Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. ElenaOfRivendell

ElenaOfRivendell Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2019
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.397
    Најверојатно според некои математички статистики, споредбено со тоа колку заболени имало просечно на ден/недела...

На WildMk, DraganFem, Angie1432 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.806
    Допаѓања:
    135.434
    Не е дека знаат,туку сè се базира на претпоставки.Проценката е на 2000-2500 заболени,а несигурноста е и поради асимптоматските случаи.Плус,и ги пратат оние кои се во карантин,ако и меѓу нив има заболени...

На candy.cane и MarigoldA им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.238
    Ова за мене ли беше наменето? :^)
    Знаеш што ми се деси мене денес со “коректните” полицајци? Снемав плин (а само на плин готвам, плус мало дете дома) се јавува маж на 192 и таму “г-нот” му вика “па сте требале порано да мислите господине, не да се рашетувате” Ова навистина е одлика на фини и коректнни полицајци! Понатаму, се јавувам јас, ми се јавува “госпоЖа”, јас и настапив поагресивно, иако на почетокот се трудев да бидам човечна, обидуваќи се да и објаснам дека немам друг начин на готвење, таа ми вика: ама ти не дека немаш струја, туку сакаш со плин да готвиш (во превод, барам начин да излезам од дома) Не само што настапи непрофесионално, туку и простачки ми се меша во приватноста. На ова и одговорив дека они се тука за народот и за да ни служат нас, а не да продаваат строгоча. Ми спушти, се јавив пак и ми го даде претпоставениот ли беше, немам појма, ми зеде податоци (не ни сакаше да ме ислуша, боже сачувај) и на крајот рече АЈТ. Навистина културен и коректен однос |( Мака ми е што не ми текна јас да им земам податоци на нив, чисто да ги имам во евиденција.
    И така, сега чекам разврска на случајов. Се мислам што ќе ми накалемат, баш ме интересира. Ништо чудно и да ми се појават на врата, оти нели ресурси се нема, ама за вакви банални работи се има. Башка што во Чаир и Бутел и околина врие, ама таму никој не стапнува.

Е сега, јас немам врски, инаку ќе се јавев, па ем ќе ги средеа овие “професионалциве”, ем ќе купев плин, ама тоВа е :^)

На WildMk, Lianna Anna, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  4. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Работат со математички модели, и добиваат бројки и претпоставени графици.
    Мерки ќе има, но не толку строги, баш бидејќи ниедно стопанство не може да ги издржи.

Последна измена: 11 април 2020
    На WildMk, Angie1432 и MarigoldA им се допаѓа ова.
  5. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.659
    Допаѓања:
    12.521
    За досега заболените можно е тоа да се направи, ама до кога ќе расте кривата и кога ќе стагнира не може да се предвиди.
    Хипотетички да претпоставиме дека се се движи линеарно и во просек се 45 случаи на ден. Доаѓа мај, а случаите пак растат. 45 на ден, значи ќе испадне дека пикот не бил крај на април.
    Баш затоа прашав, не се знае ништо, а Венко веќе спомнува олабавување на мерки.
    Истовремено некако магично се појавува мртво тело од јануари позитивно на корона.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Баш мислам дека сега ќе се активираат 2-3 полицајци и ќе се позанимаваат со тебе и тоа што си снемала плин. А да, може и на врата да ти дојдат.

На cresa-jagoda, СуперДевојка, sanjaeva и 3 други им се допаѓа ова.
  7. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.102
    Допаѓања:
    41.799
    Сите веќе планираат мерки за олабавување, ете Италија до Мај, почетокот на Мај ќе се олабави ама за тоа @vitamina нека каже повеќе инфо некаде освен ако не дај боже се влоши состојбата, ама ќе видеме.

На vitamina и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.238
    Па сеа... “господинот” ми зеде податоци. Или тоа за заплашување беше.... тренираат строгоча оти им се може. Абре безобразни беа!!!! Ние сосема коректно и правилно како што треба се јавивме, ама нивниот однос е резил! Тебе може мојот плин ти е последна дупка, ама ете мене ми е есенцијален. Имам дете дома и немам друг начин на готвење.

И да не те чуди ако токму ова се деси. Во нашава држава се е испревртено. Кога може за украдени ќебапи 2 години затвор, а за милиони ич, се е можно ;)

На Lianna Anna и vitamina им се допаѓа ова.
  9. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Видов слика веќе на нет :D
    Не, за идеи ќе го користат :D

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.804
    Си се јавила 2 пати на 192,мора да ти земат податоци. Ништо нема да се случи.

