Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Ана ова е пандемија, не е нормална состојба и не се споредува со тоа дали комшијата ќе дознае дали имам рак или не.
    Епидемиолозите се моментално клучната алка во процесот на ширење и најбитните. Инфектолозите нека лечат, ама мора некој и да контролира.
    Заразениот по правило мора да каже со кој има стапено во контакт последните две недели. И тие лично го контактираат и одредуваат изолација оти се работи за јавно здравје. Не за мене , тебе или комшијата да дознае.
    Не знам како е регулирано со закон , ама од медицинска гледна точка, процедурата е таа. Ако ти не сакаш да кажеш или лажеш како што прават голем дел од пациентите, го загрозуваш јавното здравје.
    Никој не труби за твојата состојва, едноставно работата на епидемиолозите во случај на епидемија е таа. А ако така е наложено значи има закон кој го регулира тоа.

На ohlalalala, Angie1432, candy.cane и 16 други им се допаѓа ова.
  2. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Јас никаде не излегувам. Буквално. Цел месец. Така што апликацијава мене и вака и онака ми е вишок. Само да ми фаќа простор во телефон. Плус што ми е бесмислена, ама ок ;)

Последна измена: 13 април 2020
    На ohlalalala, cresa-jagoda, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. jasBia

jasBia Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    342
    Значи не си го ни отворила линкот и не си прочитала што ти пратила членката погоре.
    Кои 300 души, која самоизолација.. Само да се најдеме во муабет.

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.978
    Допаѓања:
    21.188
    Мора забрана кога луѓето се неразбрани.
    Ама пак,забраната прави сите да се напикаат во продавница од 14 до 15 зошто само тогаш можат да испазарат пошто одат на работа.
    Исто и за пензионерите се фатиле сите,мора да излезат од 10 до 12 да купат,немаат сите кој да им донесе дома (а на опција доставување храна и лекови до дома се скептични). Не дека мораат секој ден да излегуваат,ама и преку 3 дена да одат,пак ќе се направи гужва во тоа време и пак сите си дишат во врат.

За оние кои се убедени дека е се ова теорија на заговор,не би да коментирам.

И списоци со заболени од Куманово имаше,со име,презиме,тел.број,адреса, години и каде се лечат,најверојатно некој од болница сликнал.

Секое собирање во групи треба да се казни,ваљда имаме толку полиција(колку само испопримаа партиски). Кога би казниле секој по 30евра кој е собран во група и барем 5 евра кој не држи пропишано растојание, да видите како сите ќе станат посвесни.
    Ем буџет ќе се полни,ем луѓето ќе се освестат.
    Вака полициски час,ефект нема.

На 1209, zhap4e и An-na им се допаѓа ова.
  5. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Ама разбирам јас пандемија и се. Зборуваме за приватност и законски права и обврски. Противзаконски е да лажам, противзаконски е ако сум болна (и знам за тоа) се шетам и ги загрозам другите, во ред е. Не знам дали е законски морално да кажеш со кого и како си бил во контакт (мислам не е, ама не сум правник) Јас не викам дека треба да не се кажува, ама тука запнаа мора ова, мора она... Затоа и прашав што е законски? Повеќето знаеме што е морално и одговорно ;)

6. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Чисто за твоја информација го прочитав откако напишав ама у Куманово за такво нешто ја не слушнав баш околу први април имаше список на кој се најдоа лицата кои се во самоизолација не викам дека вакво нешто не постоело ја не сум видела е тоа мн брзо се шири барем тука

7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Па ако си совесен ќе кажеш. Ако не си нема.
    Дали мора не знам. Кај нас сите се прават примерни, па после излегува оти направиле хаос.

На candy.cane, Nausicaa, BoaVista и 7 други им се допаѓа ова.
  8. нина122

нина122 Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2018
    Пораки:
    4.752
    Допаѓања:
    13.714
    Нека оди кој сака во црква јас мислам.
    Ама пред да оди да се пријави со име презиме и матичен број каде ќе оди во која црква.
    Ако фати Корона или пак предизвикал друг да се зарази со корона да биде најстрого казнет, да си го плаќа сам лекувањето и да има и казна затвор за него да има.
    Па да видиме кој ќе оди по цркви после.
    И нека направат во црква да смеат во ист период да остануваат само 3-4 луѓе.
    Гарант пола од тие што сакале да дојдат нема да дојдат кога ќе знаат дека треба да чекаат 3 саати пред врата.

На candy.cane, bicycle и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.527
    Допаѓања:
    260.887
    Во овој случај мора да ги кажеш сите контакти и да ги известиш твоите контакти ако си заразен или имаш во фамилија заразен.
    Најверојатно е и правно регулирано, штом ги бараат овие податоци.
    Овие податоци мора да се дадат на епидемиолозите и секако на контактите.
    Како поинаку ќе се спроведе евентуалната изолација на ваквите лица?

