Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Факт е дека западноевропски земји го потценија вирисот,мислеа дека е обичен грип,еве пример е Италија а сега гледам и Сад,но кога видоа дека не се работи за обичен грип туку вирус што се умира е сега малку затегнаа,особено за Италија зборам.
    Ние малку закаснивме со мерките во смисол со затварање на границити,откако влезе вирусот и се прошири тек тогаш донесоа одлука за затварање на границити,мислам тука направија пропуст.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Не ги бранам мерките туку го спорам изедначувањето на условите. Можеле да бидат подобри? Можеле. Можеле да бидат полоши? И те како.
    Секој се снаоѓа со она што го има - и како ресурси во финансии, и ресурси во здравство, и искуство, и поддршка од населението и животните навики. Многу голема разлика има меѓу нас и западните земји.

А ете и Шведска и Финска се далеку од Италија, смеам нив да ги споредувам? Бидејќи знаеш, имаат голема разлика во бројките. Или таму има некои други фактори што ќе ги редиме сега, може пошто Финска има жена премиер, Шведска маж, или што јазикот им е од друга група, или езерата им се поладни, или Финците повеќе одат во сауна. Мерки се мерки секаде, и делуваат позитивно СЕКАДЕ кај што ги има, тоа е природата на сите инфективни болести. Кои се подобри, кои полоши, ни ти ни јас за среќа не сме поставени да ги носиме.

На ohlalalala, JuLleE, ForeverYoung и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Па за тоа зборам, нека ми дадат потврда дека ми е одземен, а така без доказ... Утре ако кажат не сме ти го одзеле, ти го вративме, а го изгубиле, или што и да е, јас немам никакво покритие.
    И ова не е одземање, туку задржување.
    И не е ограничување на правото на движење затоа што ништо не ограничува повеќе од тоа што е веќе ограничено.

На Biljarkata, dayla и Bridget им се допаѓа ова.
  4. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    @darcy јас споредба на Балканот направив, ни подалеку од таму не отидов. Не знам што ми се фати и со Швајцарија и со Шведска и со Финска. Знам јас дека не сме ние ни Швајцарија ни Шведска ни Финска, ама разликата и дејството на ефективни и неефективни мерки се гледа веднаш, ќе се види и тука. Нека прошетаат сега сите за Велигден, па после ќе збориме.
    Оти самоз а светиот Македонски народ е Велигден, не слави сега цела Европа и пак луѓето си останаа дома, само нас газот за шетање не чеша оти "традиција било".

На ohlalalala, FancyGirl* и candy.cane им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Од прошетката резултатот на први Мај ќе го видиме.

На ohlalalala, LejlaD, FancyGirl* и 4 други им се допаѓа ова.
  6. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    А до први мај повеќе од пола Европа ќе почне да олабавува мерки или да се акомодира некако. Секаде кај што горе/долу малку е изместена нормалата ќе се воспостави пак некоја нормала, нормално, не распуштена команда, само Македонија ќе брои уште "линеарно" на пијаниот график со 30, па 15, па 30, па 60.

На FancyGirl*, dayla, zhap4e и 2 други им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    120.159
    Во право си.
    Не си во право.
    Одземен им е.
    На тие граѓани треба да им се одземе пасош заради ограничување на движењето. Точка.
    Тоа што се сега ионака ограничени во карантин не значи дека може и треба да го избегнат законот.
    пр. Катица Јанева е во домашен притвор ама пасошот и е одземен. Таа па ни по две недели нема да може да излезе никаде ама пасошот и е одземен. Тоа е тоа.
    Мислам е појасно.

8. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    Ама тие не се во домашен притвор, не се криминалци, нема опасност за бегство ;)
    Битната разлика не ја направи.
    Сите имаме забрана за напуштање на државата моментално. Едно колективно собирање на пасоши да направиме? Пунктови кај што може да ги оставиш? Нека поминат на крај на ден да ги соберат и готово :D
    Исти како Катица да бидеме, од солидарност према нејзе.

На Larichka8, Biljarkata, H.VAGA и 4 други им се допаѓа ова.
  9. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.241
    Допаѓања:
    48.660
    Воопшто не ми беше поентата ова што го велиш, само сакав да и кажам на членката дека може да испазари рано наутро кога нема гужва, бидејќи се жалеше на гужвата. А, како "доказ" дека нема тогаш гужви посочив дека мајка ми пазари тоа време.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Епа тоа е менталитетот што ти го викаш дека не е битен. Како сега наеднаш стана толкав фактор? Германците не тргнаа кај мама, баба, дедо попе за Велигден, наши луѓе уште сега се мислат како да се заобиколи ограничувањето, какво и да е. Ако го нема, никаков апел нема да спречи пола Македонија најмалку да биде на фамилијарен ручек во недела.

Швајцарија ја спомнав затоа што на твојата слика со споредби ја имаше, па ми падна во очи затоа што мои пријатели таму се многу уплашени затоа што нема мерки, а луѓе си шетаат и бројките растат. После почна да ми ја објаснуваш разликата со нас, дека се должи на Италија, а не на мерките иако лично наку слушам, па зедов две земји кај кои тој аргумент го немаш.

