Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Кога скопјани реагираат што Скопје е Македонија во мало, тогаш е ок. Нема врска што загадувањето веќе ни скала не го мери, сообраќајот е хаос, што парковите меѓу згради станаа згради, паркинзи нема...Се е ОК.
    Сега кога Скопје сака на воздух, не било ОК.
    И во првиот и во вториот случај се загрозува здравјето на луѓето.

candy.cane, black-angel and Feminka22 like this.
  2. Mantub

Mantub Форумски идол

Па како да седи сестра ти сама кога сака за празник со фамилија стварно не знам. Стварно е ова за размислување. И јас сакав викендов да прошетам преубаво беше времето, ама дај да видиме за сестра ти да направиме некако

kukla21, Estranged, Alisa22 and 2 others like this.
  3. macufce

macufce Истакнат член

Значи вака да се разбереме.
    1. Од Скопје сум јас, а мажена во Охрид.
    2. Мене ме заболе за вашите пари вие кај ќе ги трошите. И крај краева, кој те тера да доаѓаш тука ако ти е скапо?
    Тебе еден тој месец ти е скапо, мене преку цела година, па што? Ако не ти чини не доаѓај.
    И те молам, прекрати со глупавиов муабет.

4. Mia...Mia

Mia...Mia Истакнат член

Се согласувам.Така и новинарот од канал 5 (главниот и одговорен уредник) за викенд заминал на гости во Прилеп и се разболел.Кога кажуваат седи дома, колку и да не се согласуваме со мерките мора да ги почитуваме.

5. Sejfullai

Sejfullai Истакнат член

И сеа бројот у Прилеп ќе расте ради имбецили шо не можат гзот да го додржат у едно место за време на пандемија.

ohlalalala, fana, bicycle and 3 others like this.
  6. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Добро бе, нека забранат СИТЕ кои се надвор од Скопје да доаѓаат.
    Ич к** да не ги боли дали иделе за работа или за лечење.
    Може така?
    Може психички бе иам потврда да отидам у Охрид, на планина или било кај шо можам за да се опуштам.
    Еве татко ми летоска после инфарктот не смееше на жешко да седи и да не висиме под клима отидовме у Охрид на природно ладно да седиме.
    Не знам шо ми се запнавте за Охрид.Преку Охрид веќе.
    Може и у среда да отидеме ако сакаме.
    Да сакам да заразам некој (ако го носам вирусот у себе) место да искачам на 3-4 дена ко што праам да шетам, секој ден ќе искачам дур е фората за шетање и ќе шетам без маска и без ракавици и ќе ширам вирус.
    Здрави ли сте бе вие во мозоците алоо?
    Мислите дека вашето здравје или на било кој надвор од мојот дом ми е побитно од моето и на моите?Не се дигајте у облаци.Пред сѐ мерките ги претпочитувам ради себе.
    Човек сум, нит сакам да ме разболи некој нит да заразам.
    Ради себе нема да шетам по улици без потреба и да фаќам јавни површини.
    Ако е проблем Скопјани да идат било кај надвор од Скопје, нека се забрани и влез во Скопје!
    Чим е ризично.Па да ве видам тогаш.
    Во мојава зграда хигиеничарката е од Кумановско село појма си неам од кај и секој ден доаѓа на работа.
    Она ја чисти и ја дезинфицира цела зграда.
    Треба да лета од работа пошо иде од таму?
    Ако ви смета Скопје нека се затвори.
    А не како у нормални услови, пред Сити Мол дошла цела Македонија за викенд да пазари па ние шо живееме у околина да не можеме улица да поминеме.
    У петок сите коа си идат дома по градовите од работа е ЛУДНИЦА по улиците.
    Фер плеј.
    Не искачаме од Скопје, ама не доаѓајте.
    И не ме влечете више за јазик пошто нервите ми ги згазивте.
    Ја до прееска зборев за контрола у темава и да нема караници сеа ја треба да се расправам пошо вие се фаќате за глупости.
    На една ѝ се пуштивте за боцата мене за Охрид, не ви е добро у главата на вас сериозно.
    Еве нема да идам у Охрид бидете си мирни.
    А ако ни чукне може и ќе отидеме па ќе ви пратам една слика од тераса па јадете се (смајли шо се крсти)
    Господ напомош.

7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Oндак нека покажат лична карта со адреса дека стварно живее во тој град и решена работа.
    Ако не, назад.
    И јас имам роднини во град во источна Македонија, ги немам видео од којзнае кога ама седам дома. Имам и викендица во село во Штип со едвај десетина жители па не одам. На сите ни се шета.

..barbie.. likes this.
  8. Larichka8

Larichka8 Истакнат член

За празникот се размислува полицискиот час да биде од четврток во 16h до понеделник во 5h или од петок од 16h до 5h во вторник? Не бев во можност да следам вести денес.

9. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Аааа така не. Скопје е на сите.