На darcy, buba4e89 и queen19 им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Па и не мора многумина да се непримерни или несовесни, доволни се неколку. Како во Скопје на пример, од Кондратенко (така ли се викаа) се испозарази пола Скопје, а и се рашири низ други градови. Во Дебар од двајца почна. Во Куманово не знам, ама и таму сигурно е од еден, двајца, Кочани исто...
    Сакам да кажам, треба сами да бидеме свесни или совесни како што рече, присила или закана нема да има никаква улога ако јас не сум одговорна.

Ова сега некој нов закон е или стар? Има посебен за пандемија, епидемија?
    Ќерка ми имаше сипаница, на никого не морав да кажам, лани за морбилите не знам дали кажуваа заболените?
    Не ми е поентава за контрање, туку за упорните муабети мора ова, мора она... Затоа и ме интересираше како е законски.

На CameliaMiller му/ѝ се допаѓа ова.
  11. jasBia

jasBia Популарен член

Се зачлени на:
    8 декември 2009
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    342
    сама себе се поби.

Е да го прочиташе Пред да напишеш немаше ни да напишеш.
    Како што реков, само да се најдеме во муабет..

12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Ама сипаница, кај која 80% од населението има имунитет и Ковид кој тек се открива, не се за споредба. Плус прогласена е пандемија. Кај сипаниците не ни беа ангажирани епидемиолози.

На ohlalalala, Angie1432, candy.cane и 5 други им се допаѓа ова.
  13. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.532
    Само што ако отиде во црква и зарази некој, штетата е веќе направена. После заразениот може да донесе вирус дома или на работа, а реалноста е дека стварно може да се стрпи народот од едно одење во црква. Не си помалку верник ако за време на пандемија се помолиш од дома.

На ohlalalala, cresa-jagoda, Angie1432 и 10 други им се допаѓа ова.
  14. queen19

queen19 Популарен член

Се зачлени на:
    7 декември 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    1.845
    Не знам на кој јазик да ти кажам дека имаше список на фб кој се ширеше со луѓе кои се во самоизолација на ист датум! Ја само таков список видов што не е јасно?
    Кажав ли некаде дека имало 100% па да се побивам себе си?
    Сакаш да ти го пратам списокот да се увериш или што?

На candy.cane му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.047
    Допаѓања:
    37.465
    Не ми ја сфаќаш поентата, ок е :)

Туку... вистина ли на Комуналец не им дале дозвола да работат за време на полициски час? (facepalm) Каква глупост, божееееее. Кој е “генијалецот” кој ја донел таа одлука, би сакала да знам :?:

На cresa-jagoda, candy.cane и DAngel им се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.814
    Допаѓања:
    145.446
    Не ми е јасно зошто , Комуналец кај нас работеше. За дезинфоцирање секако, сто пати поминаа, за контенјери не сум сигурна.

На candy.cane, buba4e89, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    A oвие со достава доаѓаат одма?
    Нарачуваш све што треба и ти се нацртуваат за еден саат со сите производи?
    Зборам за маркети што доставуваат онлајн
    Прашувам зашто не сум нарачувала, а мислам некој пиша дека се чека и плус тек кога ќе дојдат да дознаеш дека нешто немало. Може грешам.

На candy.cane и An-na им се допаѓа ова.
  18. JollyGirl

JollyGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2012
    Пораки:
    6.108
    Допаѓања:
    75.391
    На новинарот од Канал5 нека се најде некој да му каже дека не мора да носи маска кога седи сам пред лаптоп и му прави интервју на некој во изолација.
    :rofl:

Не знаат и не знаат маски кога се носат. Повеќе од мода носат.
    Баш кога треба ја вадат од уста, а кога не треба ја носат.

Застанал човек на улица сам ја носи маската, и ако му дојде некој да зборнат ќе ја извади. Обратно треба ама ај.
    :worried:

Кога сте сами дома или во двор, кога сте на отворено кај што нема луѓе наоколу нема потреба да носите.
    По продавници и аптеки НОСЕТЕ.

На ohlalalala, cresa-jagoda, KateKane и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    За да собираат ѓубре од контејнери, треба да има дозвола и да излезеш да фрлиш.
    Посебно сега со три дена дома викендов...вторник сабајле ќе биде купишта ѓубре.

На cresa-jagoda, candy.cane и ElenaOfRivendell им се допаѓа ова.
  20. Bunny2

Bunny2 Популарен член

Се зачлени на:
    26 декември 2010
    Пораки:
    1.301
    Допаѓања:
    1.639
    Што е со кривава на мртви во Шведска?
    Разликава е смешна.

Прикачени фајлови: