Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Негде прочитав дека е доброволна што се ова набројано паѓа во вода. Останува само да ги бележат со креда пред куќа за собирање.

На CameliaMiller и candy.cane им се допаѓа ова.
  2. candy.cane

candy.cane Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Зошто Охрид не забрани влез во градот за жители на Струга и околината??

На Ygritte му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.466
    Битно Мицко и Грицко ги тестираа без симптоми, а и едно чудо врскаши ]:)

Што се не ќе прочиташ. Со ниеден закон на светот и во ниедна вонредна и не знам каква состојба нема никој право да те принудува да инсталираш апликации со кои ќе ја нарушиш својата приватност. Еве јас немам никаква намера да ја инсталирам? Нека дојде не кој со сила да ми ја инсталира да видам!!!

Ако сакаш да кажеш, да, можеби и морално е, да. Ама обврска? Од кога ова? Дали имаш обврска да кажуваш ако имаш сипаници, шуга и било каква болест да споделуваш со другите? Што ви е бре луѓе!? Забегувате искрено!!! Разбирам и страв и се, ама...

На ohlalalala, cresa-jagoda, jacqueline.s и 9 други им се допаѓа ова.
  4. magnolija09

magnolija09 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2020
    Пораки:
    1.143
    Допаѓања:
    860
    mislam deka e dobro toa so aplikacijata za sledenje nazarazenite, nikoj javno ne te otkriva deka si zarazen tuku tie sto bile vo kontakt a ne se poznavaat (pr vo market) ke im stigne notifikacija deka bile izlozeni na rizik i da se testiraat
    mojot mobilen da ne se rasipese ke ja simnev , toa bi bilo i za moja zastita i rano bi se otkrile kontakt so nekoj sto e pozitiiven a sekoe rano otkrivanje pogolemi sansi za prezuvuvanje
    mislam deka vo severna koreja taka e i dobro funkcionira amaaaaaa nie sme daleku od niv po se i vo se barame vlakno vo jajceto

5. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.071
    Допаѓања:
    13.969
    Исто. Кај мене во населба во парковите врие народ, испоседнати на клупи, некои шетаат. Не бе, за ваков народ не знам што треба. Еве јас многу внимавам, ама што дека. Други идиоти си се однесуваат како ништо да не е. Стоки.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Прашањето е: зошто заразен би шетал?
    Па уште и да се издаде во апликација.

@oblace1 @Black girl што им се замарате? Вие чувајте си се, тие што не се чуваат ќе се заразат. Не можеш на сите да им ставаш памет во ум.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  7. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Фала, ама не фала.
    Ако се разболам, сама ќе им кажам со кој сум била во контакт.
    А да ме следат и сами да ми пребаруваат, не сум ок со тоа.

На ohlalalala, Tan4ence и candy.cane им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.466
    Нешто ново за жената од Велес има ли?

Што се однесува до полицискиов час и дека ни бил малку... Не, не е малку, многу е, а и излезе сосема непотребен. Италијанскиот модел е таман. Се виде денес што беше, мене улицава обично ми е прилично пуста, а денес цел ден луѓе се шетаат (или излегле по обврска) коли еден куп. Не оти се неодговорни сите, туку цел викенд дома затворени, добар дел од нив и на работа се и не им останува простор за било каква работа да завршат оти времето е ограничено. Глупост излезе ова, тотална!!! И крајно контрапродуктивно ќе биде на крајот, ќе видите.

На Larichka8, cresa-jagoda, Dalia93 и 10 други им се допаѓа ова.
  9. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Баба ти има?
    Оти баба ми нема, може треба да и' купам.

На ohlalalala, cresa-jagoda, jacqueline.s и 8 други им се допаѓа ова.
  10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Не ти да им се јавуваш на луѓето, туку епидемиолози седнуваат со тебе и прават епидемиолошка слика и ги дефинираат контактите, па се постапува соодветно на тоа. И да, за оваа пандемија е задолжително, не само кај нас. Како мислиш дека се идентификуваат кластери, асимптоматски носители, нулти пациент и слично. Гледај КОД како во Германија го најдоа првиот пациент, читај Италија колку часови разговори со заразените имаше за до најситен контакт да се најде. Зошто во Дебар пратија и епидемиолози, не само инфектолози?
    Не се работи за страв.
    А апликација не инсталирајте ако не сакате. Никој не може да ве натера. Ама кажете си дека е од желба, инает, немукает, што и да е, не од некои не знам какви побуди.

На magnolija09 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    6.071
    Допаѓања:
    13.969
    Ама ок да се купува заштитен со маски и ракавици. Ама кај мене по парковите дечишта во групи со точаци, ролери. Тоа е беспотребно шетање.

12. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.017
    Јас бев до Капитол, во Аеродром препораки, море ни закони не важат :)
    Некои си беа ок, но имаше и групи на деца заедно што шетаа.

На DAngel и candy.cane им се допаѓа ова.
  13. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.466
    Каде пишува дека е задолжително да ги известам другите дека сум болна? Цитирај ми закон, те молам?
    Разбирам јас граѓанска одговорност, ама присила никакво добро нема да донесе. Како ќе знаат дека не ги лажам, на пример? Или еве не сакам да зборам, ќе ме затворат или...
    За-бе-гу-ва-те!!!

14. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    И јас бев пред саат два. За малце ќе се залажев дека стварно не постои вирусов. :D

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  15. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Ајдеее баба ми дали има :D:D:D,не ти кажувам па после да ја следат каде оди?Пошто гледам уплав си фатила од апликацијата?:wasntme:
    Влагате во филмови

16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.167
    Допаѓања:
    132.078
    Сумирање на Прес-Конференцијата
    Состојбата во Изминатите 24 Часа:
    Screenshot_20200413-135401_Facebook.jpg
    Screenshot_20200413-135409_Facebook.jpg
    1.На Инфективната Клиника во Скопје примени се 3 нови пациенти,а вкупниот број на пациенти таму е 68,од кои 8 се на механичка вентилација.Се доопремува мобилната болница.
    Во ГОБ-8-СЕПТЕМВРИ хоспитализирани се 31 пациент,од кои 6 се на респиратор.
    Во Битолската Болница хоспитализирани се 5 пациенти и се во стабилна состојба.
    Во Штипската Болница хоспитализирани се 9 пациенти.
    2.До сега се направени 8552 тестирања,од кои 330 во изминатите 24 часа.
    Со цел да се зголеми капацитетот на тестирања,ќе се активираат уште 2 лаборатории,1 на МАНУ и 1 на Институтот за Судска Медицина.
    Ќе се прави скрининг на 20-30 посто од населението во Дебар.
    3.Во бројката на излечени се вбројуваат и оние кои биле/се на домашно лекување и чии 2 контролни бриса се негативни.
    4.Терапијата со 2 лека дава резултати и добар дел од пациентите кои ја примиле веќе се на домашно лекување.Ќе се вршат консултации и со Јапонија за уште еден лек.
    Протоколот за земање на крвната плазма е готов.Ќе им се дава на пациенти согласно со нивната манифестација на болеста.
    5.Има разлики и кај асимптоматските случаи.Генерално немаат симптоми,ама дел од нив и да добијат симптом,на пример гастроинтестинален,не го регистрираат тоа,не помислуваат дека можеби го имаат вирусот.
    6.Се следат повеќе публикации.Има повеќе списанија со импакт-фактор и во сите има разни студии за процентот на смртност кај лица кои се на респиратор(според едни 26%,а според други 86% и според трети 97%).Повеќе се вреднуваат податоците објавени во списанијата со висок/највисок импакт-фактор.
    7.Обдукцијата на Велешанката е направена поради непозната причина за смрт.Земен е брис кој се покажал позитивен,но испитувањата за случајот не се готови.Повеќе институции го испитуваат случајот на починатите мајка и син и повеќе информации ќе бидат соопштени во текот на неделата.
    8.Целта на рестрикциите е да се намалат гужвите,а објектите како маркетите и банките треба да го регулираат присуството на граѓаните со обезбедување.
    Пикот се очекува на крај на април.
    Министерот повторува дека за сега нема релаксирање на мерките,туку ќе се започне планирање за организирање на работниот процес на објекти како маркети,ресторани и фабрики и постепено намалување на мерките после пикот доколку се стабилизира ситуацијата тогаш(доколку по пикот нема нови заболени некое време).Постои ризик за втор пик доколку неправилно се почне враќањето во нормала и поради ова потребно е долго планирање и внимателно постапување.
    9.Владата донесе одлука за викендот.
    Screenshot_20200413-151937_Facebook.jpg Screenshot_20200413-151959_Facebook.jpg Screenshot_20200413-152007_Facebook.jpg
    Screenshot_20200413-152014_Facebook.jpg

На cresa-jagoda, Angie1432, k.frosina и 7 други им се допаѓа ова.
  17. candy.cane

Се зачлени на:
    1 ноември 2017
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    8.984
    Ана реално ако си позитивен, пожелно би било да кажеш на сите со коишто си бил во контакт. Може ќе ги испаничиш, ама барем ќе кажеш да си знаат. Ете може си заразил друг.

Ама апликацијава е булшит. Дека еве на заразен ќе му текне да ја симне за да пише дека е позитивен. Па ќе искочи и ќе се шета.

На ohlalalala, cresa-jagoda, Tan4ence и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    Леле дај смешни сте веќе со идеиве.

На Larichka8, cresa-jagoda, Bunny2 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Се надевам нема да бидеш позитивна, за да не дознаеш. Толку од мене на тема инатење и епидемиологија.
    А ако случајно се заразиш, немој да кажеш, речи дека сама во стан седеше 14 дена, па ако умре комшијата, да не се разбере дека од тебе е заразен. И немој да прашуваш како излегуваат позитивни постмортем, а неследени и нетестирани, баш од вакви причини. Или од причина што позитивниот во епидемиолошката слика ги заборавил, или не ги познавал, ама тоа е помалата беља.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.466
    Ама не можеш сите кои излегле во ист кош да ги ставаш. Па и дете ако прошетаат, грев ли е? Јас планирам од утре маж ми секој ден да ја шета со точак малава по пола саат низ улица. Секако нема по паркови да седи, ниту во група. А ракавици и маска на отворено ми е глупост, извини.
    Групи и јас гледам :tmi: дури и за време на полицискиот час викендов пред Џевахир деца си играа фудбал, други пред зграда си се собираат, муабетат. Јасно е дека има неодговорни, ама... полицискиов час не ги направи поодговорни. Треба друга мерка или тактика.

Цело време збореа дека немаат ресурси за да контролираат дали граѓаниве се држат до препораките на отворен простор, нели малку полицајци биле. Вчера или завчера некој пиша дека ние всушност сме имале најголем (или еден од најголемите) број полицајци во Европа или од соседиве (не се сеќавам) по глава на жител. Ако е ова точно, зошто се жалат?

На CameliaMiller, Bunny2 и candy.cane им се допаѓа ова.