Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Зошто сами си сакате вакви работи?
    Пример јас од Аеродром работам во друга општина, маж ми исто, старите се во други општини да не може човек да ми притрча ако треба нешто. Не ни се на сите работата и фамилијата до газ.:|

2. Pelargonium

Pelargonium Истакнат член

Има аптеки што работат со достава за време на полициски час. Ќе се јавиш, ќе прашаш и на денот ќе си ја нарачаш за достава. Побарај некоја што ти е поблиску и завршена работа.

candy.cane, macufce and An-na like this.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се работи за терапија на товар на фонд. За да ја подигнам треба да приложам рецепт и копија од извештај од специјалист. Како би фунционирало ова со достава?
    Ќе се информирам јас секако утре, ама инфо плус ќе ми биде од корист.

4. emiliana

emiliana Форумски идол

Ти користиш од спрејовиве што се со извештај и спаѓаат во посебна спецификација. Пред датумот не знам дали ќе ти дадат, сите се претпазливи со нив ама јави се претходно и договорете се како да ја средите работата. Не се оставај без спрејот, верувам ќе ти излезат некако во пресрет.

cresa-jagoda and An-na like this.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се надевам дека се олесни :)

Тие луѓе што дошле во Охрид нели седеле во смештај, викендица и сл. дека секаде е полициски час?

6. fana

fana Форумски идол

И шо ако седеле во викендица друштво од 15 души?

7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Каде прочита 15 души? Може си одат семејства во сопствена викендица таму или луѓе со потекло од Охрид. Во Скопје не доаѓаат луѓе од цела земја?

8. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ана ова е тотална глупост, ама нејсе, мора да сме "за" или "против".
    Не може да сметаме дека една мерка е ок, друга претерана, трета паметна, четврта глупа.
    Не ме потресува тоа пошто секако кај нас ти е се или црвено или плаво, ние необоените несфатени испаѓаме :D На темава некои ми рекоа црвена, некои плава сум била.... биполарна сум бе.

За лекот, оди некој ден порано.
    Мада, петок ќе биде од 16 часот. Не е државен празник, верски е. Сабота, недела и понеделник 24h.

9. eli25

eli25 Форумски идол

Нека седат,нека не се рашетуваат. Чисто сумњам.
    Имаше неколку од други градови што отидоа во охрид,шетаа а биле позитивни!

cresa-jagoda and Feminka22 like this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Тие ако шетале во Охрид ќе шетаат било каде. Јас конкретно си седам дома цел месец ама кога би имала викендица било каде, не би седела во стан сигурно.

candy.cane and mimiiiii like this.
  11. fana

fana Форумски идол

Во своја викендица си сам и е ок.
    Во смештај не си. Тоа не е ок.

12. Anie93

Anie93 Популарен член

Ти лично од дома гледаш ли дека се рашетуваат? Ако не, престанете со правење приказни :)
    Зошто да не појдам ако имма некаде викендица и си го преседам таму полицискиот час?

Larichka8, candy.cane and Jana06 like this.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Rabotata mi e i mene vo Centar. A ziveam vo Karpos. Se izdavaat dozvoli za toa creme od firmata. Ne skokaj odma. Za razlika od obie sto baraa karantin pa sega kukaat deka im e tesko, jas imam citano i se imam rasprasuvano kako funkcionira toa. Zatoa ne navreduvaj malku, moze?

candy.cane and referentka like this.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Не .
    На ТВ кажаа :)
    Седи си ти,кој ти рече неможе?

referentka likes this.
  15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Да, па затоа прашав дали седат во викендици? Пошо ако стварно се шетаат по други градови не е во ред. Мада не држи вода муабетот зашто секаде е полициски час, не можеш да шеташ.

candy.cane and fana like this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

@An-na imas na Eurofarm mojtermin aplikacija. Uostalom javi se vo apteka vo bilo koja prasaj. Aman bre lugje javuvajte se prasuvajte ima za se nacin. Poleka so paniki. Imate internet ne e samo za fb i femina rasprasajte se po institucii.

cresa-jagoda likes this.
  17. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

i majka mi koritisti pumpici so godini (ako se tie za asma) taa portokalovata ednas mesecno i davaat recept no ne odnapred a za plavite i davaat i po dve ako i pritrebaat , i se slucilo da potrosi portokalovata pred vreme no ne i ja davaat, samo plavite, ako e plavata ke ti dadat i recept plus na tie rozevite recepti sto se plakaat na privatno

An-na likes this.
  18. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Попладнево помина патрола кај нас на улица. Во село живееме, на крај на улица, нагоре се ридови и децата ги шетам на воздух секојдневно, па ги прашав смееме ли на улица со децата за време на полициски час, ми рекоа не е проблем, слободно нека си играат. :nod:

19. darcy

darcy Популарен член

Само едно појаснување, 85-часовен карантин е од петок 16 часот до вторник 5 часот. Не од четврток.

20. macufce

macufce Истакнат член

Абе луѓе. Не е тоа муабетот. Прво и прво јас сум од Скопје, и имам викендица (моите имаат) а јас сум мажена тука , живеам во друга куќа со сопругот. Моите не се дојдени и немаат намера да дојдат поради тоа што доаѓаат од најзаразениот град во цела Македонија, додека пак во Охрид има 4. Зошто тие и мене, и самите себе да се ставаат во таква грда ситуација.
    Друга работа, сигурно некој што ќе дојде (небитно дали во Охрид или во било кој друг град) за да го преседи тој ден, нема да има контакт со буквално никој друг? Сигурно нема да јма потреба да оди до продавница или како и да е? Зошто да ги ставаш другите во ризик? Што потреба? Нема да ти помине времето дома?
    Ок, заебано е. Ја сум од почеток на Март дома и буквално немам излезено освен до на контрола бидејќи сум бремена. Јас не сакам да ги видам моите? Јас не сакам да испазарам за бебето што ќе ми дојде? Јас не сакам да седам во двор и да уживам ? Ќе пукнам од што сакам. Ама околу мене има и други луѓе што се повозрасни и во критичните групи на граѓани како 60+ , со срцеви заболувања, шеќераши , бремени и сл.
    Не ми е целта да се искарам или нз што. Да, не е само Охрид, и во Скопје има вакви случаи ... ама мислам дека не е фер према еве нас (што сме поризични да кажам).
    Јас сакам детето да си го рпдам живо и здраво. Сакам јас да сум здрава и сопругот за да го гледаме детето. Сакам бабите и дедовците да се во нормална состојба за да можат и тие да уживаат и гледаат како расте бебето. Имајте осет сепак ...