално е сите да испоразболеме..

Не знам што да мислам стварно.

Интересно. И мене ме интересира што прават со луѓето поз. на корона, а умираат од др. Сообраќајка, самоубиство. Стојат како заболени, а не можат да ги бројат во оздравени. Дали ги бришат или ги бројат во починатите?

emiliana and zhap4e like this.
  14. Stache

Stache Истакнат член

Сега испадна сите сте го прележале, па де напрајте еден тест и ќе знаеме дали го имало порано..

ohlalalala and candy.cane like this.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Пукнa сoнце нaдвoр и пoчнa психaтa дa си бaрa oпрaвдувaње кaкo дa излезе и дa рaзмислувa пoзитивнo и прoлетнo пa пoчнa дa се убедувa декa гo имa веќе прележенo уште вo Јaнуaри, дoлетaл oд Кинa пo прaткa oд aлиекспрес, a мoже и не е oд Кинa? Мoже и немa вирус? :!:
    Тaкa е, сите гo имaте прележaнo, лaгa беше, aприлилили, aјде нaдвoр сo нoвaтa прoлетнa кoшулкa :sun: :D

ohlalalala, Alisa22, dayla and 6 others like this.
  16. John Snow

John Snow Форумски идол

Исто и јас, мислев дека Венко е министер за здравство а тоа лага да ти било...
    20200410_230021.jpg

17. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Само едно знам. После сето ова ќе купувам само наши производи, тоа што има де. Барем ако не друго, да се помогне на економијата :) ова сериозно го велам, си давам аманет.

18. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

:rofl::rofl::rofl:
    Филипче е само маскота!

19. LaTama

LaTama Истакнат член

Мене ме интересира дали од сите тие членови кои се сомневаат дека го имат прележано вирусот има некој направено крвна слика во периодот кога имал симптоми и каква била. Искрено и јас се сомневам дека го поминав на почеток на февруари со тоа што имав покачена темп. 6 дена, сува кашлица, исцрпеност, губење на апетит, промена на осет за вкус и мирис а крвната слика комплетно пораметена со ниски леукоцити и тромбоцити, покачени црнодробни ензими и седиментација. Сето тоа ми траеше 3 недели

20. Asparagus

Asparagus Популарен член

Хмм...па како би се заразиле ако нигде не оделе?

Исто не ми е јасно како опстојал вирусот три месеци во леш, нели од неколку часа до неколку дена преживува во мртво тело?

И со каков тест утврдиле корона, ако е како оние на Систина што покажуваат антитела, тоа ти е ко на тепка да погодуваш, ...премногу нејаснотии, бар за лаик ко мене.