Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. queen19

queen19 Популарен член

Никаде не се откриваат твоите податоци само МЗ ќе има увид ако си имала контакт со позитивен или па ако ти си позитивна твоите контакт кои треба да бидат известени и контактирани

2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Со закон не е задолжително да имаш паметен телефон.

3. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Моите контакти нема што да гледаат јас дали сум била или не сум била болна.
    Ниту сега, ниту во иднина, своја мед. историја нема да споделувам, ниту смее некој јавно да ми сподели.
    Тие податоци ми се заштитени со Устав, а ако грешам, нека ме поправат правниците.

4. veteruska

veteruska Популарен член

Многу малку немаат смартмобилни,сигурна сум дека 90посто имаат.
    Каков закон?Кој спомна закон?

5. fana

fana Форумски идол

:rofl::rofl::rofl:
    Бооооо глупа апликација (facepalm)

Одамна нема, ама апликацијата е врв !!!

6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Јас само уште не разбрав за Велигден како ќе биде.
    Едни викаат од петок до вторник, други само сабота и недела, трети нешто трето... Или уште не е одлучено?
    Прееска излегов да прошетам низ маало, сегде контејнери полни и наоколу нив куп ѓубре. А со повеќе дена полициски час, особено што повеќе ќе јадеш и пиеш за празник, има бетер да биде ако дома чуваш па после све одеднаш фрлиш. Иако ѓубрето е само еден од повеќето проблеми.

Во врска со апликацијата само не разбрав како ќе те следат? Преку мрежа? Интернет?
    @veteruska ако на некој му се расипе? Ете ми се случило да ми се расипе телефон и да користам поедноставен (не смартфон) додека го поправат. А сервиси не знам колку работат сите, макар што по некој мора да работи. Да, нема да се многу такви случаи, ама ќе има.
    Океј, еве можда би ја инсталирала, ама да е задолжително...не знам баш, нема смисла.

candy.cane likes this.
  7. veteruska

veteruska Популарен член

Тогаш владата ке ви донира нови мобилни без гајле (facepalm)

bicycle likes this.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Во моментов заседава Владата и ќе одлучат за викендот.

fana and Tan4ence like this.
  9. John Snow

John Snow Форумски идол

Ветрушке ова со апликацијава е модерна верзија на хитлеровите методи на бележње на евреите, шо вика Каме уште ѕвезда на ракав да им се лепи на заразените.

10. Mia...Mia

Mia...Mia Истакнат член

Eve

Attached Files:

cresa-jagoda and fana like this.
  11. KateKane

KateKane Форумски идол

Колку само сакам да бев грешка за ова, ама тоа е тоа што не докрајчува. Масивни хистерии, паники, стампеда по маркети и аптеки. А и темава е огледало на се она што се случува во државава, кавги, караници, нервози, препукувања, квази експертизам и докажување кој е попаметен.

Жално. Како еден вирус го извади она што е најгнило од нас како општество.
    Продолжете да си ги вадите очите, топ сте.

12. darcy

darcy Популарен член

Никој нема да гледа пред моментот кога ќе те дијагностицираат. А кога ќе те дијагностицираат прават епидемиолошка слика од твои контакти, и ги контактираат, им кажуваат дека си позитивна и ги ставаат во изолација и/или тестираат. Не можеш да скриеш (т.е. можеш ако сакаш да ги ставиш во натамошна опасност ако се разболат да не се знае од каде). Апликацијата само ова го прави попрецизно, кога би ја имал поголем број на луѓе. Така и тој во маркет што бил до тебе ќе го исконтактираат и проверат, инаку ти не би знаела како се вика за да им го кажеш.

Angie1432 likes this.
  13. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

realno veke pretera so toa pasosot pa pasosot , otkade nie da znaeme zosto i kako? koga ke dojde vreme ke vi gi vratat! ima edni od kaj nas so koi komunicirav na viber (ama sega nemam mobilen) vo germanija se, ostanaa bez rabota celi familii no ne se vratija,koga gi prasuvav dali ke se vratat rekoa nema zosto slusnale deka ako se vratat pokraj karantinot 3 meseci nema da mozat da se vratat vo germanija, a ako vo meguvreme gi viknat da se vratat na rabota tie nema da mozat , tie taka razbrale a i nesto spomnuvaa za bugarski pasos no ne obrnav vnimanie, dali e tocno neznam i ne sum komunicirala otkako mobilniot mi se rasipa ama znam deka ne se vratija i verojatno nema ... jas kolku to znam ova za 3 meseci vazi za nas sto ziveeme vo makedonija ako sega ideme nekade vo stranstvo ne mozeme da se vratime doma 3 meseci, a ne za niv no neznam moze i za tie sto se vratile vazi a moze e samo za nas, ..moze vi gi zele za polesno da ve zavedat, da ne se stvaraat guzvi koga pristignuvate kolku i da e vonredna sostojbata mora kontrola da se ima i proverat koj sto i kako , ke vi gi vratat nema da vi gi ukradat ,javi se vo mvr ili ambasada ako ste so bugarski pasos i prasaj od kade nie da znaeme pa stranici i stranici samo toa pasos pa pasos..
    i mene me zanima kako ke preziveeme do prvi bez pari pa ne pisuvam non stop se edno te isto isko veke i mozok me boli od mislenje.
    ke vi givratat koga ke dojde vreme

14. veteruska

veteruska Популарен член

Не ја измислив јас,има попаметни од нас така да незнам што да ти одговорам,дали е добро или лошо ке покаже времето.

15. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Јас последна ќе ги бранам властите ама не ве тераат задолжително да инсталирате апликација, на доброволна база е, остајте ги да се порадуваат дека нешто работат лол и намалете со паранои.

За побитни пропусти сите ќутевте.

queen19 and zhap4e like this.
  16. darcy

darcy Популарен член

Како? Евреите морале да носат ѕвезда, овде се гледа кој бил до тебе во моментот кога ќе те дијагностицираат дека си позитивен, нешто што имаш обврска секако да им го кажеш, ако нејќеш вака, тогаш усно. После тој момент тие ќе знаат дека си позитивен (ќе знаеја и онака, и јас знаев уште кога колешка моја дијагностицираа, еве новинарот Гоце кажал куп контакти меѓу кои Зајко и Мицко). Нема после тоа други да знаат дека си позитивен, или кога шеташ на улица да им светнува на луќето (иако може и треба, пошто позитивен не смееш да шеташ по улица). Не знам што се филмови смисливте.

Angie1432 and ForeverYoung like this.
  17. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Кога ќе ми купат паметен телефон ќе бидам одговорен граѓанин.
    Што се нема да прочиташ...

18. DAngel

DAngel Форумски идол

Не се мои зборови, Манчевски така рече. Само го цитирав :D

19. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Извини ондак :)

20. oblace1

oblace1 Популарен член

Полициски час цел викенд? Малку е. Најозбилно многу малку.
    Излегов со авто, поминав покрај кејот во Куманово, оно корзо, врие народ, гужва, млади, друштва, семејства со деца, какви маски мисловна именка им е. Си шетаат лабаво како најнормален пролетен ден. Дебили.
    Само две недели полициски час е лекот, какви права, слободи, битно е да се стави под контрола глупиов народ и сузбие вирусот, а друг начин нема.

Со ваков народ само најстроги мерки, а и секако единствено решение за сузбивање на вирусот е затварање на државата две недели. На никој ништо нема да му биде, да не се правиме свилени. Економијата е секако пропадната. Инаку како си се рашетуваат луѓето ке си тераме со вирусот уште многу.