Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    :D

Corona Virus - Health Problem - Infection - No cure - Aids - CHINA guilty!

На Lella и smile:) им се допаѓа ова.
  2. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.230
    Ич не сум по теории на заговор.
    Сакам да верувам дека нема ништо такво зад сево ова. Ситуацијава остава простор за секакви толкувања што, морам да признаам, избегнувам да ги читам.
    Сакам да останам присебна. Доволно ми е ,,бомбардирањето'' од страна на медиумите. Човек не знае во што да верува.

Јас некако наивно си се надевам дека температурите ќе се качат над 25 степени, ќе блесне сонце и магично ќе ја снема цела паника заедно со вирусот. Од тоа што го слушам/читам во морето информации, како да постои генерално мислење дека летото не е погодно за вирусов.

Живи били па видели:)

На Ivan4e04, Purplelilac, crimson и 9 други им се допаѓа ова.
  3. adventurous

adventurous Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    289
    Веќе во друга тема спомнав дека што би било кога би било ми се нонсенс теми за дискусија.
    И јас гледам повеќе оптимистички во оваа тешка ситуација.
    Не верувам дека во позадина лежат теории на заговор иако секогаш има простор тие да се извадат на површина и да задаваат непотребна фрка.
    Смирено и рационално, слушање и следење мерки на претпазливост и во целава ситуација не е заразен само Ковид-19 туку и ''Insanity is contagious''

На Purplelilac, crimson, prominent и 3 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    :bow:

На candy.cane, prominent, adventurous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. adventurous

adventurous Активен член

Се зачлени на:
    3 март 2020
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    289
    Не е мое цитат е од еден паметен дечко, затоВа е во наводници нејќу јас туѓи заслуги сепак фала на наклонот(поклонот:bow:):)

На prominent, smile:) и WildMk им се допаѓа ова.
  6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Јас немам ниту читано нит гледано теории на заговор @Cosmi .
    Го прочитав единствено Јерговиќ вчера (и линк ставив) и се согласувам дека е пренапумпано. Како такво, мора да има некоја позадина:
    -тајмингот и локацијата во италија во време на скијачки одмори
    - не одлучноста и конфузноста на политичките елити, не во карантин од завчера туку од задутре (за во еу зборам).
    Верувам дека вирус постои, дека е пренослив како капкова инфекција, дека не е страшно заразен (постираат членки веродостојни информации) и дека има фатални последици за одредена група на инфицирани. Исто верувам дека нема да исчезне веднаш ама нема ни да прогресира незнам колку.
    Економска позадина јас назирам од економски наслови деновиве, не сум толку далекугледа да знам кој што прави по светов.

Ќе се повторам- избегнувајте затворени собири и болници, не фаќајте се за лице дури сте надвор, дезинфикувајте и мијте раце.
    Го изгледав видеото од @malerozna ,значи дечкото во Вухан прележува корона, без антибиотици колку што разбрав. Со пневмонија, со се.
    Најстрашно е за болничкиот персонал -ако оболат, а веројатно ќе оболат (при постојан контакт со вирусот), ќе нема кој да се грижи за пациентите. На тоа треба да се внимава, сакам да се надевам дека не се пуштени голи и боси, дека имаат неопходна заштитна опрема и дека постои координиран тренинг, што треба, што не треба.

На vitamina, emiliana и WildMk им се допаѓа ова.
  7. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.162
    Допаѓања:
    13.534
    Леле жити се што се превзема?
    Само чекавме да се појави уште некој заразен.

8. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    6.725
    Допаѓања:
    149.700
    Нема логика, нема теоретски шанси Турција да нема заболени, на толку милиони жители, на толку милиони туристи на дневно ниво, башка се граничат со Иран кои се 4ти на листа. Без амин на Ердоган не смеат да зуцнат, а зошто би криеле не ми е јасно. Ги нема и Косово и Албанија на листа, теоретски шанси нема во Албанија да нема ниту еден случај, а богами и Косово, кога сите околни земји веќе имаат.
    Имаме нови случаи м? На здравје нека ни е, што да кажам друго :worried:

На Herrera, Lolipop23, Purplelilac и 5 други им се допаѓа ова.
  9. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.406
    Допаѓања:
    8.436
    Најразумно сега е привремено да се забрани пристигнување на авиони и автобуси од Италија и тоа под хитно. Што чекаат надлежниве?! Лабаво да ни доаѓаат заболени од корона и кога кај нас ке бидне епидемија тогаш да се освестаст?!
    Прашалниците се играње играчки. Не ми се верува дека се дотолку ненормални.

На eli25, Lolipop23, Purplelilac и 8 други им се допаѓа ова.
  10. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.486
    Фатија да се караат на форум, а изнесуваат бројки кои апсолутно не се точни, ни за сарс, ни за мерс, ни за корона сега.

Како прво, помирете се дека бројките на заразени, а и на умрени не се точни. Ни во една држава.
    Второ, да не излезеше по медиуми, немаше ич да знаете дека нешто таму далеку се дешава нешто. Грип е, не е чума, не е видлив причинител за смрт. Ама многу поопасен од тоа што се кажува сега по тв.

Трето, ова е само почеток.
    И за жал, ништо нема да го запре.
    Дали е од лабораторија или не, веќе не е важно. Штетата е веќе направена.

