Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.236
    Ќе видиме на крајот што ќе излезе од сето ова.
    Мене црвеното светло ми се запали уште кога го видов Бил Гејтс замешан во ситуацијава. Тој ми е :puke: хуманитарец во волчешка кожа.

Едно е кревање паника со вести од типот дека со харопви пренесуваат 5г и не прскаат со вирусот, а сосема други се претпоставките дека, замислете, првиот заболен во Европа не бил во Италија. Европјани и пред Нова година патуваа во Кина, Кинези шетаа секаде... Мене па наивно ми е суеверното верување дека од Италија се разнесе низ Европа. Еве не знам :?: Може сум глупа и лековерна, а може па и само сакам да излезам и да се прошетам, па си барам изговори |( (ко ‘ што рече една членка претходно)

Последна измена: 10 април 2020
    На *Amethyst*, zhap4e, Konfetka и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    А бе вонредна состојба е. Мене ми се чини оние на државно најмалку се бунат и протестираат кога има проблеми што ги афектираат приватните, па ако ниту еднаш не излегле на протест еве им шанса да се уверат од прва рака колку е минималната плата доволна за живот

3. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Е сега некој ке размислува дали да оди во црква на Велиден а ние размислуваме како ќе плаќаме секој ден смештај за наредните две три недели и можеби повеќе додека не се организира превоз за враќање во РМ како што организираа сите држави за своите граѓани. Меѓутоа татко ми е болен од канцер и нема никаква помош од болниците тука.

4. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    39.816
    Можеби и имало, само не стигнало до вести и насловна страна :)

На zhap4e, orevokrsacka, prominent и 2 други им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.236
    Да не сте вие од тие што одбиле да се вратат оти не сакале да седат во карантин?

На Tajnaotrovna, Bubce38, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    Контактиравте министерство, што одговор добивте?

7. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Ние сме дојдени со приватно возило така да не ни беше овозможено со нивниот транспорт

8. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Не не татко ми тука се лекува под хемотерапија и сме дојдени со приватно возило

9. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.400
    Допаѓања:
    20.151
    Мене не ми е јасно зошто му направиле брис на затвореникот од шутка, нели воопшто немал симптоми. Бил донесен таму пред еден месец, нели до тогаш ако бил болен ќе имал веќе некој симптом туку човекот си умрел од срцев удар па им текнало да го тестираат. Зошто, како се заразил значи ли дека вирусов може да биде присутен и повеќе месеци еве како жената од Велес што после 3 месеци имала позитивен тест и тоа почината. Нешто тука ич не штима...

На Tajnaotrovna, Ambitious, *Amethyst* и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    А зошто не го оставивте возилото? Повеќе пари ќе ве кошта да плаќате смештај одколку да го пренесете после кризава возилото до дома.
    Не знам дали на моето прашање се однесуваше тоа што напиша Не, ако да, зошто не сте контактирале министерство?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  11. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Бидејки мојот татко не е во состојба да патува со автобус поради силните терапии

12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    А не те разбрав, зошто не сте стапиле во контакт со министерство да му ја кажете ситуацијата?

13. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Одлично.

Е сега уште да ми објасниш, од кои пари ќе земат плата по 6 месеци, кој ќе го полни буџетот за нивните плати?

И те молам немој да ми објаснуваш за администрацијата, па и во нормални услови вадење на најобичен документ е цело патешествие, знаеме сите многу добро колку ни е ефикасен државниот апарат, исто како што знаеме дека сме лидери по број на административци по глава на жител.

На Mrs. Lovett, Orchidea, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  14. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Да добиваме помош од тука но Министерството сеуште нема обезбедено превоз за да пробаме да се вратиме со нивен

15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.236
    А другиве во ред е да бидат отпуштени и без плата?
    Се збореше и претходно на темава, солидарност фали. Неколку месеци се во прашање, не е цел живот. Плус, стануваше збор за лица на одговорни позиции со прилично големи плати на кои ништо нема да им смени дали неколку месеци ќе земаат 14000 или 140000, тие и онака и овака се обезбедени.

За газдите на угостителскиве објекти... Какви црни дивиденди. Јас не познавам угостителски објект што е акционерско друштво. Небитно. Да не зборувам на празно, имам искуство од многу блиска личност вработена во угостителски објект, многу добро познат, популарен и со 25+ години постоење. Газдите, пошо нели немаат и ден за ден живеат, ги отпуштиле веднаш штом ги затворија кафичите, а останатите угостителски објекти можеа да работат со нарачки или шалтерски. Не им ни кажаа, туку ги лажеа дека не се отпуштени, за да на крај сами проверат во АВРМ. Ова какво однесување е? Човечно? Ваквите ликови што заслужуваат? Не ни дочекаа ниту пак ги интересираше да се најде некое решение, туку веднаш ги одјавиле на неплатен одмор 3 месеци. Немаат осигурување, немаат плати, здравство, ништо... Абре срам се!!! Јас сигурно никогаш повеќе нема да им стапнам во објектот, а и во сите други угостителски објекти за кои ќе дознаам дека вака ги третирале вработените.

Последна измена: 10 април 2020
    На WildMk, *Amethyst*, Nausicaa и 11 други им се допаѓа ова.
  16. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Министерството е запознаено со нашата ситуација но сеуште нема одговор и

17. marija22855

marija22855 Активен член

Се зачлени на:
    26 декември 2019
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    6
    Чекаме веќе 2 недели помош

18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    Ама не можам да те разберам одговори ми поопширно. Сте стапиле во контакт со министерство или не, и ако да, што ви одговориле, ако не, зошто не?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.084
    Ti kj gi vide? Znaci i ti bese Ohrid.Sekade e isto,ne samo Ohrid,ljugevo se nerazbrani ,tupi,ceket petok za da odet v prodavnica....A i da,pocnaja ovie so stanojve i vikendicive da idet,so mojme da im prajme?Neka imat policija na vlezot,neka gi vrakat

20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    21.084
    Допаѓања:
    276.742
    Ама на погрешно место маваш, и како знаеш дека некој не го боли кур, сериозно?

Мене ништо нема да ми страда, нели, ама дечко ми има своја фирма и вработени, нема што не смислуваме како да се одржи во бизнис и да не затвори, затоа што немаме капитал на страна да ги исплатиме. Ако тој затвори, ни за себе ќе нема, а не за вработени.

Како фирма си плаќа данок на државата.

И не се административците криви што некој нема сега работа.

Луѓе со 5 пати поголема плата од административната останаа без работа, им спотребале на нив админ. плати или места.

Муабетот ми е нема потреба да кратиш на некој кој е во исти лај*а, државата доволно цица од приватен сектор за да може да му помогне сега, без да оштетува други работници.

На *Amethyst*, Alisa22 и candy.cane им се допаѓа ова.