Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Денешен update. Последните 48 часа.
    Ова е одговорот зошто одредени пациетни минуваат со полесна, додека други со потешка анамнеза. Мутирал.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  2. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.486
    А што се моите прогнози бе Јуле?
    https://www.independent.co.uk/life-...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1583512460

Еве го, бил во Лондон пред 10 дена.
    Во директен контакт со барем 300 колеги, пиел кафиња во бифе, користел метро, каде на одење на работа се разминуваш со барем 5000 луѓе.

https://www.independent.co.uk/trave...Social&utm_source=Facebook#Echobox=1583502962

Ето, дечките куфери фрлале во и од авион. Со ракавици обично работат.
    Во канттина се барем 400 души, пак метро или бус за до работа.
    Комшии, роднини, дури немаш симптоми никој не бега од тебе.

А еве ти си знаеш твојот имунитет каков е? Колку често фаќаш грип?
    Еве јас и сега сум настината. И не само јас.

На ~Allure~, smile:) и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  3. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Последната фотографија ми привлече внимание.
    33 годишна жена. Ова е горе - долу наша генерација. Ако нема друга дијагноза, а белите дробови и изгледаат моментално вака, тоа никако не е добро.

B, 33-year-old woman. CT images obtained on day 4 after onset of symptoms show patchy area of consolidation with ground-glass opacities surrounded in inferior lobe of right lung and adjacent pleural retraction (arrows) and thickening.

Read More: https://www.ajronline.org/doi/full/10.2214/AJR.20.22975

4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.501
    Допаѓања:
    251.298
    Годинава фатив два пати бронхит. Грип еднаш во 2 години. Не можам да знам оти не се тестирам.
    Али сепак мислам младите лица имаат генерално добар имунитет.

И не велам дека е за потценување работата, се шири, факт е, ама помалку паника треба. А овде најцрни сценарија читам.

На eli25, Lella, Purplelilac и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.932
    Или да преведам - бидете смирени и паничете по потреба:drunk:
    Ок, грип е, секој различно реагира. И на обичен грип различно реагираме. Ние со мали деца какви се вируси не видовме, ама не знаеме како се викаат, дали се вештачки, се бориме со симптоми и тераме.

Комшијата ми почина пред некоја недела. Стар чоек, болен. Дома почина, немаше корона уште. Дали ќе беше поразлично ако починеше со или од корона?
    И дедо ми почина пред години. Имаше преку 80. Од настинка, грип, ништо хронично како болест немаше. Немаше корона, фала богу.

Деновиве тешко е да се знае што е факт, што спекулација. Ама не е дојден крајот на светот, сеуште.
    Сори @EvAngelos .
    И не ги измислив јас антибиотиците во дискутираното видео, пациентот ги спомна. Тоа му дале за терапија, толку знаеле во тоа време најдобро.

На eli25, KateKane, Lianna Anna и 5 други им се допаѓа ова.
  6. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    48.131
    Тука паники на големо а познаничка само што се тагна на фб со снаа и во Милано :D:x што да се каже..
    А, гледам и нашиве јавни фацулиња отишле на шетање кој во Париз, кој ваму, кој таму. Ако не се лажам некаде прочитав дека Франција е втора по заболени во Европа.

На eli25, Lianna Anna, candy.cane и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.932
    Од љубомора се паничи овде, друго објаснување немам. Или завист?:?:
    Да имавме за шетање немаше да тупиме:lol: (иронизирам)

Последна измена: 7 март 2020
    На elenaxbbg, candy.cane и smile:) им се допаѓа ова.
  8. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    Ризично е, можеш да се заразиш да. Ама па Милано и Париз се милионски градови па не видовме 100 иљади заболени да има. Сакам да кажам ако избегнуваш директен контакт и другите препораки што ги препорачуваат сигурен си и у тие краишта.

На Mantub и smile:) им се допаѓа ова.
  9. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.988
    Ај ма па ти миле паника, биди среќна што сеуште имаат бели дробови:D па какви се такви се, уште не откажале...целосно:rofl:

На prominent, vitamina, JuLleE и 2 други им се допаѓа ова.
  10. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.486
    Јас пак ни едно црно сценарио не видов.
    Јас најмалку паничам.
    Ама свесна сум дека многу ќе се заразиме, наскоро.

Screenshot_20200306-232130_Messenger.jpg
    Сепак Германија е втора ]:)

На M&M, Feminka22 и Nigredo Odor им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    88.462
    Не мислев на тебе туку општо зборев за теории на заговор.
    Го прочитав Јерговиќ,тој ја игнорира опасноста,исто ко во Италија што правеа.
    Но тој е книжевник што појма нема.

Далеку од тоа дека треба да се дига паника,но треба да се биде внимателен.
    Пренапумпана хистерија пишува Јерговиќ :^) со вакви натписи се прави штета на психата и однесувањето кај читателите.
    Што сака да порача?
    Не се плашете,се е ова пренапумпано,овие бројки се измислени,коронава поминува со чајче од ливадски бршлен?
    Никој со сигурност не знае како ќе се однесува,затоа внимателност.

Веќе подолго време шетал вирусот во Италија,ова се последиците на игнорантноста денес.
    Еве кај нас за Велигден може да пристигнат 30 000 наши италијанци ,што треба да им правиме?
    Да го игнорираме фактот дека цел здравствен систем може да крахира ако се болни,ако се водиме по написот на Јерговиќ?
    Не.
    Мора да се внимава.
    Прво сите лично,па колективно.
    Тогаш ќе нема проблеми и паника.
    Само да се внимава.