10. Lilit

Lilit Форумски идол

Тоа е како другарка ми што сакаше за празникот да си дојде во Македонија, но нема и САМА ќе седи во странство. И сеа?!
    Џанам до празникот дојде.

Не бидете дел од проблемот аман! Еее до онде, еее не сме заразени, еее ова, еее она, еее пандемија!!!

11. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

јас за себе зборам.
    за другите ич.
    Гледајќи го Бочели и снимките од празни улици... колку и да бев свесна за се... ко секој што замина да го осетив....
    Заебано е луѓе.
    Многу е заебано.

12. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ама мешате баби и жаби. Кој спомна шетање? Едноставно одам од паркинг во кола, во мој двор и во куќа/стан. Нема ни да ја приметите таа фамилија. Или само да се расправате тука за нешто ако не ве засега вас?
    Сите сте дома ама сите знаете каде има гужва, каде се собираат. Хм.

13. FancyGirl*

FancyGirl* Популарен член

1.Ти си таа што се запна за Охрид.
    2.Секогаш има исклучоци за итни медицински случаеви.
    3.Во моментов зборуваме за ситуација во време на пандемија, а не за нормални услови.(пак мешаш)

И мислам дека би било добро да ги препрочиташ сите мислења што се однесуваат на тебе и тие кои го делат истото мислење. Читај одново и одново додека не го врежиш во главата тоа што е правилно за време на пандемијава, а не да си ги кажуваш желбите.

Last edited: Apr 12, 2020
  14. Maro87

Maro87 Популарен член

Дааа на сите ни се шета, ама ова не е шетање сориии. И да секој има роднини, па што не се гледаат не се гледаат. И да до ова дереџе е дојдено од тоа тие што шетаат по маркети и стојат по банки, не од други.

15. Maro87

Maro87 Популарен член

Не бе ќе се шетаааа, ама сигурно од овие овде што галамат пола имаат излезено, а се прават светци тука. Лелел нас многу ни е битно да сме дома. И јас сум дома и моите се дома, освен до мала продавница шо ќе се купи и тоа е. Ама сите овде одма шетање спомнуваат. Хаххахаха веќе јадно ми станува.

Feminka22 likes this.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Па ти рече имало луѓе сакале на планина. Што е тоа ако не шетање?
    А за тие што живеат во други градови - реков. Покажуваш личен документ дека стварно живееш и те пуштаат.

17. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ја од инат ви го зборам истиот муабет пошо ме нервирате и ми ги кинете нервите со вашата ,,просвета и чесност”
    Не сум идиот да шетам по градови и да сеам зараза.
    И да отидам дали на Шапка дали во Охрид дали во Маврово пак ќе седам дома.
    Ама ќе сменам локација на ден-два бар.
    Пак ќе сме си ние тројца.Од дома во кола од кола пак дома што сеа?
    По пат на отворено некаде ако станеме (оние дивине паркинзи шо се после Стража) да поуживаме малце у друг поглед шо ќе се деси?
    Таму нема ни што да допре човек среќа.
    Искачаш од кола гледаш малце природа влагаш во кола и продолжуваш.
    Истите мерки што ги почитуваме овде, ќе ги почитуваме и таму.
    Плус мрско ми е више да искачам од дома пошо после треба све да перам да пребришувам да се рибам.
    Не ми одговори дали може ако ние не смееме да искочиме од Скопје, нели опасни сме како Чернобил, и овде да не се влага?
    Нека има полиција на влезовите па нека влезе некој.
    Која работа кои потреби.Не може едноставно.
    Ние шириме зараза ние сме потенцијален ризик.

DraganFem and Maro87 like this.
  18. Maro87

Maro87 Популарен член

Па ако оди на планина оди на шетање????
    Зборам си имаат викендица таму, си се собира само фамилијата. не се прави свадба. Нема да ја шетаат планината и со други да се мешаат. Туку чисто да се излезе на воздух...

Larichka8, candy.cane and sanjaeva like this.
  19. Mantub

Mantub Форумски идол

Значиии...за работа и лекар е друго. Ајде да речеме дека ти ќе седиш во својот стан, ќе одиш со своја кола. Во ред. Ама има полно што велат и јас ќе седам и нема да седат. Ќе злоупотребат, ќе шетаат. И тоа нема како да се провери. Не е дека специјално Скопје го мразат овие членкиве што се од Охрид. Туку дека има доста заболени. И од Куманово да пишеше некоја дека сака да иде Охрид пак исто ќе и вратеа. Зошто ако се пушти еден треба сите да се пуштат, ако се забрани, за сите забрането. Не е за Охрид или Скопје. Јас за било кој град размислувам исто. Во еден момент Дебар беше криза, па Куманово, па Скопје, па Прилеп качија бројка, па Струга, се менува. Јас не би сакала да ризикувам и без да ми забранат.

LivingGlam, fana and FancyGirl* like this.
  20. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Па одење на планина не е важна потреба у вакви времиња ко што знам. Шетање е, да