Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.843
    Допаѓања:
    264.617
    Петок е опасно да го остават така. Попови секојдневно повикуваат во црква, има петиции по фб за одење во црква со држење на растојание. Во петок се оди на црква, неработен ден е. Има голема опасност за собири.
    Или полиција пред црква нека стои.
    Го запалија народот на социјалните мрежи.
    Мешат и политика.
    Не, не се нормални.

На Ivan4e04, ..barbie.., duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  2. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.418
    Ама човек.
    Од станов, влагаме у кола, од кола влагаме у друг стан.
    Иаме храна секад поготово моите за Велигден секогаш однапред купуваат за да не трчаме.Нема да има потреба да искочиме.
    Еве у старото маало ќе се вратиме бар 4 дена у дворче да поседиме.
    Исто се фаќа дали од овде таму или у Охрид.
    Башка шо инат ме фаќа пошто се крајно безобразни.
    Цело лето секој викенд пола и повеќе од викендашите шо идат се Скопјани.Тогаш им одговараме, така?
    Ви викам по месец дена сум таму.
    На плажа идам или пешки или со комбе на тие после Голден и едно е у вторник/средна друго е сабота.
    Не можеш ни у комбе да се качиш.
    Станот нѝ е у турско маало карши пазарчето у тие згради.
    Нема комбе таму кај да застане, до Гимназија некад идам пешки комбе да фатам од шо е затка.
    Ама тогаш им одговара така?
    Порано до Славија 20денари беше карта, сеа 30
    Не ми мењаат мене 10денари ништо.
    Ама за 30 денари возеа и до Лагадин 10.
    Кај е Славија кај е Лагадин??
    Зинати се за пари факт е!
    Кој не го знае скапо ќе си помине.
    У Дојран лани прв пат бев на Д фест а општо во Дојран после кузнае колку години.
    Сите цени беа присојну, и во кафичи и во ресторани.
    У Скопје еве ако е во Дебар Маало скапо, има кај да идеш на друго место на кафе.
    Ваму сегде се дигнати цените кај да идам?
    Ја без 500 денари во Охрид у ден не поминувам.
    По 200-300 денари укупно (кафе превоз храна) само денски за на плажа давам.
    Епа не може.Безобразни се

На ohlalalala му/ѝ се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Јуле петок е неработен ама не за сите.
    Само христијански празник е, не е државен за сите по дома да седат.
    Оние од не.христијанска вероисповед во петок се на работа и затоа е земен петок како старт на карантинот.

..иначе според мене, од четврток е најарно да се спроведе.Да не се даде простор да се подлаже некој да шета по цркви.

На Annora, LejlaD, eli25 и 7 други им се допаѓа ова.
  4. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    5.601
    Допаѓања:
    10.957
    Еј и јас морам да дојдам во Скопје ама одложив за подобро време.

Одморете сите од рашетавање периодов. Доволно штета направивте со одење во странство знаејќи дека се појави опасен вирус, уште не ве држи местото.

На eli25, FancyGirl*, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Никогаш не барав мерки и затоа и ќе бидам против.Еве го најавува олабавување на мерките почеток или средина на Мај.Што ќе смени тој еден месец? Што ќе сменат и 3 месеци? Како вие замислувате да го снема вирусов магично со седење дома стварно не ми е јасно.
    И да немаме ниеден заразен граници кога тогаш МОРА да се отворат и некој пак може да го донесе.И тој што го прележал може пак да го закачи.Како го замислувате вие тоа еве баш ме интересира.5 месеци во карантин? Година дена?

На Larichka8, CameliaMiller, DraganFem и 3 други им се допаѓа ова.
  6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.287
    Среќа не си фактор. Пошто седите дома ослободени од работа, другите нека му ја мислат како ќе отидат на работа.(fingers)

На Larichka8, Feminka22, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.843
    Допаѓања:
    264.617
    Знам, верски е, кај нас само Халк работат.
    Ама еве страв ми е, следам на фб што се дешава.

На LejlaD и referentka им се допаѓа ова.
  8. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.571
    Петок е неработен ден нели, за тие од православна вероисповест, ќе работат ли продавницине, штом планираат од петок од 16 часот да биде полициски час?

Познавам едни што овде живеат во куќа, си имаат дворче, можат во секое време да излезат на воздух, да уживаат во дворчето, се забрале дур е корона кризава во стан во Охрид да седат :x Па со кој памет :^) од куќа со дворче, да избегаш во стан :^) Да беше обратно па да ги сфатев, ама вака :drunk:

На lovemme, mimiiiii, P.S.love и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    Замисли вака. 10 души секој седи во своја соба, еден е само заразен. Ако 1 месец седи секој во својата соба нема никој да префати, затоа е тој еден месец. Затоа што вирусот не преживува надвор од човек долго време. Затоа е тој период на два инкубациски циклуси кој трае 28 дена. Затоа што не можеш ти вечно да си носител на вирусот. А тоа дека се заразиле повторно оздравени ти се лажни вести и не шири паника. Многу епидемиолози кажаа дека се создава имунитет. Дај ми еден РЕЛЕВАНТЕН извор кој ТВРДИ дека постојат оздравени повторно заразени.

На eli25, Annath, bicycle и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Се ќе сфатам, ама карантин од четврток наместо од петок за да не одат во Охрид...
    Па и во четврток да стават, пред 4 ќе тргнеш, до вторник сабајле ќе седиш.

Тој што сака да шета уште од вторник ќе отиде.
    Тој што оди за да помине Велигден во убави услови (пример 4 дена карантин во двор наместо затворен во 50 квадрати) ќе отиде во четврток и нема да мрдне од дома!