На Ivan4e04, Purplelilac, темјанушка и 18 други им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.932
    Швајцарија излезе со конкретен повик што звучи логично- луѓето од ранливите категории, постари од 65 и болни, да избегнуваат јавен превоз и пазарење во шпиц времиња, и тукуречи да бидат во доброволен карантин.
    Австрија воведува гранични здравствени контроли кон Италија.
    Укинати летови кон милано од повеќе европски земји.
    Задолжителен карантин за повратници од италија и финансиски казни за нарушување на карантинот. Задолжително телефонско контактирање со лекар по враќање од Италија.

Ова, резиме на денот. Толку време им требаше за ова да го измислат и одлучат.

@Cosmi 350 случаи на интензивна нега во италија го крахира системот (нека ме корегира @vitamina ). Ниедна држава нема капацитети за се да се хоспитализира, веројатно затоа кинезите градеа нова болница. Ама искрено, верувам дека до Велигден ќе стивне, само навремени мерки треба да си превземат државите. Сите да се затвориме во карантин дури не прогласат крај, не е ни изводливо ни нормално.

Последна измена: 7 март 2020
    На Ivan4e04, eli25, Nausicaa и 9 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Се согласувам со тебе за напишаното. Истото и јас го мислам.
    @Biljarkata ми се има избришано цитатот, сакаш да ми кажеш да не идам мк? Не сум ни помислила да одам бидејки ако се заразам тука подобро "ќе ме излечат" од мк. Јас сум задоволна од ит здраство. Зборувам јас. Не сум луда да бегам доле а и зошто зборот "бегам" побогу не е црна чума за среќа да така не сакам зборот ни да го спомнам не сум го ни помислила уопште па да не можам да се вратам, иначе и мм работи, работи во падова каде што има многу заболени не е туку така работава околу " бегањето" не е безредие овде па ајде да собираме куферите. Не сум ни помислила на тоа нит ќе поминам згора да има не 32 заболени кај мене туку и 30 000. Ќе си седам у карантин и така.. јас кинкретно ич не паничам ама ич.

Сакавме да си одиме за велигден ама сакавме и тоа не од сега туку одамна го збоеувавме тоа дома знак прашалник и ќе остане. Јас мислев да си одам пред епидемијата сега ќе размислам а ако не се смири ич нема ни одмор да барам не да одам.

На Ivan4e04, eli25, Lolipop23 и 11 други им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Извинете за печатните грешки уморна сум и ми се спие, јас не знам ни со кој памет луѓето бегаат надолу ваљда се преиспаничени или не знам што друго па бегаат. Јас не би и да ми кажат оди не би. Живеам тука и во добро и во лошо, и ќе живеам и ќе се борам, вирусот ич не го паничам ама тотално во главном не сум паничар да така..
    Побогу 12 год сум излезена од кои 10 сум тука. Приврзана сум што е и нормално тоа. Сметам дека членките надвор истото ќе го кажат. Исто ко да живеам Мк цел живот. Животот си го оставив тука.
    Ќе биде се океј на крај ќе кажам и да заболам ќе се среди така размислувам и тоа е тоа.

На Ivan4e04, Purplelilac, dayla и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.135
    Допаѓања:
    180.932
    ^не ти, некој прашуваше, шо праиме со гастарбајтерите што сакале да одат мк за да се спасат.
    Веројатно на тоа мислеше.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Кај прочита такво нешто?
    Не е точна бројкава.

2 hours ago
    More than 100,000 people have been diagnosed with the corona virus disease globally, according to Johns Hopkins University - with at least 3,015 deaths in China and 267 fatalities in other parts of the globe, most of them in Italy and Iran.

На Purplelilac, dayla, Mantub и 4 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Не знам, дека спомна не требале да идат, побогу секој свесен човек со осет треба ова што јас го зборувам да го помисли и тој, зборувам за Ит конкретно, не знам зошто бегаат кога бегајки створаат опасност да заразат блиски со болести и стари лица па и малечки, плус ако бегаат веќе не можеш туку така да бегаш ваљда би имал време до кога што и како па ќе си направиш дополнителен проблем, или ќе се засркнеш на граница па ќе почнеш да кашлаш и оп карантин у барака. Мислам.. побогу, зошто? Зошто да бегаме од грипов? И да заболиме ќе се среди не знам стварно.
    Еве и золвами се спремаа за крај на месец да одат ама нема да одат плус еден куп познавам вакви што откажале одморот во Мк.

И оние луѓето од Дебар за срамота се, имале симтоми знаеле од кај се враќаат и од кое жариште па и тек лажат дека немале контакт со никој мислам до толку ли мислат дека било кој што ги слуша е глуп. Лажови за мали деца се тоа не за нас. И кога се упрпале ајде спасувајте не па и згора лажањето им е ептен плитко.
    Не знам еве.
    Јас така размислувам

На Ivan4e04, eli25, Purplelilac и 7 други им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.260
    Кога се исплашени луѓето, кога не се доволно информирани, нормално е да лажат.
    Не сакаат да 'веруваат' во (сериозноста на) болеста.

#selfpresevationmodeon

На eli25, Angie1432, M&M и 4 други им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.540
    Точно , информираноста е клучна мислам тука, еве постојат жени како примерот на @Dust што нрмаат поим што ги снашло надвор од дворот претпоставувам дека жената не ни знае Ит а постојат луѓе што мислат дека дошла смртта.
    У право си тотално.

На emiliana, WildMk, adventurous и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. malerozna

malerozna Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    3.208
    Допаѓања:
    77.486
    Screenshot_20200307-000606_Samsung Internet.jpg

Абе официјално беше оваа бројка, ама кој следина твотерс од почеток, знае дека бројката е многу поголема.
    Плус, се бројат само хоспитализирани случаеви, ама не и тие стотици илјади за кои немаше место во болница.