Па и кај нас ќе намалат мерките после 1ви мај, исто како и кај нив. Какви ќе бидат, ќе видиме.
    Кривата не е линеарна, ама е далеку од експоненцијална, а графиците се пијани секаде.

11. Lacrimossaa

Lacrimossaa Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2019
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    11
  12. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.484
    Допаѓања:
    120.159
    E грешка си. Ограничување на движење е со одземање на пасош. Не пишува таму дека тоа важи за криминалци само.
    Ти немаш забрана да ја напуштиш државата. Не можеш да ја напуштиш, а не ти е забрането. Нив им е. И има разлика.

13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас мислам дека досега добро се држи Македонија. Бројките се ниски, добро се изолираат луѓето и засега се дежи под контрола. Многу е лошо што Охрид се наполнил викендов и локалците немале време да си купат за прехрана оти долги редици чекале, многу е тоа не фер кон охриѓани.

Пикот го најавија во Мај јас не верувам дека ќе се случи истражувањето од Ману по илјадници на ден заразени.

Исто очекувам олабување во Мај и доле.

На Avery, duffi, M.B. и 3 други им се допаѓа ова.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    За Балканот нели зборев :)
    Нив им е забрането да го напуштат државниот карантин, не државата. Исто како на тие во самоизолација што им е забрането да ја напуштат адресата во која се на самоизолација. Дали и ним им се одземаат пасошите?

15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Можеби мајка ти има помалку од 67 години, или пак деца што можат да и' испазарат.
    За жал има луѓе со повеќе од 67 и деца по бел свет...

На LejlaD, Biljarkata, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Во Кина не е како што беше порано.
    Смртноста е драстично намалена.
    Плус се најавуваше нов пик, зошто сте изненадени не знам?

Аман луѓе, некој да ја чита темава ќе добие удар од сите овие паники од медиумите.

Патем, денес нови 4 смртни случаи во Мкд, само што прочитав, најголем дел во Куманово, повторно.
    Вие пак рашетувајте се.

На ohlalalala, elenaxbbg, candy.cane и 2 други им се допаѓа ова.
  17. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Па... дали добро се држиме.
    Се надевам дека се држиме.

Со коронава, се' уште не е трагично.
    Но еве хаос е во секој друг сегмент.

Жал ми е за луѓе со сериозни болести, не е едноставно ич, се спремаш за операција од која живот ти зависи и ти викаат, не во оваа болница, во друга ќе одиш.

Мора да е така, само да не си им во кожа на тие луѓе... а малку не се.

На ohlalalala, LejlaD, LivingGlam и 6 други им се допаѓа ова.
  18. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.939
    МАНУ по проекцијата нивна најави пик со 1100 заразени вкупно, не на ден...
    Јас мислам дека им е преоптимистичко предвидувањето :?: дека деновите за викенд со помалку тестови им го искривуваат малку, ќе видиме. Нека ја повторат за некој ден пак симулацијата.
    А Коцарев има познавања од биоинформатика дефинитивно, сум слушала кај него. Знае што збори.

Последна измена: 13 април 2020
    На candy.cane и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. BoaVista

BoaVista Форумски идол

Се зачлени на:
    23 август 2010
    Пораки:
    3.912
    Допаѓања:
    31.673
    Секад сум била за почитување на демократијата и демократските принципи. И кога почна целата сага со корона вирусот, секогаш бев резервирана во поглед на воведување вонредна состојба, баш поаѓајки од фактот што ми беше јасно какви мерки повлекува таа со себе.
    Точно е дека во повеќето западно европски држави нема толку рестриктивни мерки. Ама, никогаш не можеш да споредуваш две држави, зашто и условите во истите не се исти. Па нас пред некој ден Караџовски јасно и дирекно на телевизија ни кажа дека најцрното сценарио во нашата држава е што имаме болнички кревети и медицински персонал за 1000 луѓе. И што повеќе од тоа луѓе? Ние немаме ни полиција во доволен број за да може да воведува ред доколку нема вакви мерки на контрола. За медицински персонал и капацитети, па да не зборувам. 1000 луѓе, знаете што значи тоа? Значи дека ние, со вакво здравство, какво што имаме едноставно не можеме да си го дозволиме луксузот за демократски пристап во ваква ситуација, за жал. Германија можеби може да си дозволи и да билда колективен имунитет, имаат јак здравствен систем, последиците нема да бидат катастрофални како кај нас.
    Дека мерките се рестриктивни, се, ама дека не даваат резултат не се согласувам. Лично сметам дека ако не беа превземени мерките, од распуштање на децата, затварање на локали, па се до полицискиот час, бројките на новозаразени ќе беа многу повеќе. Овие бројки што сега ги гледаме и ни се чинат многу, се благодарение на мерките. Да немаше воведено мерки кај ќе ни беше крајот незнам. И не сакам да знам.
    Е сега, секако дека полицискит час може и треба да претрпи некои модификации, еве пример да се остави можност да се излегува за основни потреби, да се носат намирници од членови на семејство кај пензионери кои не живеат заедно итн.

На ohlalalala, cresa-jagoda, duffi и 13 други им се допаѓа ова.
  20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.401