На CameliaMiller, Feminka22, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.809
    Допаѓања:
    135.446
    Не е исто планирање за постепено олабавување и олабавување.
    Најави планирање за организирање на работниот процес на објекти како ресторани и маркети и постепено олабавување на мерките после пикот некаде на средина или на крај на мај доколку се стабилизира ситуацијата,а не олабавување,и тоа е само можност.Нема одма тоа.
    Ништо не е сигурно.

На candy.cane и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    13.225
    Допаѓања:
    167.490
    https://www.slobodenpecat.mk/kanada-kovid-19-vo-dom-za-stari-licza-31-pochinat-personalot-ischeznal/

Да беше ова у Македонија... ќе искочеше ВМРО, ќе се јадеа трици дека само во Македонија може да се деси.

Добро Феминка, оди побогу аман да си седиш у затворени 4 ѕида у Охрид. Не ви ја сфаќам логиката. Не биле заразени. Како знаете?!
    Вие сте проблемот кој го прави проблемот. Нема да пазариш у Веро, ќе пазариш у Тамаро у станот што сфативме дека го имаш и пак ќе седиш у стан ко што седиш у Скопје. Втф?! Знам, сигурно традиција ви е да си одите, ти буди убави чувства. А нема ни да идеш ни до Тамаро, туку ќе се товарите у кола со пазарено од Скопје, зошто пак ќе има локдаун.

На Pelargonium, LivingGlam, L.i.n.a.a и 16 други им се допаѓа ова.
  13. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Јас се тоа го разбирам и затоа и се придржувам до истите,ама има лѕѓе што бараат и повеќе и повеќе и повеќе.Крај нема.Еве тој еден месец ќе го издржиме ама ништо нема да биде поинаку тоа ми е муабетот.Само се одолговлекува и да се излечи тој заразен ќе дојде некој од странство ќе зарази некој друг.И пак во круг.
    А за повторно заразување јас тука на форумов прочитав,најмалце ми беше поентата паника да ширам.

14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.800
    Допаѓања:
    323.809
    Е богами среќа што не сум.
    За да одиш на работа сигурно дозвола имаш, незнам што е тука за мислење.
    За тие незнам нелој проблем да направил.
    А ако си од бранша полиција или здравство, тогаш сам си одбрал да го работиш тоа, професија ти е.

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.943
    Да, да, не е проблематично што се шетаат низ цела Македонија како распашани, оти не работат па си мислат одмор е. Да, најголем проблем е што дозволијс вирусот да си се шета низ државата. И немој молим те, немало место продавница. Секое населено место има барем мала продавница.
    И да, требало и Малешевијата и Охрид да си ги затворат влезовите, кога државата нема две чисти, барем локалната власт можела да преземе нешто. Инаку убаво им било кога сите биле од Скопје. Апсолутно требаше секое населено место за себе.

На Pelargonium, LivingGlam и M.B. им се допаѓа ова.
  16. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.123
    Допаѓања:
    8.348
    Тоа во теорија.
    Во пракса, не се работи за 10 души, туку за милиони и не е никако изводливо секој сам да си седи во соба месец дена.
    Во најмала рака, и се останато да е затворено, ќе работат болници, аптеки, МВР, маркети, дистрибутери, бензиски и во тој месец дена сигурно ќе има заразени, од кои добар дел и асимптоматски, кои ќе го шират вирусот, само со намален интензитет, а после тој месец пак ќе се зголемува бројот на заразени.

Такви мерки не можат да го уништат вирусот, впрочем не им е ни тоа целта, туку само да ја исправат кривата, односно да не дојде до преоптеретување на болници.

А економските и психолошките ефекти на тој хипотетички едномесечен карантин се друга тема на муабет.

На CameliaMiller, mimiiiii, orevokrsacka и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.401
    Ама муабетот е дека и во странство ако се почитуваат мерки нема да има заразен за да го донесе. Јас стварно не знам друго решение освен карантин. Ете во Дебар цела недела нема ни 1. А за новозаразени отвори прочитај ќе се увериш, бидејќи има објаснувања зошто изгледа како да се заразиле повторно.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.847
    Допаѓања:
    122.964
    Коа ќе се накрца во петок секоја црква фул ќе биде :nod:

На eli25, cresa-jagoda и Jana06 им се допаѓа ова.
  19. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.395
    Се надевам ќе забранат влез во Охрид за празников, па нека шетаат...

Полицискиов час за некого важи, за некого не.
    Еве сега другарка ми кажува кај неа комшиите скара си праваеле на улица.
    Сите комшии собрани...Не по дворови, туку на сред улица.
    Ги пријавила, дошла полиција, за момент заминале и ете ги пак по улица застанати јаделе и пиеле.

Други луѓе што живат во стан, сега се на гости кај фамилија што имаат двор и куќа.
    Сликани на фб...Пола од нив вработени во полиција.

Па уште бараат целосен карантин. Абе со вакви сељаци ништо не помага. Сами штом немаат совест, никој не може да помогне. Полицискиов час е обично срање.
    Кој шета пак шета, кој седи пак седи.

Овој имал врски ваму, овој онаму и на крај некој ни крив ни должен ќе плати казна.

Среќа имам двор и си седам по цел ден на воздух, инаку не знам како ќе издржев толкава неправда.
    Вака ми е гајле.
    Нека шетаат...Кога не им е страв нека прават скари и собиранки, битно мене никој да не ме замара.

На LivingGlam, Ivan4e04, senjorita-v и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.336
    Па за да забранат одење во Охрид нели е подобро да има полиција на излез од градовите?