На cresa-jagoda, WildMk и buba4e89 им се допаѓа ова.
  11. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    15.389
    Не е во ред така да се однесуваат, ама во право се за тоа што го рекле. Ако плинот ти е единствен начин на готвење, требало да се снабдите со резерва. Тоа е исто како јас без струја да се оставам цел викенд иако знам дека треба да готвам за детето. Не им го оправдувам однесувањето, само сакам да кажам дека не грешат што ти одбиле дозвола во конкретнава ситуација.

Од една страна збориме зошто луѓево прават гужва во продавници, а од друга не купуваме клучни работи. Не може полицијата да ни е крива за тоа.

На cresa-jagoda, mssuniquee, Waverly Raven и 13 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.238
    Ќе известувам за разврската ;)

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Телото не влијае на олабавувањето. Олабавување најавуваат буквално сите европски земји, независно од телата или не.

На ElenaOfRivendell му/ѝ се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Не е проблемот колку примероци можат да се земат, поголем проблем е колку можат да се обработат. Има капацитет на тестирање, и тој е. Ние може да фантазираме за колку тестови сакаме до догодина.

На WildMk, Annath, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.659
    Допаѓања:
    12.521
    Италија требаше на 6ти април да олабави, па поместија за 14ти април, па сега тек за мај. Ако не опадне бројот, може и до јуни да поместат. :wasntme:

Значи сепак непредвидлива работа е, може и да опадне драстично, може и да се влоши.
    Математичкиот модел е емпиристички. За x-дена не можеме да знаеме колку у- заболени ќе има се додека не се случи х-тиот ден.
    Така да, се околу пикот и до кој број на заболени ќе се стигне е само претпоставка.

Знам. Ама да не испадне работава, аха од јануари сме имале корона, поминало најлошото кај нас, ќе ги олабавиме мерките.

На WildMk, candy.cane, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.207
    Допаѓања:
    38.238
    Не се работи за мали боцички за плински решоа, туку за 10л боца која се монтира на плотна и во никој случај не можеш да предвидиш кога ќе снема. Резерва не можам да купам, прво немам каде да ја чувам, второ само боцата чини 2500.
    Јас прилично одговорно се однесувам кон ситуацијава, почитувам препораки, не излегувам, ништо. Се снабдивме со се што ни треба... е сега што не можев да предвидам дека баш денес ќе снема плин.... тоВа е.
    Се работи за човечност и флексибилност. И да, имање врски... да се помачам ќе најдам и јас два, три телефона и ќе ја средиме работава. Како пола држава |(

На cresa-jagoda, WildMk, elenaxbbg и 6 други им се допаѓа ова.
  17. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Нема кај нас да се попушти пред другите околни држави, а тогаш короната од јануари (ако е воопшто тоа) може само психолошки да влијае.

На ElenaOfRivendell и MarigoldA им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.790
    Допаѓања:
    201.131
    Ама за линеарно, они можат линеарно да си тестираат. Ако тестираат 50 не може да бидат повеќе од 50:). Добро, плус еден од карти- обдукција-подрум.

Инаку сите овие мерки се за задржување на линеарен раст, без мерки наводно би растело експоненцијално.

На WildMk, Jana06, MarigoldA и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

Се зачлени на:
    31 јули 2018
    Пораки:
    1.659
    Допаѓања:
    12.521
    Нека тестираат по 10 дневно, ќе опадне бројот нагло. :D

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.677
    Апсолутно не.
    За сите кои станаа Џејми Оливер во овие кризни времиња :D
    Дигиталната вага ми покажува Lo0 :^)

пс. да добиеш дозвола за да излезеш по плин за време на полициски час, големо НЕ. Тебе тоа ти се случува, друг ќе каже немам леб, трет не знам дали ја исклучив пеглата во другиот стан. Знам дека ти е проблем, ама...

Кај мене во комшилук испочитуван викендашки карантин. Ако ова потрае дворовиве ќе бидат апотеки.
    Баш ми е смешно. Сите нешто работат, демек еве мора да сме дома. Иначе ние колективно маалски за време на викенд одиме на Малдиви 8)

На cresa-jagoda, CameliaMiller, Ivan4e04 и 16 други им се допаѓа ова.