Тука 163 заразени.
    Затворија училишта и згради.
    Ама животот си тече.
    До недела 400 ќе заокружиме. Официјални де ;)
    Под тепих ќе се крие бројката во сите држави

На eli25, dunika, M&M и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Ама @malerozna дечкото го преживеал вирусот без антибиотик, не туку кревај теписи сега.
    Колку е-толку е бројката, не е чума. Доволно. Поздрав.
    Пс. Кажи квасец дали имаш?;)

12. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Бројките се од прилика дадени, приближно, затоа што не може да се има увид за секој заболен. Многу од заболените се изолирани во помали гратчиња или села каде има мини амбуланти или воопшто ги нема.
    Не е дека некои од државите намерно кријат, туку реалноста е дека ниту самите не се способни да водат евиденција бидејки бројот на заболени секојдневно расте во цик - цак сооднос.

Зошто мислиш дека прекриваат? Не е дека не се согласувам, само сакам да прочитаат. :)

Последна измена: 6 март 2020
    На eli25, smile:) и vitamina им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Јас погоре простирав видео од вклучување на девојка која што е заболена, кажува дека апсолутно ништо не земала освен таблети за имунизација и витамини, дека е дома и дека нема никакви симптоми, исто преска на тв гледав жена од милано што исто така се вклучи на камера бидејки е дома во карантин и беше аполутно здрава и не примала ништо и зборуваше од дома, утврдиле немала симтоми и ја пуштиле дома нормално и кажале ако имаш нешто ѕвони.
    Поголем дел од луѓето немаат никаков симтом или имаат неколку дена кашлица не земаат ништо и се дома во карантин.

Последиците се фатални кај стари луѓе веќе хоспитализирани, прифаќаат корона и со уште 2 најмалку ,други болести умираат. За жал..

Сакам да сум реална и ги кажувам тука сите вести и лошитр и добрите.

На Ivan4e04, eli25, Lella и 17 други им се допаѓа ова.
  14. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.486
    Не ми треба квасец, не јадам леб јас :D

Конор да, без апчиња "прескрцал"
    Ама е младо маже на 25, здрав спортист, непушач. Што е со сите што не сме под 25, да не додавам неспортисти или пушачи? Или и да умреме, колку што можеме ќе се спасиме 8)

Бројката е 70 000 умрени до 15ти февруари, голема работа бре... милијарда ипол се кинезите

Не мислам, знам.

Некои дури и немаат никакви симптоми.
    Еве пример

Се заразија на крузетот
    Ви личат на "болни"?

На Biljarkata и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  15. mac.mac

mac.mac Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јули 2013
    Пораки:
    475
    Допаѓања:
    653
    Пишав во др тема имаше интервју на радио на заболен од корона во Германија, и излекуван. Симптоми како инфлуенца.

Докторка од Германија тестирана позитивно со корона без апсолутно никакви симптоми само чешање по телото

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.931
    Тогаш треба да се пристапи од таа перспектива, ако имаат дијаспората стари луѓе во Мк, нека си седат кајшто се моментално, а не да им носат корона дома.

За борците за женски прошетки по Еу, немам зборови:x

На eli25, smile:) и mac.mac им се допаѓа ова.
  17. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Toлку се изборивме за сопствените права што сега ни е до шетњи и аранжмани. Пошто нели апсолутно сме рамноправни со машката раја. Шетња и пица а ла корона. Тоа е шитот.

На eli25 и smile:) им се допаѓа ова.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.497
    Допаѓања:
    251.291
    Леле @malerozna кога те читам, ми се чини дека ние сме 70 годишни старци, со 0 имунитет и други хронични болести.
    Не е за потценување, ама и ова твоето со прогнозите пак е премногу.
    Нормално ќе се шири, ама психата е опасна работа. Подобро е да мислиме дека е како секој друг грип.

На eli25, Purplelilac, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Nigredo Odor

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Но, не е како секој друг грип. Кај сите различно реагира, и не знаеме со што се справуваме, тоа е проблемот.

Никако не треба да се паничи, напротив треба да се остане приземен, меѓутоа не со тешење. Вакцина може ќе ни биде достапна, а може и не. Бидете смирени, но и подготвени. Фактите имајте ги секогаш предвид.

На Peperutce1115, DAngel, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  20. EvAngelos

EvAngelos Популарен член

Се зачлени на:
    25 февруари 2012
    Пораки:
    3.718
    Допаѓања:
    10.211
    Случајно го забележав ова и е добар момент да повториме дека антибиотиците не делуваат воопшто на вирусите. Антибиотиците не лечат од грип, настинка, корона и сл. Антибиотиците исклучиво делуваат на бактерии и само на бактерии. И сите антибиотици на светот да ги истурите на едно најобично вирусче, тоа нема да го уништи.

Ако сте земале антибиотици на своја рака при грип и ви поминало, бидете сигурни дека тоа не било поради антибиотикот, туку поради вашиот имунитет. Користењето на антибиотици при вирусно заболување во медицината се нарекува „злоупотреба на антибиотици“ и е многу штетно, бидејќи со тоа се тренираат другите бактерии да создаваат резистентност на тој антибиотик и кога ќе заболите од таа бактерија утре, антибиотикот нема да ви делува и може да завршите фатално, вие или некој друг.

И уште нешто. Погледнете што им прави корона вирусот на белите дробови. Овие CT снимки се од хоспитализирани пациенти. https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.20.22975

На Peperutce1115, najjacha, M.B. и 3 други им се допаѓа ова.